Geld uitgeven was altijd wel een ding voor mij. Het begon al in mijn vroege jeugd waarbij ik mijn vader niet anders ken dan dat hij alle folders uitploos en langs elke winkel reed voor onderzoek. Wat zijn de beste voorwaarden? Waar zitten de meeste mogelijkheden op? Welke winkel is het goedkoopst? En hoe zit het dan met de garantievoorwaarden? Zelden kocht hij iets spontaan, omdat hij er zin in had en omdat het kon. Alles werd overdacht en tot in de puntjes uitgedacht voordat er een investering plaatsvond. Dit gedrag heb ik één op één gekopieerd. Niet zo gek, want onbewust kreeg ik de boodschap mee dat ik mijn geld maar één keer kan uitgeven en dus moet de kans zo groot mogelijk zijn, liefst 100%, dat het geld écht goed terecht komt. Garantie. Altijd op zoek naar garantie.
Aan diëten gaf ik wél makkelijk geld uit
Zo herhaalde de geschiedenis zich. Voordat ik iets kocht, of dat nou een pen was of een radio, Ik zocht uit: Hoe duur? Is het ergens anders goedkoper? Welke kleuren? Wat is de kans op succes? Hoe zit het met de garantie? etc. Het gekke is dat ik dit met de diëten in mijn leven veel minder had. Ik wilde zo graag succes en geloven in de boodschap die de verkopers meegaven dat ik meerdere keren mijn geld heb uitgegeven aan een dieet of afvalplan, dat (uiteraard) niet werkte (bv. het ananasdieet) of slechts tijdelijk werkte (bv. Sonja Bakker).
Vele dieet- en receptenboeken over mindful afvallen, de cognitieve benadering, groene smoothies, suikervrij, meerdere Sonja Bakkerboeken (want wie weet, lukt het me deze keer wél om vol te houden) staan deels gebruikt of ongebruikt in de kast stof te vangen.
Ik wist zelf niet hoe ik kon afvallen, dus zocht ik de oplossing bij een ander
Ik dacht er wel over na hoor en ik analyseerde heus of het logisch klonk wat de beloftes van het plan waren. Ik was op zoek naar de heilige graal. Naar dé manier waarop het wel zou lukken. Zelf wist ik het niet meer, maar wilde echt van die kilo’s af. Ik vond mezelf een vet varken en was ongelukkig. Dus geef me een oplossing, liever gisteren dan vandaag.
Elke reclameslogan en belofte die een slankere, fittere, gelukkigere toekomst in korte tijd voorspiegelde klonk als de hemel.
En ik gaf geld uit, probeerde, behaalde soms zelfs succes en was blij. Tijdelijk. Het was niet vol te houden. Uiteindelijk verlangde ik terug naar ‘normaal’, naar mijn ‘eigen’ eten, naar iets dat niet zoveel moeite en energie koste. Ik liet het plan van die ander, zonder dat ik het wilde, los en viel terug.
Geld kwijt. Kilo’s terug. Een illusie armer.
Dit deed iets met mijn vertrouwen. Ik dacht steeds meer dat afvallen niet voor mij was weggelegd. Dat ik te zwak was en niet genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen had. Alle mislukte pogingen en het geld dat in rook is opgegaan hingen als een donkere wolk om me heen. We hadden beter op vakantie kunnen gaan van het geld dat ik aan al die diëten had uitgegeven. De kans was toch megagroot dat het niets zou worden?
Jij bent je eigen probleem
Door van dieet naar dieet te gaan, zoek je de oplossing, net als ik toen, buiten jezelf. Je hebt het gevoel dat je steeds iets nieuws probeert, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Sonja Bakker, intermittent fasten, suikervrij, Montignac, koolhydraatarm, een 8 wekenmenu. Het is allemaal bedacht door een ander en gaat niet over de reden waarom jij terugvalt, waarom jij eet, waarom eten zo’n enorme aantrekkingskracht op je heeft en het verklaart al helemaal niet het feit dat je als een malle vreet, ondanks het feit dat jij exact wéét dat die oranje Tony Chocolonely Caramel Zeezout totaal niet bijdraagt aan het behalen van jouw afvaldoel.
De oplossing zit in jou
Stop alsjeblieft met hopen dat de oplossing je komt aanwaaien. Dat de volgende dieetgoeroe de oplossing is. Je zult vroeg of laat toch echt zelf aan de bak moeten als je verandering wilt. Jij bent het probleem. En het goede nieuws is: jij bent dus ook de oplossing. Zolang je niets bij jezelf onderzoekt en nieuwsgierig bent naar de redenen waarom jij eet en liever op de bank zit in plaats van beweegt, dan zal er niets veranderen en zal elke afvalpoging tot mislukken gedoemd zijn.
Geld uitgeven zonder garantie is spannend
En hier kom ik dan weer terug op geld uitgeven. Toen ik drie jaar geleden besloot om mijn eigen bedrijf te starten en ik een mega onzekere financiële toekomst voor me zag, wilde ik leren ondernemen. Ik wilde ervoor zorgen dat ik niet in de valkuil van vele ondernemers voor me zou vallen om vervolgens de stekker uit mijn bedrijf te moeten trekken omdat ook ik het niet gered had. Ik moest investeren. Maar niet in een snelle quickfix als een paar Facebookadvertenties of een leuke website als trekpleister.
Ik moest investeren in mezelf
Ik wist dat ik mezelf moest ontwikkelen om een goede ondernemer te worden. Maar trajecten van businesscoaches zijn niet goedkoop. Oeh, wat deed dat pijn. € 2500,- ex btw, dus meer dan € 3000,- uitgeven (ik was toen nog particulier) terwijl ik geen garantie op succes van die businesscoach kreeg. Hoe weet ik of ik die 3000 euro terug ga verdienen? Hoe weet ik of ik succesvol ga zijn of dit traject mijn investering waard gaat zijn? Ik kan je zeggen, het was retespannend. Gehuild heb ik. Nachten heb ik erover wakker gelegen.
Als ik mezelf niet ontwikkel, wordt het nooit een succes
Dit wist ik wél zeker: Als ik dit geld niet zou uitgeven aan mezelf en mezelf niet zou ontwikkelen, dan wist ik bijna zeker dat het niet zou lukken en mijn bedrijf tot mislukken gedoemd zou zijn. Ik kneep mijn ogen dicht en mijn billen samen en zei ‘ja’. En wat ben ik blij dat ik die stap genomen heb! Want nu help ik jou om jezelf te ontwikkelen op het gebied van afvallen, omgaan met eten en valkuilgedrag, zodat jij eindelijk kan stoppen met diëten, wél afvalt en grip krijgt op je gewicht.
Weten hoe ik je daarbij kan helpen? Vraag gratis en geheel vrijblijvend een Waarom val ik niet af - analyse aan. Dan onderzoeken we samen waarom geen enkel dieet op de lange termijn succesvol is en jij het afvallen niet volhoudt. Ik geef je flink wat tips en/of inzichten in wat je nodig hebt om hier eindelijk verandering in te brengen.