Afvallen in de vakantie. Zo doe je dat.
vakantie
vakantie
24 min

4 blogs over afvallen in de vakantie

24 min

Klik op één van de titels in het menu. Als de techniek meewerkt zal je direct naar het betreffende blog gebracht worden. En anders even lekker langs alle blogs scrollen tot je een titel tegenkomt die je aanspreekt. 😊


6 tips om vakantiekilo’s te voorkomen


Eén van mijn jaarklanten appte laatst dat ze het deze vakantie toch wel lastig vond om niet te snoepen. Ze schreef: “De vorige vakantie ging het zo makkelijk, maar nu lijkt het wel of mijn lichaam schreeuwt om eten.”

De tips die ik haar in een gesproken audio appje gaf, deel ik ook in dit blog. Uit eigen ervaring weet ik namelijk dat vakanties een flinke uitdaging kunnen zijn. Mocht je dit herkennen dan hoop ik dat ik je met deze zes tips zo inspireer dat je na de vakantie vol vertrouwen op de weegschaal gaat staan.

Tip 1: Besef dat je brein in een ‘vakantieprogramma’ schiet

Ons menselijk brein is een uniek staaltje techniek dat gek is op energie besparen. Om die reden maakt het automatische programma’s van handelingen die je een paar keer uitvoert. Zeker als het resultaat van die handeling erg aangenaam was, is een automatisch programma in no time geboren. Zo’n programma wordt in je brein gekoppeld aan omstandigheden. Denk hierbij aan mensen, plekken, gevoelens, situaties, acties, geuren, geluiden etc. Slechts een kleine associatie in je gedachten, wat je ziet of meemaakt dat gelinkt is aan één of meer van deze omstandigheden doet in je brein al het automatische programma starten dat bij die omstandigheden hoort.

In je leven ben je waarschijnlijk al meermalen op vakantie geweest. Vroeger als kind met je ouders heb je misschien wel de mooiste vakanties beleefd, waardoor je als kind al een vakantieprogramma ontwikkelde. Aten jullie regelmatig een ijsje, gingen jullie uit eten na een dagje uit, was er altijd iets lekkers bij de koffie ‘omdat het vakantie is’, dan zal jij dit (onbewust) heel normale dingen vinden die bij vakanties horen. Later heb je dit vakantieprogramma verstevigd en gefinetuned met je ervaringen als tiener (alcohol!), jong volwassene en nu wellicht met het gezin.


Bij het idee van vakantie haalt jouw brein het ‘vakantieprogramma’ met alles erop en eraan uit het stof

Om vakantiekilo’s te voorkomen wil jij de komende vakantie waarschijnlijk juist minder (denken aan) snacken en meer gezonde keuzes maken. Maar ja, zodra je in ongeveer dezelfde omstandigheden verkeert als in eerdere vakanties heb je gewoon enorme zin in ijs, snoep, koek, borrelnoten, wijntjes, frites en frikandellen. Je lijf schreeuwt erom, want dat hoort er nou eenmaal bij! Schrik er dus niet van als dit gebeurt, terwijl je vóór de vakantie nog zo lekker bezig was, weinig behoefte had om te snaaien en je je sterk voelde. Het is niet zo dat jij ineens geen gezonde keuzes meer kunt maken. Het is maar het vakantieprogramma van je brein.

Tip 2: Ontwikkel een nieuw ‘vakantieprogramma’ 

De taak waar je nu voor staat: ontwikkel een nieuw vakantieprogramma. Observeer hoe je oude vakantieprogramma werkt. Wat denk je, wat doe je, wanneer heb je zin om te snacken, waar heb je dan vooral zin in, wat ‘hoort’ voor jou echt bij vakantie etc. En voel dan goed of je deze elementen in je nieuwe vakantieprogramma wilt hebben. Niets is verboden en alles mag, mits jij je er goed bij voelt en je de bijbehorende negatieve bijvangsten van die keuzes accepteert. Zie jij jezelf het liefst een glas water met bubbels bestellen in plaats van je derde wijntje, dan kun je dit als standaard opnemen in je nieuwe vakantieprogramma. En zo kun je stap voor stap een nieuwe vakantieprogramma vormgeven en deze gaan oefenen.

Tip 3: Een tandje minder is al een mooie stap richting je doel

Het voorbeeld dat ik aan mijn klant heb gegeven om het ontwikkelen van een nieuw programma relaxed te houden: Kijk eens naar je vroegere vakanties. Stel je maakte iets van minimaal vijf ongezonde keuzes op een dag (koek, wijn, ijs, chips, stokbrood met brie), breng dit eerst eens terug naar bv. twee keuzes op een dag. Nee, het is misschien nog niet je ideaal van nul tot één keer snacken op een dag, het is echter wel al een flinke stap in de goede richting, waarbij je wilskracht niet meteen onder vuur komt te liggen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je altijd weer opnieuw naar je vakantieprogramma kijken en deze finetunen.

Tip 4: Houd je doel levendig voor ogen

Je brein kan maar een beperkte hoeveelheid informatie onthouden. Het zal altijd voor nuttige informatie kiezen die van pas kan komen in het kader van overleven. Het doel waarom jij wilt afvallen is echter niet nuttig. In tegendeel! Om dit doel te bereiken moet je brein juist extra inspanning verrichten. Nieuwe gedrag aanleren en ongemakkelijke gevoelens accepteren omdat je bepaalde dingen niet meer wilt doen (snacken, drinken) of juist wél wilt doen (bewegen, op tijd naar bed) is niet echt leuk en zeer oncomfortabel. Het komt je brein dus best goed uit om dit doel van afvallen en slank worden uit je werkgeheugen te kiepen, zodat er weer ruimte komt voor andere informatie.

Daarmee staat jouw doel je niet meer helder voor de geest en zullen je keuzes daar niet meer op gebaseerd zijn.

Ergens weet je wel dat het goed zou zijn als …, maar omdat er geen directe vurige noodzaak meer is, komt je brein met prachtige geloofwaardige smoesjes en hoppa, je gaat weer voor de bijl. Belangrijk is dus om je doel van een slanker, fitter en vitaler leven en hoe je je dan voelt levendig te herinneren, elke dag weer opnieuw. Help je brein eraan herinneren waarom hij ongemak voor lief mag gaan nemen: jouw toekomstige nieuwe ‘ik’ voelt zich echt heel fijn in d’r vel. Je doet dit met een ‘filmpje’ in je hoofd vol met kleur, geur, gevoel, geluid en beeld of maak een visionboard van afbeeldingen die passen bij hoe jouw toekomstige leven voelt en kijk hier met aandacht meerdere keren per dag na (minimaal voordat je naar bed gaat en als je net wakker bent).

Tip 5: Mag van jezelf ‘student’ zijn

Veel van mijn klanten willen alles in één keer goed doen. Een mindset die hen bij eerdere afval- en dieetpogingen juist van hun doel bereiken en behouden weghield! Bij één verkeerde of ongeplande keuze kwamen de fatale gedachten ‘Nu is alles verpest!’ en ‘Zie je, ik kan dit gewoon niet!’ naar boven. Om vervolgens alle remmen los te gooien en alles te eten wat los en vast zat. Maar ja, kun je van jezelf verwachten dat je alles in één keer goed onder de knie hebt? Verwacht je dat van een vriendin of van één van je kinderen? Nee toch? Hoezo verwacht je het dan wel van jezelf?

Je bent bezig aan het veranderen van je gedrag, dat is één van de lastigste dingen die je van jezelf en van je brein kunt vragen.

Ongeplande keuzes die niet samenhangen met jouw ideale versie gaan komen, geheid! Zie jezelf dus als een student van de studie ‘gezonde leefstijl’, met de vakken gedragsverandering, mindset, voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning. Fouten maken is onlosmakelijk verbonden aan studeren en leren. Hiervan leer je en ontdek je wat wel en niet werkt. Gewoon evalueren, aanpassen en weer opnieuw testen. Dit alles zónder drama, want in je oude patronen vallen kan gebeuren. Dat is helemaal oké, ook op vakantie.

Tip 6: Vul je brein met alles wat je wél wilt

In het appje van mijn klant stond dat ze niet wilde snoepen. Het is logisch dat je vaak denkt aan alles wat je níet meer wilt. Helaas pikt je brein dit anders op dan je hoopt. Door bezig te zijn met alles wat je niet meer wilt (geen chocola, niet meer roken, niet meer zo laat naar bed, niet meer vijf biertjes, niet meer elke dag een ijsje) geef je je brein juist opdracht om hier wél mee bezig te zijn en hier meer van te willen. De kleine woordjes als geen, niet en nooit vallen namelijk weg naast de belangrijke en aantrekkelijke inhoudswoorden als chocola, roken, laat naar bed, vijf biertjes, elke dag een ijsje. Door te benadrukken wat je allemaal niet meer mag en wilt doen kan al snel het gevoel ontstaan dat je ‘niets meer mag’ en dat steeds maar weer gezonde keuzes maken een strijd is.

Wees vooral bezig met wat je wél wilt, wat je wél wil doen, wat je wél wil bereiken.

Luister naar de woorden/zinnen die je in je hoofd denkt en hardop uitspreekt naar anderen. Zodra je opmerkt dat je bezig bent met wat je niet of minder wil pas je je teksten aan met wat je wél wil. Op die manier voed je je brein met de acties die goed voor je zijn en waar hij meer van mag doen. Dan blijkt dat er best veel mogelijk is en je brein wordt ook beter in mogelijkheden zien. Dat geeft rust en een veel lichter gevoel.   Nou, dit is een flinke rij aan tips. Welke tip springt er voor jou het meest uit?

Afvallen zonder dieet en daarna op gewicht blijven?

Heb je na je vakantie behoefte aan een plan dat je helpt met afvallen zonder dieet, op een gezonde en makkelijke manier, waarna je eindelijk niet meer aankomt? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een Ann-alysegesprek aan. Dan kijken we samen waarom je vorige pogingen steeds mislukten en jij steeds jojo-de en onderzoeken we wat je nodig hebt om definitief met je overgewicht af te rekenen.

31-07-2021

__________________________________________________________________


Heb jij last van het ‘Op vakantie mag ik helemaal los gaan’ gevoel?


Een klant van mij vertelde laatst dat ze nogal tegen de zomervakantie op zag. Ze was gewend om tijdens de vakantie helemaal los te gaan, het is tenslotte vakantie en je leeft maar één keer! Elke dag een ijsje moet kunnen, ’s avonds nog een pizza of uitgebreid bbq-en voor de tent en later nog een paar wijntjes met de gezellige tentburen. In het buitenland zijn er van die lekkere dingen die allemaal getest moeten worden. Dan hield ze zichzelf voor dat ze na de vakantie weer beter zou opletten en een paar flinke balansdagen zou houden.

Naar voelen tijdens haar vakantie

Eigenlijk wilde ze dit niet meer, want ondanks dat het heel leuk, lekker en genieten léék, voelde ze zich er tijdens haar vakanties helemaal niet goed onder. Het opgeblazen gevoel, de extreme vermoeidheid na twee chocolade croissants, het ‘dik’ voelen in haar badpak, het enorme schudgevoel dat er toch ook altijd was, de extra kilo’s die ze er thuis weer af moest zien te krijgen… Dat alles bij elkaar was nou niet echt het ideale vakantiegevoel wat ze hoopte te ervaren. Het was eerder behoorlijk stressvol.

Het ‘alles of niets’ principe

Als ze heel eerlijk was, gebeurde dit niet alleen tijdens de vakantie. Tijdens het weekend, een verjaardag, een dagje uit, een mooie zomerdag, een cursusdag op haar werk met verzorgde maaltijden, er was altijd wel een reden om helemaal los te gaan. Tot nu toe was ze gewend dat ze óf lijnde en alles afsloeg wat haar werd aangeboden, met FOMO (fear of missing out) en een ‘ik voel me tekort gedaan’ gevoel als resultaat of ze at alles wat los en vast zat, want eenmaal een gebakje etend maakt de rest toch ook niet meer uit. Morgen zien we wel weer. Beiden extremen voelen niet goed, want of er is een gevoel van ‘tekort’ in het geval van lijnen of er is een fysiek en mentaal slecht voelen bij het helemaal losgaan.

Genieten én je goed voelen (over je keuzes) is wel degelijk mogelijk

Genieten van lekkers zonder overeten en je fit en vrij van schuldgevoel voelen kan echt. Hieronder deel ik drie strategieën.

Strategie 1: Hoe wil ik me VANDAAG voelen?

Laat de algemene eet- en leefregels los en vervang dit door elke dag weer te bepalen hoe jij je deze dag wilt voelen. Als jij je je fit en energiek wilt voelen vol zelfvertrouwen en iemand wilt zijn die van iets kan genieten zonder overeten, dan bedenk je wat je deze dag kunt dóen om dit gevoel te bereiken. Welke dingen zou de ideale versie van jou juist wel of juist niet doen op deze specifieke dag? Je legt je niet vast voor de rest van je leven (pfjew!), want geen dag is tenslotte hetzelfde en ook jijzelf verandert elke dag weer. Iedere dag heeft zijn eigen uitdagingen, dus de praktijk ziet er steeds weer anders uit in wat je kunt en wilt doen die dag om jezelf geweldig te voelen.

Pas het filter ‘hoe wil ik me voelen’ op alles toe

Als jij weet dat je van suiker je moe gaat voelen en je wilt je die dag fit en energiek voelen, gebruik dan dat gevoel als filter en laat alle keuzes die je kunt maken door dit filter gaan. Dan is de keuze vrij simpel om vandaag niets te eten wat je moe gaat maken. En de keuzes om wel te gaan bewegen en op tijd naar bed te gaan zijn heel logisch. Als het doel is ‘zelfvertrouwen voelen’, dan gaat alles wat je doet door dat filter. Weigeren om jezelf onzeker te voelen in je badpak bij het zwembad is dan een perfecte oefening.

Start elke dag bewust met positieve intenties

Het is zeer waardevol om de vragen ‘Hoe wil ik me vandaag voelen?’ en ‘Wat kan ik vandaag doen om dat te bereiken’ elke ochtend voor jezelf te beantwoorden door dit in een mooi notitieboekje op te schrijven. Schrijven geeft een extra dimensie aan je intentie en is een duidelijke boodschap aan je brein. Je staat bewust bij de dag stil en denkt vooruit in de keuzes die je wilt en kunt maken. Door het alleen voor die dag te doen en niet voor altijd, is de druk weg van FOMO. Want op een andere dag kun je altijd kijken of je het die dag wel of niet neemt / doet.

Strategie 2: Is dit het écht waard?

Hoe vaak eet je iets waarvan je aanvankelijk dacht: “Wauw, dat is vast heel lekker” en eigenlijk viel het tegen? En hoe vaak komt het voor dat je iets eet omdat het er nou eenmaal is? Omdat iemand het voor je neus zet? Omdat iedereen het eet? Omdat het goed klinkt? Oefen om een pauze in te lassen en denk en voel eerlijk: “Vind ik dit het waard? Houd ik er echt van? Evenaart het écht de standaard die ik dacht dat het zou hebben?”

Een praktisch voorbeeld

Stel je ziet echt iets heel lekkers in de etalage van de bakker liggen en je denkt “Oh, die frambozen macaron, die móet ik proeven, die ziet er echt spectaculair uit!” Dan blijkt bij de eerste hap dat het tegenvalt. Dat je hoofd er een geweldig knapperige toch toffee-achtige buitenkant van gemaakt had met een hemelszoete vulling. Het is wel lekker, maar de macaron maakt helaas je hoge verwachtingen niet waar. Nu is het het moment voor de pauze en de vraag ‘Is dit het echt waard?’. Leg daar ook nog het filter ‘ik wil me fit en energiek voelen’ over. Dan kun je tot de ontdekking komen dat de suikerdip die je straks geheid gaat krijgen na het eten van de mierzoete macaron, niet past bij je gevoelsdoel van die dag. Dat heeft tot gevolg dat je besluit om het zojuist gekochte lekkers niet op te eten.

Ja, hallo zeg. Dat is geld- en voedselverspilling!

Ja, dat soort gedacht ploppen dan gelijk op. ‘Ik heb ervoor betaald’, ‘Het is zonde en verspilling om weg te gooien’. Dit soort gedachten kun je ook thuis, tijdens een vakantie en bij familiebezoek tegenkomen. Weet dan dat het eten of drinken zelf neutraal is. Het is niet het eten dat tegen je zegt: “Je moet mij opeten, anders is het verspilling.” Deze gedachten en dit gevoel zit vooral in het verhaal dat je jezelf vertelt. Dat je geleerd hebt in je opvoeding. Alleen dat is niet de complete waarheid. Er is nóg een verhaal dat méér waar is. Het is namelijk nog veel meer verspilling als je het wel eet, zonder dat je er 100% zonder schuldgevoel van geniet en dat je je lichaam met dit ongezonde voedsel opzadelt. Alle momenten dat je de keuze ‘wel of niet opeten’ tegenkomt kun je zien als gelegenheden om te oefenen dat je hier beter in wordt. Dat je jezelf dit waard vindt. Dat je goed voor jezelf en je lichaam wilt zorgen. Dan valt het niet onder FOMO.

Maar weinig dingen zijn het écht waard

Als je deze strategie gaat toepassen en steeds meer oefent door herhaling, zul je geschokt zijn hoe weinig dingen écht voldoen het jouw standaard van ‘Is dit het waard?’. En dat wetende maakt het weer makkelijk om ‘nee’ te zeggen. Door op deze manier te eten, kun je ook in volle hevigheid genieten van iets dat het wél waard is, zonder drama, zonder schuldgevoel. Want je mag alles eten tenslotte. Alleen je kiest ervoor om alleen het exclusieve lekkers te nemen.

Strategie 3: Check je gedachten over vakantie vieren

Zolang je tegen jezelf zegt… -dat je helemaal los moet gaan om te kunnen genieten van je vakantie -dat het nou eenmaal vakantie is -dat het leven wel een beetje leuk moet blijven -dat je super tekort komt als je ‘nee’ zegt tegen dingen -dat gezond eten moeilijk en ingewikkeld is, zeker tijdens de vakantie … dan zul je de middenweg nooit vinden en altijd met meer kilo’s en een schuldgevoel thuis komen. Dit betekent dat je het verhaal van ‘tekort komen’ zult moeten loslaten. Evenals het verhaal dat je jezelf vertelt dat gezond eten en het laten staan van verleidingen moeilijk is. Dat soort verhalen zijn een keuze! Je moet er alleen wel in geloven dat het mogelijk is om dit soort moment door te komen zonder de inwendige strijd van ‘wel / niet’. Zoals het mooie gezegde “Those who not believe in magic will never find it.” Als je niet gelooft dat jij op vakantie volop kunt genieten van het eten en jezelf fantastisch kunt voelen over je keuzes, dan zul je deze realiteit nooit in je leven vinden. Je moet erin geloven om het te ervaren.

Hoe zien jouw vakanties er meestal uit?

Lukt het om maat te houden of is jouw brein net als bij mijn klant voortdurend bezig om redenen te verzinnen waarom je het toch echt wel kunt eten, maar wat achteraf helemaal niet zo goed voelt? Laat het hieronder weten of schrijf me een mail op info@annscoaching.nl

Wil je deze keer met minder kilo’s en meer energie op vakantie gaan en je ook nog eens goed voelen over je keuzes tijdens je vakantie? Vraag dan gratis een Waarom lukt het me niet - analyse aan. Dan kijk ik samen met jou waar jouw vakantievalkuilen liggen en hoe jij deze kunt omzeilen, zodat je bij thuiskomst met een ontspannen en zelfverzekerd gevoel op de weegschaal kunt staan!


04-07-2019

__________________________________________________________________


Na de vakantie weer lekker diëten?


De zomervakantie zit er net op als ik dit blog schrijf en na alle ijsjes en snacks zitten je broeken en shirts wellicht wat krapper dan een tijdje terug. Ook ik heb in deze vakantie meer gegeten dan mij lief is. Altijd vakantie hebben klinkt heel aantrekkelijk, maar stiekem is terug naar het gebruikelijke werk- en schoolleven is wel zo fijn om iets makkelijker gezonde keuzes te maken. Maar ja, die knop om weer met afvallen en goed voor jezelf zorgen bezig te gaan is niet altijd makkelijk naar standje ‘aan’ te switchen als hij volledig op standje ‘uit’ stond.

Denk je er weer aan om op dieet te gaan?

Denk daar dan nog een tweede keer over na. Laatst sprak ik iemand tijdens mijn gratis Waarom lukt het me niet – analyse die ook altijd maar aan het diëten was.

“Alsof je eeuwig rondjes rijdt op een grote rotonde?” vroeg ik haar? Ze knikte instemmend vanaf de andere kant van het scherm. Ja, zo kon ik haar geschiedenis met afvallen wel omschrijven. Een eindeloze reeks afvalpogingen ligt achter haar. Echt zo’n vicieuze cirkel.

“Ik heb alles geprobeerd en niets werkt voor lang. Ik val 25 kilo af, voel me fantastisch, ben trots, krijg complimenten en ik voel aan alles dat ik dit voor altijd vast ga houden. Maar ja, ze zitten er allemaal weer bij, die kilo’s! Ontzettend frustrerend. Ik denk niet dat slank zijn voor mij is weggelegd.”

Op mijn vraag wat er dan gebeurt komt het meestal op hetzelfde neer. In het begin is de motivatie super hoog, meestal vanuit “En nu ben ik er he-le-maal klaar mee!”, maar op gegeven moment verschijnen er scheurtjes in deze motivatie.

“Ik sta ik mezelf steeds wat meer dingen toe, dan kom ik weer aan en geef ik het helemaal maar op. Om een tijdje later opnieuw uit mijn kleren te barsten en dan begin ik van voren af aan. Dit keer bijvoorbeeld met een dieet waar mijn collega jaloersmakend snel mee afviel. Maar ja, ook dát houd ik natuurlijk niet vol. Ik heb gewoon geen doorzettingsvermogen.”

Van dieet naar dieet gaan werkt dus NIET

Ik heb het woord vicieus even opgezocht in de Van Dale:

vi·ci·eus (bijvoeglijk naamwoord1 een vicieuze cirkel gang van zaken waardoor je telkens terugkeert tot de situatie die je wilde verlaten.

Dat klinkt inderdaad als vastzitten op een rotonde en steeds als je de afslag ‘dieet’ neemt kom je vroeg of laat wéér op diezelfde rotonde uit. Een vicieuze dieetcirkel!

Ergens moet je een afslag nemen die je nog niet genomen hebt. Iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan, zodat je een nieuwe route ontdekt naar jouw doel van een slanker lichaam met meer energie.

Een andere route zónder dieet!

Eentje die je wegvoert van die frustrerende rotonde en zorgt dat je een gezonde leefstijl ontwikkelt, waarin je op een ontspannen manier afvalt en afrekent met je overgewicht. Een route waar je onderweg ook een positieve mindset oppikt waardoor je je steeds weer herpakt als je een keertje de bocht uitvliegt.

Kies voor de afslag richting een gezonde leefstijl

De eerste stop als je deze afslag neemt is mijn gratis en vrijblijvende Ann-anlysegesprek. Dan begin jij ‘afvallen nieuwe stijl’ meteen goed!

  • Samen onderzoeken we de belangrijkste redenen waarom het afvallen volhouden vaak zo lastig is.
  • Je ontdekt dat er niets mis met jou is als jij voor de zoveelste keer zwak bent en voor iets lekkers voor de bijl gaat.
  • Eindelijk begrijp je hoe het kan dat je voor ongezonde dingen kiest, terwijl je exact wéét wat je wel of niet zou moeten doen.
  • Je krijgt een aantal inzichten over hoe je definitief van die rotonde afkomt, zodat je afvalt op ontspannen wijze en grip krijgt op je gewicht.

Plan het gesprek meteen in.


08-09-2022

__________________________________________________________________


Wat mijn duikvakantie in Egypte mij geleerd heeft. Man, wat kwam ik mezelf tegen!

Mijn vriend Bert is gek van duiken en wilde mij graag deelgenoot maken van die bijzondere onderwaterwereld. Met de Pippi Langkous instelling “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”, zijn we op 1 januari 2019 vertrokken naar Safaga, een plaatsje in Egypte aan de Rode Zee.

Mijn doel: op 18 meter diepte hand in hand met Bert de prachtige onderwaterwereld verkennen

Ik zou de beginners duikopleiding ‘Pady Open water’ doen. Een theorie-examen (wat kan er veel mis gaan onder water!), diverse duikvaardigheden (op de bodem zitten, bril op/af, mondstuk in/uit, duikuitrusting checken en in elkaar zetten, blijven drijven op één hoogte etc. en op minimaal 18 meter diepte zwemmen. Ik had er zin in, hoe mooi zou het zijn als ik dit met Bert kon delen!

Vol goede moed hees ik mezelf in een superstrak duikpak

Loodgordel om, duikfles op mijn rug, mondstuk in, flippers aan. Hoppa, met ex-bodybuilder Egyptische privé duikinstructeur Emid (ik was toevallige de enige voor de Open water opleiding), zonder enige voorkennis, moest ik direct de Rode Zee in. “Look under water.” Mhhh, oké… Mijn eerste ervaring met ademen onder water was bijzonder. Mijn brein heeft er echt wel een tijd over moeten doen dat ademen onder water mogelijk was. Het is toch iets dat niet klopt…

Stevig met beide handen aan mijn instructeur geklemd zwom ik door de Rode Zee

Stap voor stap ben ik steeds dieper onder water geweest. Het leek best goed te gaan, tot ik soms plots door lichte paniek overvallen werd. Het water oefent druk op je lichaam uit en dat merk je vooral aan de ‘holtes met lucht’ in je lijf, vooral bij je oren. ‘Klaren’ is de oplossing. Door te slikken (kurkdroge mond, mijn tong lag als een droge lap in mijn mond, onmogelijk dus), door je kaken wat te bewegen (hielp niet) of door in je neus te knijpen en te blazen. (Werkte soms, dan schrok ik me rot van het open knappen, maar meestal leek dit ook niet te werken.)

De lesvideo over wat allemaal mis kan gaan passeerde in mijn gedachten

Exploderende longen, scheurende trommelvliezen, decompressieziekte met grote gevolgen, het was allemaal mogelijk. Mijn kennis van het oor door mijn werk ‘gehoor meten’ op de poli Keel, Neus, Oorheelkunde hielp ook niet mee. Angst kroop naar boven, een zeer oncomfortabel gevoel nam mijn lijf in zijn bezit. Met vliegen had ik nooit last van mijn oren, dus ik baalde enorm dat dit niet goed lukte. Uiteindelijk liep ik op het eind van dag 1 huilend, ontgoocheld en ontmoedigd het strand op. Zwaar teleurgesteld in mezelf en balend voor Bert. (Het was zijn cadeau, het leek nu allemaal weggegooid geld.) Mijn doel samen op 18 meter diepte duiken leek totaal onbereikbaar.


Misschien is duiken gewoon niet voor mij weggelegd

Met een onrustig gevoel begon ik de volgende dag weer met wennen onder water. Pfff, het was zachtgezegd dramatisch! Alles in mijn lijf en hoofd gaf signalen “Geef ’t op. Duiken is niet voor mij. Dit is niet fijn. Het moet leuk zijn en geen strijd. Waarom zou ik in hemelsnaam dit nare gevoel opzoeken?”. Ik gaf echter nog niet op, ook met dank aan mijn zeer geduldige duikinstructeur. Op het eind van de dag ging het een stuk relaxter. Mijn oren werkten nog niet zo mee als ik wilde en nog altijd stevig Emid zijn handen omklemmend kwam ik wel op ca. 9 meter diepte en heb ik diverse vissen, wat koraal en zelfs een reuzenschildpad gezien. Hoe cool!

Met dit tempo kon ik mijn doel op mijn buik schrijven

Het was duidelijk dat het doel, het behalen van het certificaat ‘Pady Open water’ niet meer haalbaar was. Opluchting stroomde door me heen. Leren genieten van onder water zijn en mij meer op mijn gemak voelen werd het nieuwe doel. Dankbaar zijn voor wat ik wel allemaal durfde en kon. Trots op mezelf zijn voor elke meter die ik onder water doorbracht. Stiekem was ik nog wel teleurgesteld dat ik Bert zijn geld ‘niet waard was’ en dat ík degene was die het mooie doel van samen de prachtige onderwaternatuur verkennen in de weg stond.

Mijn oren bleven de belemmerende factor

Op dag 3 en 4 gingen Emid en ik ook mee op de boot, varend naar prachtige koraalriffen. Ik werd steeds relaxter onder water en kon gelukkig af en toe focussen op wat ik zag in plaats van voortdurend mijn adem en oren in de gaten houden. Wat is de onderwaterwereld bijzonder. Prachtige gekleurde vissen, alleen, in paren of hele scholen die zich als één geheel voortbewegen. Nemo’s, Dory’s, een grote Napoleonvis, levend hard en zacht koraal, schelpdieren die naar adem lijken te happen. Wauw. Emid, mijn duikinstructeur, heeft nog verschillende pogingen gedaan om me dieper onder water te krijgen, maar het klaren van mijn oren bleef een heikel punt. Misschien toch als gevolg van een restje van mijn verkoudheid vlak voor de vakantie. Trots ben ik wel op mijn laatste duik, hij was aanzienlijk relaxter dan de duik ervoor (ik kwam echt niet verder dan 6 meter). Ik ben zowaar toch nog op 12 meter diepte gekomen!

Ik heb mijn doel niet gehaald. Deze keer dan!

Mijn ervaring van nu zegt echter niets over een volgende keer! Er zijn vele wegen om een doel te bereiken houd ik mezelf voor. En zo werkt het ook voor de klanten die ik begeleid. De één haalt het doel in één keer in een strak snel tempo. De ander doet het in fases, van tussendoel naar tussendoel, op zijn gemak of met vallen en opstaan. En alles is oké! Ieder mag zijn eigen pad nemen, met of zonder pauze en/of omwegen. Een doel staat niet in beton gegoten en de weg er naar toe al helemaal niet.

Kijk naar wat wel lukt en wat je wel al doet

Je brein is getraind om op dingen te letten die niet goed gaan, die afwijkend en negatief zijn. Zoals ik bezig was met het geld van Bert, met die 18 meter en dat certificaat dat ik nooit zou halen, met mijn stomme oren en de angst die irritant en zeer onwelkom was. Het is logisch om met het negatieve bezig te zijn, want vroeger was dit erg belangrijk om te kunnen overleven. Elk potentieel gevaar moest gezien worden. Nu stond deze vaardigheid mij in de weg. Ik vergat daardoor me bewust te zijn van wat wél goed ging, wat wel lukte, wat ik wel durfde. En ik vergat al helemaal te genieten van waar ik mee bezig was. Het voortdurend vergelijken met anderen, hoe die het doen en het persé vasthouden aan mijn doel hoe ik het ideaal gezien had willen bereiken hielen me tegen. Het belemmerde me in het zien en voelen wat ik potverdorie wél allemaal goed deed en had bereikt!

Toen ik mijn doel had losgelaten, werd het allemaal een stuk relaxter 

Bezig zijn met een tussendoel, een pas op de plaats, het oefenen van een vaardigheid die een basis is voor het later kunnen bereiken van het oorspronkelijke doel, daar is echt niets mis mee. In tegendeel! Het stelt je in staat om in het hier en nu te zijn en te genieten van wat wél allemaal lukt. Vaak is dat veel meer dan je beseft. Dus hoe zit het met jou? Wat doe jij allemaal al wél goed?

Iets anders waar ik enorm trots op ben!

Tijdens mijn vakantie in Egypte gebeurde er nog iets moois. Op zaterdag 5 januari appte mijn vader foto’s van magazine VROUW van de Telegraaf. Ik zou die dag met mijn verhaal in het magazine staan. (Hoe ik meer dan 40 kilo afgevallen ben.) Maar whaaaa!! Ik sta op de voorpagina! Hoe cool en bijzonder is dat?! Nu ik erover nadenk past wat ik in 2002 deed precies bij wat ik tijdens deze duikvakantie in Egypte deed. Met mijn 107,7 kg leek een gezond gewicht totaal onbereikbaar, zeker na de vele pogingen die ik gedaan had om de kilo’s eraf te krijgen. Op het moment dat ik mijn doel losliet (geen streefgewicht, geen deadline) en dankbaar zou zijn voor elke gram die eraf zou gaan, lukte het afvallen wél. Doordat het langzaam ging, mijn leefstijl aanpassend, in plaats van het volgen van een dieet, bleven de kilo’s er ook af. Het online artikel van VROUW met mijn verhaal vind je hier.

Maak gratis gebruik van de Waarom lukt het me niet - analyse

Lijkt het je ook fijn om via tussendoelen op een relaxte manier je einddoel te bereiken? Een gezonde leefstijl, een paar of heleboel kilo’s eraf, meer energie, makkelijker kunnen bewegen, weer lekker in je kleding passen of enthousiast met je kinderen kunnen spelen?

Vraag dan geheel vrijblijvend en gratis mijn Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan. Ik kijk gratis en geheel vrijblijvend 30 minuten met je mee naar jouw situatie, naar jouw valkuilen en geef je een flink aantal tips en inzichten die je direct kunt inzetten om op een relaxte manier op weg te gaan naar je eerste tussendoel. Vraag hem hier aan.


09-01-2019

__________________________________________________________________


Reacties