Vis of leren vissen?

"Ik wil graag een stok achter de deur, want ik vertrouw mezelf niet. En o ja, ik wil ook een voedingsschema waar ik me aan kan houden.”

Ik glimlachte om deze twee wensen, want ik begrijp ze zo goed. Ik keek de dame die een gratis analysegesprek had aangevraagd aan via mijn laptopcamera en zei op ferme toon: “Als je dat zoekt, ben ik niet de juiste coach voor jou.”

Ze keek verrast, want dit had ze niet verwacht. Een coach die een potentiële klant al zo vroeg in het gesprek min of meer afwijst?

Ik lichtte mijn antwoord toe. “Ik geloof niet in voedingsschema’s, want daar help ik jou totaal niet mee. Je past hem een paar weken, misschien een paar maanden toe en dan? Daarna val je onherroepelijk terug in je oude patroon. En een stok achter de deur ga ik ook niet voor je zijn, want ook dat betekent dat jij mij jouw hele leven lang nodig zal hebben. En dat heeft vast niet jouw voorkeur, of wel?”


Het gesprek ging nog even door en omdat jij het misschien ook wel interessant vindt waarom ik niet achter voedingsschema’s en stokken achter de deur sta licht ik het even toe in dit blog.


Voedingsschema’s maken je afhankelijk


Ze zijn gebaseerd op de gemiddelde persoon en niet op jou persoonlijk. Ze houden geen of nauwelijks rekening met jouw voorkeuren en jouw leven met je werk en gezin. Het volgen van dat plan gaat je uiteindelijk steeds meer tegen staan.

Daarnaast zie je niet hoe zo’n schema is samengesteld. Je voert alleen maar uit en krijgt geen uitleg over wat gezond is en waar jij zelf op kan letten. Als jij het zat bent om dit kant en klare plan te volgen, wat gebeurt er dan?

Juist, je brein valt terug op wat het kent en voilà oude patronen komen terug aan de oppervlakte. Dit werkte eerder voor je, dus val je mooi op terug. Het boeit jouw brein niet dat je met dit eetpatroon juist die 20 of 30 kilo de afgelopen jaren bent aangekomen. Het wil terug naar bekend. Hallo jojo-effect!


Ook een stok achter de deur maakt je afhankelijk


Als de persoon die dient als ‘jouw stok’ het eventjes of langer laat afweten, dan heb jij een probleem. Als diegene wegvalt, kun jij dan jezelf opvangen en aanmoedigen/motiveren om de keuzes te blijven maken die jij belangrijk vindt en die je op weg helpen om die persoon te worden die je graag wilt zijn?

Vroeg of laat loop je hier tegenaan. Een coachtraject is eindig (tenzij je een levenslang abonnement afsluit 😅) en degene met wie jij een deal hebt om met elkaar te sporten of aan elkaar te ‘rapporteren’ hoe het gaat, kan niet altijd, verslapt of haakt langzaam maar zeker steeds meer af.

Je hebt iemand buiten jou verantwoordelijk gemaakt voor jouw betrokkenheid bij jouw eigen proces, terwijl jij zélf verantwoordelijk bent voor jouw keuzes en jouw proces.


Wil je een vis of wil je leren vissen?

Ga je voor de korte termijn en de snelle quickfix om zo snel mogelijk kilo’s af te vallen en maakt het niet uit hoe? Dan wil je één of een paar vissen in je schoot geworpen krijgen.

Wil je handvatten en vaardigheden hebben waardoor jij ook op de lange termijn deze vaardigheden zelfstandig kunt toepassen om af te vallen op een gezonde manier en daarna voor gezond te blijven kiezen? Ook in lastige omstandigheden waarin jij helemaal op jezelf bent aangewezen? Dan wil je leren vissen.

In het eerste geval geeft iets of iemand (een shakedieet, nieuw afslankboek met menu’s, een vriendin of voedingscoach) jou een paar vissen. Het werkt simpel, snel en eenvoudig en het kost jou nauwelijks inspanning en energie. Iets dat jouw brein ontzettend waardeert! Jij valt af en blijft in leven. Ideaal.

Maar wat als de aanvoering van de vis wegvalt?

Je raakt in paniek en verhongert, want je hebt niet geleerd om voor je eigen eten te zorgen.

In het tweede geval neemt het leerproces langere tijd in beslag, want je krijgt handvatten en leert stap voor stap vaardigheden om zelf te kunnen vissen. Het duurt een tijdje voordat resultaat zichtbaar is en het kost je aardig wat moeite, doorzettingsvermogen en energie om daadwerkelijk vissen aan jouw hengel te krijgen.

Maar áls jij het vissen daadwerkelijk onder de knie hebt, heb je niemand meer nodig voor jouw eigen succes. Jij weet namelijk exact wat jij kunt doen om jezelf van eten te voorzien.


Ik leer jou vissen


Als jij zelf kunt vissen ben jij niet (meer) afhankelijk van mij of van iemand anders.

Jij weet zelf wat gezond is en begrijpt waarom je af en toe keihard in jouw eigen valkuilen dondert. Je ontdekt ook wat jij kunt doen om uit deze valkuilen te kruipen en, nog fijner, hoe je die valkuilen in de verte kunt spotten, zodat je ze kunt vermijden.

Na een tijdje werken met mij ken jij jezelf en jouw gebruiksaanwijzing zo goed, dat jij niemand meer nodig hebt als stok achter de deur en maak jij gewoon zelf jouw eigen eetplan en doe je die dingen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn, omdat ze een onderdeel van je nieuwe mindset en leefstijl geworden zijn.

Wil jij jouw visvaardigheden ontwikkelen en duurzaam afvallen op een gezonde en ontspannen manier? Kijk dan eens bij mijn programma’s.

Met 8 weken met Ann ontdek je de basis en zet je het fundament neer van wat jij nodig hebt om af te vallen zonder dieet en een gezonde leefstijl te ontwikkelen en met Een jaar met Ann kies je ervoor om meteen alle vaardigheden daadwerkelijk onder de knie te krijgen.

Laten we samen even gratis en vrijblijvend kijken of ik als coach bij jou pas en jij als klant bij mij (ja, ook ik kijk en voel goed of ik jou kan helpen én of ik met je wil werken) en daarna kijken we ook even welk programma het beste bij jou past.


Plan via deze link nu meteen even een gesprek in mijn agenda in, dan zorgen we er samen voor dat jij binnenkort de eerste stappen zet op weg naar een gezond en slank lijf en dat jij in no time jouw visdiploma op zak hebt!Hartelijke groet, Annoesjka

De coach die niet in diëten gelooft

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen