Afvallen volhouden met deze 3 tips
Afvallen
Afvallen
4 min

Vier redenen waarom jij het afvallen niet volhoudt (en drie tips hoe het wel lukt)

4 min

De meeste van mijn klanten dachten eerst dat ze het afvallen niet volhielden omdat het hen ontbrak aan doorzettingsvermogen of dat er iets stuk was in hun bovenkamer.

Nou, als ik iets weet over mensen met overgewicht is dat ze doorzettingsvermogen voor 10 man hebben. Steeds opnieuw gaan ze de strijd met die frustrerende kilo’s aan. Maar wat zorgt er dan wél voor dat het afvallen zo lastig is en de kans op terugval in oude patronen zo groot? Ik zet vier belangrijke redenen op een rij en aansluitend geef ik nog drie tips om de kans op succesvol afvallen op een relaxte manier te vergroten.


Waarom houd jij het afvallen niet vol?

 

1. Je gaat alleen voor 100%

Je hebt twee standen:  ‘aan’ of ‘uit’. 👉 Of je staat in de ‘Ik doe alles helemaal volgens het boekje’ of ‘Je gaat helemaal los en let nergens meer op.’

Nadeel hiervan is dat als je een andere keus maakt dan ‘toegestaan’ je dit meteen classificeert als ‘mislukt’ en jezelf de toestemming geeft om de rest van de dag helemaal nergens meer op te letten onder het mom van “De dag is nu toch al verpest.”

 

2. Je lat ligt kilometers te hoog en je wilt te snel

Als je ervoor gaat, dan wil je het meteen vanaf het begin perfect doen en het liefst ben je die 20+ kilo overgewicht gisteren kwijt. Alle maaltijden moeten volgens het nieuwe plan en elke dag minstens 10.000 stappen of toch minimaal 3x per week naar de sportschool.

Een week of misschien twee weken gaat dit goed, maar dit is natuurlijk niet vol te houden. De kans is groot dat je vroeg of laat ergens een steekje laat vallen wat je direct brengt naar reden 1 waarom je het afvallen niet volhoudt.

3. Jouw innerlijke criticus geeft alleen maar negatieve feedback

Als ik de dialoog die jij met jezelf hebt kan afluisteren, wat voor soort gesprek hoor ik dan? Als je een beetje op mijn klanten lijkt, dan zal het eerder een ‘ervan langs geven’ dan een dialoog zijn. Waar of niet? NAAM

Stel je maar eens voor dat je zo tegen je beste vriendin praat of tegen je kinderen. Denk je dat dat helpend is om betere keuzes te maken? Je krijgt er alleen maar stress van en stress rondom voeding is voor je brein een teken dat er schaarste dreigt. En mogelijke schaarste is een belangrijke reden voor je brein om jou juíst in een eetbui te storten.

4. Je gebruikt de weegschaal als maatstaaf voor succes

Gaan de weegschaalcijfers omlaag, dan ben je goed bezig, blijven de cijfers gelijk of gaan ze zelfs iets omhoog dan gaat er iets grondig mis en moet je blijkbaar nóg harder werken. Je innerlijke criticus leeft zich uit en vindt dat je nog strenger en strikter moet zijn. Zo wordt het afvallen meer en meer een strafkamp en dat ga je natuurlijk niet de rest van je leven volhouden.

 

3 tips om de kans op succesvol afvallen op een relaxte manier te vergroten

Tip 1: Wees mild voor jezelf

Laat de 100% regel los en stel de torenhoge lat flink naar beneden bij. Ja, dat is spannend, want ga je dan nog wel goed genoeg je best doen? Wees gerust. Ja, je doet nog steeds de dingen die nodig zijn, maar je geeft jezelf meer tijd en rust. Daardoor is de kans op succes groter en succes spoort aan tot keuzes die goed voor je zijn.

Tip 2: Mag van jezelf mens zijn

Heb begrip voor de momenten die je lastig vindt of die een keer anders dan gepland gaan. Luister naar jouw innerlijke dialoog en stel jezelf gerust. Je bent geen robot. Een robot doet de dingen precies zoals geprogrammeerd, maar een mens heeft de pech (of het geluk) dat er zaken zijn waar we geen grip of controle op hebben en ook emoties hebben zo hun invloed op onze keuzes.

Kortom, het is menselijk dat het af en toe mis gaat en niet zoals gepland. Geen paniek, niets verpest, de volgende kan prima weer in lijn zijn met hoe en wie jij wilt zijn.

Tip 3: Kijk met een brede blik naar succes

De weegschaal is onbetrouwbaar om jouw succes op af te lezen. Er zijn vele redenen waarom de weegschaal (tijdelijk) stil staat en dat zegt niets over jouw inspanning. Daarnaast zijn er heel veel andere vormen van ‘succes’ die je mist als je je alleen op de weegschaalcijfers focust. Dit overzichtje kreeg ik een keer van een klant toegestuurd over ‘successen’ in het algemeen. Je kunt dit heel goed toepassen op jouw proces van afvallen en goed voor jezelf zorgen:

Wat valt allemaal onder ‘succes’?

  1. Er is (het letterlijk beoogde) resultaat: gepland of ongepland
  2. Geplande actie uitgevoerd: Gepland en gedaan!
  3. Creatieve actie uitgevoerd: Anders dan mijn gebruikelijke ervaring…
  4. Uitgestelde actie uitgevoerd: Uitgesteld (om tig redenen), maar nu toch gedaan!
  5. Een keuze gemaakt: Na een keuze volgt een ervaring van groei…
  6. Je hebt dieper begrip: Dieper begrip van wat ik al wist…
  7. Je hebt een nieuw inzicht: Aha! Het is nieuw.
  8. Je (h)erkent de fout: De fout is niet het succes. Het herkennen van … is het succes! Waarom? Nu heb je de keuze om te corrigeren.
  9. Je heb support gevraagd: Je vraagt om support zonder dat je weet of je het krijgt of niet!
  10. Je (h)erkent andere successen: Je kijkt breder naar succes dan het letterlijk beoogde resultaat.

 

Ik ben benieuwd welke van bovenstaande redenen jij herkent en welke tip heel welkom is. Wil je dat met mij delen? Stuur gerust een mail naar annoesjka@annscoaching.nl en je krijgt altijd een reactie van mij persoonlijk.

 

Annoesjka

 

PS: Dit zijn vier belangrijke redenen waarom het volhouden van het afvallen lastig kan zijn, maar er zijn nog meer redenen uiteraard. Loop jij nou al jaren te jojo-en tot jouw frustratie en vind je het fijn om samen met mij te onderzoeken wat jouw redenen zijn waarom afvallen en/of gezonde keuzes maken lastig is en wat jij nodig hebt om definitief met jouw overgewicht af te rekenen? Plan dan hier gratis en vrijblijvend een analysegesprek in.

Reacties