Hoe consistent ben jij eigenlijk?
11 april 2023 

Hoe consistent ben jij eigenlijk?

Heb je vaak het gevoel dat je echt alles hebt geprobeerd om gezonder te worden of af te vallen en dat niets voor jou werkt? Dan nodig ik je uit om eens heel bloedje eerlijk naar jezelf en jouw gedrag te kijken.

Ja, waarschijnlijk is het waar en heb je van alles geprobeerd en het werkte inderdaad niet. Maar heb je ook geprobeerd om écht consistent te zijn?

Ehm, consistent?


Consistent zijn in je gedrag betekent dat jij je altijd hetzelfde gedraagt en dezelfde keuzes maakt, waar en met wie je ook bent en wat de omstandigheden ook zijn.


Ergens denk je vast “Ja! Ik was echt consistent, maar het werkte gewoon niet voor mij.”

Kijk eens terug.

Hoe lang hield je het vol? Een aantal dagen, weken en misschien maanden, voordat de eerste scheurtjes kwamen en je van het plan afweek?

  1. Misschien bleven de resultaten uit die je had verwacht of ging het juist best oké?
  2. Wellicht was er een vakantie, feestdag, baaldag, stressvolle periode op het werk, emotioneel een pittige tijd, de alles of niets - valkuil?
  3. Mogelijk deed je iets half wel en half niet? Je paste het vaak toe, maar niet altijd?

En het grappige is dat je toch, ondanks bovenstaande, gefrustreerd jouw resultaten beoordeelt alsof je er wel al die tijd helemaal voor gegaan bent of niet?

Als je heel eerlijk kijkt was je in het verleden waarschijnlijk niet consistent

En als je nog eerlijker bent heb je eigenlijk geen idee hoe je consistent zou moeten zijn. Consistent zijn lukt jou mogelijk alleen als de voorwaarden nauw luisteren. Als je gemotiveerd bent en in een goede bui. Als er geen onverwachte activiteiten als verjaardagen, feestdagen, vakantie, drukke tijden op het werk/thuis zijn.

Je wilt niet weten hoe vaak ik mensen hoor zeggen “Als [...vul maar in...] voorbij is, wordt alles weer een beetje normaal en lukt het me vast weer om [...vul maar in...].”

Maar ja, dit is het echte leven.

Er gebeuren altijd (on)verwachte dingen. Daar kun je je dus niet achter verschuilen.

Wil je eigenlijk wel consistent zijn?

Rare vraag misschien.

Ja ik weet het, je wilt afvallen en gezonder leven, maar je wilt óók die aardbeienvlaai die je collega trakteert, een paar wijntjes drinken in het weekend of op een feestje en lekkere chocolade letters en oliebollen tijdens feestdagen naar binnen werken. En als je moe of verdrietig bent is op de bank hangen bij je favoriete serie met Ben&Jerry’s gewoon heel fijn. En ach, nog één aflevering kijken kan wel. Zet je de wekker morgen een half uurtje later. En hoppa, je voornemen om rond 22 uur naar boven te gaan schuif je easy opzij.

En zo grijp je elke gelegenheid aan om het goed te praten dat je inconsistent bent.
Je manipuleert jezelf met heel waar voelende gedachten om af te wijken van jouw plan. Ik weet er alles van, want ook ik ben hier niet immuun voor.

Hoe kom je uit dit patroon van inconsistent zijn? 5 tips

1. wees bloedeerlijk naar jezelf – over je gedachten, je gevoelens, je gedrag

2. werk aan je mindset

3. één ding te gelijk

4. begin klein en bouw uit

5. pas de 3 gouden H’s toe > Herhalen Herhalen Herhalen

Makkelijker gezegd dan gedaan

Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet dankzij ons briljante, doch niet zo behulpzame brein. Je gedrag wordt lang niet altijd gestuurd door het denkende deel van jouw brein waar al jouw plannen zitten om slank en fit te zijn en gezonde keuzes te maken.

Vaak wordt jouw gedrag gestuurd vanuit de oerdelen van jouw brein. Die delen maken keuzes gebaseerd op de korte termijn en ‘ik wil me goed voelen’ en ‘ik wil de weinig energie uitgeven aan denken en dus doe ik de dingen volgens mijn bekende patronen’.

Wil je weten wat jij nodig hebt om dat denkende breindeel meer achter het stuur van jouw keuzes te laten zitten, zodat je meer consistent bent in je gedrag?

Plan gratis een Waarom lukt het me niet – analyse. Kijken we samen in een half uurtje naar wat jou in de weg staat en wat jij nodig hebt om naar een meer ontspannen energiekere en slankere én definitieve versie van jou zelf te komen.

Het is mogelijk. Ook voor jou. Geloof jij dat ook?

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen