Als de weegschaalcijfers je frustreren is het slim om hem weg te zetten.
Mindset
Mindset
4 min

Gooi die weegschaal uit het raam!

4 min

Ik betrap me er zelf regelmatig op en mijn klanten kunnen er ook wat van. Totale focus op de weegschaalcijfers en stiekem het liefst elke dag even checken hoe het ervoor staat. Is het getal lager dan de vorige dag zijn we blij en tevreden met en over onszelf, is het getal echter hoger dan kan er heel wat gecensureerd worden in de interne dialoog. Heftige gedachten borrelen op “Ja, F*CK, ik kon me natuurlijk weer niet inhouden toen die ene verleidelijke bonbon voor me neus mij smachtend aankeek. En kijk, dit komt er dus van! Ik verslap weer, mis totale discipline! Wat een looser! Zucht. Ik moet gewoon nóg strenger zijn voor mezelf, nóg een tandje erbij. Dit kan en mág niet meer gebeuren.”

Nergens poppen gedachten op over de tientallen keuzes die we die dag gemaakt hadden die ervoor gezorgd hebben dat die weegschaalcijfers niet het dak uit knalden. Geen enkel positieve gedachte over het afslaan van die gevulde koek en die heerlijk geurende smeuïge frikandel speciaal bij de lunch, om over je keuze om eens flink te zweten in de sportschool nog maar te zwijgen… Helemaal niets, nada, niente!

Wat levert elke dag op de weegschaal staan op?

Meestal maar bar weinig! Soms plezier, maar vaak genoeg spanning, negativiteit en interne bestraffing, waarna de handdoek balend in de ring gegooid wordt. Zo zonde! Er zijn zoveel redenen waarom de cijfers van de weegschaal zijn zoals ze zijn. Tig processen in je lijf bepalen je gewicht. Denk aan vocht vasthouden (is het weer die tijd van de maand, heel warm weer, of heb je net wat meer koolhydraten gegeten), heb je de grote boodschap onlangs gedaan of zit de geplette en gemixte voorraad van twee of drie dagen nog in je darmen, ben je met krachttraining bezig in de sportschool (spiergroei gaat ook gepaard met vocht vasthouden en later de daadwerkelijk omzetting naar spieren die zwaarder zijn dan vet) etc. etc.

Focus op alleen het weegschaalgetal geeft totaal niet weer hoe goed je bezig bent 
met het eigen maken van een gezondere lifestyle!

Het is slechts een momentopname van het gewicht van je cellen van je lijf! Er zijn zat mensen die een ‘mooi’ getal op de weegschaal zien, maar van binnen erg ongezond zijn. Hoezo zijn we jaloers op dit soort slanke mensen? Er zijn ook zat mensen die flink overgewicht hebben en toch ondervoed zijn! Haast niet voor te stellen hè? Het gaat erom wat er van binnen gebeurt en hoe je je voelt. Dat getal is maar een getal. Alsof dat getal kan bepalen of jij goed je best doet?

Het getal op de weegschaal laat eindelijk het prachtige gewenste getal zien

Wauw, stel je voor dat dat zo is. Je kijkt naar beneden en ziet het getal waar je zo hard voor gezwoegd en gezweet hebt, waarvoor je zo vaak jezelf streng hebt toegesproken en de teugels nog wat strakker aantrok, waar je zoveel voor gelaten hebt. Tien seconden of nee, doe eens gek, 2 minuten lang ervaar je totale euforie. Yes!! Ik bén er. Ik heb het toch maar eens geflikt!! Langzaam daal je weer terug op aarde en merk je weer op dat je energielevel nul is, je kinderen het niet goed kunnen doen en het zwaar te verduren hebben, je dagelijks door hoofdpijn en/of een opgeblazen buik wordt geteisterd. Hoe gelukkig en tevreden ben je dan?

“Moet ik die weegschaal dan echt uit het raam flikkeren?”

Ik hoor het je denken. Nee, zo extreem hoeft het niet, al is het ook geen slecht idee hoor. Maar doe dan wel eerst het raam open ;) Weeg je 1x per maand of hooguit 1x per twee weken op ongeveer hetzelfde moment van de dag. Voor de rest zijn er heel veel andere dingen die je kunt observeren om te bepalen hoe het met je gaat en of je op de goede weg zit. Dingen die wat mij betreft veel waardevoller zijn dan dat weegschaalgetal. Met een ‘mooi’ getal kun je je namelijk nog prima heel beroerd voelen en super ongezond zijn.

Let hier eens regelmatig op

  • Hoe voel je je over het algemeen? Hoe zit je letterlijk en figuurlijk in je vel?
  • Welke keuzes heb je allemaal gemaakt? Hoeveel van die keuzes helpen je dichter naar je doel toe? (wedden dat dit er véél meer zijn dat je denkt)
  • Hoe is je fysieke gesteldheid? (bv. hoofdpijn, opgeblazen darmen, buikpijn, gewrichtsklachten, huidkwaliteit)
  • Kies een vrij strakke aansluitende broek uit en pas die om die zoveel tijd een keer, hoe voelt dat?
  • Wat is je energielevel? Hoe moe ben je gedurende en aan het eind van de dag?
  • Hoe is je humeur / de lengte van je lontje?
  • Hoe is je mentale kracht / veerkracht?
  • Hoe is je slaap?

Hoe is jouw lijf er aan de binnenkant aan toe?

Heb je werkelijk geen idee hoe je lijf er aan de binnenkant aan toe is? Hoeveel procent van je lijf uit vet bestaat en waar dit vet vooral is opgeslagen? Stuur een mailtje naar info@annscoaching.nl om een afspraak in te plannen voor een lichaamsscan voor slechts 45 euro! Je staat op mijn weegschaal, we bekijken wat dit betekent voor jou, jouw lichaam en gezondheid, ik hoor je uit over waar je precies tegenaan loopt bij het afvallen en je krijgt advies over wat nu de slimste en gezondste aanpak is voor jóu. Je gaat naar huis met inzicht in je lijf én een flink aantal waardevolle tips en inzichten die je direct kunt inzetten om je lichaamssamenstelling ten positieve te veranderen, zodat jij een gezondere toekomst tegemoet gaat!

Reacties