De beslissing die hét verschil maakte
30 maart 2022 

De beslissing die hét verschil maakte

Eindelijk! Eindelijk gingen de kilo’s eraf en voelde ze zich goed. We hebben langer dan een jaar samengewerkt en in die periode ging het op en af. Ik had mijn klant al een paar maanden niet gesproken en er was een soort rust over haar neergedaald. Mooi!

Natuurlijk ben ik superblij voor haar en meteen ben ik ook erg nieuwsgierig. Want we zijn ruim een jaar aan het werk met ups en downs en nu lijkt er één lange up te zijn.


Wat is er veranderd?

Ze vertelde dat ze een paar maanden terug met een 10.000 stappenchallenge per dag had meegedaan en in een community zat waar mensen tegen dezelfde issues aanliepen. Dus veel herkenning, gedeelde smart en inspiratie. (Dit is precies wat ik nu zie gebeuren in mijn groepstrajecten van Een jaar met Ann. Toen zij mijn klant werd, bestond deze mogelijkheid nog niet.)

Toch voelde ik dat er iets anders moest spelen. Dat een challenge en een fijne community niet hét verschil konden maken, waardoor ze nu wél relatief makkelijk 10 kilo was afgevallen, minder snaaibehoefte had en veel meer gezonde keuzes maakte.

Dus ik vroeg door. “Heb je misschien bewust of onbewust ergens een beslissing over gemaakt? Misschien niet eentje die je praktisch terugziet in je leven, het kan ook eentje op energetisch / mentaal niveau zijn?”


“Oh” zegt ze. “Ik ben een paar maanden terug twee dagen minder gaan werken.”

Kippenvel op mijn armen.

Hebbes!

Een rigoureuze keuze op werkgebied gunde ik deze lieve klant namelijk al heel lang. Want vele signalen wezen er voor mij op dat (onbewuste) stress er bij haar voor zorgde dat haar lichaam misschien wel 24/7 in de ‘overleef’ stand stond. Dan is wegblijven van eetbuien, gezonde keuzes maken en letterlijk kilo’s loslaten echt een flinke opgave.

We hadden vaker ingezoomd op haar werk en zo ook tijdens onze vorige coachsessie in december. Inhoudelijk vond ze haar werk fantastisch, maar haar collega’s waren laks, gemakzuchtig en onbetrouwbaar. Ze trok daardoor veel te veel taken naar zich toe, kon geen nee zeggen, ergerde zich ondertussen kapot en voelde zich niet gesteund door haar leidinggevende.


Het was één en al stress.

We onderzochten toen wat er nodig was om weer fijn te werken en keken ook naar de mogelijkheid tot een andere werkplek. Weerstand borrelde op, want nergens zou ze zo goed betaald krijgen.

Oké, geen andere werkplek dus, dan gaat het over vaardigheden (verder) ontwikkelen op gebied van nee zeggen, grenzen aangeven, collega’s op hun verantwoordelijkheid wijzen, haar problemen aangeven bij haar leidinggevende etc.

Zoals altijd ging ze een stuk positiever uit deze decembersessie dan ze erin kwam. Ze voelde weer lucht en ze zag de mogelijkheden.

Baten mocht het helaas niet, want rond kerst zat ze er helemaal doorheen. Nul energie, vele huilbuien, flink sombere gedachten. Ze zat diep en duidelijk tegen een burn-out aan en heeft toen de knoop doorgehakt om haar werkgever te vertellen dat ze minder wilde werken.


Spannend, maar de beste beslissing ooit.

“Ik werk nog maar twee dagen en het is heerlijk! Ik ben in het weekend weer thuis bij mijn kinderen, heb zoveel meer rust en energie en zit aanzienlijk beter in mijn vel.”

En ja, dan verandert er dus ook van alles in je lichaam. Stresshormonen nemen af en er komt rust in je systeem waar eerst grote energielekkages en megaspanning zaten.

Mist ze het geld?

“Nee, eigenlijk helemaal niet. We hebben een paar dingen in ons uitgavepatroon veranderd, maar we redden het prima. Mijn leven én dat van mijn gezin is zoveel fijner geworden. Daar kan een beetje meer geld niet tegenop.”

Haar brein heeft haar jarenlang min of meer ‘gegijzeld’ in een situatie waarin ze veilig, maar niet gelukkig was. Kwaliteit van leven is géén prioriteit van haar of jouw brein. Het zal beslissingen waarvan de gevolgen niet te overzien zijn ten alle tijden willen vermijden en komt met zeer plausibele redenen. Dus ga je door en vind je dat je je niet zo moet aanstellen.

Maar als je wilt afvallen is het soms nodig om in het onbekende diepe te springen, een rigoureuze beslissing te nemen en erop te vertrouwen dat het goed komt.


Wil je weten of jij misschien niet afvalt omdat er sprake is van onbewuste stress of weet je het eigenlijk wel, maar kun je wel wat steun gebruiken om daadwerkelijk knopen door te hakken? Plan dan gratis een Waarom val ik niet af – analyse in, kijk ik geheel vrijblijvend met je mee en onderzoeken we samen wat jij nodig hebt om af te vallen en vol te houden.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen