Toen ik nog als logopedist op een school werkte viel het op gegeven moment op dat één collega steeds slanker werd in een korte tijd. Ik merkte aan de reacties van de andere collega’s dat ze het geheim van deze geweldig snelle manier van afvallen wilden weten. Zo snel afvallen wilden zij ook wel! Vol verbazing en bewondering werd de afslankweg van die ene collega gevolgd. Het geheim bleek Cambridge te zijn.
Lekker shaken
Ken je Cambridge? Heb je het misschien zelf wel eens gedaan? Ik niet, dat zeg ik er even bij. Cambridge is een dieet met een aantal stadia, waarbij je stap voor stap (zo belooft de reclame) van maaltijdshakes naar weer gewone maaltijden wordt begeleid. Stap 1 bestond vroeger uit 500 kilocalorieën dagen, die je binnen kreeg via maaltijdvervangers in de vorm van shakes. 500! Dat is verrekte weinig. Elk lichaam valt af bij een periode met een intake van 500 kcal per dag. Je lichaam schrikt zich een hoedje en schiet in de stress en levert op spiermassa in. Dat ook. Dat vertellen ze er voor het gemak niet bij.
Trots
Maar goed, de collega was trots. Terecht! Ik bewonder mensen met zo’n sterk doorzettingsvermogen. Want doorzettingsvermogen hebben de mensen die altijd weer gaan diëten, lijnen en afvallen wel, al denken ze zelf van niet! Ze had allemaal nieuwe kleding gekocht en zag er goed uit. Voor een paar maanden. Helaas was ze het jaar erop weer terug op haar oude gewicht. En mogelijk komt dit jou bekend voor.
Diëten werken wel, maar slechts tijdelijk
Je start met een dieet, het gaat goed en valt af. Je voelt je beter, lichter en trots. Als het de omgeving opvalt krijg je complimenten en de opmerking dat je zo sterk bent. Dat voelt heerlijk. Je past niet meer in je oude kleding. Ah, geweldig, die kleding met maatje tent kan eindelijk de deur uit. “Nou, laat ik het voor de zekerheid maar bewaren.” Na een paar weken of maanden komt het dieet je de neus uit. Hoe fijn zou het zijn om weer met de rest mee te kunnen doen? “Ach, het gaat toch zo goed? Dan kan dat toch wel een keertje?”
En zo heel geleidelijk, je hebt het bijna niet door, sta je jezelf weer van alles toe. Je merkt het doordat de weegschaalcijfers omhoog kruipen en je kleding strakker zit. O jee… Het is echter te laat, het lukt niet meer om de handrem erop te zetten. Wéér een mislukte poging. Wat zullen de anderen denken? Die anderen zeggen er niets van, te beleefd om hierover te beginnen.
Verslankingsglijbaan
Ik moest aan deze collega denken toen ik deze foto weer van mezelf zag. Hier was ik volgens mij al iets afgevallen na mijn ontdekking dat ik 107,7 kilo woog in december 2001. Bij het zien van deze foto mijmerde ik “Hoe fantastisch zou het zijn als je zo’n glijbaan in gaat met een dik lijf vol vetrollen en er dan onderaan slank uitkomt?! Hoe mooi zou het zijn als dat écht mogelijk was? Denkend aan de persoon die ik hier was op deze glijbaan (Ja, ik ben nog steeds dezelfde, maar heb intussen véél geleerd), had ik véél overgehad voor een tochtje in zo’n glijbaan. Ik wees mijn lijf 100% af. Spiegels vermeed ik. Mezelf terugziend op foto’s bekritiseerde ik mezelf altijd. Het ziet er toch niet uit?? Ik zou er veel voor over hebben om met slechts één glijbaanritje slank te zijn. Ik zou sparen, extra avonden en weekenden werken, spullen op marktplaats verkopen, klusjes doen etc.
De aantrekkingskracht van de quickfix
En ik niet alleen. Als ik zo'n glijbaan uitvind, word ik schatrijk vermoed ik. Bijna iedereen is op zoek naar de snelle quickfix voor zijn of haar overgewicht. "Ik wil van die uitdijende heupen en dikke buik af. Kan ik gisteren al 20 kilo lichter zijn?!"
Helaas bestaat zo’n glijbaan niet. De maaltijdshakes en eetlustremmende pillen gaan echter als warme broodjes over de toonbank. En weet je, het is waar. Het ís een prachtig idee. Een paar maanden aan de shakes, minimaal 5 kilo per maand als vanzelf afvallen. Je hoeft niet te denken aan ingewikkelde boodschappenlijstjes, andere maaltijden koken dan de rest van het gezin. Mega-efficiënt. Gegarandeerd resultaat. "Mijn collega heeft het tenslotte ook gedaan." Daarna voel je je zo goed, dat je alles op alles zet om op dat gewicht te blijven. Denk je. Het klinkt mooi.
Totdat je weer verlangt naar een gewone maaltijd die je met mes en vork eet. Met echt eten om op te kauwen en eindelijk weer chocola!
Jouw brein gaat voor makkelijk
Raar is het niet hoor, dat je (net als ik vroeger) blijft zoeken naar een snelle manier om slank te worden. Aan de ene kant vind je jezelf gewoon niet mooi, zit je lijf je (letterlijk) in de weg en denk je dat je gelukkiger bent en een leuker leven hebt als je slanker bent. Ik weet uit ervaring, dat valt vies tegen, maar dat terzijde. Aan de andere kant ben je als mens voorzien van een brein met een breindeel dat enorm van energie besparen houdt en een ander breindeel dat gaat voor gemak en een fijn gevoel. Als deze breindelen vaak achter het stuur van jouw beslissingen zitten, dan is het heel logisch dat je voor de prachtige beloftes van Cambridge, Herbalife of een 12 weken afvalplan inclusief weekmenu’s en boodschappenlijstjes valt. Zo’n reclame wordt ook nog eens visueel ondersteund met beelden van hele blije gelukkige en energieke mensen en ja daar wil jouw brein heel graag naar toe! Het liefst nu!
Wat je niet leert tijdens een (shake)dieet
Helaas heb je tijdens dat hele dieet (was best duur!) helemaal NIETS ontdekt over jouw relatie met eten en over de redenen waarom je na dat dieet weer in je valkuilen valt. Als je stopt met het dieet is er niets veranderd. JIJ bent niet veranderd. Je bent nog exact hetzelfde als vóór het dieet. Je verwacht echter wel ander resultaat. Namelijk dat je nu wel altijd voor gezond kiest en altijd lekker gaat bewegen. Helaas werkt het zo niet. Daar kwam ik zelf na vele mislukte pogingen achter. En dat wil ik jou besparen! Mijn aanpak tot dan toe werkte blijkbaar niet en onbewust pakte ik het toen op de juiste manier aan waardoor ik langzaam maar gestaag 45 kilo afviel. Door mijn opleidingen heb ik echter geleerd hoe het écht zit: Zolang je niet bewust bezig gaat met jouw relatie met eten (deze onderzoekt en van een afstandje bekijkt) zal je nooit ontdekken wat jou toch elke keer richting dat eten stuurt waarbij je geen maat houdt. Je weet heus prima wat gezond is, maar je doet het niet. En dat heeft een reden!
Wat is de oplossing naar op gewicht blijven dan wel?
Zolang je je relatie met eten links laat liggen zal elk dieet je richting je streefgewicht helpen, maar krijg je de kilo’s gegarandeerd weer terug. Met extra bonuskilo’s! Yeah.
Wil jij het afvallen anders aanpakken, gratis een Waarom val ik niet af - analyse aan. Kijk ik met je mee waar je precies tegenaan loopt en hoe jij het voor elkaar kan krijgen om af te vallen op een gezonde manier en hoe je die afgevallen kilo's er definitief af kan houden.
Hartelijke groet, Annoesjka
PS: Als er zo’n verslankingsglijbaan zou zijn, zou jij erin stappen?