23 blogs over afvallen zonder dieet!
Klik op één van de titels in het menu. Als de techniek meewerkt zal je direct naar het betreffende blog gebracht worden. En anders even lekker langs alle blogs scrollen tot je een titel tegenkomt die je aanspreekt. 😊
De snelste manier om af te vallen is... Langzaam!
De snelste manier om gewicht te verliezen is langzaam.
De snelste manier om fit te worden is langzaam.
De snelste manier om van je ongezonde gewoontes af te komen is langzaam.
De snelste manier is langzaam...
Dat klinkt bizar toch?
Na jouw besluit om iets aan je gewicht te doen, wil jij zo snel mogelijk van jouw overgewicht af. En hoe fijn is het idee om volgende week de trap op te rennen zonder aan het zuurstof te moeten?
Ik snap dat volledig, want ik heb in mijn leven vele, ehm interessante, pogingen gedaan om snel met mijn vele overtollige kilo’s af te rekenen. Ik noem maar even het ananasdieet, waarvan alleen mijn portemonnee afviel. En Sonja Bakkers portemonnee vulde zich rijkelijk met mijn uitgaves aan haar boeken. Maar uiteindelijk bleek het volgen van haar weekmenu’s niet haalbaar voor de rest van mijn leven.
Uitstapje naar de snelweg
Soms word ik op de snelweg ingehaald, terwijl het verkeer stapvoets rijd. Dan haast iemand zich als een gek door het drukke verkeer. Bumber klevend, op zoek naar gaatjes om, uiteindelijk, net iets sneller dan anders op de plaats van bestemming te komen.
“ASO!” denk ik dan. Diegene is onverantwoord bezig. Door zo snel te gaan maak je roekeloze beslissingen, breng je jezelf en anderen in gevaar. Er bestaat zelfs een kans dat je helemaal niet op je plaats van bestemming aankomt.
Op de weg is het voor veel mensen best logisch om verantwoord, oplettend, bewust en langzaam te navigeren. Maar op gebied van afvallen, gezondere keuzes maken of stress verminderen moet alles zo snel mogelijk (liefst gisteren) opgelost en afgehandeld zijn.
Maar daardoor kies je ook voor methodes die niet verantwoord of vol te houden zijn.
Het volhouden en vasthouden van nieuw gedrag dat jou naar een gezond, slank en fit lichaam brengt en daar ook houdt, zal veel eerder lukken als je veranderingen langzaam doorvoert.
Terwijl als je veel en grote veranderingen in één keer probeert door te voeren, de kans op succes op de lange termijn vrijwel nihil is. Je moet constant opnieuw beginnen wat leidt tot dat eindeloze frustrerende gejojo. Met alle gevolgen van dien voor jouw lichaam én mentale gesteldheid. Grote kans dat je niet meer gelooft dat jij ooit jouw doel gaat halen. Of wel?
Kijk eens terug naar al jouw eerdere pogingen.
Hoe vaak is het jou gelukt om jouw manier van afvallen vol te houden? Kon je het consistent blijven toepassen? Wilde je wel op die manier de rest van je leven blijven leven? Of werkte je hard en waren er mooie resultaten, maar was die manier onhoudbaar voor de lange termijn? Waarna jouw ongezonde oude patronen gewoon terugslopen in jouw systeem, weegschaalcijfers toenamen en kleding weer ging knellen?
Een uitspraak die ik wel eens van een Crossfit Trainer heb gehoord:
Slow is smooth. And smooth is fast.
Langzaam is soepel. En soepel is snel.
De snelste manier om er te komen is langzaam!
Dus stop met het gehaast springen op elk plan dat jou belooft dat jij snel resultaat zult boeken.
Laat je niet verleiden tot de snelste manier. Laat je verleiden tot de ‘voor altijd’ manier.
Slow is smooth. And smooth is fast.
De snelste manier om te komen waar jij wilt zijn, is langzaam! Of je het nou leuk vindt of niet.
Kun je wel een beetje hulp gebruiken bij dat langzaam gaan, omdat jouw brein steeds verleid wordt door gedachtes aan snel en rigoureus? Plan dan gratis en vrijblijvend een Ann-alyse gesprek in. Kijken we samen even wat jij nodig hebt om het afvallen en gezonde keuzes maken op een langzame én blijvende manier aan te pakken.
Een mooie start. 😀
05-12-2023
Weer diëten of iets anders? Maar wat dan?
Het was nog donker en stil toen ik buiten liep. Her en der sprongen in huizen de lampen aan. Een nieuwe week én dag was gestart. Ik kon niet meer slapen. In plaats van in mijn bed te woelen en hopen op een paar minuten slaap (meestal kansloos) kleedde ik me aan en deed een ommetje.
Ik liep in de buurt bij het huis van mijn vriend. Op een zeer krappe hoek, met aan de ene kant een smalle stoep met daarachter een gebouw en aan de andere kant het water van de Vecht, probeerde een vrachtwagen de hoek om te rijden.
Oeps. Vooraan de wijk staat een verkeersbord ‘Verboden in te rijden voor voertuigen langer dan X meter’. Dit is één van de redenen. Blijkbaar over het hoofd gezien.
De vrachtwagenchauffeur kon in zijn eentje niet vooruit en niet achteruit. Hij zat vast!
Gelukkig was daar hulp. Een meneer (ik vermoed van de eigenaar van de auto achter de vrachtwagen) loodste de vrachtwagenchauffeur per telefoon door zijn penibele positie. Actief liep die meneer om de vrachtwagen heen. Alle hoeken en zijden bekijkend. Tips en grenzen (aan)gevend. Hij moedigde aan en gaf mentale support, zodat de chauffeur net even de grens durfde op te zoeken die hij in zijn eentje niet kon overzien of zou durven overschrijden.
Ik glipte gauw langs de vrachtwagen en vervolgde mijn weg naar huis. Ik ga ervanuit dat de vrachtwagenchauffeur en de meneer intussen hun weg hebben vervolgd.
Deze situatie deed me denken aan jou en mij.
Jij zit wellicht ook vast. Je leest niet voor niets mijn blogs. Misschien ben jij in dit verhaal net als die chauffeur op die smalle hoek en bevind jij je in een onbehaaglijke positie. Je weet waar je naar toe wilt (een gezond, energiek, slanker lijf en rustiger hoofd), maar weet niet hoe je daar komt zodat het ook blijvend is.
Achteruit kijkend zie je vele mislukte verander- en afvalpogingen. O.a. met allerlei soorten diëten, op standje 'wilskracht' en 'doorbeuken'. Die manier wil je niet meer, dus achteruit is geen optie.
Vooruit kijkend zie je een schemerig gat vol met vraagtekens. Wat is de manier die wél voor jou werkt én vol te houden is? Kortom, de weg die vóór je ligt is onoverzichtelijk en onbekend. Dus blijf je op veilig terrein, maar zit je vast in onhandig gedrag en een lijf dat niet bij jou past.
Ik ben in dit verhaal de ‘richtingaangever’
Net als die meneer die de vrachtwagenchauffeur hielp. Als wij met elkaar aan de slag gaan loop ik om jou heen. Ik bekijk alles van een afstandje en loop naast je, terwijl jij jouw stappen op een onbekend pad zet. Ik verlicht jouw pad met mijn kennis, door jou te spiegelen en her en der een confronterende vraag te stellen. Ik moedig jou aan om ongemakkelijke, maar haalbare stappen buiten jouw comfortzone te zetten. Ik loods jou door een penibele periode.
Door rustig beetjes vooruit en achteruit te rijden op aanwijzingen van de meneer, lukte het de vrachtwagenchauffeur zich uit zijn benarde positie te bevrijden. Dit lukt jou ook, als jij van jezelf hulp mag accepteren en durft te vertrouwen dat het ook voor jou is weggelegd. Ook jij kan jezelf uit jouw benarde positie van niet weten en niet kunnen bevrijden met een beetje hulp.
Ervaren hoe het voor jou is om met mij als ‘richtingaangever’ te werken?
Vraag dan vrijblijvend een Ann-alyse aan. In een online gesprek analyseren wij samen waarom jij niet afvalt of hoe het komt dat je elke keer terugvalt in jouw oude ongezonde patronen. Tevens krijgen we helder wat jij nodig hebt om je weer lekker in je vel te voelen. Letterlijk en figuurlijk!
08-11-2023
_____________________________________________________________________
Hoe consistent ben jij eigenlijk?
Heb je vaak het gevoel dat je echt alles hebt geprobeerd om gezonder te worden of af te vallen en dat niets voor jou werkt? Dan nodig ik je uit om eens heel bloedje eerlijk naar jezelf en jouw gedrag te kijken.
Ja, waarschijnlijk is het waar en heb je van alles geprobeerd en het werkte inderdaad niet. Maar heb je ook geprobeerd om écht consistent te zijn?
Ehm, consistent?
Consistent zijn in je gedrag betekent dat jij je altijd hetzelfde gedraagt en dezelfde keuzes maakt, waar en met wie je ook bent en wat de omstandigheden ook zijn.
Ergens denk je vast “Ja! Ik was echt consistent, maar het werkte gewoon niet voor mij.”
Kijk eens terug.
Hoe lang hield je het vol? Een aantal dagen, weken en misschien maanden, voordat de eerste scheurtjes kwamen en je van het plan afweek?
- Misschien bleven de resultaten uit die je had verwacht of ging het juist best oké?
- Wellicht was er een vakantie, feestdag, baaldag, stressvolle periode op het werk, emotioneel een pittige tijd, de alles of niets - valkuil?
- Mogelijk deed je iets half wel en half niet? Je paste het vaak toe, maar niet altijd?
En het grappige is dat je toch, ondanks bovenstaande, gefrustreerd jouw resultaten beoordeelt alsof je er wel al die tijd helemaal voor gegaan bent of niet?
Als je heel eerlijk kijkt was je in het verleden waarschijnlijk niet consistent
En als je nog eerlijker bent heb je eigenlijk geen idee hoe je consistent zou moeten zijn. Consistent zijn lukt jou mogelijk alleen als de voorwaarden nauw luisteren. Als je gemotiveerd bent en in een goede bui. Als er geen onverwachte activiteiten als verjaardagen, feestdagen, vakantie, drukke tijden op het werk/thuis zijn.
Je wilt niet weten hoe vaak ik mensen hoor zeggen “Als [...vul maar in...] voorbij is, wordt alles weer een beetje normaal en lukt het me vast weer om [...vul maar in...].”
Maar ja, dit is het echte leven.
Er gebeuren altijd (on)verwachte dingen. Daar kun je je dus niet achter verschuilen.
Wil je eigenlijk wel consistent zijn?
Rare vraag misschien.
Ja ik weet het, je wilt afvallen en gezonder leven, maar je wilt óók die aardbeienvlaai die je collega trakteert, een paar wijntjes drinken in het weekend of op een feestje en lekkere chocolade letters en oliebollen tijdens feestdagen naar binnen werken. En als je moe of verdrietig bent is op de bank hangen bij je favoriete serie met Ben&Jerry’s gewoon heel fijn. En ach, nog één aflevering kijken kan wel. Zet je de wekker morgen een half uurtje later. En hoppa, je voornemen om rond 22 uur naar boven te gaan schuif je easy opzij.
En zo grijp je elke gelegenheid aan om het goed te praten dat je inconsistent bent.
Je manipuleert jezelf met heel waar voelende gedachten om af te wijken van jouw plan. Ik weet er alles van, want ook ik ben hier niet immuun voor.
Hoe kom je uit dit patroon van inconsistent zijn? 5 tips
1. wees bloedeerlijk naar jezelf – over je gedachten, je gevoelens, je gedrag
2. werk aan je mindset
3. één ding te gelijk
4. begin klein en bouw uit
5. pas de 3 gouden H’s toe > Herhalen Herhalen Herhalen
Makkelijker gezegd dan gedaan
Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet dankzij ons briljante, doch niet zo behulpzame brein. Je gedrag wordt lang niet altijd gestuurd door het denkende deel van jouw brein waar al jouw plannen zitten om slank en fit te zijn en gezonde keuzes te maken.
Vaak wordt jouw gedrag gestuurd vanuit de oerdelen van jouw brein. Die delen maken keuzes gebaseerd op de korte termijn en ‘ik wil me goed voelen’ en ‘ik wil de weinig energie uitgeven aan denken en dus doe ik de dingen volgens mijn bekende patronen’.
Wil je weten wat jij nodig hebt om dat denkende breindeel meer achter het stuur van jouw keuzes te laten zitten, zodat je meer consistent bent in je gedrag?
Plan gratis een Waarom lukt het me niet – analyse. Kijken we samen in een half uurtje naar wat jou in de weg staat en wat jij nodig hebt om naar een meer ontspannen energiekere en slankere én definitieve versie van jou zelf te komen.
Het is mogelijk. Ook voor jou. Geloof jij dat ook?
11-04-2023
__________________________________________________________________
Heeft jouw overgewicht een functie?
Sta je open voor het idee dat jouw overgewicht of jouw ongezonde (eet)gedrag een functie kan hebben? De functie van bescherming? Ook al klinkt het misschien bizar en onlogisch?
Ik ben benieuwd wat deze vraag bij jou oproept. Voel je vrij om dit met mij te delen door een mail te sturen naar: [annoesjka@annscoaching.nl].
Al sinds mijn kindertijd zijn thema’s als overeten, overgewicht, afvallen, niet volhouden een rode draad in mijn leven. De laatste ruim 5 jaar heb ik er zelfs mijn werk van gemaakt. Ik voel een diepe drive om te delen dat, als afvallen niet definitief lukt, het niet aan jou ligt. Je bent niet zwak of stuk. Er is niets mis met jou. Er speelt zoveel meer. Veel meer dan de meeste mensen kunnen bevroeden.
Ik wist dit vroeger ook niet
Vroeger noemde ik mezelf vanuit zwarte humor “Een vet olifantenmonster” en ik lachte erbij. Maar diep in mij bloedde mijn hart. Ik vond dat ik het er zelf naar gemaakt had. Ik stopte tenslotte al dat eten in mijn mond en ik was te zwak om nee te zeggen.
Door mijn opleidingen en trainingen kijk ik heel anders tegen afvallen en gezonder willen leven aan. Veranderen is niet zo simpel als het lijkt. Afgelopen jaar merk ik dat ik nog een laagje dieper ga en vanuit die diepte komt de vraag die ik je hierboven stel.
Ik geloof dat er mechanismes spelen die ons logische brein niet kan bevatten
Zo heb ik een klant gehad die graag wilde afvallen, maar het tegelijkertijd doodeng vond om slank te zijn. Dit zijn haar eigen woorden.
Bij doorvragen bleek dat ze bang was dat de mensen om haar heen meer van haar zouden verwachten als ze slank was. Dikke mensen worden toch nog steeds vaak als ‘dom’ en ‘lui’ gezien en de gedachte om nóg beter haar best te moeten doen, terwijl ze nu al zo goed haar best deed en ze het idee had dat ze niet goed genoeg was… Dat maakte haar bang.
Denk jij dat haar brein haar pogingen om af te vallen volop ondersteunde?
Een andere klant vond het idee van slank zijn eng omdat ze dan meer zichtbaar zou zijn. Terwijl dat vanuit logica gezien gek is, want juist als je dik bent neem je letterlijk meer ruimte en gezichtsveld in. En toch heeft ze gelijk. Je krijgt meer aandacht van mensen en met name mannen als je er slank, vlot en aantrekkelijk uit ziet. En die aandacht is niet altijd prettig/positief.
Een dikke huid (vetlaag) biedt onbewust bescherming
In de ogen van de maatschappij lelijk zijn kan jou beschermen tegen opmerkingen en afwijzing. Als je slank bent mis je die beschermlaag en dat maakt je kwetsbaar. Je brein vertaalt dit met 'in gevaar'.
Je brein heeft als hoofdtaak ‘jou veilig houden’
Als je brein signalen opvangt van potentieel gevaar en vindt dat jij beter af bent met een dikke vetlaag, past het verschillende strategieën toe om die vetlaag te ontwikkelen en/of te behouden. Denk aan overeten en terugvallen in oud ongezond gedrag.
Als ‘slank zijn’ door je brein gelabeld is als ‘gevaarlijk’, is op dieet gaan niet de juiste oplossing.
Je zal op termijn terugvallen in je oude dikmakende gewoontes, omdat dik zijn nou eenmaal veiliger is. Ja, misschien klinkt dit idee jou nog steeds een beetje gek in de oren.
Je brein heeft het nodig om zich veilig te voelen
Het moet erop kunnen vertrouwen dat jij veilig bent, óók als je slank bent. Het moet vertrouwen hebben dat de vetlaag dunner mag zijn omdat jij die bescherming niet meer nodig hebt.
Dat vertrouwen kun je jouw brein o.a. geven door je lichaam regelmatig coherent te maken met adem- en aandachttechnieken. Als je lichaam coherent is, dan is er een optimale afstemming tussen je hart, hersenen en emoties. Deze toestand kan alleen opgeroepen worden en bestaan als jij veilig bent.
Je brein labelt de coherente toestand als ‘VEILIG’
Het onderneemt bijbehorende acties: fysieke en mentale ontspanning, aanmaak van vitaliserende hormonen, energie aanvullen, eten goed verteren, voedingsstoffen opnemen, fysiek herstellen etc.
En het mooie van alles: Als jij veilig bent, dan heeft jouw overgewicht geen functie meer en kan je lichaam eindelijk het vet loslaten.
In mijn nieuwe korte traject werken we bewust aan het creëren van optimale omstandigheden van je lichaam, waardoor je brein het signaal van VEILIG ervaart. Hier lees je alles over het traject.
Ik ben wel benieuwd. Kun jij je er iets bij voorstellen dat jouw overgewicht/vetlaag misschien de functie van bescherming heeft?
21-02-2023
__________________________________________________________________
Je zoekt de oplossing in de verkeerde hoek
Bij de mensen die ik spreek zie ik over het algemeen twee dingen gebeuren:
1. Ze vragen zich gefrustreerd af waarom ze niet afvallen of waarom zij zich niet energieker voelen terwijl ze voor hun gevoel precies de juiste dingen doen en laten.
2. Ze balen enorm van hun gebrek aan wilskracht als ze voor de zoveelste keer terugvallen in hun oude dik en moe makende gewoontes.
Deze mensen weten heus wat ze moeten (en willen!) doen en het is vaak al eerder gelukt.
Waarom lukt het dan nu niet meer?
Ze struinen blogs, social media accounts en het internet af en proberen steeds iets nieuws: shakes, keto, intermittend fasting, groene smoothies, keihard sporten, koud douchen ...
Maar ze zoeken de oplossing in de verkeerde hoek
Ze sleutelen vooral aan hun manier van eten en/of gaan helemaal los op het beweegstuk, maar eigenlijk ligt hier niet de kern van het probleem. Die zit vooral in onderzoeken waarom doe je zoals je doet en wat vertelt jouw lichaam jou?
Maar… ik zie het ook in mijn trajecten gebeuren en dan zijn we al wel bezig met leefstijl, mindset en dat onderzoek.
En dan toch sta óók ik voor een raadsel. 🤔
Wat zorgt er nou voor dat bij sommige klanten het gewichtsverlies stagneert en vet blijft plakken? Dat dat gebrek aan energie blijft? Of dat iemand zo aan het oude gedrag gehecht is dat loslaten en vervangen door gewenst gedrag niet lukt?
Intuïtief weet ik het antwoord. Stress.
En dan vooral stress die voortvloeit uit (onbewuste) emoties, belemmerende overtuigingen en het dagelijks leven dat de moderne mens tegenwoordig leeft.
Wist je dat onbewuste emoties en stress er o.a. voor zorgen dat
1. jij smacht naar zoet en vet eten en/of altijd honger hebt?
2. jij zo makkelijk terugvalt in oude gewoontes?
3. jouw lichaam voedingsstoffen niet goed kan opnemen?
4. jouw lichaam constant in de ‘vetopslag’-stand staat?
Je brein betitelt ‘negatieve’ emoties, gepieker en stress als 'potentieel gevaar'. Afvallen is dan geen optie. Die opgeslagen energievoorraad heb je binnenkort wellicht hard nodig. Vandaar de 'vetopslag-stand'.
En begrijp me niet verkeerd. Tuurlijk moet je met je eten aan de slag en is bewegen belangrijk.
Maar daaraan werken heeft pas echt zin als
👉 je voldoende energiek en veerkrachtig bent
👉 je met weerstand en verleidingen om kunt gaan
👉 jouw lichaam in de 'herstel'- en ‘vetloslaat’-stand staat.
Dit, en vooral dat laatste, lukt alleen als je brein zich veilig voelt. 🧡
En geen voedingsplan met weekmenu’s en boodschappenlijstjes legt jou uit hoe je dit allemaal voor elkaar krijgt.
“Ik moet met die (onbewuste) stress aan de slag met mijn klanten!”
Die ingeving kreeg ik in oktober. “Hun lichaam moet het signaal krijgen dat het veilig is. Dat die vetlaag niet meer nodig is en dat het mag ontspannen.”
In al mijn trajecten werken we al aan stressvermindering en ontspanning, maar het is nog niet voldoende voor sommige lichamen. Dat is duidelijk.
Daarom ben ik na die ingeving gestart met een nieuwe opleiding waarin speciale, en toch simpele adem- en aandachtstechnieken een belangrijke rol spelen. En wat zo fijn is, je kunt werken met een apparaatje dat visuele biofeedback via je hartslag geeft.
Je ZIET je ‘gewone staat van zijn’ weergegeven en het verschil met als je de technieken toepast. Ik doe het zelf heel goed op die visuele feedback, want ik vind het fijn om ‘bewijs’ te zien dat iets effect heeft.
Laatst heb ik mezelf gemeten tijdens een meditatie die heel fijn en ontspannen voelde, maar volgens de biofeedback was het effect van rust en afstemming tussen diverse processen in mijn lichaam vrij laag.
Dat had ik niet verwacht!
Direct daarna deed ik een oefening uit de opleiding en het effect was aanzienlijk hoger. Hoe meer de processen in je lichaam op elkaar afgestemd zijn, hoe meer positieve acties op gebied van o.a. hormonen kunnen plaatsvinden in je lichaam.
Dus ja, de technieken zijn toch net anders dan reguliere adem-, meditatie en ontspanningsoefeningen.
Hier lees je meer over het splinternieuwe programma LEG JOUW FUNDAMENT met Ann en de resultaten die je mag verwachten.
Leg eerst een fundament van rust, energie en aandacht voor de signalen van je lichaam en ga daarna pas met het veranderen van je leefstijl aan de slag. Dat gaat dan makkelijker en de kans op positief en blijvend resultaat is groter.
Wil je meteen kijken of het programma bij je past, laten we dan even online kletsen. Plan direct een online afspraak in mijn agenda 😃
En heb je een korte vraag, stuur me gerust een appje.
Wat denk jij? Zou (onbewuste) stress misschien bij jou ook de oorzaak zijn van het uitblijven van voldoende en/of definitief resultaat?
Waar wordt deze methode nog meer ingezet?
1: Deze methode wordt veelal ingezet bij mensen om te herstellen van overspannenheid/burn-out of om uitval tegen te gaan. Herken je dit zelf of ken je mensen die hiermee kampen, attendeer ze zeker op mijn nieuwe programma.
2: Ook bij de Nederlandse Politie is deze methode een vast onderdeel van hun Mentale Kracht programma. Deze video gaat over het effect bij de politieagenten. Rond minuut 2.01 komt agente Eva aan het woord en wat zij zegt over de daling van haar vetpercentage resoneert precies met wat ik verwacht van het resultaat! Laten we vooral even kletsen als dit je aanspreekt!
06-02-2023
__________________________________________________________________
Hierdoor mislukken jouw (goede) voornemens
2023 staat voor de deur als ik dit blog schrijf en dat betekent dat er bewust of onbewust goede voornemens worden gemaakt. Hoe voorkom je nou dat jouw voornemens al op 11 januari gestrand zijn? (gebleken uit onderzoek)
De belangrijkste reden waarom voornemens stranden komt door het feit dat ze te vaag zijn geformuleerd.
Ik geef je een voorbeeld:
Van de week ontving ik een appje van één van mijn 8 weken met Ann klanten. Ik had even gepolst of ze nog lekker met het programma bezig was. Er is namelijk een reële kans helaas dat je na een goede start afdwaalt en verdwaalt in alle to do's van je dagelijkse leven. Vast herkenbaar.
Zo ook bij deze dame. Dit appte ze terug:
Hoe groot denk jij dat de kans is dat zij, op basis van dit appje, daadwerkelijk tijd gaat vrijmaken?
Ik gok dat die kans heel klein is. En dat komt door de formulering. Hij is te vaag, te breed en te abstract. Haar brein kan hier helemaal niets mee en daardoor blijft haar brein kiezen voor acties op andere gebieden die urgenter en belangrijker lijken.
Ja, belangrijker lijken.
Want zeg nou zelf: Een half uurtje op Instagram of TikTok grappige video's kijken is vermakelijk, maar als je moet kiezen tussen acties die je gezondheid, fitheid en energie verbeteren (dat weer zorgt voor een betere focus, humeur, zelfvertrouwen etc.) of een (half) uur social media checken, Netflixen of de was strijken, dan is de keuze eigenlijk snel gemaakt. Toch?
Wat vind je van deze voornemens?
"Ik wil meer groenten eten" (of "Ik wil meer variëren")
"Ik wil meer bewegen"
"Ik wil vroeger naar bed"
"Ik wil meer qualitytime met mijn kinderen/partner doorbrengen"
"Ik wil niet meer snaaien"
Veel gehoorde voornemens en evenzoveel gestrande voornemens vermoed ik, want...
Wat is meer groenten? Hoeveel is dat? Wanneer wil je precies meer groenten eten? Om welke groenten gaat het? Wat is variëren op gebied van groenten? Hoe ga je dit voor elkaar krijgen? Wat is daarvoor nodig?
Wat is meer bewegen? Welke vorm van bewegen is dit? Waar wil je meer van doen? Wanneer wil je dit precies doen? Op welke dag en welk tijdstip en voor hoe lang? Hoe ga je ervoor zorgen dat je dit gaat onthouden en in je week past? Wat als er een kink in de kabel komt? Hoe zorg je dan voor voldoende bewegen?
Wat is vroeger naar bed? Hoe laat wil je starten met alle acties die je altijd doet voordat je naar bed gaat? Hoe laat wil je uiterlijk in je bed liggen? Wat zorgt er nu voor dat je laat naar bed gaat? Hoe wil je hiermee omgaan en wat moet je doen of laten om daadwerkelijk om die tijd in je bed te liggen? Hoe ga je jezelf helpen om daadwerkelijk op die tijd op te staan van die relaxte bank?
Hoe ziet qualitytime er voor jou uit? Wat zorgt ervoor dat dit nu niet gebeurt? Hoe ga je ervoor zorgen dat er daadwerkelijk tijd voor komt in jouw agenda? Hoe lang wil je minimaal en wanneer ga je dit dan precies doen? Heb je nog iets of iemand nodig om dit te laten slagen? Hoe help je jezelf hieraan herinneren?
Hoe ga je het aanpakken om minder te snaaien? Wat versta jij eigenlijk onder snaaien? Op welke momenten wil je het minder doen? Hoe ga jij jezelf hierin ondersteunen en begeleiden? Heb je al alle vaardigheden onder de knie om dit te kunnen? Je snaait namelijk met een reden en die reden gaat veel verder en dieper waarschijnlijk dan 'ik heb honger'.
Als de formulering te vaag, te breed of te abstract is doet je brein er niets mee.
Maak je voornemen mega concreet!
Stel jezelf veel verhelderende vragen en maak je voornemen zo SMART mogelijk
Specifiek: wat wil je precies? Hoe ziet het er in de praktijk uit?
Meetbaar: hoe vaak wil je dit per dag/per week/per maand? Hoe lang of hoeveel?
Acceptabel: verwacht geen wonderen van jezelf, wat is één stapje beter dan nu?
Realistisch: Is 4x sporten of 21 perfect gezonde maaltijden per week écht realistisch?
Tijdgebonden: Wanneer? Plan dit eerst in je agenda, dan pas de rest van je to do's.
Een voorbeeld waar je brein wel iets mee kan en waar hij minder snel onderuit komt als jij daadwerkelijk genoeg tijd in je agenda reserveert:
Ik eet op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag bij de avondmaaltijd minstens 200 gram groenten. Ik maak op zondagochtend na het ontbijt een eetplan voor de hele week en zet de bestelling klaar in Picnic, zodat ik zeker weet dat alles in huis is.
En ja, 200 gram is nog onvoldoende groenten per dag (ik raad minstens 400 gram per dag aan, liefst nog meer). Maar voor nu is dat doel veel te groot en te ingewikkeld.
Later, als dit doel je vrij gemakkelijk af gaat, kun je een nieuw voornemen rondom groenten eten toevoegen, bv. bij de lunch. En zo bouw je het stap voor stap op, zonder dat je jezelf aan alle kanten voorbij loopt en overvraagt.
Succes met het concreet maken van je doelen en acties. Als je er wat hulp bij kunt gebruiken, dan weet je me te vinden. Je bent niet de eerste (of de laatste) voor wie dit een flink struikelblok is. 🍀
22-12-2022
__________________________________________________________________
Vlieg op de muur
“Er gebeurt helemaal niets op de weegschaal!” Ze zuchtte en keek wanhopig de lens in. Ik voelde haar frustratie door het beeldscherm heen. “Ik ben er de hele dag druk mee en waarvoor? Ik kan net zo goed opgeven, het gaat toch nooit lukken!”
Deze klant is niet uniek, dit soort gesprekken heb ik regelmatig met mijn klanten. We kijken dan altijd even naar de feiten, want een belangrijke vraag is:
Reflecteren jouw acties ook datgene dat jij belangrijk vindt en die dingen die jou richting jouw doel(en) helpen? Of ben je vooral druk in je hoofd bezig om bv. gezonder te leven en af te vallen en doe jij in de praktijk van alles, maar niet die acties die nou juist het verschil maken?
Vlieg op de muur
Dit is ook een mooie vraag voor jou waar je even over mag mijmeren.
Stel, ik volg jou als een irritante vlieg en ik heb een mini videocamera op mijn rug gemonteerd. Ik vlieg een aantal weken achter je aan en film echt àlles wat jij doet. Na afloop bekijken we samen de video-opnames. Wat krijgen we te zien?
Zien we dan dat jij allerlei dingen doet om gezond en slank te worden? Of laten jouw acties stiekem (en wellicht onbewust) toch heel andere prioriteiten zien?
Acties om gezond en slank te worden
Als jij gezond en slank wilt worden én blijven op de lange termijn zou ik verwachten dat ik bijvoorbeeld acties in deze trant zie:
- In avond bereid je alles voor de volgende dag voor (maaltijden, kleding, spullen, planning)
- Je neemt tijd voor een rustig avond- en afschakelritueel zónder beeldscherm
- Je duikt vroeg je bed in zodat je de volgende dag met voldoende energie opstaat
- Je neemt de tijd om een eetplan voor de komende dagen te maken
- Je zorgt dat de koelkast en voorraadkasten gevuld zijn met gezonde ingrediënten en keuzes
- In je agenda staan tijden geblokt voor jouw sport-, kook-, ontspan- en zelfzorgmomenten
- Je doet een korte meditatie of ademoefening en schrijft/reflecteert in jouw dagboek(app) en neemt tijd om even te zitten als lastige emoties en verleidelijke momenten je overvallen
- Je denkt eerst goed na voordat je JA zegt tegen een ander, je bewaakt je eigen grenzen
- Je maakt tijd voor de mensen en de dingen waar jij blij van wordt en die jij belangrijk vindt
Waar ben je druk mee?
Mijn klant is altijd maar druk in haar hoofd. Druk met dingen die ze moet regelen, voor zichzelf, haar gezin, haar werk, haar familie en voor die ene vriendin. In haar hoofd passeren situaties die niet zo lekker gingen en waarvan ze vindt dat ze ze eigenlijk anders had moeten aanpakken. Haar hoofd is ook de hele dag druk met denken over eten. het wel of niet bepaalde keuzes maken op vlak van bewegen, koken, ontspannen, iets voor jezelf doen en balen van zichzelf als ze zich weer eens niet aan haar plan heeft gehouden.
Voor haar gevoel is ze dus heel veel met afvallen en gezonde keuzes maken bezig en kost alle drukte in haar hoofd haar bakken met energie.
Als ik haar echter als vlieg had gevolgd en gefilmd, had ik maar weinig praktische acties gezien die erop wijzen dat ze bezig is met daadwerkelijk zorgen voor gezonde keuzes en acties rondom bewegen en op tijd naar bed gaan.
De praktijk reflecteert andere prioriteiten
Dus ondanks dat mijn klant het gevoel had dat ze heel druk met afvallen en gezonde keuzes maken bezig was, viel zij niet af omdat zij in de praktijk veel van haar tijd besteedde aan haar gezin, werk én Netflix. DENKEN aan iets is dus niet automatisch ook DOEN en verandering creëren.
Dus hoe zit dat bij jou? Gaat jouw tijd en energie ook daadwerkelijk naar de acties die jou helpen om gezond, fit en slank te worden of zet je (onbewust) toch andere mensen en verlangens bovenaan jouw tijdsbestedingslijst?
26-09-2022
__________________________________________________________________
Vier redenen waarom jij het afvallen niet volhoudt (en drie tips hoe het wel lukt)
Jij denkt misschien dat je het afvallen niet volhoudt omdat het jouw ontbreekt aan doorzettingsvermogen of dat er iets stuk is in jouw bovenkamer.
Nou, als ik iets weet over mensen met overgewicht is dat ze doorzettingsvermogen voor 10 man hebben. Steeds opnieuw gaan ze de strijd met die frustrerende kilo’s aan.
Maar wat zorgt er dan wél voor dat het afvallen zo lastig is en de kans op terugval in oude patronen zo groot? Ik zet vier belangrijke redenen op een rij en aansluitend geef ik nog drie tips om de kans op succesvol afvallen op een relaxte manier te vergroten.
Waarom houd jij het afvallen niet vol?
1. Je gaat alleen voor 100%
Je hebt twee standen: ‘aan’ of ‘uit’. 👉 Of je staat in de ‘Ik doe alles helemaal volgens het boekje’ of ‘Je gaat helemaal los en let nergens meer op.’
Nadeel hiervan is dat als je een andere keus maakt dan ‘toegestaan’ je dit meteen classificeert als ‘mislukt’ en jezelf de toestemming geeft om de rest van de dag helemaal nergens meer op te letten onder het mom van “De dag is nu toch al verpest.”
2. Je lat ligt kilometers te hoog en je wilt te snel
Als je ervoor gaat, dan wil je het meteen vanaf het begin perfect doen en het liefst ben je die 20+ kilo overgewicht gisteren kwijt. Alle maaltijden moeten volgens het nieuwe plan en elke dag minstens 10.000 stappen of toch minimaal 3x per week naar de sportschool.
Een week of misschien twee weken gaat dit goed, maar dit is natuurlijk niet vol te houden. De kans is groot dat je vroeg of laat ergens een steekje laat vallen wat je direct brengt naar reden 1 waarom je het afvallen niet volhoudt.
3. Jouw innerlijke criticus geeft alleen maar negatieve feedback
Als ik de dialoog die jij met jezelf hebt kan afluisteren, wat voor soort gesprek hoor ik dan? Als je een beetje op mijn klanten lijkt, dan zal het eerder een ‘ervan langs geven’ dan een dialoog zijn. Waar of niet? NAAM
Stel je maar eens voor dat je zo tegen je beste vriendin praat of tegen je kinderen. Denk je dat dat helpend is om betere keuzes te maken? Je krijgt er alleen maar stress van en stress rondom voeding is voor je brein een teken dat er schaarste dreigt. En mogelijke schaarste is een belangrijke reden voor je brein om jou juíst in een eetbui te storten.
4. Je gebruikt de weegschaal als maatstaaf voor succes
Gaan de weegschaalcijfers omlaag, dan ben je goed bezig, blijven de cijfers gelijk of gaan ze zelfs iets omhoog dan gaat er iets grondig mis en moet je blijkbaar nóg harder werken. Je innerlijke criticus leeft zich uit en vindt dat je nog strenger en strikter moet zijn. Zo wordt het afvallen meer en meer een strafkamp en dat ga je natuurlijk niet de rest van je leven volhouden.
3 tips om de kans op succesvol afvallen op een relaxte manier te vergroten
Tip 1: Wees mild voor jezelf
Laat de 100% regel los en stel de torenhoge lat flink naar beneden bij. Ja, dat is spannend, want ga je dan nog wel goed genoeg je best doen? Wees gerust. Ja, je doet nog steeds de dingen die nodig zijn, maar je geeft jezelf meer tijd en rust. Daardoor is de kans op succes groter en succes spoort aan tot keuzes die goed voor je zijn.
Tip 2: Mag van jezelf mens zijn
Heb begrip voor de momenten die je lastig vindt of die een keer anders dan gepland gaan. Luister naar jouw innerlijke dialoog en stel jezelf gerust. Je bent geen robot. Een robot doet de dingen precies zoals geprogrammeerd, maar een mens heeft de pech (of het geluk) dat er zaken zijn waar we geen grip of controle op hebben en ook emoties hebben zo hun invloed op onze keuzes.
Kortom, het is menselijk dat het af en toe mis gaat en niet zoals gepland. Geen paniek, niets verpest, de volgende kan prima weer in lijn zijn met hoe en wie jij wilt zijn.
Tip 3: Kijk met een brede blik naar succes
De weegschaal is onbetrouwbaar om jouw succes op af te lezen. Er zijn vele redenen waarom de weegschaal (tijdelijk) stil staat en dat zegt niets over jouw inspanning. Daarnaast zijn er heel veel andere vormen van ‘succes’ die je mist als je je alleen op de weegschaalcijfers focust. Dit overzichtje kreeg ik een keer van een klant toegestuurd over ‘successen’ in het algemeen. Je kunt dit heel goed toepassen op jouw proces van afvallen en goed voor jezelf zorgen:
Wat valt allemaal onder ‘succes’?
- Er is (het letterlijk beoogde) resultaat: gepland of ongepland
- Geplande actie uitgevoerd: Gepland en gedaan!
- Creatieve actie uitgevoerd: Anders dan mijn gebruikelijke ervaring…
- Uitgestelde actie uitgevoerd: Uitgesteld (om tig redenen), maar nu toch gedaan!
- Een keuze gemaakt: Na een keuze volgt een ervaring van groei…
- Je hebt dieper begrip: Dieper begrip van wat ik al wist…
- Je hebt een nieuw inzicht: Aha! Het is nieuw.
- Je (h)erkent de fout: De fout is niet het succes. Het herkennen van … is het succes! Waarom? Nu heb je de keuze om te corrigeren.
- Je heb support gevraagd: Je vraagt om support zonder dat je weet of je het krijgt of niet!
- Je (h)erkent andere successen: Je kijkt breder naar succes dan het letterlijk beoogde resultaat.
Ik ben benieuwd welke van bovenstaande redenen jij herkent en welke tip heel welkom is. Wil je dat met mij delen? Stuur gerust een mail naar annoesjka@annscoaching.nl en je krijgt altijd een reactie van mij persoonlijk.
PS: Dit zijn vier belangrijke redenen waarom het volhouden van het afvallen lastig kan zijn, maar er zijn nog meer redenen uiteraard. Loop jij nou al jaren te jojo-en tot jouw frustratie en vind je het fijn om samen met mij te onderzoeken wat jouw redenen zijn waarom afvallen en/of gezonde keuzes maken lastig is en wat jij nodig hebt om definitief met jouw overgewicht af te rekenen? Plan dan hier gratis en vrijblijvend een analysegesprek in.
12-09-2022
__________________________________________________________________
Meer eten om af te vallen
Hij keek me aan alsof hij water zag branden en het in Keulen hoorde donderen. Het drong niet helemaal door. Ik herhaalde mijn zin. “Als jij wilt afvallen, zal je toch echt meer moeten gaan eten en dan vooral ook meer voedzaam eten.”
Een kwartier daarvoor zat hij relaxt met zijn benen op mijn bank
Met een supersonisch blauw mondkapje op, waar we dankzij alle coronamaatregelen niet meer van op kijken. De Fitmate (naam van het apparaat) meet op basis van zijn in- en uitademing hoeveel zuurstof zijn lichaam verbruikt in dat kwartier. Op basis daarvan berekent het apparaat de ruststofwisseling (= de hoeveelheid kilocalorieën die je lichaam minimaal nodig heeft op een dag vanuit volwaardige voeding om het lichaam in goede gezonde conditie te houden terwijl je helemaal NIETS doet en alleen maar ligt. Ga je bewegen en eten moeten er nog calorieën bij opgeteld worden).
De meting gaf een ruststofwisseling van 1800 kcal per dag aan
Maar het eetdagboek dat hij ter vergelijking de afgelopen dagen had bijgehouden liet een gemiddelde inname van 1500 kcal per dag zien.
Ook liet het dagboek zien dat merendeel van de ingenomen calorieën uit exact dezelfde samengestelde maaltijden en uit eiwitrepen en -shakes kwamen. Weinig gevarieerd en geknutseld eten dus. Een echte stilzitter is hij ook niet echt. Hij doet 4x per week aan krachttraining en wandelt de laatste maanden minimaal 15000 stappen per dag.
Je zou denken dat hij intussen broodmager moet zijn, maar het tegendeel was waar.
Met 1500 kcal per dag aan eenzijdig en deels ‘geknutseld’ voedsel doet hij zijn lichaam ernstig tekort en dit kan heel goed de oorzaak zijn van het niet afvallen. Zijn lichaam bevindt zich chronisch in een staat van schaarste en dus stress en het voelt absoluut niet veilig om het kostbare vet los te laten. Stel je voor dat er nóg ergere omstandigheden rondom voedseltekort komen?
Jouw lichaam is een chemische fabriek
Als je heel zakelijk naar voedsel en ons mensenlichaam kijkt dan hebben wij mensen voedsel nodig om ons lichaam goed te laten functioneren en gezond te houden.
Voedsel komt binnen en de ‘fabrieksprocessen’ zorgen ervoor dat dit voedsel wordt afgebroken en opgesplitst in de kleine bouwstenen, die vervolgens worden gebruikt op de plekken waar ze nodig zijn. Een groot deel van de bouwstenen wordt omgezet via allerlei processen in letterlijk bouwmateriaal (botten, spieren, celreparatie), maar ze vormen ook de basis van celwanden, hormonen en neurotransmitters.
Om van bijvoorbeeld het aminozuur tryptofaan (bouwsteen van eiwitten) naar het eindproduct melatonine te komen (hormoon dat essentieel is voor een goede slaap) zijn er drie omzetprocessen nodig en bij elke omzetting zijn er vitamines en mineralen nodig en moeten de omstandigheden van o.a. de schildklier, darmen en leefomstandigheden goed zijn om dit proces optimaal te laten verlopen.
Een tekort aan bepaalde stoffen en slechte omstandigheden hebben gevolgen voor de hoeveelheid tussenproducten of eindproducten die kunnen ontstaan. Bij tekort kun je je vast voorstellen dat jouw chemische fabriek mankementen gaat vertonen, wat je in jouw dagelijks leven terugziet in een verminderde energie, trek in (slecht) eten, slecht slapen, makkelijk blessures krijgen, minder goed en snel denken, makkelijk ziek etc.
Mensen hebben een emotionele band met voeding
Dat komt omdat jouw brein wil zich fijn voelen en vindt dit terug in helaas vaak ongezond knutsel- en gemaksvoedsel zoals ik het noem. Denk aan bewerkt voedsel als koek, snoep, chocola, chips, gefrituurde hapjes, bier, wijn, kant- en klaarmaaltijden etc.
Het is een zegen en een vloek tegelijk, zo’n emotionele band met voeding. Eten staat gelijk aan gezelligheid, comfort, ontspanning, is je beste vriend zonder oordeel en het hoeft helemaal niets van jou. Het is de beloning die je verdient na een drukke dag.
Maar zakelijk gezien bevat dit knusel- en gemaksvoedsel echter vaak maar weinig van de broodnodige voedingsstoffen die onbewerkt voedsel uit de natuur wél volop bevat (veel vitamines en mineralen, volwaardige eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten). Je lichaam mist dus essentieel bouwmateriaal om jouw lichaam optimaal te laten werken. Niet afvallen terwijl je weinig eet en veel beweegt kan daar het gevolg van zijn.
Je bent letterlijk wat je eet
Wil jij je slank, gezond en fit voelen en geen snaaibuien meer hebben? Dan moet je dus goed bouwmateriaal in je lichaam stoppen. Zo eenvoudig is het.
Wil je daar een beetje hulp bij omdat je door alle meningen rondom voedsel door de bomen het bos niet meer ziet en niet meer weet wat gezond en goed voor je is? Plan dan gratis een gesprek met mij in, dan kijk ik of ik je op weg kan helpen.
En wil je meer weten over de Fitmate ruststofwisselingmeting, kijk dan hier.
__________________________________________________________________
Vis of leren vissen?
"Ik wil graag een stok achter de deur, want ik vertrouw mezelf niet. En o ja, ik wil ook een voedingsschema waar ik me aan kan houden.”
Ik glimlachte om deze twee wensen, want ik begrijp ze zo goed. Ik keek de dame die een gratis analysegesprek had aangevraagd aan via mijn laptopcamera en zei op ferme toon: “Als je dat zoekt, ben ik niet de juiste coach voor jou.” Ze keek verrast, want dit had ze niet verwacht. Een coach die een potentiële klant al zo vroeg in het gesprek min of meer afwijst?
Ik lichtte mijn antwoord toe. “Ik geloof niet in voedingsschema’s, want daar help ik jou totaal niet mee. Je past hem een paar weken, misschien een paar maanden toe en dan? Daarna val je onherroepelijk terug in je oude patroon. En een stok achter de deur ga ik ook niet voor je zijn, want ook dat betekent dat jij mij jouw hele leven lang nodig zal hebben. En dat heeft vast niet jouw voorkeur, of wel?”
Het gesprek ging nog even door en omdat jij het misschien ook wel interessant vindt waarom ik niet achter voedingsschema’s en stokken achter de deur sta licht ik het even toe in dit blog.
Voedingsschema’s maken je afhankelijk
Ze zijn gebaseerd op de gemiddelde persoon en niet op jou persoonlijk. Ze houden geen of nauwelijks rekening met jouw voorkeuren en jouw leven met je werk en gezin. Het volgen van dat plan gaat je uiteindelijk steeds meer tegen staan.
Daarnaast zie je niet hoe zo’n schema is samengesteld. Je voert alleen maar uit en krijgt geen uitleg over wat gezond is en waar jij zelf op kan letten. Als jij het zat bent om dit kant en klare plan te volgen, wat gebeurt er dan?
Juist, je brein valt terug op wat het kent en voilà oude patronen komen terug aan de oppervlakte. Dit werkte eerder voor je, dus val je mooi op terug. Het boeit jouw brein niet dat je met dit eetpatroon juist die 20 of 30 kilo de afgelopen jaren bent aangekomen. Het wil terug naar bekend. Hallo jojo-effect!
Ook een stok achter de deur maakt je afhankelijk
Als de persoon die dient als ‘jouw stok’ het eventjes of langer laat afweten, dan heb jij een probleem. Als diegene wegvalt, kun jij dan jezelf opvangen en aanmoedigen/motiveren om de keuzes te blijven maken die jij belangrijk vindt en die je op weg helpen om die persoon te worden die je graag wilt zijn?
Vroeg of laat loop je hier tegenaan. Een coachtraject is eindig (tenzij je een levenslang abonnement afsluit 😅) en degene met wie jij een deal hebt om met elkaar te sporten of aan elkaar te ‘rapporteren’ hoe het gaat, kan niet altijd, verslapt of haakt langzaam maar zeker steeds meer af.
Je hebt iemand buiten jou verantwoordelijk gemaakt voor jouw betrokkenheid bij jouw eigen proces, terwijl jij zélf verantwoordelijk bent voor jouw keuzes en jouw proces.
Wil je een vis of wil je leren vissen?
Ga je voor de korte termijn en de snelle quickfix om zo snel mogelijk kilo’s af te vallen en maakt het niet uit hoe? Dan wil je één of een paar vissen in je schoot geworpen krijgen.
Wil je handvatten en vaardigheden hebben waardoor jij ook op de lange termijn deze vaardigheden zelfstandig kunt toepassen om af te vallen op een gezonde manier en daarna voor gezond te blijven kiezen? Ook in lastige omstandigheden waarin jij helemaal op jezelf bent aangewezen? Dan wil je leren vissen.
In het eerste geval geeft iets of iemand (een shakedieet, nieuw afslankboek met menu’s, een vriendin of voedingscoach) jou een paar vissen. Het werkt simpel, snel en eenvoudig en het kost jou nauwelijks inspanning en energie. Iets dat jouw brein ontzettend waardeert! Jij valt af en blijft in leven. Ideaal.
Maar wat als de aanvoering van de vis wegvalt?
Je raakt in paniek en verhongert, want je hebt niet geleerd om voor je eigen eten te zorgen.
In het tweede geval neemt het leerproces langere tijd in beslag, want je krijgt handvatten en leert stap voor stap vaardigheden om zelf te kunnen vissen. Het duurt een tijdje voordat resultaat zichtbaar is en het kost je aardig wat moeite, doorzettingsvermogen en energie om daadwerkelijk vissen aan jouw hengel te krijgen.
Maar áls jij het vissen daadwerkelijk onder de knie hebt, heb je niemand meer nodig voor jouw eigen succes. Jij weet namelijk exact wat jij kunt doen om jezelf van eten te voorzien.
Ik leer jou vissen
Als jij zelf kunt vissen ben jij niet (meer) afhankelijk van mij of van iemand anders.
Jij weet zelf wat gezond is en begrijpt waarom je af en toe keihard in jouw eigen valkuilen dondert. Je ontdekt ook wat jij kunt doen om uit deze valkuilen te kruipen en, nog fijner, hoe je die valkuilen in de verte kunt spotten, zodat je ze kunt vermijden.
Na een tijdje werken met mij ken jij jezelf en jouw gebruiksaanwijzing zo goed, dat jij niemand meer nodig hebt als stok achter de deur en maak jij gewoon zelf jouw eigen eetplan en doe je die dingen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn, omdat ze een onderdeel van je nieuwe mindset en leefstijl geworden zijn.
Wil jij jouw visvaardigheden ontwikkelen en duurzaam afvallen op een gezonde en ontspannen manier? Kijk dan eens bij mijn programma’s.
Of plan via deze link nu meteen even een gesprek in mijn agenda in, dan zorgen we er samen voor dat jij binnenkort de eerste stappen zet op weg naar een gezond en slank lijf en dat jij in no time jouw visdiploma op zak hebt!
29-08-2022
__________________________________________________________________
De weg kwijt tijdens het afvallen
Gouda: ik was er nog nooit geweest en ik kan je zeggen: Aanrader voor een weekendje weg. Mooi oud stadscentrum met leuke straten, winkels, plein, terrassen, musea etc. Op het bekendste plein van Gouda liep ik tegen deze wegwijzer aan:
Wooow, wát een keuzes!
Spontane keuzestress plopte bij mij op. Waar ga ik heen? Wat is het leukst? Wat mag ik niet missen? Ik klapte dicht en in plaats van kiezen liep ik weer terug naar mijn tijdelijke onderkomen.
Die vele mogelijkheden en keuzestress herken jij misschien ook wel op het gebied van afvallen en een energiek en gezond lijf willen.
HOE ga je dat bereiken? Wat is de snelste en makkelijkste manier? Wie of wat kan mij daarbij helpen? Wat werkt nou écht? Wat mag ik wel en niet eten?
Jij staat ook voor zo’n indrukwekkende wegwijzer met vele opties
Op een aantal plekken van die wegwijzer ben je al geweest. Want je bent tenslotte al verschillende keren succesvol afgevallen en man wat voelde je je sterk en fijn. Misschien volgde je het pad van de maaltijdshakes of liep je een tijdje mee met het punten bijhouden van de Weightwatchers.
Er kwam echter een moment dat het pad ophield. Het werkte niet meer voor je. Jouw oude eet- en snackneiging vonden hun weg steeds vaker naar jou terug, met (helaas) het jojo-effect tot gevolg.
Te vaak iets lekkers. Te grote porties. Jouw rem en wilskracht waren er als een haas vandoor gegaan. Je kleding zat weer strak en de weegschaal… nou ja, daar liep je met een grote boog omheen.
Je staat dus nu voor zo'n uitbreide wegwijzer en bedenkt dat je opnieuw de bekende wegen kunt belopen. Maar volgens de wegwijzer zijn er ook vele andere mogelijkheden om af te vallen en gezonder te worden. Je ziet door de bomen het bos niet meer!
De ene na de andere dieetgoeroe doet mooie beloftes en vertelt dat je dit niet meer mag eten of juist wél moet eten. ARRGHG!!
Je bent de weg kwijt!
Wat werkt? Geen idee!
Wat werkt op de lange termijn óók nog? Geen idee!
Je bevriest ter plekke en staat aan de grond genageld.
Gedachten ploppen op: “Misschien moet je je lijf maar accepteren zoals het is. Je bloedwaarden zijn prima volgens de huisarts, je kunt nog aardig traplopen (oké, die paar tellen om op adem te komen neem je voor lief) en -zittend- je schoenen aantrekken werkt ook. Het geeft vast rust als je jouw afvalwens loslaat. Toch?”
Alleen…
Accepteren en loslaten zijn nou niet echt je sterkste kanten
Bij die foto van die gezellige dag gaat je je blik meteen naar je vetrollen en bolle hoofd. Zucht. "Waarom kan ik niet maat houden? Waarom doe ik niet wat ik eigenlijk zou moeten doen? Ik weet toch exact wat gezond is?”
Ik weet hoe frustrerend dit voelt. Je gevangen voelen in het wel weten, maar niet doen. De wens en het verlangen hebben om je slank en energiek te voelen, maar blijkbaar wil je toch niet graag genoeg, want kijk, je vreet weer alles op wat los en vast zit en blijft maar op je luie reet zitten.
Een paar vragen die jou helpen om de juiste weg voor jóu te vinden
Wil je afvallen en een slank(er) lijf?
Wil je je energiek en fit voelen?
Allebei JA?
Stel dan deze vervolgvraag:
Wil je als vanouds snel afvallen met een easy quickfix (met grote kans op het jojo-effect) of wil je op zo’n manier afvallen zodat je ook in de toekomst op gewicht blijft?
Neig je naar zo snel mogelijk afvallen? 👉 Ga dan weer in de richting van je oude strategie en grijp terug op één van de diëten die eerder voor jou werkten.
Neig je naar duurzaam afvallen en ook in de toekomst op gewicht blijven? 👉 Vind jouw weg in Google en bezoek programma’s die je gericht zijn op jouw gedrag en brein.
Of... maak het jezelf nog veel makkelijker.
👉👉 Plan nu gewoon even gratis een Waarom lukt het me niet – ann-alyse in. Dan kijken we samen eens goed naar wat jij nou precies lastig vindt aan afvallen en gezonde keuzes maken en heb jij binnen een half uur duidelijk wat jij nodig hebt om op een ontspannen manier op weg te gaan naar een leven zónder dieet en een slank, fit en gezond lichaam vol energie.
15-08-2022
____________________________________________________________________________
Waarom zou het afvallen nu wel lukken?
De woorden springen van haar intakeformulier af en raken me in mijn hart.
“Mijn man vindt een jaartraject onzin, want waarom zou het nu wel lukken als het alleen niet lukt?”
Huh??!
Ik ben blij dat mijn kersverse Een jaar met Ann VIP klant zich niet liet ontmoedigen door deze woorden van haar eigen levensgezel. Met een beetje pech waren deze woorden een eigen leven gaan leiden, zich steeds herhalend in haar hoofd. Steeds overtuigender totdat ze het echt zou geloven.
“Ja, als ik het in mijn eentje al niet kan, waarom zou ik dan zoveel geld besteden aan een coach(traject)? Kansloos. Zinloos. Zonde van mijn geld. Kunnen we ook van op vakantie, daar heeft het hele gezin iets aan.”
Laten we even iets helder krijgen.
- Je gaat toch niet op zwemles als je beter zwemt dan alle anderen in het zwembad en mensen van verdrinking redt?
- Je wordt toch geen cursist van een kookles als je al de sterren van de hemel kookt?
- Je meldt je toch niet aan voor een ‘Stoppen met roken’ cursus als je al twee jaar geen sigaret meer aanraakt?
- Je stuurt je zoon toch niet naar een training om te leren plannen als hij zijn huiswerk altijd op tijd af heeft, goede cijfers haalt, regelmatig met vrienden afspreekt en lekker in zijn vel zit?
Je schakelt toch juist hulp in als het je NIET lukt in je eentje?
Je schakelt toch juist hulp in als je vastloopt en gefrustreerd ronddwaalt in de eeuwige cirkel van ‘wel willen en weten hoe, maar niet kunnen of niet volhouden’.
Je gaat toch op een cursus om ergens meer van te leren en/of om ergens beter in de worden, zodat je een fijner leven voor jezelf creëert?
Als je het alleen had gekund dan had je inmiddels al echt wel het leven bereikt waar je naar verlangt.
Meer dan 50% van de Nederlanders heeft overgewicht. 50%!
Dat is toch een duidelijk signaal dat afvallen en goed voor jezelf zorgen niet zo makkelijk is als het in je hoofd lijkt? En nee, niet iedereen van die 50% vindt het nodig om af te vallen en een aantal is prima tevreden met hoe het leven gaat. Maar als jij dit leest hoor jij NIET bij die categorie.
Jij volgt mij omdat je op zoek bent naar die ene knop waardoor je niet meer de hele dag met eten bezig bent en rust in je hoofd krijgt. Je ontvangt mijn mails omdat je hoopt dat er een dag komt dat je wél een goede relatie met eten hebt, dat je nee kunt zeggen en mate kunt houden in plaats van dat hele pak of die hele zak leeg te eten.
Je wilt net als anderen normaal zijn in plaats van die loser zonder wilskracht.
Maar als jij wilt afvallen en grip op je gewicht wilt hebben op lange termijn, zul je toch echt de diepte in moeten. Dan kom je er niet met het volgen van Project Gezond met echt lekkere en gezonde maaltijden of met een goedwerkend (maaltijdshake)dieet. Het werkt, ja. Maar het is een tijdelijke fix.
Dat weet je, want je hebt het intussen al tig keren meegemaakt. Als je deze manier van eten loslaat val je terug in je oude denken en in je oude patronen van overeten. Hier kom je niet uit in je eentje! De verloren kilo’s komen terug, net als je twijfel of je wel normaal bent.
Het inschakelen van hulp is spannend waardoor je misschien het gevoel hebt dat je faalt als mens.
Weet dat het samen onderzoeken van waarom je doet zoals je doet het meest moedige besluit is dat je jezelf én je gezin kunt gunnen.
Hoe fijn is het dat jij eindelijk begrijpt dat je volkomen normaal bent? Dat je kunt sparren met iemand die jou en jouw probleem rondom eten écht begrijpt? Dat je kunt leren hoe je met moeilijke momenten om omgaat, dat je jezelf herpakt als het even mis gaat en dat je met vertrouwen naar jouw toekomst kijkt?
Hoe lang blijf je in eentje aanmodderen? Blijf je luisteren naar je partner die eigenlijk geen snars van jouw probleem met eten begrijpt? Tuurlijk, je bespaart geld, maar kijk ook eens naar wat het je kost aan afhaalmaaltijden, baal- en frustratiemomenten en nog belangrijker jouw gezondheid, energie, humeur en zelfvertrouwen.
Waar denk jij dat jij, jouw partner en gezin meer van profiteren? Die twee weken vakantie in Italië of die 50 andere weken dat jij lekker in je vel zit? Ik zou het wel weten.
Weet jij dat het tijd is om niet meer alleen aan te modderen en wil samen met mij onderzoeken wat je nodig hebt om grip te krijgen op jouw eetkeuzes en gewicht? Plan dan een 'Waarom lukt het me niet - Analyse' met me in. In dit gesprek zoeken we samen uit hoe het komt dat je niet afvalt of waarom je het afvallen zo lastig vindt om vol te houden. Klik hier om jouw 'Waarom lukt het me niet - Analyse' in te plannen
23-03-2023
______________________________________________________________________________
Het zoveelste dieet of een leefstijlverandering?
Ik heb een gewetensvraag voor je: Hoe vaak ben jij aan iets begonnen waarvan je op voorhand eigenlijk al wist dat je dat niet de rest van je leven zou gaan doen?
Ik beken. Ook ik ben hier schuldig aan, ik ben niet beter dan jij.
👉 Ik begon vol goede moed aan het soepdieet, het brooddieet en het ananasdieet. Na een paar weken kwam de groentesoep, brood zonder beleg en de mega dure verse ananas mijn neus uit.
👉 Ik beloofde mezelf plechtig om nooit meer tussendoortjes eten behalve op zaterdagavond. Kansloos.
👉 Ik wilde een periode elke dag sporten en jaren later elke dag minstens een half uur mediteren, terwijl ik dat nog nooit in mijn leven had gedaan. Tja, wat zal ik hierover zeggen…
👉 Ik heb door de jaren heen een flink aantal (kook/luister)boeken gekocht rondom afvallen en persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels liggen er een groot aantal trainingen te verstoffen op mijn (online) boekenplank. Kleine kans dat ik er iets mee ga doen, terwijl ik ten tijde van de aankoop alleen maar mogelijkheden zag.
Herkenbaar?
Het bijzondere is dat op het moment dat je ervoor gaat het voelt alsof het DE oplossing is. “Even een aantal maanden maaltijdshakes en doorbijten, dan heb ik mijn streefgewicht en voelt het zo goed dat ik nóóit meer anders wil.”
NOT.
Die Project Gezond menu’s zijn lekker en goed te doen, en dan voel je: Dit is het gewoon! Maar dan na een paar weken gun je jezelf toch de nieuwste Tony Chocolonely reep als je kinderen op bed liggen en telkens opnieuw dat boek doornemen blijkt toch niet heel ideaal.
Gezonde keuzes blijven maken en afvallen op dit soort hype-achtige manieren werkt niet op lange termijn. Begin er simpelweg niet aan. Zonde van je geld, tijd en energie. En, als je heel eerlijk naar jezelf bent bent, wist je dit eigenlijk ook wel vóórdat je aan iets nieuws begon.
Bij mijn klanten merk ik ook dat er na jarenlange lijn- en dieetpogingen een grote weerstand is ontwikkeld rondom afvallen en gezond eten. Het is ingewikkeld, veel werk, tijdrovend, op een houtje bijten, jezelf veel ontzeggen, feestjes voor de zekerheid vermijden, alles of niets, steeds opnieuw niet volhouden en falen etc.
Je brein krijgt hierdoor continu bewijs dat gezond leven en bezig zijn met afvallen echt STOM is.
Daarnaast is spanning rondom eten voor je oerbrein een signaal dat er VOEDSELSCHAARSTE dreigt.
Het gevolg
Je brein saboteert jouw afvalplannen door jou sneaky te verleiden naar de fijnste en makkelijkste keuze van dat moment, verhoogt de aanmaak van jouw hongerhormonen én verlaagt verzadigingshormonen. Eten zal je! Zoet en vet. NU.
En ja, dan begeeft jouw wilskracht het steeds makkelijker.
Je brein doet er alles aan om de kans zo groot mogelijk te maken dat jij de aanstaande hongerwinter gaat overleven. Eigenlijk best lief. Maar weet jouw brein dat je zo ongeveer over eten struikelt als je de deur achter je dichtslaat?
De kunst van het afvallen is om je brein relaxed en tevreden te houden
Vooral geen slapende honden wakker te maken. Dat betekent kleine stappen zetten op gebied van je leefstijl die goed te doen zijn. Met twee vingers in je neus, dat gevoel zeg maar. Stappen op gebied van voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning.
En ik weet het, ik hoor je nu denken: “Kleine stappen voelen suf en eindeloos. Dan duurt het járen voordat die 20+ kilo eraf is!”
Klopt. Misschien is dat zo. Of misschien smaken kleine relaxte stappen naar meer en zorgen ze ervoor dat je het fijn en leuk gaat vinden om goed voor jezelf te zorgen. Dan val je af, de kilo’s blijven eraf, je voelt je fitter en energieker én heb je een rustiger hoofd op de koop toe. Hoe zou dat voor jou zijn?
Stuur me gerust een mail als jij er klaar voor bent om de kansloze quick-fix en briljante afvalgoeroe’s los te laten. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt om op ontspannen maar gerichte wijze een gezonde leefstijl te ontwikkelen waarbij je afvalt en grip krijgt op je gewicht.
15-03-2022
____________________________________________________________________
Ze stopte het traject voortijdig
Afgelopen week plaatste ik een bericht op social media en ik voel dat ik dit ook met jou mag delen.
Onlangs sprak ik één van mijn Een jaar met Ann klanten. Ik had haar ruim een half jaar niet gesproken wegens pittige persoonlijke omstandigheden aan haar kant. De verrassende eindconclusie van ons gesprek: Ze stopt vroegtijdig met het jaartraject, terwijl ze nog recht heeft op drie uur coaching. De enige reden echter om die zes halve uren in te plannen, is dat ze ervoor betaald heeft.
Ze stopt niet omdat ze ontevreden was. Nee, juist het tegenovergestelde. Al moet ik zeggen dat ze onze gesprekken niet altijd makkelijk vond.
Deze dame is namelijk heel slim en redeneert zichzelf overal uit. Ze kletst zichzelf dan uit de verandering waar ze in haar hart wél naar verlangt. Dat voelt stom en frustrerend tegelijk. Alleen verandering verlangen is meestal niet genoeg om daadwerkelijk een omslag te maken. Gek toch eigenlijk?
Verandering willen is niet gelijk aan willen veranderen
Ja, een doordenker hè?
Het heeft ermee te maken dat je brein heel anders over verandering denkt dan jij. Het vindt veranderen eng, want je toekomst is niet meer voorspelbaar op basis wat je allemaal hebt meegemaakt in het verleden. Je toekomst komt op losse schroeven te staan en dát betekent per definitie GEVAAR.
Maar je VEILIG houden is de enige taak van je brein! Daarbij is de kwaliteit van leven van zeer ondergeschikt belang. Om jou in leven te houden is alles wat je doet, voelt en denkt exact hetzelfde laten het veiligst en vooral ook lekker energiezuinig.
Het maakt voor je brein niet uit dat je met een dik lijf rondloopt en je energie ver te zoeken is.
Bij mij kwam ze niet weg met haar prachtig vormgegeven redenaties
Tijdens de coachsessies met deze klant spiegelde ik haar woorden en gedrag waarmee ik haar ‘dwong’ om na te denken over zichzelf, over anderen, over haar gedrag, over eten en over haar relatie met eten.
Ze liet me binnen, stond ervoor open om anders te kijken en ging aan de slag met observeren, experimenteren en kleine veranderingen stap voor stap doorvoeren.
Nu, ruim een jaar na onze kick-offdag, zag ik op mijn laptopscherm een sterke zelfbewuste vrouw die een mega ontwikkeling heeft doorgemaakt op gebied van zelfontwikkeling en zelfzorg.
Maat houden, drie gezonde maaltijden per dag, gevoelens durven opmerken in plaats van routinematig verdoven met chocola en koek. En het mooiste is dat ze, wanneer ze nu ijs of koek eet, er bewust voor kíest en niet omdat het hoort, het er is of iedereen het doet.
Ze voelt nu duidelijk ‘Wie wil IK zijn’ als tegenhanger van 'Hoe het heurt'
Makkelijk? Nee.
Spannend? Ja.
Lifechanging? Zeker!
Los van de afgevallen kilo's (het zijn er ‘nog maar' 12 van de 30+) heeft ze nu het vertrouwen dat ze volledig zelfstandig verder kan met de inzichten en tools die ze met mij aan haar zijde zelf uit het traject heeft gehaald.
En ja, waarom zou je dan nog per se die drie uur coaching moeten inzetten? Als jij alles - en méér - wat je wilde komen halen er al uitgehaald hebt, kies dan opnieuw voor jezelf door die 3 uur extra in te zetten voor de volgende stap in jouw ontwikkeling.
En hoe zit het met jou? Wil jij veranderen?
Herken je het dat jij jezelf ook overal uitkletst en jij jezelf in de weg zit bij het doorvoeren van de verandering waarnaar je verlangt?
Stuur gerust een mail, dan kijken we samen geheel vrijblijvend of ik voor jou, net als voor mijn klant, een waardevolle spiegel en sterke sparringspartner kan zijn op weg naar een slanker en fitter leven.
08-03-2022
____________________________________________________________________
Waarom je onterecht boos op jezelf bent
Vroeger was ik ontzettend vaak megagefrustreerd en boos op mezelf als ik me weer niet aan mijn voornemen en plan voor die dag/week of uhh eigenlijk de rest van mijn leven had gehouden. Ik wilde niet meer stiekem de kast leegsnaaien en overeten. Ik wilde niet meer op de bank hangen en geen reet uitvoeren. En ondanks dat ik enorm verlangde naar een slanker lijf en baalde van mijn gedrag, kreeg ik het vaak potverdorie maar niet voor elkaar om langer dan een paar uur sterk te zijn. Ik ging gewoon glashard weer voor de bijl voor de pindakaas, hagelslag, plakjes worst, blokjes kaas, koekjes, chips, you name it. Wat er maar voor handen was dat ik zo onopvallend mogelijk kon laten verdwijnen in mijn mond.
KENNEN is niet KUNNEN
Misschien herken jij het ook wel, dat je je voorneemt om strenger voor jezelf te zijn. Je wilt meer groenten eten, gewoon één koekje in plaats van de rol, op tijd naar bed. Je weet precies hoe je dat voor elkaar moet krijgen. Het is geen hogere wiskunde ofzo. En toch lukt het je niet om vol te houden, je verzandt weer in je oude patronen.
De keiharde waarheid: KENNEN is niet gelijk aan KUNNEN. En jij en ik verwachten van wel.
Je weet namelijk precies wat je moet doen, je lijf is technisch gesproken in staat om dit uit te voeren, je brein moet maar even meewerken. Zo simpel. Hoe moeilijk kan het zijn?
Consistent oefenen
En toch is het wél moeilijk. Deze video waar een klant van mij mij onlangs op attendeerde, maakt exact duidelijk waarom je niet zomaar van jezelf kunt verwachten dat je van de één op de andere dag andere keuzes maakt en ander gedrag laat zien.
Ons meeste acties zijn diep ingesleten automatische programma’s. Je brein is gewend een bepaalde actie in een bepaalde situatie op een bepaalde manier te doen en je hele lijf werkt hieraan mee op verschillende levels.
In de video zie je dat collega’s van een man in Amerika één ding aan zijn fiets hadden gewijzigd, slechts één ding. En die collega’s daagden hem uit om erop te fietsen. Als hij naar rechts stuurt, beweegt zijn stuur naar links en vice versa. De man dacht dat het een makkie zou worden, want hij wist exact hoe de vork in de steel zat en hoe hij zich zou moeten gedragen om op die fiets te kunnen fietsen. Hij kreeg het tot zijn verbazing en frustratie niet voor elkaar. Hij reisde er zelfs mee het land door om andere mensen te laten testen en hij liet het zijn zoontje proberen.
Pas na consistent dagelijks (!) 5 minuten oefenen op de fiets lukte het hem zelf pas na 8 maanden om er op te fietsen. En dan ook alleen nog maar als er geen enkele afleiding was. Eén melding op zijn mobiel en zijn brein koos direct voor het oude patroon.
Dan begrijp je hopelijk dat jij na die twee of drie keer dat jij kiest voor je nieuwe gedrag nog absoluut niet van jezelf mag verwachten of eisen zelfs, dat jij vanaf dan altijd voor dat nieuwe gewenste gedrag zal kiezen. Je bent dus onterecht boos op jezelf!
De drie gouden H’s
Nieuw gedrag leren = kennis PLUS Herhalen Herhalen Herhalen. De drie gouden H’s. Niet voor een week, niet voor een maand, maar maanden en misschien wel jaren. Met daarnaast aandacht, want zonder aandacht kiest je brein heerlijk voor het oude breinpad, dat lekker weinig energie vergt.
08-01-2021
___________________________________________________________________
Ongemerkt extra calorieën verbranden met fidgeten. Met wat?
Je zit op een verjaardag en je superslanke buurvrouw schuift als een bouwvakker de ene na de andere calorierijke bom naar binnen. Dan zal ze wel flink sporten? Nee, bij navraag blijkt dat niet de moeite te zijn. “Hoe dan?!” denk je jaloers. Tijdens diezelfde verjaardag hou jij je de hele avond enorm in en zeg je met moeite nee tegen die heerlijke geurende homemade appeltaart en frituurhapjes. Maar ondanks jouw harde werk tijdens de Zumbalessen en je strikt aan een eetplan houdend vliegen de kilo’s er nou niet echt af. Zo oneerlijk!
De drie componenten van verbranding
Om verschillen tussen mensen op het gebied van aankomen en afvallen te verklaren spelen een aantal zaken een rol, denk aan bodytype ( welke spiervezels hebben in jouw lichaam de overhand), je slaapkwaliteit, hoeveelheid stress en de vaardigheid om hiermee om te gaan, je eetpatroon en voedingskeuzes, maar ook je algehele verbranding in je lichaam.
Je totale verbranding kun je opdelen in drie componenten die hieraan bijdragen:
1. Je verbranding in rust, ook wel rustmetabolisme of ruststofwisseling
Deze component draagt voor ca. 60 % bij aan je totale dagelijkse kilocalorieverbranding. Je rustmetabolisme is de hoeveelheid energie (kilocalorieën) die nodig is om je lichaam goed te laten functioneren terwijl je helemaal niets doet. Je hart klopt, longen vullen en legen zich, je brein werkt, cellen worden gerepareerd en vervangen, weefsels en hormonen worden gebouwd etc. Bij mannen is de rustmetabolisme over het algemeen hoger dan bij vrouwen, omdat ze vaak groter zijn en meer spiermassa hebben.
2. Het verteren van voedsel kost je lichaam energie
Deze component draagt voor ca. 10 à 15 % bij aan je totale dagelijkse kilocalorieverbranding. Het voedsel dat jij eet moet door je lichaam uit elkaar gehaald worden, zodat je lijf de voedingsstoffen kan opnemen en opslaan bij overschot van suikers en vetten. Interessant weetje is dat het meer calorieën kost om een paar stengels bleekselderij te verwerken dan een schaaltje chocoladevla!
3. Activiteitsthermogenese
Deze component draagt voor ca. 25 à 30 % bij aan je totale dagelijkse kilocalorieverbranding. Thermogenese is ‘verbranding’, dus activiteitsthermogenese is de verbranding van kilocalorieën die plaatsvindt door de activiteiten die je onderneemt. Je loopt, praat, fietst, werkt, sport etc.
Ongemerkt bewegen
Sommige mensen bewegen minder dan ze denken, maar een aantal beweegt méér dan ze denken. Dat kan bij sommigen verklaren waarom ze slank blijven, zonder daar hard voor te werken. Wandelt collega X. elk uur even naar de keuken voor een kop koffie of glas water, loopt X. even naar haar collega in de andere kamer of verdieping, staat ze per dag een paar uur aan haar zit/stabureau, dan verbrandt ze ongemerkt aanzienlijk meer energie dan collega Y. met licht overgewicht die de hele dag zit, via e-mail met collega’s communiceert en koffie aangereikt krijgt, terwijl zij toch twee keer per week in de sportschool traint. Heeft collega X. dan ook nog een iets groter lichaam en meer spiermassa, dan wordt het verschil in verbranding per dag nog groter.
Fidgeten
Een nog subtielere manier van extra kilocalorieën verbranden is fidgeting, dat vanuit het Engels vertaald ‘friemelen’ of ‘onrustig zitten’ betekent. Het kan zomaar zijn dat jouw slanke buurvrouw een fanatieke ‘fidgeter’ is. Ongemerkt met haar voeten wiebelen, pen aan/uit klikken, paperclips ombuigen en figuurtjes mee maken, lang haar om haar vinger winden etc. Bij onderzoek bleek zelfs dat deze microbewegingen het nadelige effect van langdurig zitten (verhoogde kans op hart- en vaatziekten) teniet doen.
Fidgettoys
Momenteel is er bij de jeugd een zeer passende rage gaande. Misschien heb je zelf kinderen of nichtjes/neefjes die een kleurige verzameling hebben met spulletjes waarvan je je afvraagt “Wat moeten ze ermee?” Nou, als afvallen jouw doel is zou ik er zeker een paar lenen en lekker de hele dag met de toys prutsen. En als je dan ook nog eens op een stuk kauwgom kauwt en nauwelijks opvallend je bil-, arm- en beenspieren nog eens extra aanspant en loslaat, wordt je verbranding helemaal gestimuleerd. Als je het fidgeten echt slim en serieus aanpakt schijn je je energieverbruik met zo’n 20 à 30 % te kunnen laten toenemen. Mooi meegenomen. Toch?
Is extra kilocalorieën verbranden niet genoeg om je ideale gewicht te bereiken?
Extra calorieën verbranden is mooi meegenomen, maar daar val je niet vele kilo’s definitief mee af als jouw overgewicht er om andere redenen zit dan alleen te weinig bewegen.
- Is volhouden misschien een ding?
- Lukt het je niet om het bij één koekje of een schaaltje chips te houden en moet het pak leeg?
- Merk je dat je in het begin heel gemotiveerd bent, maar dat er langzaamaan steeds weer de klad erin komt?
- Heb je elk dieet getest en lukt het maar niet om de afgevallen kilo’s eraf te houden of val je überhaupt nauwelijks af?
- Ben je een echte zwart-wit denker? Eén keer mis, dan je hele dag verpest, dan maakt dit ook niet meer en kan dat er ook nog wel bij?
Plan dan gewoon even vrijblijvend een Ann-alysegesprek in. Kijk ik met je mee wat jij nodig hebt om grip op je gewicht te krijgen. Plan de afspraak direct in mijn agenda.
____________________________________________________________________
Waarom maaltijdshakediëten en andere quickfixes niet werken
Toen ik nog als logopedist op een school werkte viel het op gegeven moment op dat één collega steeds slanker werd in een korte tijd. Ik merkte aan de reacties van de andere collega’s dat ze het geheim van deze geweldig snelle manier van afvallen wilden weten. Zo snel afvallen wilden zij ook wel! Vol verbazing en bewondering werd de afslankweg van die ene collega gevolgd. Het geheim bleek Cambridge te zijn.
Lekker shaken
Ken je Cambridge? Heb je het misschien zelf wel eens gedaan? Ik niet, dat zeg ik er even bij. Cambridge is een dieet met een aantal stadia, waarbij je stap voor stap (zo belooft de reclame) van maaltijdshakes naar weer gewone maaltijden wordt begeleid. Stap 1 bestond vroeger uit 500 kilocalorieën dagen, die je binnen kreeg via maaltijdvervangers in de vorm van shakes. 500! Dat is verrekte weinig. Elk lichaam valt af bij een periode met een intake van 500 kcal per dag. Je lichaam schrikt zich een hoedje en schiet in de stress en levert op spiermassa in. Dat ook. Dat vertellen ze er voor het gemak niet bij.
Trots
Maar goed, de collega was trots. Terecht! Ik bewonder mensen met zo’n sterk doorzettingsvermogen. Want doorzettingsvermogen hebben de mensen die altijd weer gaan diëten, lijnen en afvallen wel, al denken ze zelf van niet! Ze had allemaal nieuwe kleding gekocht en zag er goed uit. Voor een paar maanden. Helaas was ze het jaar erop weer terug op haar oude gewicht. En mogelijk komt dit jou bekend voor.
Diëten werken wel, maar slechts tijdelijk
Je start met een dieet, het gaat goed en valt af. Je voelt je beter, lichter en trots. Als het de omgeving opvalt krijg je complimenten en de opmerking dat je zo sterk bent. Dat voelt heerlijk. Je past niet meer in je oude kleding. Ah, geweldig, die kleding met maatje tent kan eindelijk de deur uit. “Nou, laat ik het voor de zekerheid maar bewaren.” Na een paar weken of maanden komt het dieet je de neus uit. Hoe fijn zou het zijn om weer met de rest mee te kunnen doen? “Ach, het gaat toch zo goed? Dan kan dat toch wel een keertje?”
En zo heel geleidelijk, je hebt het bijna niet door, sta je jezelf weer van alles toe. Je merkt het doordat de weegschaalcijfers omhoog kruipen en je kleding strakker zit. O jee… Het is echter te laat, het lukt niet meer om de handrem erop te zetten. Wéér een mislukte poging. Wat zullen de anderen denken? Die anderen zeggen er niets van, te beleefd om hierover te beginnen.
Verslankingsglijbaan
Ik moest aan deze collega denken toen ik deze foto weer van mezelf zag. Hier was ik volgens mij al iets afgevallen na mijn ontdekking dat ik 107,7 kilo woog in december 2001. Bij het zien van deze foto mijmerde ik “Hoe fantastisch zou het zijn als je zo’n glijbaan in gaat met een dik lijf vol vetrollen en er dan onderaan slank uitkomt?! Hoe mooi zou het zijn als dat écht mogelijk was? Denkend aan de persoon die ik hier was op deze glijbaan (Ja, ik ben nog steeds dezelfde, maar heb intussen véél geleerd), had ik véél overgehad voor een tochtje in zo’n glijbaan. Ik wees mijn lijf 100% af. Spiegels vermeed ik. Mezelf terugziend op foto’s bekritiseerde ik mezelf altijd. Het ziet er toch niet uit?? Ik zou er veel voor over hebben om met slechts één glijbaanritje slank te zijn. Ik zou sparen, extra avonden en weekenden werken, spullen op marktplaats verkopen, klusjes doen etc.
De aantrekkingskracht van de quickfix
En ik niet alleen. Als ik zo'n glijbaan uitvind, word ik schatrijk vermoed ik. Bijna iedereen is op zoek naar de snelle quickfix voor zijn of haar overgewicht. "Ik wil van die uitdijende heupen en dikke buik af. Kan ik gisteren al 20 kilo lichter zijn?!"
Helaas bestaat zo’n glijbaan niet. De maaltijdshakes en eetlustremmende pillen gaan echter als warme broodjes over de toonbank. En weet je, het is waar. Het ís een prachtig idee. Een paar maanden aan de shakes, minimaal 5 kilo per maand als vanzelf afvallen. Je hoeft niet te denken aan ingewikkelde boodschappenlijstjes, andere maaltijden koken dan de rest van het gezin. Mega-efficiënt. Gegarandeerd resultaat. "Mijn collega heeft het tenslotte ook gedaan." Daarna voel je je zo goed, dat je alles op alles zet om op dat gewicht te blijven. Denk je. Het klinkt mooi.
Totdat je weer verlangt naar een gewone maaltijd die je met mes en vork eet. Met echt eten om op te kauwen en eindelijk weer chocola!
Jouw brein gaat voor makkelijk
Raar is het niet hoor, dat je (net als ik vroeger) blijft zoeken naar een snelle manier om slank te worden. Aan de ene kant vind je jezelf gewoon niet mooi, zit je lijf je (letterlijk) in de weg en denk je dat je gelukkiger bent en een leuker leven hebt als je slanker bent. Ik weet uit ervaring, dat valt vies tegen, maar dat terzijde. Aan de andere kant ben je als mens voorzien van een brein met een breindeel dat enorm van energie besparen houdt en een ander breindeel dat gaat voor gemak en een fijn gevoel. Als deze breindelen vaak achter het stuur van jouw beslissingen zitten, dan is het heel logisch dat je voor de prachtige beloftes van Cambridge, Herbalife of een 12 weken afvalplan inclusief weekmenu’s en boodschappenlijstjes valt. Zo’n reclame wordt ook nog eens visueel ondersteund met beelden van hele blije gelukkige en energieke mensen en ja daar wil jouw brein heel graag naar toe! Het liefst nu!
Wat je niet leert tijdens een (shake)dieet
Helaas heb je tijdens dat hele dieet (was best duur!) helemaal NIETS ontdekt over jouw relatie met eten en over de redenen waarom je na dat dieet weer in je valkuilen valt. Als je stopt met het dieet is er niets veranderd. JIJ bent niet veranderd. Je bent nog exact hetzelfde als vóór het dieet. Je verwacht echter wel ander resultaat. Namelijk dat je nu wel altijd voor gezond kiest en altijd lekker gaat bewegen. Helaas werkt het zo niet. Daar kwam ik zelf na vele mislukte pogingen achter. En dat wil ik jou besparen! Mijn aanpak tot dan toe werkte blijkbaar niet en onbewust pakte ik het toen op de juiste manier aan waardoor ik langzaam maar gestaag 45 kilo afviel. Door mijn opleidingen heb ik echter geleerd hoe het écht zit: Zolang je niet bewust bezig gaat met jouw relatie met eten (deze onderzoekt en van een afstandje bekijkt) zal je nooit ontdekken wat jou toch elke keer richting dat eten stuurt waarbij je geen maat houdt. Je weet heus prima wat gezond is, maar je doet het niet. En dat heeft een reden!
Wat is de oplossing naar op gewicht blijven dan wel?
Zolang je je relatie met eten links laat liggen zal elk dieet je richting je streefgewicht helpen, maar krijg je de kilo’s gegarandeerd weer terug. Met extra bonuskilo’s! Yeah.
Wil jij het afvallen anders aanpakken, gratis een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan. Kijk ik met je mee waar je precies tegenaan loopt en hoe jij het voor elkaar kan krijgen om af te vallen op een gezonde manier en hoe je die afgevallen kilo's er definitief af kan houden.
PS: Als er zo’n verslankingsglijbaan zou zijn, zou jij erin stappen?
14-10-2020
____________________________________________________________________
Stop met diëten. Start met onderzoeken.
Geld uitgeven was altijd wel een ding voor mij. Het begon al in mijn vroege jeugd waarbij ik mijn vader niet anders ken dan dat hij alle folders uitploos en langs elke winkel reed voor onderzoek. Wat zijn de beste voorwaarden? Waar zitten de meeste mogelijkheden op? Welke winkel is het goedkoopst? En hoe zit het dan met de garantievoorwaarden? Zelden kocht hij iets spontaan, omdat hij er zin in had en omdat het kon. Alles werd overdacht en tot in de puntjes uitgedacht voordat er een investering plaatsvond. Dit gedrag heb ik één op één gekopieerd. Niet zo gek, want onbewust kreeg ik de boodschap mee dat ik mijn geld maar één keer kan uitgeven en dus moet de kans zo groot mogelijk zijn, liefst 100%, dat het geld écht goed terecht komt. Garantie. Altijd op zoek naar garantie.
Aan diëten gaf ik wél makkelijk geld uit
Zo herhaalde de geschiedenis zich. Voordat ik iets kocht, of dat nou een pen was of een radio, Ik zocht uit: Hoe duur? Is het ergens anders goedkoper? Welke kleuren? Wat is de kans op succes? Hoe zit het met de garantie? etc. Het gekke is dat ik dit met de diëten in mijn leven veel minder had. Ik wilde zo graag succes en geloven in de boodschap die de verkopers meegaven dat ik meerdere keren mijn geld heb uitgegeven aan een dieet of afvalplan, dat (uiteraard) niet werkte (bv. het ananasdieet) of slechts tijdelijk werkte (bv. Sonja Bakker).
Vele dieet- en receptenboeken over mindful afvallen, de cognitieve benadering, groene smoothies, suikervrij, meerdere Sonja Bakkerboeken (want wie weet, lukt het me deze keer wél om vol te houden) staan deels gebruikt of ongebruikt in de kast stof te vangen.
Ik wist zelf niet hoe ik kon afvallen, dus zocht ik de oplossing bij een ander
Ik dacht er wel over na hoor en ik analyseerde heus of het logisch klonk wat de beloftes van het plan waren. Ik was op zoek naar de heilige graal. Naar dé manier waarop het wel zou lukken. Zelf wist ik het niet meer, maar wilde echt van die kilo’s af. Ik vond mezelf een vet varken en was ongelukkig. Dus geef me een oplossing, liever gisteren dan vandaag.
Elke reclameslogan en belofte die een slankere, fittere, gelukkigere toekomst in korte tijd voorspiegelde klonk als de hemel.
En ik gaf geld uit, probeerde, behaalde soms zelfs succes en was blij. Tijdelijk. Het was niet vol te houden. Uiteindelijk verlangde ik terug naar ‘normaal’, naar mijn ‘eigen’ eten, naar iets dat niet zoveel moeite en energie koste. Ik liet het plan van die ander, zonder dat ik het wilde, los en viel terug.
Geld kwijt. Kilo’s terug. Een illusie armer.
Dit deed iets met mijn vertrouwen. Ik dacht steeds meer dat afvallen niet voor mij was weggelegd. Dat ik te zwak was en niet genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen had. Alle mislukte pogingen en het geld dat in rook is opgegaan hingen als een donkere wolk om me heen. We hadden beter op vakantie kunnen gaan van het geld dat ik aan al die diëten had uitgegeven. De kans was toch megagroot dat het niets zou worden?
Jij bent je eigen probleem
Door van dieet naar dieet te gaan, zoek je de oplossing, net als ik toen, buiten jezelf. Je hebt het gevoel dat je steeds iets nieuws probeert, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Sonja Bakker, intermittent fasten, suikervrij, Montignac, koolhydraatarm, een 8 wekenmenu. Het is allemaal bedacht door een ander en gaat niet over de reden waarom jij terugvalt, waarom jij eet, waarom eten zo’n enorme aantrekkingskracht op je heeft en het verklaart al helemaal niet het feit dat je als een malle vreet, ondanks het feit dat jij exact wéét dat die oranje Tony Chocolonely Caramel Zeezout totaal niet bijdraagt aan het behalen van jouw afvaldoel.
De oplossing zit in jou
Stop alsjeblieft met hopen dat de oplossing je komt aanwaaien. Dat de volgende dieetgoeroe de oplossing is. Je zult vroeg of laat toch echt zelf aan de bak moeten als je verandering wilt. Jij bent het probleem. En het goede nieuws is: jij bent dus ook de oplossing. Zolang je niets bij jezelf onderzoekt en nieuwsgierig bent naar de redenen waarom jij eet en liever op de bank zit in plaats van beweegt, dan zal er niets veranderen en zal elke afvalpoging tot mislukken gedoemd zijn.
Geld uitgeven zonder garantie is spannend
En hier kom ik dan weer terug op geld uitgeven. Toen ik drie jaar geleden besloot om mijn eigen bedrijf te starten en ik een mega onzekere financiële toekomst voor me zag, wilde ik leren ondernemen. Ik wilde ervoor zorgen dat ik niet in de valkuil van vele ondernemers voor me zou vallen om vervolgens de stekker uit mijn bedrijf te moeten trekken omdat ook ik het niet gered had. Ik moest investeren. Maar niet in een snelle quickfix als een paar Facebookadvertenties of een leuke website als trekpleister.
Ik moest investeren in mezelf
Ik wist dat ik mezelf moest ontwikkelen om een goede ondernemer te worden. Maar trajecten van businesscoaches zijn niet goedkoop. Oeh, wat deed dat pijn. € 2500,- ex btw, dus meer dan € 3000,- uitgeven (ik was toen nog particulier) terwijl ik geen garantie op succes van die businesscoach kreeg. Hoe weet ik of ik die 3000 euro terug ga verdienen? Hoe weet ik of ik succesvol ga zijn of dit traject mijn investering waard gaat zijn? Ik kan je zeggen, het was retespannend. Gehuild heb ik. Nachten heb ik erover wakker gelegen.
Als ik mezelf niet ontwikkel, wordt het nooit een succes
Dit wist ik wél zeker: Als ik dit geld niet zou uitgeven aan mezelf en mezelf niet zou ontwikkelen, dan wist ik bijna zeker dat het niet zou lukken en mijn bedrijf tot mislukken gedoemd zou zijn. Ik kneep mijn ogen dicht en mijn billen samen en zei ‘ja’. En wat ben ik blij dat ik die stap genomen heb! Want nu help ik jou om jezelf te ontwikkelen op het gebied van afvallen, omgaan met eten en valkuilgedrag, zodat jij eindelijk kan stoppen met diëten, wél afvalt en grip krijgt op je gewicht.
Weten hoe ik je daarbij kan helpen? Vraag gratis en geheel vrijblijvend een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan. Dan onderzoeken we samen waarom geen enkel dieet op de lange termijn succesvol is en jij het afvallen niet volhoudt. Ik geef je flink wat tips en/of inzichten in wat je nodig hebt om hier eindelijk verandering in te brengen.
15-07-2020
_____________________________________________________________________
Slim afvallen? Drie vliegen in één klap.
Vanochtend had ik drie uur ingepland voor huishoudelijke klussen. Ja, ook die moeten af en toe gedaan worden. Ik ben nogal geneigd om deze klussen voor me uit te schuiven. Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren wanneer ik mijn ramen voor het laatst heb gezeemd. Zolang de zon niet al te fel schijnt en ik er doorheen kan kijken, vind ik het wel best. Al bekruipt me soms een licht gevoel van schaamte als er een klant aan mijn tafel zit en de zon wél schijnt haha.
Maar goed, dat relativeer ik met de gedachten dat ze me niet nodig hebben vanwege mijn huishoudelijke skills, maar vanwege mijn coachingsskills en om ze op het juiste spoor te krijgen en ze te leren hoe ze daar zelf weer steeds naar terug kunnen komen.
De huishoudelijke workout
Jij denkt nu intussen misschien "Oké, heel leuk Annoesjka, nu weet ik dat jouw huis lekker schoon is, waar gaat dit heen?" Daar kom ik nu op ;-) Het huishouden is niet mijn favoriete bezigheid, maar sinds ik er anders naar kijk, is het eigenlijk helemaal niet zo erg om ermee bezig te zijn. In tegendeel. Het is dat ik mijn coachingspraktijk nog groter wil uitbouwen, anders zou ik mezelf nog voor een flink aantal uur aanbieden om bij andere huizen schoon te maken. Want o my, eigenlijk is het huishouden een flinke workout! Zeker als je in drie uur je hele huis gestoft, gestofzuigd en deels gedweild wilt hebben. Een super waardevolle ondersteuning bij het afvallen dus! Door de beweging verbruik je extra calorieën en werk je aan behoud van je spierweefsel.
Een tikje intensiever dan normaal
Sinds ik het huishouden zie als workout, ben ik een stuk enthousiaster bezig. Ik buk vaker om onder de kasten te stofzuigen, ik kruip op mijn knieën over de vloer om het stof onder de bank vandaan te krijgen en ik loop een paar keer heen en weer de trap op om het schoonmaakmateriaal naar boven te krijgen. De stofzuiger draag ik dan weer links, dan weer rechts. Ik houd hem nog wat hoger vast. Die ene vervelende vlek moet écht weg, dus dat vraagt flink wat schrobbewegingen. En bij de was ophangen pak ik één kledinghanger waar ik bloezen, vesten en jurken e.d. ophang tegelijk van de vloer om de squatbeweging een flink aantal keer te maken. Aan het eind van drie uur voel ik dat ik flink wat heb gedaan.
Twee vliegen in één klap
De eerste vlieg is dus dat ik voor die dag genoeg aan beweging gedaan heb. De tweede vlieg is het resultaat van al die schoonmaakwerkzaamheden. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik krijg altijd een heel rustig en fijn gevoel bij een schoon en opgeruimd huis. Alsof er ook een stukje opgeruimd is in mijn hoofd. "Maar de titel zegt drie vliegen in één klap?" hoor ik je nu denken. Klopt! De derde vlieg is dat ik mezelf ook nog een ontwikkel tijdens die schoonmaakuren. Niet mijn alleen werk ik aan spiermassabehoud, maar ook aan mijn coachingsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. En wel via het luisteren van podcasts via de blue tooth koptelefoon.
De wereld van de podcast
Heb jij wel eens een podcast geluisterd? Ik vind het heerlijk! Het begon voor mij met het luisteren naar boeken in de auto. Thuis nam ik nooit tijd om te lezen, maar in de auto kun je drie dingen doen. Alleen rijden, rijden en naar muziek luisteren of rijden en luisteren naar een boek. Tegenwoordig heeft de podcast het luisterboek bij mij opzij geschoven. Check eens de app Spotify of Stitcher (er zijn er nog meer). Bedenk een onderwerp waarover je meer wilt weten of leren en er is een podcast over! Mijn favoriete podcasts momenteel: 1. Wie is de Mol podcast. Jep over het gelijknamige programma, met toffe kijkjes achter de schermen. 2. Zon in je leven van Astrid Davidzon, over perfectionisme loslaten. Iets waar ik al jaren mee bezig ben. 3. Primal Potential van Elisabeth Benton, van deze Amerikaanse coach leer ik ontzettend veel over mindset en motivatie.
Astrid en Veronique
Tijdens mijn huishoudelijke workout, waarbij mijn lichaam, maar niet mijn brein hard hoeft te werken (want ik draai op mijn routine), leer ik tegelijkertijd ontzettend veel! Vandaag luisterde ik na de Wie is de Mol podcast naar de podcast Zon in je leven van Astrid Davidzon. Het leuke was dat ze mijn oude businesscoach Veronique Prins te gast had.
Wat heb ik veel geleerd over het ondernemerschap van Veronique en wat ben ik blij dat ik vóórdat ik mijn bedrijf startte, een traject bij Veronique heb afgenomen. Dat heeft bij mij heel wat stress, spanning en vraagtekens weggenomen. Ik heb er nog zat, dus moet je nagaan. Ik denk serieus dat ik mijn bedrijf allang had opgedoekt, als ik dat traject niet had gedaan! Dat was geen goede zaak geweest, omdat ik weet hoeveel mensen ik kan helpen. Het was super om Veronique weer te horen. Haar verhalen spreken mij altijd enorm aan en door deze podcast kwamen weer dingen naar boven die ik nog meer mag doen en ontwikkelen.
Herhaling is zo waardevol! Soms vallen kwartjes nog niet meteen en moet je dingen tien keer horen, voordat je daadwerkelijk begrijpt wat je ermee kunt doen. Ik heb dus genoten van een uurtje Astrid en Veronique tijdens het stofzuigen van het huis. Nieuwsgierig naar de podcast? Check hem hier.
Dansend door de badkamer
Na twee podcasts was mijn hoofd 'vol' en heb ik op Spotify mijn favoriete hardloop- en schoonmaakmuziek opgezocht. Nightwish, Within Temptation, Delain, Apocalyptica etc. Maar goed dat niemand thuis was, want het moet een mooi gezicht zijn: Ik met koptelefoon op hard meezingend, schoonmakend en dansend in de badkamer. Haha. Nou ja, de strekking van dit blog is, grijp je kansen om te bewegen en te leren en door dat tijdens het schoonmaken te doen, sla je drie vliegen in één klap! Ideaal.
Schoonmaken met Ann?
Wat je ook heel goed tijdens het schoonmaken kunt luisteren zijn de video's van mijn online programma 8 weken met Ann. In 8 weken neem ik je mee in de eerste stap in wat je nodig hebt om te stoppen met diëten, wél af te vallen en grip te krijgen op je gewicht.
Elke week ontvang je twee keer een link naar een les met een video, test en/of opdracht. De korte video's kun je heel goed tijdens het huishouden beluisteren (bekijken is ook leuk, maar geen must om de inhoud te begrijpen). Over de opdrachten kun je prima nadenken tijdens dit soort klussen. Misschien komt er nog wel meer in je hoofd opborrelen, dan als je ervoor gaat zitten. Beweging levert vaak ook beweging op in je hoofd en op deze manier kost het je maar weinig extra tijd.
Meer weten over het programma waarmee jij de eerste stap zet om voor eens en altijd af te rekenen met het eindeloze diëten? Klik hier!
Brenda heeft 8 weken met Ann gedaan
Annoesjka heeft me met 8 weken met Ann laten inzien dat afvallen niet alleen maar met anders eten en drinken te maken heeft.
“Ik wilde altijd teveel veranderen en liefst ook alles tegelijk met als resultaat dat ik weer terug bij af was. In acht weken heeft ze me laten inzien waarom ik bepaalde keuzes maak en wat ik eraan kan veranderen en dat ik één ding tegelijk moet veranderen om resultaat te boeken. En zo ben ik me steeds meer bewust waarom het niet lukte. Met haar tips kun je ook na die acht weken nog werken aan een gezondere leefstijl. Ik kan het iedereen aan raden om te leren hoe je brein werkt!”
Ik wens je een mooi en schoon huis toe met lekker veel beweging en nieuwe kennis!
11-02-2020
_____________________________________________________________________
4 gouden breintips om de kans op succesvol afvallen te vergroten
Laatst was ik bij een workshop van Mario Bierkens, een realisatiecoach. Wat een eyeopener. Veel mensen willen wel veranderen, maar alleen de intentie hebben om te veranderen, bijvoorbeeld afvallen, is niet genoeg om daadwerkelijk te veranderen. Slechts 4% slaagt erin om de verandering te realiseren. 4%! Dat is weinig bemoedigend. Toch?
In de 45 minuten van de workshop deelde Mario gelukkig een aantal zeer bruikbare (mindset)tips met ons om de kans op succes aanzienlijk te vergroten. Ik deel ze graag met jou, zodat jij in actie komt en jouw kans op verandering richting 100% gaat!
Tip 1 - Reset je brein; Doe elke dag iets dat automatisch gaat op een andere manier
Je brein doet aan energiebesparing, zodat het altijd energie achter de hand heeft om de juiste actie te kunnen ondernemen bij levensgevaar. Hij maakt van alles wat je een aantal keer doet een automatisch programma. Dat scheelt een heleboel denk- en plan-energie. Het maakt helaas ook dat wij als mens als het ware gevangen zitten in die programma’s. Outside the box denken, je buiten de comfortzone begeven en iets anders dan normaal doen is geen hobby van je brein, omdat het megaveel energie kost.
Train je brein in 4 minuten per dag!
Kies één ding uit dat je elke dag doet zonder daar één seconde bij na te denken en doe dat op een andere manier totdat dit nieuwe gedrag zo goed als automatisch gaat. Bijvoorbeeld: poets vanaf nu je tanden met je andere hand. Aanvankelijk voelt dit onwennig, ingewikkeld, misschien zelfs onprettig. Maar als je dit elke dag 4 minuten oefent en toepast, verandert dit. Het wordt steeds meer een nieuwe ‘normaal’. Op het moment dat het zo goed als automatisch gaat, kies je weer iets nieuws dat je op dezelfde manier traint.
Door patronen te doorbreken en iets op een andere manier te doen leert je brein om flexibel te zijn
Het wordt beter in het bedenken van oplossingen en mogelijkheden. Zeer waardevol en noodzakelijk in het complexe proces van verandering! Er zijn wel duizenden acties die je automatisch doet, dus voorlopig kun je los. Doe in die 4 minuten training per dag bijvoorbeeld dingen met je andere hand: schrijven, bestekgebruik, je muis bedienen, spullen (uit de kast) pakken, kopje / glas vasthouden, gooien, tanden poetsen, je mascara opdoen, billen afvegen etc.
Tip 2 - Zorg voor een snelle succeservaring
5% van wat je doet gebeurt op bewust niveau en 95% gebeurt op onbewust niveau. Een training, scholing en het opdoen van kennis gebeurt bewust. Dus dat heeft met die 5% te maken. Wil je veranderen dan gebeurt dat niet door alleen die 5% van ons brein te beïnvloeden met nieuwe kennis. Je moet dus iets doen om ook die 95% van het onderbewuste deel van het brein te beïnvloeden. Met je voornemen om te veranderen (bv. Ik wil afvallen en schep vanaf nu iets minder op mijn bord) wordt jouw brein nauwelijks geactiveerd. Sterker nog, door het plan denkt je brein zelfs al dat je het daadwerkelijk doet! Terwijl dit juist pas het begin is van nieuw gedrag creëren, denkt je brein dat hij er al is. Check. Klaar is Kees. Niets meer aan doen.
Om hier doorheen te breken en om in actie te komen is het nodig om snel succeservaringen op te doen. Het moet iets zijn dat jouw brein het gevoel geeft dat dit makkelijk te doen is.
Gebruik de slimme vraag: Hoe ga ik als eerste met dit voornemen aan de slag?
Wat ga ik zo als eerste anders doen? Hoe zorg ik ervoor dat ik bij mijn volgende maaltijd daadwerkelijk minder op mijn bord schep? Het moet over NU gaan en niet over LATER, want je brein heeft niets met later. Je brein is meester 'Uitsteller'. Het bespaart tenslotte het allerliefste energie. De houding van “Dat komt wel een keer.”, “Dat komt morgen.” zorgt ervoor dat je niet verandert. Je moet NU al iets doen, dat ook nog eens makkelijk haalbaar is. Dat geeft een goed gevoel, waardoor je brein het graag nog een keer doet.
Tip 3 - Houd je niet bezig met het verklaren waarom het niet lukte, maar met de vraag hoe je het vanaf nu anders gaat doen
Jouw brein is een meester in verklaringen geven. Hoe komt het dat je deze avond geen gezonde maaltijd kon koken? Het was een drukke dag, je stond in de file, het was al laat, je was moe en de kinderen moesten toch op tijd naar bed. Dit helpt je totaal niet richting een oplossing.
Nog erger, je geeft jezelf juist toestemming om in dit soort situaties af te wijken van je doel om af te vallen. Je instrueert je brein dat het onder deze omstandigheden moet(!) kiezen voor die diepvriespizza of de snackbar, ook al past dat helemaal niet binnen je plan en wens om gezond te eten en het goede voorbeeld voor je kinderen te zijn.
Vraag vanaf nu niet meer hoe het nou komt, maar houd je bezig met de vraag hoe je het morgen anders doet! Maak het concreet. Wat doe je anders? Wat is er nodig? Hoe ga je dat doen? Wie kan daarbij helpen?
Tip 4 - Richt je niet op het eindresultaat, maar focus op de beweging, de weg naar je doel toe
Je bent geneigd om je vooral bezig te houden met het resultaat. Je brein is geprogrammeerd om alles wat niet goed gaat, wat niet volgens plan loopt en wat afwijkt aandacht te geven. Dit heeft ervoor gezorgd dat jij nu op deze aarde rondloopt, dus op zich is het een fijne eigenschap in het kader van overleven. In het kader van veranderen bezorgt het je echter een slecht gevoel en denk je misschien zelfs dat dit gezonde leven en afvallen niet voor jou is weggelegd.
Geef jezelf een X-aantal keer per dag of per week op en houd je bezig met hoe je die X-aantal keer kunt bereiken
Stel, je wilt elke dag een gezonde avondmaaltijd maken. In de praktijk merk je dat het je slechts 2x gelukt is de afgelopen week. Je hebt jezelf al afgeschreven. ‘Dit gaat me nóóit lukken.’ Als je je richt op het gewenste resultaat van 7x per week, dan voelt dit zeer ontmoedigend. Laat dit eindresultaat los en focus je op waar je nu zit, wat al goed gaat. Houd je bezig met de beweging richting je eindresultaat. Focus je op die 2x en bedenk voor jezelf ‘Hoe kan ik van die 2x volgende week 3x of 4x maken?’
Ga altijd van het positieve uit. Oké, het ging dus al 2x goed. Wat ging goed om die 2x voor elkaar te krijgen? Wat heeft daarbij geholpen? Waar kan ik meer van doen? En wat kan ik nu / vandaag doen? Wat heb ik ervoor nodig? Wat moet ik doen om het effect volgende week te verdubbelen?
Met welke tip begin jij?
Kies een tip uit en wat kun je als eerste (vandaag nog!) doen om hiermee aan de slag te gaan? Vermijd de valkuil dat je pas aan de slag kunt als er een volledig uitgewerkt plan op tafel ligt, want dat is vette bullshit. Kom NU in actie, je kunt altijd IETS doen. Kom in beweging én blijf in beweging. Probeer gewoon iets. Succes of geen succes, dat maakt niet uit. Geen oordeel aan vuil maken en geen verklaring voor verzinnen, altijd verder met hoe kom ik er dan wél? Vanaf dit punt kun je weer verder met exact dezelfde vragen.
Wat kan ik nu als eerste doen om weer een stapje dichter naar mijn doel te komen?
Vind je het lastig?
Veranderen is geen simpele alledaagse klus, want dat brein van jou is me d’r eentje. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet. Je hebt tenslotte al zo vaak pogingen ondernomen om te veranderen. En bijna net zo vaak heb je jezelf zien mislukken. Ik weet door mijn eigen strijd met de kilo’s hoe frustrerend en pijnlijk het is om elke keer weer te moeten constateren dat het wéér niet gelukt is.
Samen weten we meer dan alleen
Vraag dus gerust een gesprek aan. Ik kijk graag gratis en vrijblijvend een keer met je mee, zodat we er samen voor zorgen dat jij het afvallen dit keer anders aanpakt. Ik geef je in 30 minuten een aantal inzichten, waardoor de kans op succesvolle verandering niet meer die magere 4% is, maar aanzienlijk meer!
>>> Ja, ik wil dat gesprek, die kans van 4% op succes moet hoger!
18-11-2019
_____________________________________________________________________
Ik scheet bijna in mijn broek!
Oh oh, wat was ik zenuwachtig. Ik neem je mee terug naar woensdagochtend 15 augustus 2018.
Vandaag is het zover! Ik word de hele dag gevolgd door een filmploeg voor 'Stand van Nederland', een NPO 2 TV programma. Eerst met een klant thuis, dan naar supermarkt Deen en in de avond bij restaurant Tajine bij mijn workshop 'Gezonde tussendoortjes maken'. Straks staat hier een regisseur, cameraman en geluidsman voor mijn deur en moet ik hele zinnige dingen gaan zeggen met een interessante en ontspannen uitdrukking op mijn gezicht. Whhaaaa!!
De zenuwen kriebelen heftig in mijn buik
Dit balletje ging rollen, nadat ik had gereageerd op een oproepje op Facebook. Als privé persoon zou ik dit nóóit gedaan hebben. Ik loop altijd met een grote boog om elke camera of radio-opname heen. Maar nu ik mijn eigen onderneming heb móet ik zichtbaar durven zijn. Ik kan moeilijk verwachten dat klanten mij spontaan vinden terwijl ik achter mijn laptop zit.
Mijn hoofd draaide die ochtend op volle toeren. Gedachten kwamen en gingen weer. “Hoe zal het zijn? Ben ik wel mezelf? Gebruiken ze wel de meest positieve stukken? Straks klets ik maar wat uit mijn nek! Zit mijn haar wel goed? Kan ik er nog onderuit? Waarom doe ik dit ook alweer? En wat nou als ….”
Iets nieuws doen ís gewoon spannend!
Het deed me een beetje denken aan mijn klant Yvonne. Zij is de stoere klant die met mij op TV durft te komen. Gaaf dat ze zo trouw is aan haar doel, dat ze dit met bij wijze van spreken heel Nederland wil delen.
Ik ontmoette Yvonne een paar maanden geleden tijdens een netwerkborrel en vertelde haar over mijn manier van coachen. De kennis had ze wel, koken kan ze goed en vindt ze leuk en aan (tijdelijk) doorzettingsvermogen ontbreekt het haar ook niet, maar hoe blijven die kilo’s er in vredesnaam voor altijd af?!
Het was voor haar een grote stap om voor de zoveelste keer de strijd, of positiever gezegd, de uitdaging met haar (over)gewicht aan te gaan. Ze heeft eerder succesvolle pogingen gedaan, maar toch kwamen uiteindelijk de kilo’s er weer bij, soms nog meer dan eerst. Het vertrouwen op een blijvend resultaat en het vertrouwen in zichzelf nam bij elke poging af.
De stap om bij mij een traject te starten was groot
Het is kwetsbaar. Ze vond het eng om weer te starten. Bang om zichzelf teleur te stellen, bang dat het voor de zoveelste keer op een mislukking zou uitdraaien. “Wat nou als ….” Zo was ook mijn stap om daadwerkelijk ‘ja’ tegen de TV opnames te zeggen erg groot. De spanning gierde door mijn lijf, de twijfels sloegen toe. “Moet ik hier wel aan beginnen? Mezelf te kijk zetten voor Nederland? Ook al is het een economisch programma waar niet massaal naar gekeken wordt?”
En toch voelde Yvonne dat ik haar op een manier zou coachen die ze nog niet kende. Ze hoopte dat haar gevoel klopte dat ik iets zou brengen dat ze nog niet geprobeerd had. Tijdens de opnames van afgelopen woensdag vertelde ze voor de camera dat ze inderdaad een aantal inzichten rijker was en dat ze er vertrouwen in had dat het dit keer wel eens anders zou kunnen aflopen.
En ik had door de kennismaking tijdens het voorgesprek met de mensen van het TV programma het onbewuste vertrouwen dat die opnames wel goed zouden komen met hulp van de regisseur.
Met de juiste hulp kom je echt ver(der)
Door mijn vertrouwen in handen van de filmploeg te leggen, die tenslotte ook op een mooi en zinnig resultaat uit willen komen, liet ik mij meevoeren naar één van de bijzonderste dagen van mijn leven tot nu toe. Mijn zenuwen ebden vrij snel weg toen bleek dat de filmploeg uit leuke en geduldige mannen bestond die mij het gevoel van ‘Je kunt dit’ gaven. Ik werd steeds meer mezelf, kon weer grapjes maken en de rest van de dag heb ik genoten en enorm veel plezier gehad.
Zo zit het natuurlijk bij elke uitdaging. Het is spannend, je weet niet hoe het gaat zijn en wat de afloop precies is. Met de juiste mensen om je heen en aan je zij dan lukt het wel, blijkt het vaak ook erg mee te vallen of vind je het zelfs hartstikke leuk.
Voor Yvonne ben ik de coach die het anders dan voorheen benadert, waardoor het voor haar makkelijker was om weer op dat paard te klimmen, met zichzelf aan de slag te gaan en vertrouwen in ons traject en haarzelf te krijgen. Ik zal er veel aan doen om dat vertrouwen recht te doen, ik wil tenslotte ook goed werk afleveren.
Vind jij het ook spannend weer aan een afvalpoging te beginnen?
Ik kan me voorstellen dat de stap naar het inschakelen van een coach extra spannend is. Daarom kun je nu gratis een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aanvragen. We maken kennis tijdens een online gesprek van ca. 30 minuten en ik kijk geheel vrijblijvend met je mee wat jij nodig hebt om af te vallen en daarna op gewicht te blijven. Dat is vaak de grootste uitdaging. Je krijgt een flink aantal tips en inzichten over hoe jij jouw uitdaging op gebied van afvallen en gezonder leven het beste kunt aanvliegen.
Nieuwsgierig naar de uitzending?
Klik op hier voor de 20 minuten durende uitzending van Stand van Nederland waarin ik serieus en positief word weergegeven. Ben er trots op!
12-09-2018
_____________________________________________________________________
Mijn geheim om meer dan 40 kilo af te vallen
Eind 2001 had ik samen met mijn partner een huis gekocht in Lelystad. Zo’n klus- en verhuisperiode was een prima aanleiding om makkelijk (lees ‘slecht’) te eten. Er komen mensen helpen, dus voor hen moest er voldoende lekkers te eten zijn. Bolletjes met lekkere vleeswaren, grote koeken, chipje, afhaalpizza, Chinees etc. Als ik zo terugkijk vraag ik me af of ik al dat eten puur alleen voor de klussers had gekocht. Want het was niet zo dat alleen zíj die lekkere dingen aten. Maar 1 januari was weer bijna in zicht, mijn weegschaal liet de keiharde waarheid van 107,7 kilo zien, dus tijd voor goede voornemens. Gelukkig was deze zoveelste lijnpoging die op de eerste dag van het nieuwe jaar startte zowaar een succesvolle!
Afvallen voor een ander werkt niet
Wat heeft er nou voor gezorgd dat deze lijnpoging wél succesvol was? Ik had tenslotte al heel wat mislukte lijnpogingen achter de kiezen vanaf de basisschoolleeftijd. Tijdens mijn studietijd is het wel een periode gelukt om flink wat kilo’s kwijt te raken. Een vriendje krijgen was daar de oorzaak van. Ik wilde extra mijn best doen om ‘leuk’ te zijn, het was voor mijn gevoel een wónder dat er een jongen was die met mij gezien wilde worden, laat staan mij als vriendin wilde hebben! De reden om af te vallen was in feite een reden buiten mezelf. Ik deed het vooral voor hém, dat hij me wel leuk zou blijven vinden. Nu weet ik dat dat dé slechtste reden is om af te vallen. Afvallen omdat de dokter het zegt, omdat je vriend niet van stevige vrouwen houdt, of omdat je dan beter in de smaak valt bij potentiële vrijgezellen is niet voor jezelf afvallen en gedoemd tot mislukken.
Geen streefdatum en geen streefgewicht
Ik besefte heel goed op die 1 januari dat ik de zoveelste poging ging starten. Ik bedacht me dat elke gram die eraf zou gaan mooi meegenomen zou zijn, ik had geen streefgewicht, ik had geen streefdatum, niets van dat alles. Ik zou dankbaar zijn voor elke gram! Geen idee of dit voor jou ook de sleutel is voor de juiste mindset, er zijn er zoveel, maar voor mij werkte hij op dat moment. Het afvallen was geen groot issue, het was geen ‘moeten’, het voelde ‘licht’. Dat is zo’n andere insteek, dan dit soort zware gedachten: “Ik moet onder de 65 kilo wegen. In 12 weken moet ik 15 kilo kwijt zijn. Ik mag nooit meer lekker eten. Ik eet nooit meer chocola.” Deze keer hing er dus een meer ontspannen sfeer rondom het afvallen en ik heb mezelf deze keer niet rigoureus alles ontzegd. Als ik uit eten ging maakte ik bewuste keuzes, maar nam écht wel een toetje! Op verjaardagen at ik gewoon een stuk taart en een chipje. Ik at heel bewust en met aandacht. Genoot ook echt van die lekkere smaken en had daardoor ook geen behoefte om alle hapjes weg te werken, zonder het echt te proeven.
Mijn grootste geheim
Wat mij het meest geholpen heeft is NIETS verleidelijks in huis halen! Dat heeft me op zoveel momenten gered. Wat er niet is, kan je ook niet opeten. Geen koekjes, geen snoepjes, geen chocola, geen hagelslag, geen chips. Als er visite kwam of er een verjaardag was, dan haalde ik wel van alles in huis, maar dan net genoeg en als er teveel was gaf ik het aan de visite mee of ik gooide het in de prullenbak. Om dit te kunnen is het nodig om één voor één af te rekenen met de koorleden van je eigen Urker Mannenkoor.
Het is nodig om je Urker Mannenkoor flink uit te dunnen!
Mijn businesscoach Veronique Prins spreekt vaak over het Urker Mannenkoor. Iedereen heeft er eentje op zijn schouders. De koorleden zingen van alles in je oor. Gedachten van jezelf over jezelf, over hoe de dingen moeten, wat je wel en niet kunt maken etc. Oorspronkelijk is elk koorlid door jezelf gecreëerd, vaak in je jonge jaren. De leden zijn er om je te beschermen, om te zorgen dat je veilig uit bepaalde situaties komt. Maar veel van wat ze tegen je zeggen is niet meer van toepassing, is niet meer nodig of is zelfs helemaal niet waar! Je bent nu groot, sterk en volwassen, al is het super lief dat die oudjes je nog steeds willen beschermen tegen gekwetst worden en tegen afwijzing.
De songteksten van mijn Urker Mannenkoor
Terug naar mijn grootste geheim ‘niets in huis halen’ en ‘eten wegdoen’. Mijn Urker Mannenkoorleden zongen dan (en ja, ze zingen dit soms nog steeds):
“Stel nou dat er onverwacht visite komt, dan kan ik ze niets aanbieden en ben ik een slechte gastvrouw. Wat zullen ze wel niet denken?”
En in de supermarkt: “Twee zakken chips (vervang door iets dat voor jou verleidelijk is) voor de prijs van één, dat is een superkoopje, daarmee bespaar ik veel geld!”
En wat te denken van: “Weggooien is zonde! Daar heb ik voor betaald. Denk aan het milieu. Kinderen in Afrika zouden er een moord voor doen!”
Of deze dan: “Als ik dit aan iemand meegeef, dan zadel ik iemand anders op met iets dat ik zelf niet wil eten, wat voor rotmens ben ik dan?”.
De volgende hoor ik ook van veel mensen om mij heen: “Frisdrank, snoepjes, koekjes en chocolade pasta moeten toch voor de kinderen in huis zijn? Zielig als ze dat niet mogen eten!”
Als ik naar deze songteksten had geluisterd dan had ik écht niet 40 kilo kunnen afvallen. Dat was me no way gelukt!
Wat was er dan wél gebeurd?
* De onverwachte visite boodschappen: die waren in mijn eigen mond verdwenen. En zeg nou eerlijk? Hoe lang kan jij iets lekkers in de kast laten liggen?
* Aanbiedingen uit de supermarkt: “Lekker goedkoop”. Die tweede gratis zou echter net zo snel verdwijnen in mijn mond, dus moet ik het alsnog kopen als ik het écht nodig heb. En hoe goed ben ik voor mijn lijf als ik er alleen maar rotzooi in gooi? Hoe goedkoop is dat op de langere termijn met hart- en vaatziekten en alle medicijnen en ziekenhuisbezoeken die daarbij horen? Niks lekker goedkoop dus!
* Weggooien is zonde: Dit is waar, maar als ik het niet doe, dan eet ik het op. Dan eet ik teveel of te vaak dat soort ongezond lekkers en daarmee zorg ik niet goed voor mezelf, dàt is pas zonde!
* Restjes meegeven: Ook dit zou in mijn mond belanden als ik het niet zou doen. De gedachte dat ik er mensen mee opzadel is niet waar, want deze mensen hebben de keus het mee te nemen of niet.
* Snoep en hagelslag in huis voor de kinderen, anders is het zielig: Dit soort dingen in huis hebben betekende voor mij dat mijn kinderen het kunnen eten, maar ik óók. Ik had de wilskracht niet om er vanaf te blijven. Een beetje op een boterham kan best, maar de chocoladepastapot leegeten met een lepel is gewoon niet gezond.
Waarom zou ik de kat op het spek binden? Omdat het zielig is voor mijn kinderen als ze die rotzooi niet mogen eten? De cijfers over kinderen die te zwaar zijn, zijn nog nooit zo hoog geweest als de laatste jaren. Het is niet zo dat ik het verbied, bij een vriendje mogen ze dat best eten, in een restaurant ook. Dat betekent niet dat het ELKE dag mogelijk hoeft te zijn. De kinderen van tegenwoordig zijn absoluut niet zielig, nou ja, misschien wel omdat ze zo ontzettend worden blootgesteld aan al die verleidelijke dingen in hun dagelijks leven. Maar dat is een ander onderwerp.
Hoe leg je je Urker Mannenkoor het zwijgen op?
Het is niet makkelijk om je Urker Mannenkoorleden één voor één om te leggen, ze hebben het goed met je voor, het levert je iets op. Ze hebben je altijd goed geholpen.
Kijk echter eens naar wàt ze zingen? Is het wel waar? Geldt dat nog steeds? Misschien is het iets wat je hebt meegekregen in je jeugd, maar past het nog steeds in deze moderne tijd? Past het nog steeds bij jou, hoe je nu als persoon bent? Je bent je gedachten niet, je gedachten zijn een onderdeel van jezelf. Je hebt een keuze om je gedachten te geloven of niet. Het is een kwestie van je bewust worden dat je zo’n koor de hele dag met je meedraagt op je schouders.
Wees je bewust van wat ze zingen, met welke songteksten ben je het nog eens? En het is ook een kwestie van éérlijk naar jezelf zijn, want misschien komen die gedachten je stiekem gewoon goed uit en geven ze je de kans om het lekkers in huis te halen zodat je het zelf kan opeten? Ja, da’s best pijnlijk om dat aan jezelf toe te geven. Zie het echter als een kans, een kans op een gezonder lijf en gezonder leven!
Hoe kijk jij tegen het veranderen van je eet- en leefpatroon aan?
Is het een willen of een moeten van jezelf? En heb jij al kennis gemaakt met jouw Urker Mannenkoor? Wat vind je van hun songteksten? Passen ze nog bij je? En zeg eens eerlijk? Koop jij bepaalde dingen voor je ‘onverwachte visite’ of ‘omdat het zo’n goede aanbieding is’? Of koop je het (onbewust) stiekem voor jezelf en verkoop je het aan jezelf onder het mom van ‘visite/ superaanbieding’? Het zou super zijn als je hieronder met me wilt delen of je mijn verhaal herkent!
Wil je jouw Urker mannenkoor samen ontdekken? Plan dan even een Waarom lukt het me niet - Ann-anlyse in. Kijken we samen naar de songteksten en maken we een plan hoe je jouw koor kan uitdunnen.
28-01-2018
_____________________________________________________________________
Is een (crash)dieet en meer bewegen de oplossing?
"Afvallen is eigenlijk super makkelijk. Gewoon een kwestie van minder in je mond stoppen en meer bewegen!"
Ik ben meerdere keren in mijn leven tegen mensen aan gelopen die er zo over dachten en ik vermoed dat een groep mensen nog steeds zo denkt.
Maar als het zo simpel is, hoe komt het dan dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is? Eigenlijk kan het niet zo simpel gesteld worden, ‘gewoon minder eten en meer bewegen’. Ja, natuurlijk, vaak werkt deze manier wel de eerste keer voor een grote groep mensen en in eerste instantie gaan de kilo’s omlaag en worden mensen blij van de weegschaal. Maar mogelijk ben jij er, net als ik, zelf ook al achter gekomen dat het niet een blijvend resultaat geeft!
Soms vind je die ‘knop’ en lukt het je om met focus, energie en tijdsinvestering af te vallen
Helaas is dit mentaal gezien lastig vol te houden op de langere termijn en val je terug in oude gewoontes, met als resultaat dat het gewicht er vaak weer bij komt, soms zelfs nog meer dan eerst. Het beruchte jojo-effect heeft alles met deze visie op afvallen te maken. Maar hoe kan dat nou? Dat je weer zo snel aankomt, terwijl je niet eens zo heel veel eet.
Je lichaam is gemaakt om te overleven, diëten begrijpt het niet.
Van diëten heeft het lichaam heel vroeger in de oertijd nooit last gehad. Als voeding schaars is (of het nou is omdat je door de woestijn dwaalt of omdat je op dieet bent), je lijf gaat in overlevingsmodus, het ziet het voedseltekort als serieuze bedreiging. Het weet niet dat er om de hoek gewoon een supermarkt is waar je je boodschappenkar tot de nok toe kan vullen met voedingsmiddelen. Wat gebeurt er met je lichaam in de overlevingsmodus door de voedselschaarste tijdens een (crash)dieet?
Het wordt een hormonaal zooitje in je lijf!
Door de overlevingsmodus worden in ieder geval deze vier belangrijke hormoonprocessen verstoord:
1. Bij een tekort worden er bepaalde schildklierhormonen geproduceerd, je metabolisme vertraagt
Je metabolisme is een ander woord voor stofwisseling; het bepaalt hoe snel de voedingstoffen van alles wat je eet en drinkt worden omgezet in energie. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, dus hoe langzamer je metabolisme werkt, hoe minder calorieën je verbrandt. Ook als je lichaam in rust is, verbrandt je calorieën. Afvallen werkt het beste als je metabolisme snel werkt, een vertraagd metabolisme zal het afvallen belemmeren of zelfs onmogelijk maken!
Door de overlevingsmodus wil je lichaam zoveel mogelijk energie bewaren van de energie die binnenkomt
Voor de tijden als het heel erg zwaar wordt, denk aan een hongerwinter. En je lichaam wil al helemaal niet uit de voorraad vet de energie halen, want die is ook hard nodig om te bewaren voor die zware tijden. Je moet dan minder eten, om stabiel te blijven, anders kom je aan.
2. Het hormoon Ghreline wordt in de overlevingsmodus meer aangemaakt
Dit hormoon zorgt ervoor dat je honger krijgt. Je lichaam wil overleven en door ‘honger’ aan te zetten is de kans groter dat je op zoek gaat naar eten, je verlangt naar eten en lekkers (cravings). Ghreline zorgt er ook nog eens voor dat er meer vet wordt opgeslagen rond je buik.
3. Door minder te eten en meer te bewegen, ervaart je lichaam stress
Daardoor is er een toename van de productie van het hormoon Cortisol. In kleinere hoeveelheden is dit een heel nuttig hormoon, je levert er betere prestaties door, je kunt vluchten voor een leeuw, je focus staat aan. Maar het is niet een hormoon dat je chronisch in grote hoeveelheden in je lijf wilt hebben, het geeft dan een grotere kans op ontstekingen, honger, verlangen naar eten, langzamere wondheling, langzamer herstel en een slecht gevoel in het algemeen.
4. Er is een afname van de productie van het hormoon Insuline
Insuline zorgt ervoor dat glucose uit koolhydraten in je cellen wordt opgenomen en niet achterblijft in je bloed, dat is namelijk schadelijk voor je lichaam. Als er te weinig Insuline wordt aangemaakt geeft je lijf als het ware ‘rooksignalen’ door te zorgen voor honger, meer verlangen naar lekkers (cravings), met name naar koolhydraatrijke voeding, want dat is de snelste manier van energietoevoer voor je lichaam.
Het resultaat van Old School diëten
Een dieet met calorierestrictie zorgt er dus voor dat je metabolisme vertraagt en je lichaam in de vetopslagmodus in plaats van in de vetvetbrandingsmodus staat. Je lijf gaat dan spieren verbranden om toch aan energie te komen. Minder spieren betekent een nóg lager metabolisme, dus nóg minder energie verbranding wat weer zorgt voor sneller aankomen na het loslaten van het dieet. Oké, ja, je wordt er smaller van, maar je krijgt ook minder stevige spieren en hebt wel een dunner, maar wat ‘zacht’ lijf. Conclusie: je komt in een negatieve spiraal door het ‘minder eten en meer bewegen’ dieet. Je merkt dat je steeds minder kunt eten, want anders kom je aan en voilà daar is het Jojo-effect!
Als dit níet de weg is, hoe dan wel?
Een crashdieet is duidelijk de weg niet, dat geeft meer negatieve dan positieve resultaten op de lange termijn. Eigenlijk is het een kwestie van díe voedingsmiddelen eten en díe dingen doen die de hormonen beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de vetopslag- en vetverbrandingmodus. Ik zal in vervolgblogs verder op de tips in gaan, anders wordt dit blog wel erg lang, hieronder wel paar praktische tips op een rij.
- Vraag jezelf bij een dieet af: “Ben ik bereid om zo te eten voor de rest van mijn leven?” Wat gebeurt er met mijn lijf als ik ermee stop? Heb ik zoiets wel eens gedaan en hoe ging dat toen? Hoe realistisch is het dan deze keer? Zie de ervaringen in het verleden als leermomenten dat je nu weet wat NIET voor je werkt.
- Ga niet op een calorierestrict dieet.
- Eet de dingen die je bloedsuikerspiegel en Insulinespiegel in balans houden, zodat je geen honger en cravings hebt.
-Vul je lichaam met name met onbewerkte voeding en vermijd zoveel mogelijk dingen waar veel suiker in zit.
-eet eiwitten en wat vet bij al je maaltijden en snacks, dat helpt om je bloedsuiker- en Insulinespiegel in balans te houden. - Vermijd stress als het even kan. Stress blijft in ons leven, dus onderzoek hoe je hiermee om kunt gaan. TIP: mijn kort en krachtige programma Leg jouw fundament met Ann!
- Slaap genoeg.
- Beweeg genoeg, maar beweeg niet téveel. Hoge intensiteitactiviteiten die kort zijn, zijn goed om de hormoonspiegels in balans te krijgen, maar vermijd de langdurige activiteiten, die juist stressverhogend op je lichaam werken.
- Luister naar je eigen lichaam:
-Welke voedingsmiddelen vullen je goed, zowel fysiek als mentaal? Maak notities in bv. je telefoon. Welke voedingsmiddelen zorgen voor tevreden gevoel, vol gevoel en welke juist niet? Wat triggert cravings?
-Welke lichaamsbeweging zorgt voor meer trek of juist niet? Is dat hardlopen of juist spiertraining?
Welke diëten heb jij allemaal al geprobeerd? Wat werkte voor jou wel en totaal niet? Ken jij het Jojo-effect ook? Deel het hieronder!
Wil je meer informatie en tips eindelijk succesvol wordt op het gebied van je eet- en leefgewoontes? Vraag gratis een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan. Kijken we samen wat jij precies lastig vindt en wat jij nodig hebt om op weg te gaan naar een slanker lichaam en een gezonde leefstijl die niet als volhouden voelt.
05-01-2018
_____________________________________________________________________