Stop met diëten als je wilt afvallen
12 juli 2022 

Stop met diëten als je wilt afvallen

Het onderwerp van deze blogpost is misschien een beetje verwarrend:

Stop met diëten als je wilt afvallen

Als je wilt afvallen is een dieet is waarschijnlijk het eerste is waar je aan denkt. Vroeger zal je dit waarschijnlijk ook als eerste hebben gedaan om van die extra kilo's af te komen.

Mijn gedachten gingen vroeger in elk geval direct naar een dieet als een manier om snel met mijn overgewicht af te rekenen, echter altijd met bedroevend eindresultaat een paar maanden later.


Waarom niet diëten?

👉 Een dieet is meestal een succesvolle strategie op de korte termijn, maar jij wilt voorgoed met de extra kilo's afrekenen;

👉 Als je het ziet als tijdelijk en je bent niet van plan om de rest van je leven op die manier te eten/leven, dan val je na het dieet onherroepelijk terug in je oude patronen. Patronen die juist hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van jouw overgewicht;

👉 Een dieet is gericht op het kortdurend veranderen van je eetpatroon en vaak wordt hetgeen dat je eet helemaal voor je uitgewerkt. Dit is het ‘oppervlakkige' werk. Je leert niets over...

  • 👎🏻 de redenen waarom je eet;
  • 👎🏻 wat gezond is en past bij jouw lichaam;
  • 👎🏻 hoe je zelf een gezonde maaltijd samenstelt;
  • 👎🏻 hoe je omgaat met weerstand, geen zin, te moe om een gezonde maaltijd voor jezelf te maken;
  • 👎🏻 hoe je omgaat met verleidingen;
  • 👎🏻 hoe je jouw eigen motivatie hoog houdt of oproept als hij verdwijnt;

👉 Na elke mislukte dieetpoging voel jij je meer en meer een mislukking en neemt het vertrouwen in jezelf af. “Het gaat me nooit lukken. Ik ben niet sterk genoeg.” Bij elke volgende poging sta je dan al 5-0 achter;


Op een andere manier bezig gaan met afvallen vraagt wel iets van jou

Het vraagt anders denken over afvallen, jezelf en eten. Daarnaast een flinke portie creativiteit, geduld en vaardigheden. En om dat allemaal voor elkaar te krijgen hebben je een flinke portie ‘mentaal uithoudingsvermogen’ nodig. Hierbij speelt je motivatie een belangrijke rol.

Gezonde bewuste keuzes maken en precies die dingen doen en laten die goed voor je zijn, zijn (relatief) makkelijk als je je gemotiveerd voelt. Wordt jouw motivatie wiebelig of is hij zelfs helemaal verdwenen, dan ken je vast die tweestrijd met die twee stemmen in je hoofd. De één wil een gezonde keuze en de ander doet er alles aan om je daar onderuit te kletsen. Dodelijk vermoeiend als dat de hele dag doorgaat en ik durf te wedden dat je dat herkent.


Jij hebt zelf invloed op jouw mindset en motivatie

Alleen weet niet iedereen dat. Daardoor gooi je waarschijnlijk vroegtijdig de handdoek in de ring als je opmerkt dat je steeds vaker afwijkt van je plan en in je valkuilen van de ongezonde keuzes tuint. Misschien houdt het je zelfs tegen om te starten met een nieuwe poging om af te vallen.

Zonde!

Blijf niet alleen aanklooien. Pak de regie over jouw keuzes, zodat jij het leven gaat creëren waar jij naar verlangt: fit, gezond en slank! Het is echt mogelijk en laten we samen ontdekken wat jij nodig hebt om dat te bereiken. Plan nu gratis een analysegesprek in.


Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen