Vlieg op de muur

“Er gebeurt helemaal niets op de weegschaal!” Ze zuchtte en keek wanhopig de lens in. Ik voelde haar frustratie door het beeldscherm heen. “Ik ben er de hele dag druk mee en waarvoor? Ik kan net zo goed opgeven, het gaat toch nooit lukken!”

Deze klant is niet uniek, dit soort gesprekken heb ik regelmatig met mijn klanten. We kijken dan altijd even naar de feiten, want een belangrijke vraag is:

Reflecteren jouw acties ook datgene dat jij belangrijk vindt en die dingen die jou richting jouw doel(en) helpen? Of ben je vooral druk in je hoofd bezig om bv. gezonder te leven en af te vallen en doe jij in de praktijk van alles, maar niet die acties die nou juist het verschil maken?

Vlieg op de muur

Dit is ook een mooie vraag voor jou waar je even over mag mijmeren.

Stel, ik volg jou als een irritante vlieg en ik heb een mini videocamera op mijn rug gemonteerd. Ik vlieg een aantal weken achter je aan en film echt àlles wat jij doet. Na afloop bekijken we samen de video-opnames. Wat krijgen we te zien?

Zien we dan dat jij allerlei dingen doet om gezond en slank te worden? Of laten jouw acties stiekem (en wellicht onbewust) toch heel andere prioriteiten zien?

Acties om gezond en slank te worden

Als jij gezond en slank wilt worden én blijven op de lange termijn zou ik verwachten dat ik bijvoorbeeld acties in deze trant zie:

  1. In avond bereid je alles voor de volgende dag voor (maaltijden, kleding, spullen, planning)
  2. Je neemt tijd voor een rustig avond- en afschakelritueel zónder beeldscherm
  3. Je duikt vroeg je bed in zodat je de volgende dag met voldoende energie opstaat
  4. Je neemt de tijd om een eetplan voor de komende dagen te maken
  5. Je zorgt dat de koelkast en voorraadkasten gevuld zijn met gezonde ingrediënten en keuzes
  6. In je agenda staan tijden geblokt voor jouw sport-, kook-, ontspan- en zelfzorgmomenten
  7. Je doet een korte meditatie of ademoefening en schrijft/reflecteert in jouw dagboek(app) en neemt tijd om even te zitten als lastige emoties en verleidelijke momenten je overvallen
  8. Je denkt eerst goed na voordat je JA zegt tegen een ander, je bewaakt je eigen grenzen
  9. Je maakt tijd voor de mensen en de dingen waar jij blij van wordt en die jij belangrijk vindt

 

Waar ben je druk mee?

Mijn klant is altijd maar druk in haar hoofd. Druk met dingen die ze moet regelen, voor zichzelf, haar gezin, haar werk, haar familie en voor die ene vriendin. In haar hoofd passeren situaties die niet zo lekker gingen en waarvan ze vindt dat ze ze eigenlijk anders had moeten aanpakken. Haar hoofd is ook de hele dag druk met denken over eten. het wel of niet bepaalde keuzes maken op vlak van bewegen, koken, ontspannen, iets voor jezelf doen en balen van zichzelf als ze zich weer eens niet aan haar plan heeft gehouden.

Voor haar gevoel is ze dus heel veel met afvallen en gezonde keuzes maken bezig en kost alle drukte in haar hoofd haar bakken met energie.

Als ik haar echter als vlieg had gevolgd en gefilmd, had ik maar weinig praktische acties gezien die erop wijzen dat ze bezig is met daadwerkelijk zorgen voor gezonde keuzes en acties rondom bewegen en op tijd naar bed gaan.

De praktijk reflecteert andere prioriteiten

Dus ondanks dat mijn klant het gevoel had dat ze heel druk met afvallen en gezonde keuzes maken bezig was, viel zij niet af omdat zij in de praktijk veel van haar tijd besteedde aan haar gezin, werk én Netflix. DENKEN aan iets is dus niet automatisch ook DOEN en verandering creëren.

 

Dus hoe zit dat bij jou? Gaat jouw tijd en energie ook daadwerkelijk naar de acties die jou helpen om gezond, fit en slank te worden of zet je (onbewust) toch andere mensen en verlangens bovenaan jouw tijdsbestedingslijst?

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen