Afgelopen week merkte ik een trend op in de coachsessies met mijn klanten. Als het niet zo lekker gaat met mijn klanten stellen ze zichzelf vragen, zoals:
- "Waarom lukt het nou niet?"
- "Waarom kan/doe ik het niet?"
- "Hoezo gaat het toch steeds weer mis?"
Je brein is een zoekmachine
Het gaat dus braaf en razendsnel op zoek gaan naar bijpassende antwoorden. Het duikt in de kennis en ervaringen die je tot nu toe hebt opgedaan en meegemaakt in je leven en op basis van deze vragen spuugt je brein de volgende informatie uit:
- "Je bent een slappeling/ Je hebt geen ruggengraat!"
- "Je hebt geen doorzettingsvermogen."
- "Je bent een emotie-eter / Bourgondiër, je kunt er dus niets aan doen."
Compleet ondersteund met verhelderend beeldmateriaal in de vorm van virtuele foto’s en video’s van de vele keren waarin je jezelf ziet en liet falen, het weer niet volhoudt om streng voor jezelf te blijven en je dus voor de zoveelste keer voor de bijl gaat.
Deze vragen ondermijnen jouw innerlijke kracht
Door de antwoorden voel je je totaal niet beter, integendeel. Je voelt je machteloos en het hele afvallen en gezonde keuzes maken voelt als hard bikkelen en waarom? Het is toch zinloos. Waar doe je het allemaal voor?
Alle motivatie en wilskracht vloeit uit je systeem omdat afvallen en gezonde keuzes maken voor de rest van je leven als een uitzichtloze onderneming voelt. Op basis van dit gevoel ontneem je jezelf jouw eigen kracht en keuzes. Je wordt het slachtoffer in plaats van de creatieve probleemoplosser.
Stel de juiste vragen aan je brein
De juiste vragen helpen jou richting een oplossing. Ze helpen je om in actie te komen /te blijven en jou een stapje laten zetten in de richting die je op wilt, ook al is het niet perfect zoals je het in je hoofd had. Vele kleine stappen maken vanzelf meters. Plak die meters achter elkaar en je komt bij kilometers. Denk aan vragen in de trant van:
- "Wat is wél mogelijk?"
- "Wat lukt voor nu dan wél?"
- "Hoe zou …(vul naam in van iemand die je bewondert op dit gebied)... dit aanpakken?"
- "Wat is nog een andere optie? Waar heb ik nog niet aan gedacht?"
- "Hoe kan ik hier ook naar kijken?"
En om je brein te trainen in ‘outside the box’ te denken werken dit soort vragen lekker:
- "Wat zou een hele gekke/slechte oplossing zijn?"
- "Hoe zou het eruit zien als dit makkelijk zou gaan?"
De rare oplossingen waar je brein mee komt helpen je waarschijnlijk niet direct verder, maar dikke kans dat er een idee invalt dat je wél op weg helpt.
Train je brein en probleemoplossend vermogen
Het kan zijn dat je brein in het begin ERRORS geeft en nauwelijks met (relevante) antwoorden komt waar je iets mee kan. Dit is heel logisch, omdat je tot nu toe vooral over het probleem nadacht en hier vragen over stelde. Er moet een switch plaatsvinden in je brein, waardoor je creatiever wordt aan de kant van de oplossingen. En die switch komt vanzelf als je de juiste vragen blijft stellen.
Wees je bewust welke vragen je in je hoofd aan jezelf én aan anderen stelt en waar je veel van je gesprekken over laat gaan. Merk je op dat het vooral gaat over hoe ingewikkeld het voelt en wat allemaal niet lukt/kan/mogelijk is?
Herformuleer je gedachten, gespreksonderwerpen en vragen zo dat ze matchen met de richting die jij wél op wilt en de oplossingen die jou helpen om daar te komen.
Kom je er niet uit in je eentje? Boek dan even vrijblijvend een Waarom val ik niet af – analyse, want ik ben een ster in het jou laten opmerken van welke vragen jij stelt aan jouw zoekmachine. Kijken we samen meteen even wat jij nog meer nodig hebt om af te vallen en daarna op gewicht te blijven.