Jij hebt geen eetprobleem. Start hier voor grip op je (eet)gedrag.
07 februari 2024 

Jij hebt geen eetprobleem. Start hier voor grip op je (eet)gedrag.

"Mijn oren konden de vele voorbeelden van haar afgelopen 'drie weken transformatie' nauwelijks bijhouden. Mijn hart maakte sprongetjes. Mijn lach werd breder en ik kon haar eigenlijk alleen maar aanstaren.

WTF is hier gebeurd?

Waar is de vrouw van drie weken geleden die het leven als één grote donkere zware last zag?

Grappig is dat zij zichzelf af en toe ook nauwelijks herkent. Dan doet ze iets wat ze twee weken eerder zichzelf echt nooit had zien doen. Zoals die groepsreisvakantie boeken voor in de zomervakantie naar het buitenland. In haar eentje."

Bovenstaande schreef ik op 11 januari onder een post op mijn social media. En vier dagen terug schreef ik over dezelfde klant: 

"Weet je nog, die klant die twee weken geleden zowaar een vakantie voor zichzelf had geboekt en daar zichzelf mee verbaasde? Zojuist zag ik haar weer. Sessie 3 van het Leg jouw fundament met Ann programma.

Haar ontwikkeling zet zich voort. 🙌😍
Deze omschrijving gebruikte ze vandaag voor zichzelf:

Vóór de start van het traject:
"Ik was een opgejaagd konijn."

Status nu, tijdens sessie 3 van de 7:
"Ik ben nu meer een panda. Dat staat voor mij voor rust."

Nou moet je weten dat deze dame in oktober is gestart in mijn offline GLI CooL programma om te werken aan haar leefstijl met als doel eetrust en afvallen. (CooL is een Gecombineerde Leefstijlinterventie dat volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering, al vanaf een BMI van 25+. Hier vind je meer info.)

Tijdens onze eerste 1-1 sessie werd duidelijk dat veel van haar (eet)gedrag gekoppeld is aan vermoeidheid, stress en emoties als angst, eenzaamheid, overwhelm.

Dan kun je wel heel leuk gezonder WILLEN eten en ook nog weten WAT je zou moeten doen. Maar het doen, en dit structureel doen, kun je wel vergeten.

Diëten en/of jezelf 4x per week naar de sportschool slepen, is gebaseerd op wilskracht.

Wilskracht is afhankelijk van je energie.

Is die al laag in de ochtend of heb je (werk)dagen die veel van jou vragen, fysiek/mentaal en/of emotioneel gezien, dan is het niet gek dat jij om 16 uur naar de chocola grijpt. Of 's avonds op de bank ploft met Netflix in plaats van zweten tijdens de bodypumples.

(Onbewuste) Stress- en emoties trekken je energiebatterij extra snel leeg. Daarmee vliegen ook jouw voornemens het raam uit en val je terug in oude patronen.

Je lichaam en brein sturen jou er vervolgens ook nog eens op uit om energie in de vorm van bv. lekkere snacks tot je te nemen. Daarnaast kan eten jouw manier zijn om om te gaan met (onbewuste) stress en emoties.

Vanuit dit oogpunt is het dus compleet logisch dat het volgen van een dieet en je dus richten op voeding niet de lange termijn oplossing is van jouw eet- en/of overgewichtprobleem.

Het probleem voor veel van mijn klanten is niet dat zij niet weten wat (on)gezond en wat ze beter wel of niet kunnen doen. Het probleem is dat (onbewuste) stress en emoties ervoor zorgen dat ze niet de dingen doen waarvan ze weten dat goed is.

DAT is het échte probleem waarom zij het afvallen en gezonde keuzes maken niet volhouden. Grote kans dat dit ook voor jou geldt. 🙏

Mijn tip aan jou

Ga EERST aan de slag gaan om jouw (onbewuste) stress en emoties op te sporen en leer hiermee omgaan. En nee, daarvoor hoeven niet alle stressgevende situaties uit je leven te zijn. Dat kan namelijk niet. Op jouw levenspad kom je nou eenmaal vele uitdagingen tegen. Dat hoort bij het menszijn. Daarom zijn handvatten en tools op dit gebied onmisbaar!

Door eerst te leren om beter om te gaan met (onbewuste) stress en emoties, zorg je voor meer energie, rust, overzicht en een beter denkend brein, dat jou niet op eten scoren uitstuurt. Op hormonaal vlak zullen minder stresshormonen aangemaakt worden, waardoor meer vitaliserende hormonen gemaakt kunnen worden, met diverse positieve gevolgen voor jouw gezondheid, energie en keuzes.

Tezamen vormt dit een stevig fundament, waardoor het maken van gezonde keuzes en het weerstaan van verleidingen een stuk gemakkelijker is!


En weet je, mogelijk is er dan helemaal geen eetprobleem.

Een fijn idee toch?


PS: Een fijn programma om (onbewuste) stress en emoties op te sporen en hiermee om te leren gaan is Leg jouw fundament met Ann. Hier vind je meer informatie.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, stress, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen