Ik scheet bijna in mijn broek!
12 september 2018 
in Mindset

Ik scheet bijna in mijn broek!

Oh oh, wat was ik zenuwachtig. Ik neem je mee terug naar woensdagochtend 15 augustus 2018.

Vandaag is het zover! Ik word de hele dag gevolgd door een filmploeg voor 'Stand van Nederland', een NPO 2 TV programma. Eerst met een klant thuis, dan naar supermarkt Deen en in de avond bij restaurant Tajine bij mijn workshop 'Gezonde tussendoortjes maken'. Straks staat hier een regisseur, cameraman en geluidsman voor mijn deur en moet ik hele zinnige dingen gaan zeggen met een interessante en ontspannen uitdrukking op mijn gezicht. Whhaaaa!!

De zenuwen kriebelen heftig in mijn buik

Dit balletje ging rollen, nadat ik had gereageerd op een oproepje op Facebook. Als privé persoon zou ik dit nóóit gedaan hebben. Ik loop altijd met een grote boog om elke camera of radio-opname heen. Maar nu ik mijn eigen onderneming heb móet ik zichtbaar durven zijn. Ik kan moeilijk verwachten dat klanten mij spontaan vinden terwijl ik achter mijn laptop zit.

Mijn hoofd draaide die ochtend op volle toeren. Gedachten kwamen en gingen weer. “Hoe zal het zijn? Ben ik wel mezelf? Gebruiken ze wel de meest positieve stukken? Straks klets ik maar wat uit mijn nek! Zit mijn haar wel goed? Kan ik er nog onderuit? Waarom doe ik dit ook alweer? En wat nou als ….”


Iets nieuws doen ís gewoon spannend!

Het deed me een beetje denken aan mijn klant Yvonne. Zij is de stoere klant die met mij op TV durft te komen. Gaaf dat ze zo trouw is aan haar doel, dat ze dit met bij wijze van spreken heel Nederland wil delen.

Ik ontmoette Yvonne een paar maanden geleden tijdens een netwerkborrel en vertelde haar over mijn manier van coachen. De kennis had ze wel, koken kan ze goed en vindt ze leuk en aan (tijdelijk) doorzettingsvermogen ontbreekt het haar ook niet, maar hoe blijven die kilo’s er in vredesnaam voor altijd af?!

Het was voor haar een grote stap om voor de zoveelste keer de strijd, of positiever gezegd, de uitdaging met haar (over)gewicht aan te gaan. Ze heeft eerder succesvolle pogingen gedaan, maar toch kwamen uiteindelijk de kilo’s er weer bij, soms nog meer dan eerst. Het vertrouwen op een blijvend resultaat en het vertrouwen in zichzelf nam bij elke poging af.

De stap om bij mij een traject te starten was groot

Het is kwetsbaar. Ze vond het eng om weer te starten. Bang om zichzelf teleur te stellen, bang dat het voor de zoveelste keer op een mislukking zou uitdraaien. “Wat nou als ….” Zo was ook mijn stap om daadwerkelijk ‘ja’ tegen de TV opnames te zeggen erg groot. De spanning gierde door mijn lijf, de twijfels sloegen toe. “Moet ik hier wel aan beginnen? Mezelf te kijk zetten voor Nederland? Ook al is het een economisch programma waar niet massaal naar gekeken wordt?”


En toch voelde Yvonne dat ik haar op een manier zou coachen die ze nog niet kende. Ze hoopte dat haar gevoel klopte dat ik iets zou brengen dat ze nog niet geprobeerd had. Tijdens de opnames van afgelopen woensdag vertelde ze voor de camera dat ze inderdaad een aantal inzichten rijker was en dat ze er vertrouwen in had dat het dit keer wel eens anders zou kunnen aflopen.

En ik had door de kennismaking tijdens het voorgesprek met de mensen van het TV programma het onbewuste vertrouwen dat die opnames wel goed zouden komen met hulp van de regisseur.

Met de juiste hulp kom je echt ver(der)

Door mijn vertrouwen in handen van de filmploeg te leggen, die tenslotte ook op een mooi en zinnig resultaat uit willen komen, liet ik mij  meevoeren naar één van de bijzonderste dagen van mijn leven tot nu toe. Mijn zenuwen ebden vrij snel weg toen bleek dat de filmploeg uit leuke en geduldige mannen bestond die mij het gevoel van ‘Je kunt dit’ gaven. Ik werd steeds meer mezelf, kon weer grapjes maken en de rest van de dag heb ik genoten en enorm veel plezier gehad.

Zo zit het natuurlijk bij elke uitdaging. Het is spannend, je weet niet hoe het gaat zijn en wat de afloop precies is. Met de juiste mensen om je heen en aan je zij dan lukt het wel, blijkt het vaak ook erg mee te vallen of vind je het zelfs hartstikke leuk.

Voor Yvonne ben ik de coach die het anders dan voorheen benadert, waardoor het voor haar makkelijker was om weer op dat paard te klimmen, met zichzelf aan de slag te gaan en vertrouwen in ons traject en haarzelf te krijgen.  Ik zal er veel aan doen om dat vertrouwen recht te doen, ik wil tenslotte ook goed werk afleveren.

Vind jij het ook spannend weer aan een afvalpoging te beginnen?

Ik kan me voorstellen dat de stap naar het inschakelen van een coach extra spannend is. Daarom kun je nu gratis een Waarom val ik niet af - analyse aanvragen. We maken kennis tijdens een online gesprek van ca. 30-45 minuten en ik kijk geheel vrijblijvend met je mee wat jij nodig hebt om af te vallen en daarna op gewicht te blijven. Dat is vaak de grootste uitdaging. Je krijgt een flink aantal tips en inzichten over hoe jij jouw uitdaging op gebied van afvallen en gezonder leven het beste kunt aanvliegen.

Nieuwsgierig naar de uitzending?

Klik op hier voor de 20 minuten durende uitzending van Stand van Nederland waarin ik serieus en positief word weergegeven. Ben er trots op!

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen