Ze stopte voortijdig

Afgelopen week plaatste ik een bericht op social media en ik voel dat ik dit ook met jou mag delen.

Onlangs sprak ik één van mijn Een jaar met Ann klanten. Ik had haar ruim een half jaar niet gesproken wegens pittige persoonlijke omstandigheden aan haar kant. De verrassende eindconclusie van ons gesprek: Ze stopt vroegtijdig met het jaartraject, terwijl ze nog recht heeft op drie uur coaching. De enige reden echter om die zes halve uren in te plannen, is dat ze ervoor betaald heeft.

Ze stopt niet omdat ze ontevreden was. Nee, juist het tegenovergestelde. Al moet ik zeggen dat ze onze gesprekken niet altijd makkelijk vond...

Deze dame is namelijk heel slim en redeneert zichzelf overal uit. Ze kletst zichzelf dan uit de verandering waar ze in haar hart wél naar verlangt. Dat voelt stom en frustrerend tegelijk. Alleen verandering verlangen is meestal niet genoeg om daadwerkelijk een omslag te maken. Gek toch eigenlijk?


Verandering willen is niet gelijk aan willen veranderen

Ja, een doordenker hè?

Het heeft ermee te maken dat je brein heel anders over verandering denkt dan jij. Het vindt veranderen eng, want je toekomst is niet meer voorspelbaar op basis wat je allemaal hebt meegemaakt in het verleden. Je toekomst komt op losse schroeven te staan en dát betekent per definitie GEVAAR.

Maar je VEILIG houden is de enige taak van je brein! Daarbij is de kwaliteit van leven van zeer ondergeschikt belang. Om jou in leven te houden is alles wat je doet, voelt en denkt exact hetzelfde laten het veiligst en vooral ook lekker energiezuinig.

Het maakt voor je brein niet uit dat je met een dik lijf rondloopt en je energie ver te zoeken is.


Bij mij kwam ze niet weg met haar prachtig vormgegeven redenaties 

Tijdens de coachsessies met deze klant spiegelde ik haar woorden en gedrag waarmee ik haar ‘dwong’ om na te denken over zichzelf, over anderen, over haar gedrag, over eten en over haar relatie met eten.

Ze liet me binnen, stond ervoor open om anders te kijken en ging aan de slag met observeren, experimenteren en kleine veranderingen stap voor stap doorvoeren.

Nu, ruim een jaar na onze kick-offdag, zag ik op mijn laptopscherm een sterke zelfbewuste vrouw die een mega ontwikkeling heeft doorgemaakt op gebied van zelfontwikkeling en zelfzorg.

Maat houden, drie gezonde maaltijden per dag, gevoelens durven opmerken in plaats van routinematig verdoven met chocola en koek. En het mooiste is dat ze, wanneer ze nu ijs of koek eet, er bewust voor kíest en niet omdat het hoort, het er is of iedereen het doet.


Ze voelt nu duidelijk ‘Wie wil IK zijn’ als tegenhanger van 'Hoe het heurt'

Makkelijk? Nee.

Spannend? Ja.

Lifechanging? Zeker!


Los van de afgevallen kilo's (het zijn er ‘nog maar' 12 van de 30+) heeft ze nu het vertrouwen dat ze volledig zelfstandig verder kan met de inzichten en tools die ze met mij aan haar zijde zelf uit het traject heeft gehaald.

En ja, waarom zou je dan nog per se die drie uur coaching moeten inzetten? Als jij alles - en méér - wat je wilde komen halen er al uitgehaald hebt, kies dan opnieuw voor jezelf door die 3 uur extra in te zetten voor de volgende stap in jouw ontwikkeling.


En hoe zit het met jou?

Herken je het dat jij jezelf ook overal uitkletst en jij jezelf in de weg zit bij het doorvoeren van de verandering waarnaar je verlangt?

Stuur gerust een mail, dan kijken we samen geheel vrijblijvend of ik voor jou, net als voor mijn klant, een waardevolle spiegel en sterke sparringspartner kan zijn op weg naar een slanker en fitter leven.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen