5 blogs over STRESS (verminderen)
Klik op één van de titels in het menu. Als de techniek meewerkt zal je direct naar het betreffende blog gebracht worden. En anders even lekker langs alle blogs scrollen tot je een titel tegenkomt die je aanspreekt. 😊
Dit wist ik vroeger niet over stress
Er is een collectief probleem, waarvan de massa nog niet op de hoogte is. Bij bosjes worden we maanden of soms zelfs jaren uitgeschakeld door dit probleem.
Ik weet het. Niet echt een fijne positieve openingszin hè? 😅 Het is wel iets waar ik me zorgen over maak. In gesprekken blijkt telkens weer dat er misvattingen zijn over dit probleem.
En welk probleem bedoel ik dan?
Stress
En ik hoor je nu denken dat jij je over dit probleem geen zorgen hoeft te maken, omdat jij echt geen of maar weinig stress hebt. Want waar zou je stress van moeten hebben? Je werk is leuk. In het gezin is alles onder controle. Je gaat af en toe naar de sauna en maakt een wandeling.
Zo dacht ik er ook over
Totdat ik meer leerde in mijn opleidingen en trainingen over wat stress nou eigenlijk is. Over wat er in je lichaam gebeurt. Wanneer stressreacties ontlokt worden en wat er, in eerste instantie erg op de achtergrond, voor gevolgen zijn voor je lijf en gezondheid.
Stress is op zich functioneel en levensreddend.
En ja, je gaat er beter door presteren. Sommige mensen praten zichzelf aan dat ze stress nodig hebben om lekker te functioneren en het goed doen op deadlines. Maar in het moderne leven gaan we zo goed als chronisch gebukt onder stress, alleen hebben we het niet door!
Ons lijf is niet gemaakt om chronische stress aan te kunnen.
Het is gebouwd om korte periodes van pittige tijden aan te kunnen, waarna langere periodes van rust, herstel, bijtanken en ontspannen volgen. Helaas is ons leven aanzienlijk veranderd ten opzichte van het leven op basis waarvan onze hersenpan is ontworpen. De omgeving en de taken waaraan wij onze hersenen minuut in en minuut uit blootstellen komt in niets meer in de buurt van toen wij jagend door het bos struinden op zoek naar voedsel.
En hier bovenop komt het belangrijkste wat ik weet:
Je hoeft geen stress te ervaren, om het wel te hebben.
Ik wist vroeger bijvoorbeeld niet dat mijn lichaam in een stressreactie schoot
- als ik piekerde over hoe iets ging in het verleden of wat eraan kwam in de toekomst
- als ik baalde omdat ik me weer eens niet aan mijn voornemen had gehouden
- als ik frustratie voelde als de weegschaal geen goed nieuws voor me had
- als ik te weinig of juist teveel bewoog of korte nachten maakte
- als ik allerlei zaken voor kerstmis of de vakantie moest regelen
- als ik me ergerde aan mijn kinderen die echt nooit op tijd de deur uit konden
- als ik die brok in mijn keel wegslikte terwijl die opmerking van mijn collega me raakte
- als ik gehaast door de dag navigeerde en mijn to do lijst probeerde af te werken
- als ik een boek las of serie/film keek waarin ik volledig werd meegenomen
Dit lijstje is bij lange na niet volledig. Voel je een beetje dat je én een prima leven kan hebben én toch ook een lichaam dat veel stress heeft?
Persoonlijk denk ik, nu ik ruim 5 jaar als coach werk, dat die (onbewuste) stress de belangrijkste reden is dat definitieve resultaten uitblijven. Dat jij het niet volhoudt of dat het niet lukt. Of dat nou is op het gebied van gewicht verliezen, gezonde keuzes maken of goed voor jezelf zorgen.
Hopelijk heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer ontdekken over (onbewuste) stress en hoe ik, sinds dit jaar, met mijn klanten aan dit vrij onzichtbare probleem werk.
Ik heb iets moois voor je: Meld je gratis aan voor de online workshop 'Ervaar hartcoherentie zelf'. Dan duiken we nog iets dieper in het thema stress en ga je ook zelf een beetje aan de slag.
Tof als we samen stappen zetten om dit probleem te kunnen tackelen.
13-06-2023
__________________________________________________________________
Je hoeft geen stress te ervaren om het wel te hebben. Hoe zit dat precies?
“Nee hoor. Ik heb geen stress.” Ik hoor het haar nog zeggen. Gaandeweg ons coachtraject bleek echter het tegendeel. Ze was een jonge moeder met twee kinderen onder de vier jaar. Zat in relatietherapie met haar partner. Had werk waarbij zij de hele dag door van klant naar klant reed en er geen tijd was om rustig te lunchen. Dat moest onderweg in de auto. Daarnaast hield ze ervan om in het weekend tot laat uit te gaan met vrienden waarbij het nodige genuttigd werd en dan heb ik het niet alleen over een glaasje wijn.
Stress hebben versus stress ervaren
Mijn klant ervaarde geen stress. Ze kon zich voor haar gevoel goed staande houden en goed met haar partner praten. Maar je kunt jezelf nog zo’n relaxed en optimistisch type vinden en zaken goed uitpraten, dat betekent NIET dat je geen stress hebt.
Je hoeft geen stress te ervaren om het wel te hebben.
En dan bedoel ik dat jouw lichaam stress heeft. Jij zelf misschien helemaal niet voor je gevoel.
Je brein scant jouw buiten- én binnenwereld
Er is maar één echt belangrijke taak voor jouw brein en dat is jou veilig houden. Dit doet jouw brein door voortdurend te scannen.
De scan van jouw buitenwereld
Wat gebeurt er allemaal in de omgeving? Wat hoor, zie, voel, ruik en proef ik? Wat merk ik op? Je brein legt dat langs de lat van al jouw eerdere bewuste en onbewuste ervaringen. Op basis daarvan bepaalt jouw brein: pluis of niet pluis.
Wat wordt opgemerkt aan de mensen met wie jij in relatie staat? Je brein scant lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en intonatie van de mensen om je heen. Klopt de informatie die je vanuit woorden en zinnen krijgt met wat er non-verbaal op te merken valt? Intuïtief voel je je soms bij mensen meteen op je gemak en soms totaal niet. Dat heeft hiermee te maken. Je brein merkt veel meer op dan jijzelf vanuit je ratio.
De scan van jouw binnenwereld
Werken jouw lichaamssystemen normaal? Denk aan al je organen en weefsels en de boodschappen die heen en weer gezonden worden tussen de verschillende systemen.
Hoe is jouw hartslag? Jouw hartslag is voor jouw brein een belangrijke raadgever. De tijd tussen de hartslagen varieert heel subtiel. Oppervlakkig gezien voelt je hartslag regelmatig als je stilstaat of zit, maar als je precies gaat meten dan is er altijd variatie. Je brein merkt subtiele veranderingen zeer goed op. Het merkt precies wanneer er sprake is van chaos of harmonie in het hartritme. En het bijzondere is dat je hartslag al chaotisch wordt bij onaangename emoties als beginnende irritatie/frustratie/twijfel/angst/schaamte/haast.
(Subtiele) Chaos in jouw hartritme leidt tot een stressreactie in jouw lichaam
Spieren spannen aan, je ademhaling wordt oppervlakkiger en sneller, bloeddruk stijgt, je zintuigen worden scherper afgesteld en stresshormonen worden afgegeven. Je lichaam maakt zich klaar voor een vecht- of vluchtreactie die wellicht straks nodig is.
Grote kans echter dat er geen sprake is van écht gevaar.
Kijk maar eens naar het voorbeeld van mijn klant. De hele dag door staat zij onder druk. Een huishouden en gezin managen, op het werk van hot naar her spoeden en zich continu aanpassen aan nieuwe situaties en mensen, een relatie waarin het niet lekker loopt, uitgaan tot diep in de nacht met de nodige middelen. Het kan niet anders dat haar brein de hele dag door signalen van ‘gevaar’ oppikt vanuit haar buitenwereld en binnenwereld. Ook al is er niet écht sprake van gevaar.
Het gevoel van stress went en wordt normaal
Het gemene is dat je niet beter weet. Je gedraagt je vaak al van jongs af aan op een bepaalde manier. Je rolt als vanzelf en langzaam in een bepaald leefritme en vindt dat je niet moet zeuren en moet doorgaan. Anderen kunnen het ook en het heeft geen zin om negatief te denken.
Je lichaam past zich altijd aan en de manier hoe jouw lichaam voelt als reactie op de onbewust stressvolle omstandigheden voelt bekend.
Logisch dus dat mijn klant geen stress ervaarde. De toestand waarin haar lichaam verkeerde kwam zo vaak voor, dus beschouwde zij dat als ‘normaal’. Maar 'normaal' betekent niet automatisch ook 'gezond'.
Nadelen als je lichaam veel stress heeft
De lijst is in feite eindeloos, maar een aantal belangrijke nadelen op een rijtje:
- jouw interne energievoorraad sijpelt weg
- je voelt je snel of standaard moe / opgejaagd en/of hebt een kort lontje
- je kunt minder creatief en flexibel met allerlei situaties omgaan
- je smacht naar koffie, zoet en vet eten of hebt altijd honger
- je valt makkelijk terug in oude gewoontes waar je eigenlijk vanaf wilt
- je bent gevoeliger voor (vage) fysieke klachten, blessures en ziektes en herstelt moeizamer
Kortom, op de lange termijn staat dit een gezond lichaam in de weg. Op de korte termijn staat dit een goed humeur, helder denken plus jouw wilskracht om snacks en andere verleidingen te weerstaan in de weg.
Dacht jij ook dat je een vrij stressloos leven had?
Of heb je juist een stressvol leven? Weet dat je zelf veel aan stress kunt doen.
Uiteraard blijven drukke, nare en stressvolle zaken op je pad komen, daar kunnen we helaas in een mensenleven niet omheen. Maar je kunt wel leren om bij jezelf te herkennen dat jouw lichaam stress heeft en daarnaast tools onder de knie krijgen om bij jouw brein aan te geven dat jij niet in gevaar bent.
Plan hier gratis en vrijblijvend een afspraak in als je het fijn vindt om even samen naar jouw leven en situatie te kijken. Dan kletsen we even en zoeken we uit wat jij nodig hebt om naar een rustiger, lichter, energieker en gezonder leven te komen.
PS: Leuk nieuwtje: Ik heb een nieuwe websitepagina. Speciaal voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij stress, vermoeidheid en/of emotieregulering. Zonder de focus rondom afvallen of gezondere eet- en leefgewoontes. Bekijk hem hier.
16-05-2023
__________________________________________________________________
80% van de mensen weet dit niet over stress
Afgelopen week was een heftige periode voor mijn oudste zoon Collin (pas 17 jaar geworden) en daarmee ook voor iedereen in zijn directe omgeving. En het is nog niet voorbij.
Na twee epileptische aanvallen op één dag bleek uit een CT dat er een wit bolletje zichtbaar was in zijn rechter hersenhelft. Het kon van alles zijn: kwaadaardig, goedaardig of een gebied met verkalkte bloedvaten…
Uit de MRI scan van de volgende dag bleek dat het een vasculaire malformatie met een bloeding was. In het Nederlands voor Leken 😉: een afwijkend gebouwd stukje van het vatenstelsel dat was gaan lekken. Het was klein, maar grote kans dat dit de oorzaak van de epileptische aanvallen was.
Na overleg met een kinderneuroloog van het Wilhelmina Kinderziekenhuis werd besloten dat ze de casus van Collin tijdens het multidisciplinair overleg op dinsdagochtend zouden inbrengen om een plan van aanpak te kunnen vaststellen. Helaas betekende dat een week wachten, want het was woensdag.
Na twee nachten ziekenhuis mocht Collin naar huis, met epilepsie medicatie en de standaard leefregels bij epilepsie.
Hij voelt zich weer redelijk als vanouds, maar het idee om naar school te gaan voelt onveilig. Bang om opnieuw onderuit te gaan. Gelukkig denkt zijn mentor mee en hopelijk lukt het om 6 VWO rustig af te ronden.
Afgelopen week werden we dus geconfronteerd met veel stress
Al mijmerend dacht ik laatst dat er zoveel misvattingen zijn over stress.
Ik denk dat bijna iedereen snapt dat het stressvol is als je (zoon) met de ambulance wordt meegevoerd naar het ziekenhuis en er iets in je (zijn) hersenen wordt aangetroffen en dat er een behandeling moet volgen.
Stress wordt meestal gezien als iets dat speelt als er iets groots aan de hand is. Relatie- of financiële problemen, ziekte, vele deadlines op je werk. Van die momenten dat alles je teveel wordt en je de boel niet meer zo goed overziet.
Je kent dat gevoel vast wel toch?
Macrostress versus Microstress
Wat veel mensen niet weten (en ik wist het ook pas dankzij mijn opleidingen) is dat wij mensen naast deze, ik noem het maar even macrostress, ook dagelijks microstress ervaren.
Onbewust maken we vele momenten mee die voor ons brein en zenuwstelsel stressvol zijn waardoor er in ons lichaam keer op keer een stressreactie wordt ontlokt:
Je hartslag en ademhaling versnellen, spieren spannen zich aan, zintuigen verscherpen en er worden stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt.
Stress komt voort uit (onbewuste) emoties en die komen en gaan de hele dag door
- Je baalt omdat je in de file of de verkeerde rij bij de kassa staat.
- Je kinderen werken niet lekker mee bij vertrek of naar bed gaan.
- Die ene collega heeft haar werk weer eens niet goed gedaan waardoor jij niet verder kunt.
- Je baas of partner maakt een scherpe opmerking.
- Je partner laat het (voor jouw gevoel) afweten en je hebt gedachtes dat jij alles moet regelen.
- Als echte denker ben je altijd bezig met eten, je gewicht en de vorm van je lichaam. Grote kans dat je er lang niet altijd blij mee bent.
- Je bent druk met van alles (uit liefde) te regelen voor de mensen om je heen.
- Je zit helemaal in die film of dat boek vol met drama of spanning.
Voel je wat dit voor effect heeft?
De hele dag wisselen vele vluchtige emoties van frustratie, teleurstelling, eenzaamheid, verdriet, spanning, schaamte en zorgen elkaar af.
Ik durf te wedden dat je meer dan de helft niet opmerkt en het anders als ‘normaal’ ziet. Het hoort er nou eenmaal bij. Toch?
Alle deze emoties vallen onder microstress. Ze zorgen ervoor dat elke keer opnieuw de stressreactie in jouw lichaam aangezet wordt met bijbehorende nadelige effecten op je hartslag en hormonen. Op de lange termijn kan dit uitmonden in een burn-out of ziekte.
Microstress is een groot energielek, maar voor veel mensen voelt deze ‘stresstoestand’ van je lichaam eigenlijk heel normaal. Omdat je wellicht niet meer anders kent en je lichaam deze toestand als ‘bekend en comfortabel’ labelt.
En dit is dus het buitengewoon geniepige aan stress.
Je hebt vaak helemaal niet door dat je een gestrest lichaam en brein hebt!
(Onbewuste) stress is mogelijk de reden dat afvallen niet lukt
Door de macro- en microstress van je dagelijks leven lekt jouw kostbare energie weg zonder dat jij het door hebt. Een energietekort is één van de belangrijkste redenen dat je terugvalt in oude patronen en ook zorgt de constante macro- en microstress ervoor dat je lichaam ‘aan’ staat terwijl er geen écht gevaar is. Er staat namelijk geen groot roofdier in je nek te hijgen die in jou een lekker hapje ziet.
Door de constante aanmaak van stresshormonen komt je lichaam in de ‘vetopslag’ stand, neem je voedingsstoffen minder goed op, krijg je snacktrek en is afvallen soms onmogelijk, ook al doe je voor je gevoel de juiste dingen.
Op weg naar meer rust, veerkracht en de ‘vetloslaat’ stand
In mijn korte traject LEG JOUW FUNDAMENT met Ann sporen we jouw (onbewuste) energielekken en stressbronnen op en zorgen we dat jouw zenuwstelsel ervaart dat jij veilig bent.
Je energie en veerkracht nemen toe, waardoor je op lastige momenten toch kan kiezen voor gezond. Daarnaast komen je hormonen meer in balans (minder stresshormonen en meer vitaliserende hormonen) waardoor vet verbranden weer mogelijk wordt.
Ik heb al een aantal dames door dit programma mogen begeleiden en echt, ik ben aangenaam verrast door de resultaten. Stuk voor stuk hadden deze dames al veel aan zelfontwikkeling gedaan en waren ze met stress en ontspanning bezig geweest. En toch vielen er vele kwartjes of zelfs hele euro’s!
Hier lees je meer over het splinternieuwe programma LEG JOUW FUNDAMENT met Ann en de resultaten die je mag verwachten. En heb je eigenlijk alleen een stressvol leven en geen afval- of eetproblematiek, kijk dan bij Veerkrachtig met Ann.
Wil je meteen kijken of het programma bij je past, laten we dan even online kletsen. Plan direct gratis een online afspraak in mijn agenda 😃
Wat denk jij? Zou (onbewuste) stress misschien bij jou ook de oorzaak zijn van het uitblijven van voldoende en/of definitief resultaat
Leuk weetje
Bij de Nederlandse Politie is de methode die ik gebruik in Leg jouw fundament met Ann vast onderdeel van hun Mentale Kracht programma. Deze video gaat over het effect bij de politieagenten. Rond minuut 2.01 komt agente Eva aan het woord en wat zij zegt over de daling van haar vetpercentage resoneert precies met wat ik verwacht van het resultaat! Laten we vooral even kletsen als dit je aanspreekt!
Foto Ann gemaakt door Prisca Visser
21-03-2023
__________________________________________________________________
Hoe stress jouw wens om af te vallen saboteert
In dit blog vertel ik je meer over stress, omdat ik zie dat dit menig afvalproces flink verstoort. Ik had vroeger geen idee wat stress eigenlijk was. Ik dacht dat ik alleen stress had als ik weer eens een eindeloze to do lijst niet af kreeg, met een krappe deadline zat op mijn werk of in een scheiding lag. Door mijn opleiding Lifecoach weet ik nu echter dat ons lichaam veel vaker stress ervaart dan we denken en dat stress veel meer is dan een gespannen of opgejaagd gevoel. Elke keer als het lichaam stress ervaart (maakt niet uit ten gevolge van wat) is de reactie in ons lichaam exact hetzelfde. We duiken dieper in de materie.
Stress is een nuttige reactie op gevaar
Stress is in feite een heel praktische reactie van het lichaam in reactie op het bespeuren van gevaar. Deze batterij aan fysieke reacties (de zogenaamde stressreactie) zorgt ervoor dat je heel alert bent en je lichaam is klaar voor actie om jou in veiligheid te brengen middels vechten of vluchten. Bij stress gebeurt veel in het lichaam, o.a.
- Je zintuigen worden scherper afgesteld. Je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft meer
- Je spierspanning neemt toe, waardoor de bloedtoevoer iets afneemt naar je weefsels
- Je ademhaling wordt oppervlakkiger en sneller
- Je hartslagfrequentie neemt toe
- Bepaalde stresshormonen (o.a. cortisol) komen vrij
De oermens had kortstondige stress nodig om te overleven
Vroeger moest men op jacht naar voedsel en achter elke struik kon je in het vizier liggen van een roofdier of buurstam die het niet zo met jouw stam ophad. Verder was er sprake van kou, hitte en op z’n tijd flinke voedselschaarste. In de tussenliggende periodes was er weinig afleiding en bestond het leven uit spelen, luieren, voedsel bewerken en bloemetjes plukken. Het brein scande voortdurend ‘Is er gevaar of niet?’. Op het moment dat de omgeving afweek van het gemiddelde (denk aan een verdacht ritselend blaadje) activeerde het brein de stressreactie. Scherper afgestelde zintuigen zijn zeer nuttig om de vijand te lokaliseren. Een lichaam waarvan de spieren klaar staan om direct in een boom te klimmen, er als een haas vandoor te gaan of te vechten voor je leven is meganuttig. De stresshormonen zorgen er o.a. voor dat je lichaam energie vrijmaakt voor de benodigde actie.
De gevaren van tegenwoordig zijn eindeloos
Ook in onze huidige tijd scant ons brein de omgeving voortdurend op gevaar. Je brein maakt geen onderscheid tussen real life of virtueel. Het gaat af op wat jij ziet en op wat jij denkt en al die gedachten geven jou bepaalde gevoelens en sensaties. De gevaren van de huidige tijd zijn dan ook niet mammoeten en sabeltandtijgers, maar hoge hypotheeklasten, deadlines op je werk, files en kinderen die op tijd opgehaald moeten worden van de opvang en sportclubjes, slaaptekort, ziektes, het weer niet volhouden van je voornemen om niet te snoepen etc. Maar ook leuke dingen zorgen ervoor dat ons brein de stressreactie in ons lichaam aanzet, denk aan fanatiek sporten, een dagje Efteling, het lezen van een spannend boek, het kijken van je favoriete Netflix dramaserie, genieten van een paar wijntjes etc. Kortom, de zaken die voor ons bij een normaal gemiddeld leven horen, pikt je brein op als ‘potentieel gevaar’ en als reactie hierop zet het de stressreactie aan. Elke keer weer.
Je hoofd ervaart ontspanning, maar je lichaam ervaart stress
Het lastige is dat we gewoonweg niet doorhebben dat ons lichaam stress ervaart, omdat ons hoofd veel activiteiten als ‘ontspanning’ ervaart. Natuurlijk is het fijn dat je door die spannende of dramafilm op Netflix even niet bezig bent met je to do lijstjes en je even los bent van de alledaagse shit. Daarnaast geeft in stilte zitten en niks doen vaak een onrustig gevoel. Ineens is er tijd om de vermoeidheid van je lichaam op te merken of de ontevredenheid over je leven waar het je eigenlijk aan niets ontbreekt. Dit kun je missen als kiespijn, dus weer dóórrr.
Balans tussen stress en herstel is zoek
Het gevaar van vroeger was veelal kortstondig met lange herstel- en aanrommeltijd. Het ‘gevaar’ van nu zit in bijna alles, met nauwelijks hersteltijd. Een beetje zitten en ‘niksen’ is tenslotte totaal niet nuttig en voelt als lui. En heel eerlijk, intussen zijn we vaak een beetje verslaafd geraakt aan de rush van het altijd bezig zijn, zeker met de dingen die ons plezier geven. Ons brein is gek op prikkels en zoekt ze actief op. Het voelt goed door de feelgoodhormonen die hierbij vrij komen. Nergens tot nauwelijks komt je lichaam overdag toe aan het herstel.
Afvallen en vaak stress gaan niet samen
Stress heeft zoveel meer impact dan we beseffen. Kortdurende stress is gezond, het zet ons lichaam aan tot groei plus effectiever en efficiënter werken. Langdurige of chronische stress breekt ons lichaam af, maakt je blessuregevoeliger én kan het afvallen in de weg staan.
👉je maakt minder gezonde keuzes
👉je hebt meer trek (vooral in de lekkere ongezonde dingen)
👉je spijsvertering krijgt minder energie, wat zorgt voor een slechtere opname van stoffen en mogelijk een opgeblazen gevoel in je darmen
👉je krijgt minder zuurstof binnen, wat essentieel is voor vetverbranding
👉je lichaam ervaart de omgeving voortdurend als 'gevaarlijk/onveilig', dus zal het jouw vet niet willen loslaten. Het bewaart het mooi als reserve voor de bittere tijden.
Tips bij stress
Tip 1 Allereerst is nodig dat je onderzoekt wanneer je lichaam stress ervaart, waarbij ik benadruk dat je lichaam veel vaker in de stressstand staat dan je denkt door de verborgen stressbronnen. Bronnen die we zelf vaak als ‘ontspannen’ betitelen. Wil je hier meer over weten, dan verwijs ik je graag door naar mijn programma 8 weken met Ann, één hele themaweek staat in het teken van stress.
Tip 2 Veel stress komt voort uit onze eigen gedachten en (onbewuste) overtuigingen. Dit doe je niet met je bewust denkende breindeel, maar gebeurt veelal onbewust. Bewustwording is nodig waarna de stap volgt van gedachtenwerk en het kunnen toelaten van sensaties en emoties. Uit persoonlijke ervaring en door het werk met mijn klanten weet ik dat het heel fijn is om hierbij een coach in te schakelen die boven je helikoptert en je ondersteunt in het proces van het leren omgaan met stressvolle situaties, gedachten en belemmerende overtuigingen.
Tip 3 Kortdurende stress is prima, mits daar voldoende hersteltijd tegenover staat. Gun je lichaam ruime hersteltijd. Slaap voldoende en zorg ook voor ontspanmomenten overdag. Momenten waarop je brein niet belast wordt met denktaken of visuele en auditieve input moet verwerken.
Twee fijne hulpmiddelen om je lijf en brein te helpen ontspannen
Een waardevolle manier om je lijf zuurstof en het sein ''veilig' te geven is een rustige diepe ademhaling. Door stress adem je vaak hoog, snel en oppervlakkig waarbij je de ‘stressreceptoren’ boven in je longen steeds opnieuw stimuleert. Onderin je longen zitten juist de ‘calming down’ recepten. Door langer en dieper te ademen krijgt je lichaam de boodschap dat het gevaar geweken is en weer bezig kan gaan met het verteren van je eten en celvervanging en -reparaties.
Prana Breath app De app Prana Breath (NL versie) helpt je middels visuele ondersteuning om met specifieke manieren van in- en uit te ademen met pauzemomenten rust in je lichaam en hoofd te creëren. De app heeft een gratis en een pro versie, waarbij er al heel veel mogelijk is bij de gratis variant. Voor een tientje ben je lifetime member en heb je keuze uit vele opties en sessies. Door de visuele ondersteuning helpt de app mij om 'bij de les' te blijven en de manier van ademen daadwerkelijk een tijdje te doen, waarbij de tijd voorbij vliegt. Zeker het uitproberen waard.
Yoga Nidra Yoga Nidra is een wetenschappelijk bewezen effectieve, geleide meditatie op basis van slaap, waarbij je niet écht slaapt. House of Deeprelax heeft een fijne app voor op je telefoon of Ipad, waarbij je keuze hebt tussen een berg aan sessies variërend in lengte en effect. Terwijl je ligt en luistert naar een Yoga Nidra sessie:
- werk je in verschillende fases van ontspanning
- laat je alles om je heen los
- zak je dieper en dieper in ontspanning
- neemt je hersenactiviteit steeds verder af
- ontspannen je lichaam en mind op een ongekend diep niveau
- ervaar je een gevoel van totale vrijheid
EINDELIJK STIL Het brengt je in een ongekende diepe en veilige staat van rust. JE LICHAAM ALS APOTHEEK Het activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam. SUPERKRACHTEN Het is de manier om uit je hoofd en in je intuïtie te komen. Via de website van House of Deeprelax kun je alle sessies één maand lang allemaal uitproberen, gratis en zonder verplichtingen.
Stress onder controle krijgen is lastig, maar niet onmogelijk
Ik weet als geen ander dat stress een behoorlijke sta – in – de – weg kan zijn. Zeker als je nog niet beseft wat je lichaam stress bezorgt.
Wil je er eens over sparren? Stuur me gerust een mail of vraag de Waarom val ik niet af - analyse aan. Speur ik even met je mee naar verborgen stressbronnen en kijken we samen wat je nodig hebt om beter met stress om te gaan.
03-05-2021
__________________________________________________________________
De beslissing waardoor afvallen wél lukte!
Eindelijk! Eindelijk gingen de kilo’s eraf en voelde ze zich goed. We hebben langer dan een jaar samengewerkt en in die periode ging het op en af. Ik had mijn klant al een paar maanden niet gesproken en er was een soort rust over haar neergedaald. Mooi!
Natuurlijk ben ik superblij voor haar en meteen ben ik ook erg nieuwsgierig. Want we zijn ruim een jaar aan het werk met ups en downs en nu lijkt er één lange up te zijn.
Wat is er veranderd?
Ze vertelde dat ze een paar maanden terug met een 10.000 stappenchallenge per dag had meegedaan en in een community zat waar mensen tegen dezelfde issues aanliepen. Dus veel herkenning, gedeelde smart en inspiratie. (Dit is precies wat ik nu zie gebeuren in mijn groepstrajecten van Een jaar met Ann. Toen zij mijn klant werd, bestond deze mogelijkheid nog niet.)
Toch voelde ik dat er iets anders moest spelen. Dat een challenge en een fijne community niet hét verschil konden maken, waardoor ze nu wél relatief makkelijk 10 kilo was afgevallen, minder snaaibehoefte had en veel meer gezonde keuzes maakte.
Dus ik vroeg door. “Heb je misschien bewust of onbewust ergens een beslissing over gemaakt? Misschien niet eentje die je praktisch terugziet in je leven, het kan ook eentje op energetisch / mentaal niveau zijn?”
“Oh” zegt ze. “Ik ben een paar maanden terug twee dagen minder gaan werken.”
Kippenvel op mijn armen.
Hebbes!
Een rigoureuze keuze op werkgebied gunde ik deze lieve klant namelijk al heel lang. Want vele signalen wezen er voor mij op dat (onbewuste) stress er bij haar voor zorgde dat haar lichaam misschien wel 24/7 in de ‘overleef’ stand stond. Dan is wegblijven van eetbuien, gezonde keuzes maken en letterlijk kilo’s loslaten echt een flinke opgave.
We hadden vaker ingezoomd op haar werk en zo ook tijdens onze vorige coachsessie in december. Inhoudelijk vond ze haar werk fantastisch, maar haar collega’s waren laks, gemakzuchtig en onbetrouwbaar. Ze trok daardoor veel te veel taken naar zich toe, kon geen nee zeggen, ergerde zich ondertussen kapot en voelde zich niet gesteund door haar leidinggevende.
Het was één en al stress
We onderzochten toen wat er nodig was om weer fijn te werken en keken ook naar de mogelijkheid tot een andere werkplek. Weerstand borrelde op, want nergens zou ze zo goed betaald krijgen.
Oké, geen andere werkplek dus, dan gaat het over vaardigheden (verder) ontwikkelen op gebied van nee zeggen, grenzen aangeven, collega’s op hun verantwoordelijkheid wijzen, haar problemen aangeven bij haar leidinggevende etc.
Zoals altijd ging ze een stuk positiever uit deze decembersessie dan ze erin kwam. Ze voelde weer lucht en ze zag de mogelijkheden.
Baten mocht het helaas niet, want rond kerst zat ze er helemaal doorheen. Nul energie, vele huilbuien, flink sombere gedachten. Ze zat diep en duidelijk tegen een burn-out aan en heeft toen de knoop doorgehakt om haar werkgever te vertellen dat ze minder wilde werken.
Spannend, maar de beste beslissing ooit
“Ik werk nog maar twee dagen en het is heerlijk! Ik ben in het weekend weer thuis bij mijn kinderen, heb zoveel meer rust en energie en zit aanzienlijk beter in mijn vel.”
En ja, dan verandert er dus ook van alles in je lichaam. Stresshormonen nemen af en er komt rust in je systeem waar eerst grote energielekkages en megaspanning zaten.
Mist ze het geld?
“Nee, eigenlijk helemaal niet. We hebben een paar dingen in ons uitgavepatroon veranderd, maar we redden het prima. Mijn leven én dat van mijn gezin is zoveel fijner geworden. Daar kan een beetje meer geld niet tegenop.”
Haar brein heeft haar jarenlang min of meer ‘gegijzeld’ in een situatie waarin ze veilig, maar niet gelukkig was. Kwaliteit van leven is géén prioriteit van haar of jouw brein. Het zal beslissingen waarvan de gevolgen niet te overzien zijn ten alle tijden willen vermijden en komt met zeer plausibele redenen. Dus ga je door en vind je dat je je niet zo moet aanstellen.
Maar als je wilt afvallen is het soms nodig om in het onbekende diepe te springen, een rigoureuze beslissing te nemen en erop te vertrouwen dat het goed komt.
Wil je weten of jij misschien niet afvalt omdat er sprake is van onbewuste stress?
Of weet je het eigenlijk wel, maar kun je wel wat steun gebruiken om daadwerkelijk knopen door te hakken? Plan dan gratis een Waarom lukt het me niet – analyse in, kijk ik geheel vrijblijvend met je mee en onderzoeken we samen wat jij nodig hebt om af te vallen en vol te houden.
30-03-2022
__________________________________________________________________