Last van emotie-eten?
Als je dit blog leest is de kans groot dat jij wel eens bezig geweest bent met afvallen of gezonder eten. Misschien ben je zelfs net alweer begonnen of sta je op het punt dat er toch echt iets moet gebeuren.
Wat is de reden dat je op dieet gaat of gezondere keuzes wilt maken?
Wil je je lekkerder in je vel voelen? Baal je van de vetrollen die ruim over je broekband heen plooien? Wil je weer in die ene skinnyjeans passen of staat de zomer voor de deur en voelt jouw lichaam nog niet bikini-proof?
Grote kans dat je aanpak in lijn ligt met een dieet. Een maaltijdshakedieet misschien? Weightwatchers? Sonja Bakker? Groene smoothies en een tijdje geen suiker? Koolhydraatarm of misschien zelfs keto?
Dan heb ik twee vragen voor je.
1. Hoe heeft dit eerder voor je gewerkt?
2. Hoe was het resultaat na een paar maanden of een jaar (of twee)?
Als je een beetje op mij en mijn klanten lijkt kun je succesvol afvallen met een plan (zeker vroeger!), maar op gegeven moment komt de klad erin en ben je het zat of houd je het gewoonweg niet meer vol.
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je het niet volhoudt?
“Ik ben gewoon een emotie-eter.” verzuchtte laatst een klant. “Ik eet als ik baal of als ik druk of stress ervaar. Verveling is ook een lastige. Maar ook als ik enthousiast of blij ben zet ik het op een eten. Ik heb altijd wel een reden om te eten!”
Mijn klant had duidelijk zelfonderzoek gedaan. Dit verband tussen emoties en eten kun je alleen maar zien als je een vergrootglas op jezelf en jouw gedrag legt. Heel waardevol, want je kunt een probleem alleen maar aanpakken en oplossen als je begrijpt waar je mee te maken hebt.
Het is niet gek dat de vele dieet- en afvalpogingen van mijn klant nooit succesvol waren op de lange termijn.
Het eten zelf is helemaal niet haar probleem!
Haar probleem zit ‘m in haar emoties. Emoties waar zij zich (onbewust) geen raad mee weet. Verdrietig, blij, boos, schaamte, verveling… Het maakt niet uit. Ze gaat eten. Ze eet om haar emoties te ontladen of ze niet te voelen of ze te dragen. Kortom, zij heeft eten uitgekozen om met haar emoties om te gaan. En iemand anders kiest wellicht voor overmatig drinken, drugs, online shoppen, sporten, scrollen op z’n telefoon of Netflix bingewatchen.
Je kunt geen emotioneel probleem oplossen met een fysieke aanpak
Op dieet gaan of tijdelijk op je eten letten is een fysieke aanpak. Je stopt letterlijk een tijdje minder of ander eten in je lichaam. Wellicht ga je naar de sportschool of wandel je elke dag 5 kilometer. Maar als het niet kunnen verwerken van emoties jouw echte probleem is, zal een dieet op de lange termijn nooit succesvol zijn. Je hebt het echte probleem niet aangekeken. Voor je het weet gooi je de handdoek in de ring en ben je terug bij af. En met een beetje pech draag je al snel bonuskilo’s met je mee en ben je teleurgesteld in jezelf met het idee dat je ‘zwak’ bent, weer gefaald hebt en dat het nooit goed komt.
Kijk het juiste probleem aan en zoek hier een oplossing voor
Wees dus nieuwsgierig en onderzoek jouw eigen gedrag. Waarom doe je zoals je doet? Hoe voel je je op dit moment? Hoe voelde je je net? Wat wil je oplossen met eten? Wat hoop je dat het eten voor je doet?
En misschien krijg je hier niet direct antwoord op, maar blijf jezelf en jouw brein deze vragen stellen. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid. Er komt een moment dat het antwoord je invalt en dat je eerlijk durft te zijn naar jezelf. Dat is spannend en vraagt moed, maar het is wel de eerste stap naar een goede relatie met eten, emoties en jezelf.
Toch lastig in je eentje?
De strategie “Ik probeer het nog wel even alleen te doen” ken je goed. Snap ik helemaal. Maar weet: “Samen ga je veel sneller”. Zo’n pittig proces doorgaan is aanzienlijk prettiger met iemand die jou écht ziet en begrijpt aan jouw zijde. Kijk eens naar mijn korte programma Leg jouw fundament met Ann. Een unieke manier om aan de slag te gaan met de kern van jouw probleem. De eerste noodzakelijke stap die jou op weg helpt naar een gezond, energiek en slank lichaam.