Meer eten om af te vallen
05 september 2022 

Meer eten om af te vallen

Hij keek me aan alsof hij water zag branden en het in Keulen hoorde donderen. Het drong niet helemaal door. Ik herhaalde mijn zin. “Als jij wilt afvallen, zal je toch echt meer moeten gaan eten en dan vooral ook meer voedzaam eten.”


Een kwartier daarvoor zat hij relaxt met zijn benen op mijn bank


Met een supersonisch blauw mondkapje op, waar we dankzij alle coronamaatregelen niet meer van op kijken. De Fitmate (naam van het apparaat) meet op basis van zijn in- en uitademing hoeveel zuurstof zijn lichaam verbruikt in dat kwartier. Op basis daarvan berekent het apparaat de ruststofwisseling (= de hoeveelheid kilocalorieën die je lichaam minimaal nodig heeft op een dag vanuit volwaardige voeding om het lichaam in goede gezonde conditie te houden terwijl je helemaal NIETS doet en alleen maar ligt. Ga je bewegen en eten moeten er nog calorieën bij opgeteld worden).


De meting gaf een ruststofwisseling van 1800 kcal per dag aan


Maar het eetdagboek dat hij ter vergelijking de afgelopen dagen had bijgehouden liet een gemiddelde inname van 1500 kcal per dag zien.

Ook liet het dagboek zien dat merendeel van de ingenomen calorieën uit exact dezelfde samengestelde maaltijden en uit eiwitrepen en -shakes kwamen. Weinig gevarieerd en geknutseld eten dus. Een echte stilzitter is hij ook niet echt. Hij doet 4x per week aan krachttraining en wandelt de laatste maanden minimaal 15000 stappen.


Je zou denken dat hij intussen broodmager moet zijn, maar het tegendeel was waar.


Met 1500 kcal per dag aan eenzijdig en deels ‘geknutseld’ voedsel doet hij zijn lichaam ernstig tekort en dit kan heel goed de oorzaak zijn van het niet afvallen. Zijn lichaam bevindt zich chronisch in een staat van schaarste en dus stress en het voelt absoluut niet veilig om het kostbare vet los te laten. Stel je voor dat er nóg ergere omstandigheden rondom voedseltekort komen?


Jouw lichaam is een chemische fabriek


Als je heel zakelijk naar voedsel en ons mensenlichaam kijkt dan hebben wij mensen voedsel nodig om ons lichaam goed te laten functioneren en gezond te houden.

Voedsel komt binnen en de ‘fabrieksprocessen’ zorgen ervoor dat dit voedsel wordt afgebroken en opgesplitst in de kleine bouwstenen, die vervolgens worden gebruikt op de plekken waar ze nodig zijn. Een groot deel van de bouwstenen wordt omgezet via allerlei processen in letterlijk bouwmateriaal (botten, spieren, celreparatie), maar ze vormen ook de basis van celwanden, hormonen en neurotransmitters.

Om van bijvoorbeeld het aminozuur tryptofaan (bouwsteen van eiwitten) naar het eindproduct melatonine te komen (hormoon dat essentieel is voor een goede slaap) zijn er drie omzetprocessen nodig en bij elke omzetting zijn er vitamines en mineralen nodig en moeten de omstandigheden van o.a. de schildklier, darmen en leefomstandigheden goed zijn om dit proces optimaal te laten verlopen.

Een tekort aan bepaalde stoffen en slechte omstandigheden hebben gevolgen voor de hoeveelheid tussenproducten of eindproducten die kunnen ontstaan. Bij tekort kun je je vast voorstellen dat jouw chemische fabriek mankementen gaat vertonen, wat je in jouw dagelijks leven terugziet in een verminderde energie, trek in (slecht) eten, slecht slapen, makkelijk blessures krijgen, minder goed en snel denken, makkelijk ziek etc.


Mensen hebben een emotionele band met voeding


Dat komt omdat jouw brein wil zich fijn voelen en vindt dit terug in helaas vaak ongezond knutsel- en gemaksvoedsel zoals ik het noem. Denk aan bewerkt voedsel als koek, snoep, chocola, chips, gefrituurde hapjes, bier, wijn, kant- en klaarmaaltijden etc.

Het is een zegen en een vloek tegelijk, zo’n emotionele band met voeding. Eten staat gelijk aan gezelligheid, comfort, ontspanning, is je beste vriend zonder oordeel en het hoeft helemaal niets van jou. Het is de beloning die je verdient na een drukke dag.

Maar zakelijk gezien bevat dit knusel- en gemaksvoedsel echter vaak maar weinig van de broodnodige voedingsstoffen die onbewerkt voedsel uit de natuur wél volop bevat (veel vitamines en mineralen, volwaardige eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten). Je lichaam mist dus essentieel bouwmateriaal om jouw lichaam optimaal te laten werken. Niet afvallen terwijl je weinig eet en veel beweegt kan daar het gevolg van zijn.


Je bent letterlijk wat je eet


Wil jij je slank, gezond en fit voelen en geen snaaibuien meer hebben? Dan moet je dus goed bouwmateriaal in je lichaam stoppen. Zo eenvoudig is het.

Wil je daar een beetje hulp bij omdat je door alle meningen rondom voedsel door de bomen het bos niet meer ziet en niet meer weet wat gezond en goed voor je is? Plan dan gratis een gesprek met mij in, dan kijk ik of ik je op weg kan helpen.

En wil je meer weten over de Fitmate ruststofwisselingmeting, kijk dan hier.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, stress, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen