Ongemerkt extra kilocalorieën verbranden met fidgeten. Met wat?
13 mei 2021 

Ongemerkt extra kilocalorieën verbranden met fidgeten. Met wat?

Je zit op een verjaardag en je superslanke buurvrouw schuift als een bouwvakker de ene na de andere calorierijke bom naar binnen. Dan zal ze wel flink sporten? Nee, bij navraag blijkt dat niet de moeite te zijn. “Hoe dan?!” denk je jaloers. Tijdens diezelfde verjaardag hou jij je de hele avond enorm in en zeg je met moeite nee tegen die heerlijke geurende homemade appeltaart en frituurhapjes. Maar ondanks jouw harde werk tijdens de Zumbalessen en je strikt aan een eetplan houdend vliegen de kilo’s er nou niet echt af. Zo oneerlijk!

De drie componenten van verbranding

Om verschillen tussen mensen op het gebied van aankomen en afvallen te verklaren spelen een aantal zaken een rol, denk aan bodytype ( welke spiervezels hebben in jouw lichaam de overhand), je slaapkwaliteit, hoeveelheid stress en de vaardigheid om hiermee om te gaan, je eetpatroon en voedingskeuzes, maar ook je algehele verbranding in je lichaam.

Je totale verbranding kun je opdelen in drie componenten die hieraan bijdragen:

1. Je verbranding in rust, ook wel rustmetabolisme of ruststofwisseling

Deze component draagt voor ca. 60 % bij aan je totale dagelijkse kilocalorieverbranding. Je rustmetabolisme is de hoeveelheid energie (kilocalorieën) die nodig is om je lichaam goed te laten functioneren terwijl je helemaal niets doet. Je hart klopt, longen vullen en legen zich, je brein werkt, cellen worden gerepareerd en vervangen, weefsels en hormonen worden gebouwd etc. Bij mannen is de rustmetabolisme over het algemeen hoger dan bij vrouwen, omdat ze vaak groter zijn en meer spiermassa hebben.

2. Het verteren van voedsel kost je lichaam energie

Deze component draagt voor ca. 10 à 15 % bij aan je totale dagelijkse kilocalorieverbranding. Het voedsel dat jij eet moet door je lichaam uit elkaar gehaald worden, zodat je lijf de voedingsstoffen kan opnemen en opslaan bij overschot van suikers en vetten. Interessant weetje is dat het meer calorieën kost om een paar stengels bleekselderij te verwerken dan een schaaltje chocoladevla!

3. Activiteitsthermogenese

Deze component draagt voor ca. 25 à 30 % bij aan je totale dagelijkse kilocalorieverbranding. Thermogenese is ‘verbranding’, dus activiteitsthermogenese is de verbranding van kilocalorieën die plaatsvindt door de activiteiten die je onderneemt. Je loopt, praat, fietst, werkt, sport etc.

Ongemerkt bewegen

Sommige mensen bewegen minder dan ze denken, maar een aantal beweegt méér dan ze denken. Dat kan bij sommigen verklaren waarom ze slank blijven, zonder daar hard voor te werken. Wandelt collega X. elk uur even naar de keuken voor een kop koffie of glas water, loopt X. even naar haar collega in de andere kamer of verdieping, staat ze per dag een paar uur aan haar zit/stabureau, dan verbrandt ze ongemerkt aanzienlijk meer energie dan collega Y. met licht overgewicht die de hele dag zit, via e-mail met collega’s communiceert en koffie aangereikt krijgt, terwijl zij toch twee keer per week in de sportschool traint. Heeft collega X. dan ook nog een iets groter lichaam en meer spiermassa, dan wordt het verschil in verbranding per dag nog groter.

Fidgeten

Een nog subtielere manier van extra kilocalorieën verbranden is fidgeting, dat vanuit het Engels vertaald ‘friemelen’ of ‘onrustig zitten’ betekent. Het kan zomaar zijn dat jouw slanke buurvrouw een fanatieke ‘fidgeter’ is. Ongemerkt met haar voeten wiebelen, pen aan/uit klikken, paperclips ombuigen en figuurtjes mee maken, lang haar om haar vinger winden etc. Bij onderzoek bleek zelfs dat deze microbewegingen het nadelige effect van langdurig zitten (verhoogde kans op hart- en vaatziekten) teniet doen. 

Fidgettoys

Momenteel is er bij de jeugd een zeer passende rage gaande. Misschien heb je zelf kinderen of nichtjes/neefjes die een kleurige verzameling hebben met spulletjes waarvan je je afvraagt “Wat moeten ze ermee?” Nou, als afvallen jouw doel is zou ik er zeker een paar lenen en lekker de hele dag met de toys prutsen. En als je dan ook nog eens op een stuk kauwgom kauwt en nauwelijks opvallend je bil-, arm- en beenspieren nog eens extra aanspant en loslaat, wordt je verbranding helemaal gestimuleerd. Als je het fidgeten echt slim en serieus aanpakt schijn je je energieverbruik met zo’n 20 à 30 % te kunnen laten toenemen. Mooi meegenomen. Toch?

Is extra kilocalorieën verbranden niet genoeg om je ideale gewicht te bereiken?

Extra calorieën verbranden is mooi meegenomen, maar daar val je niet vele kilo’s definitief mee af als jouw overgewicht er om andere redenen zit dan alleen te weinig bewegen. Is volhouden misschien een ding? Meld je aan voor mijn webinar! Lukt het je niet om het bij één koekje of een schaaltje chips te houden en moet het pak leeg? Meld je aan voor mijn webinar. Merk je dat je in het begin heel gemotiveerd bent, maar dat er langzaamaan steeds weer de klad erin komt? Meld je aan voor mijn webinar. Heb je elk dieet getest en lukt het maar niet om de afgevallen kilo’s eraf te houden of val je überhaupt nauwelijks af? Meld je aan voor mijn webinar. Ben je een echte zwart-wit denker? Eén keer mis, dan je hele dag verpest, dan maakt dit ook niet meer en kan dat er ook nog wel bij? Had ik al gezegd dat ik regelmatig een tof webinar geef? Ik zie je graag! O nee, jij ziet mij, want jij zit daar volledig anoniem.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen