Hierdoor mislukken jouw (goede) voornemens
22 december 2022 
in Tips

Hierdoor mislukken jouw (goede) voornemens

2023 staat voor de deur als ik dit blog schrijf en dat betekent dat er bewust of onbewust goede voornemens worden gemaakt. Hoe voorkom je nou dat jouw voornemens al op 11 januari gestrand zijn? (gebleken uit onderzoek)


De belangrijkste reden waarom voornemens stranden komt door het feit dat ze te vaag zijn geformuleerd.


Ik geef je een voorbeeld:
Van de week ontving ik een appje van één van mijn 8 weken met Ann klanten. Ik had even gepolst of ze nog lekker met het programma bezig was. Er is namelijk een reële kans helaas dat je na een goede start afdwaalt en verdwaalt in alle to do's van je dagelijkse leven. Vast herkenbaar.

Zo ook bij deze dame. Dit appte ze terug:


Hoe groot denk jij dat de kans is dat zij, op basis van dit appje, daadwerkelijk tijd gaat vrijmaken?

Ik gok dat die kans heel klein is. En dat komt door de formulering. Hij is te vaag, te breed en te abstract. Haar brein kan hier helemaal niets mee en daardoor blijft haar brein kiezen voor acties op andere gebieden die urgenter en belangrijker lijken.

Ja, belangrijker lijken.

Want zeg nou zelf: Een half uurtje op Instagram of TikTok grappige video's kijken is vermakelijk, maar als je moet kiezen tussen acties die je gezondheid, fitheid en energie verbeteren (dat weer zorgt voor een betere focus, humeur, zelfvertrouwen etc.) of een (half) uur social media checken, Netflixen of de was strijken, dan is de keuze eigenlijk snel gemaakt. Toch?

Wat vind je van deze voornemens?

"Ik wil meer groenten eten" (of "Ik wil meer variëren")
"Ik wil meer bewegen"
"Ik wil vroeger naar bed"
"Ik wil meer qualitytime met mijn kinderen/partner doorbrengen"
"Ik wil niet meer snaaien"

Veel gehoorde voornemens en evenzoveel gestrande voornemens vermoed ik, want...

Wat is meer groenten? Hoeveel is dat? Wanneer wil je precies meer groenten eten? Om welke groenten gaat het? Wat is variëren op gebied van groenten? Hoe ga je dit voor elkaar krijgen? Wat is daarvoor nodig?

Wat is meer bewegen? Welke vorm van bewegen is dit? Waar wil je meer van doen? Wanneer wil je dit precies doen? Op welke dag en welk tijdstip en voor hoe lang? Hoe ga je ervoor zorgen dat je dit gaat onthouden en in je week past? Wat als er een kink in de kabel komt? Hoe zorg je dan voor voldoende bewegen?

Wat is vroeger naar bed? Hoe laat wil je starten met alle acties die je altijd doet voordat je naar bed gaat? Hoe laat wil je uiterlijk in je bed liggen? Wat zorgt er nu voor dat je laat naar bed gaat? Hoe wil je hiermee omgaan en wat moet je doen of laten om daadwerkelijk om die tijd in je bed te liggen? Hoe ga je jezelf helpen om daadwerkelijk op die tijd op te staan van die relaxte bank?

Hoe ziet qualitytime er voor jou uit? Wat zorgt ervoor dat dit nu niet gebeurt? Hoe ga je ervoor zorgen dat er daadwerkelijk tijd voor komt in jouw agenda? Hoe lang wil je minimaal en wanneer ga je dit dan precies doen? Heb je nog iets of iemand nodig om dit te laten slagen? Hoe help je jezelf hieraan herinneren?

Hoe ga je het aanpakken om minder te snaaien? Wat versta jij eigenlijk onder snaaien? Op welke momenten wil je het minder doen? Hoe ga jij jezelf hierin ondersteunen en begeleiden? Heb je al alle vaardigheden onder de knie om dit te kunnen? Je snaait namelijk met een reden en die reden gaat veel verder en dieper waarschijnlijk dan 'ik heb honger'.


Als de formulering te vaag, te breed of te abstract is doet je brein er niets mee.


Maak je voornemen mega concreet!

Stel jezelf veel verhelderende vragen en maak je voornemen zo SMART mogelijk

Specifiek: wat wil je precies? Hoe ziet het er in de praktijk uit?
Meetbaar: hoe vaak wil je dit per dag/per week/per maand? Hoe lang of hoeveel?
Acceptabel: verwacht geen wonderen van jezelf, wat is één stapje beter dan nu?
Realistisch: Is 4x sporten of 21 perfect gezonde maaltijden per week écht realistisch?
Tijdgebonden: Wanneer? Plan dit eerst in je agenda, dan pas de rest van je to do's.

Een voorbeeld waar je brein wel iets mee kan en waar hij minder snel onderuit komt als jij daadwerkelijk genoeg tijd in je agenda reserveert:

Ik eet op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag bij de avondmaaltijd minstens 200 gram groenten. Ik maak op zondagochtend na het ontbijt een eetplan voor de hele week en zet de bestelling klaar in Picnic, zodat ik zeker weet dat alles in huis is.

En ja, 200 gram is nog onvoldoende groenten per dag (ik raad minstens 400 gram per dag aan, liefst nog meer). Maar voor nu is dat doel veel te groot en te ingewikkeld.

Later, als dit doel je vrij gemakkelijk af gaat, kun je een nieuw voornemen rondom groenten eten toevoegen, bv. bij de lunch. En zo bouw je het stap voor stap op, zonder dat je jezelf aan alle kanten voorbij loopt en overvraagt.

Succes met het concreet maken van je doelen en acties. Als je er wat hulp bij kunt gebruiken, dan weet je me te vinden. Je bent niet de eerste (of de laatste) voor wie dit een flink struikelblok is. 🍀

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen