Heeft jouw overgewicht een functie?
21 februari 2023 

Heeft jouw overgewicht een functie?

Sta je open voor het idee dat jouw overgewicht of jouw ongezonde (eet)gedrag een functie kan hebben? De functie van bescherming? Ook al klinkt het misschien bizar en onlogisch?

Ik ben benieuwd wat deze vraag bij jou oproept. Voel je vrij om dit met mij te delen door een mail te sturen naar: [annoesjka@annscoaching.nl].

Al sinds mijn kindertijd zijn thema’s als overeten, overgewicht, afvallen, niet volhouden een rode draad in mijn leven. De laatste ruim 5 jaar heb ik er zelfs mijn werk van gemaakt. Ik voel een diepe drive om te delen dat, als afvallen niet definitief lukt, het niet aan jou ligt. Je bent niet zwak of stuk. Er is niets mis met jou. Er speelt zoveel meer. Veel meer dan de meeste mensen kunnen bevroeden.

Ik wist dit vroeger ook niet

Vroeger noemde ik mezelf vanuit zwarte humor “Een vet olifantenmonster” en ik lachte erbij. Maar diep in mij bloedde mijn hart. Ik vond dat ik het er zelf naar gemaakt had. Ik stopte tenslotte al dat eten in mijn mond en ik was te zwak om nee te zeggen.

Door mijn opleidingen en trainingen kijk ik heel anders tegen afvallen en gezonder willen leven aan. Veranderen is niet zo simpel als het lijkt. Afgelopen jaar merk ik dat ik nog een laagje dieper ga en vanuit die diepte komt de vraag die ik je hierboven stel.

Ik geloof dat er mechanismes spelen die ons logische brein niet kan bevatten

Zo heb ik een klant gehad die graag wilde afvallen, maar het tegelijkertijd doodeng vond om slank te zijn. Dit zijn haar eigen woorden.

Bij doorvragen bleek dat ze bang was dat de mensen om haar heen meer van haar zouden verwachten als ze slank was. Dikke mensen worden toch nog steeds vaak als ‘dom’ en ‘lui’ gezien en de gedachte om nóg beter haar best te moeten doen, terwijl ze nu al zo goed haar best deed en ze het idee had dat ze niet goed genoeg was… Dat maakte haar bang.

Denk jij dat haar brein haar pogingen om af te vallen volop ondersteunde?

Een andere klant vond het idee van slank zijn eng omdat ze dan meer zichtbaar zou zijn. Terwijl dat vanuit logica gezien gek is, want juist als je dik bent neem je letterlijk meer ruimte en gezichtsveld in. En toch heeft ze gelijk. Je krijgt meer aandacht van mensen en met name mannen als je er slank, vlot en aantrekkelijk uit ziet. En die aandacht is niet altijd prettig/positief.

Een dikke huid (vetlaag) biedt onbewust bescherming

In de ogen van de maatschappij lelijk zijn kan jou beschermen tegen opmerkingen en afwijzing. Als je slank bent mis je die beschermlaag en dat maakt je kwetsbaar. Je brein vertaalt dit met 'in gevaar'.

Je brein heeft als hoofdtaak ‘jou veilig houden’

 Als je brein signalen opvangt van potentieel gevaar en vindt dat jij beter af bent met een dikke vetlaag, past het verschillende strategieën toe om die vetlaag te ontwikkelen en/of te behouden. Denk aan overeten en terugvallen in oud ongezond gedrag.

Als ‘slank zijn’ door je brein gelabeld is als ‘gevaarlijk’, is op dieet gaan niet de juiste oplossing.

Je zal op termijn terugvallen in je oude dikmakende gewoontes, omdat dik zijn nou eenmaal veiliger is. Ja, misschien klinkt dit idee jou nog steeds een beetje gek in de oren.

Je brein heeft het nodig om zich veilig te voelen

Het moet erop kunnen vertrouwen dat jij veilig bent, óók als je slank bent. Het moet vertrouwen hebben dat de vetlaag dunner mag zijn omdat jij die bescherming niet meer nodig hebt.

Dat vertrouwen kun je jouw brein o.a. geven door je lichaam regelmatig coherent te maken met adem- en aandachttechnieken. Als je lichaam coherent is, dan is er een optimale afstemming tussen je hart, hersenen en emoties. Deze toestand kan alleen opgeroepen worden en bestaan als jij veilig bent.

Je brein labelt de coherente toestand als ‘VEILIG’

Het onderneemt bijbehorende acties: fysieke en mentale ontspanning, aanmaak van vitaliserende hormonen, energie aanvullen, eten goed verteren, voedingsstoffen opnemen, fysiek herstellen etc.

En het mooie van alles: Als jij veilig bent, dan heeft jouw overgewicht geen functie meer en kan je lichaam eindelijk het vet loslaten.

In mijn nieuwe korte traject werken we bewust aan het creëren van optimale omstandigheden van je lichaam, waardoor je brein het signaal van VEILIG ervaart. Hier lees je alles over het traject en de tijdelijke korting.


Ik ben wel benieuwd. Kun jij je er iets bij voorstellen dat jouw overgewicht/vetlaag misschien de functie van bescherming heeft?Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen