De snelste manier om af te vallen is langzaam!
05 december 2023 

De snelste manier om af te vallen is langzaam!

De snelste manier om gewicht te verliezen is langzaam.
De snelste manier om fit te worden is langzaam.
De snelste manier om van je ongezonde gewoontes af te komen is langzaam.

De snelste manier is langzaam...

Dat klinkt bizar toch?

Na jouw besluit om iets aan je gewicht te doen, wil jij zo snel mogelijk van jouw overgewicht af. En hoe fijn is het idee om volgende week de trap op te rennen zonder aan het zuurstof te moeten?

Ik snap dat volledig, want ik heb in mijn leven vele, ehm interessante, pogingen gedaan om snel met mijn vele overtollige kilo’s af te rekenen. Ik noem maar even het ananasdieet, waarvan alleen mijn portemonnee afviel. En Sonja Bakkers portemonnee vulde zich rijkelijk met mijn uitgaves aan haar boeken. Maar uiteindelijk bleek het volgen van haar weekmenu’s niet haalbaar voor de rest van mijn leven.

Uitstapje naar de snelweg

Soms word ik op de snelweg ingehaald, terwijl het verkeer stapvoets rijd. Dan haast iemand zich als een gek door het drukke verkeer. Bumber klevend, op zoek naar gaatjes om, uiteindelijk, net iets sneller dan anders op de plaats van bestemming te komen.

“ASO!” denk ik dan. Diegene is onverantwoord bezig. Door zo snel te gaan maak je roekeloze beslissingen, breng je jezelf en anderen in gevaar. Er bestaat zelfs een kans dat je helemaal niet op je plaats van bestemming aankomt.

Op de weg is het voor veel mensen best logisch om verantwoord, oplettend, bewust en langzaam te navigeren. Maar op gebied van afvallen, gezondere keuzes maken of stress verminderen moet alles zo snel mogelijk (liefst gisteren) opgelost en afgehandeld zijn.

Maar daardoor kies je ook voor methodes die niet verantwoord of vol te houden zijn.

Het volhouden en vasthouden van nieuw gedrag dat jou naar een gezond, slank en fit lichaam brengt en daar ook houdt, zal veel eerder lukken als je veranderingen langzaam doorvoert.

Terwijl als je veel en grote veranderingen in één keer probeert door te voeren, de kans op succes op de lange termijn vrijwel nihil is. Je moet constant opnieuw beginnen wat leidt tot dat eindeloze frustrerende gejojo. Met alle gevolgen van dien voor jouw lichaam én mentale gesteldheid. Grote kans dat je niet meer gelooft dat jij ooit jouw doel gaat halen. Of wel?

Kijk eens terug naar al jouw eerdere pogingen.

Hoe vaak is het jou gelukt om jouw manier van afvallen vol te houden? Kon je het consistent blijven toepassen? Wilde je wel op die manier de rest van je leven blijven leven? Of werkte je hard en waren er mooie resultaten, maar was die manier onhoudbaar voor de lange termijn? Waarna jouw ongezonde oude patronen gewoon terugslopen in jouw systeem, weegschaalcijfers toenamen en kleding weer ging knellen?

Een uitspraak die ik wel eens van een Crossfit Trainer heb gehoord:

Slow is smooth. And smooth is fast. 

Langzaam is soepel. En soepel is snel.

De snelste manier om er te komen is langzaam!

Dus stop met het gehaast springen op elk plan dat jou belooft dat jij snel resultaat zult boeken.

Laat je niet verleiden tot de snelste manier. Laat je verleiden tot de ‘voor altijd’ manier.

Slow is smooth. And smooth is fast.

De snelste manier om te komen waar jij wilt zijn, is langzaam! Of je het nou leuk vindt of niet.


Kun je wel een beetje hulp gebruiken bij dat langzaam gaan, omdat jouw brein steeds verleid wordt door gedachtes aan snel en rigoureus? Plan dan gratis en vrijblijvend een Ann-alyse gesprek in. Kijken we samen even wat jij nodig hebt om het afvallen en gezonde keuzes maken op een langzame én blijvende manier aan te pakken.

Een mooie start. 😀

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, stress, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen