Hoe perfectie afvallen en volhouden belemmert
06 december 2017 
in Mindset

Hoe perfectie afvallen en volhouden belemmert

Afvallen is er 100% voor gaan! Toch?

Als ik terugkijk in mijn leven, wilde ik veel dingen goed doen. Het liefst perfect. Er helemaal voor gaan, voor 100%, want anders vond ik dat er ik niet hard genoeg voor werkte, dat ik niet genoeg mijn best deed. Op het gebied van afvallen was dit niet anders. Als ik bedacht dat het zo niet langer verder kon, dat ik echt niet blij werd van mijn lichaam, bedacht ik een afvalplan. Àlles moest anders vanaf maandag. Vol goede moed begon ik dan op die maandag. Maar al snel kwamen er van die moeilijke situaties dat ik traktaties ‘moest’ gaan afslaan of iedereen een koek nam en ik nee ‘moest’ zeggen en dat ik alleen nog maar aan eten kon denken. Mijn wilskracht werd op en top getest en uiteraard kwam de dag dat ik zwichtte voor iets of dat ik de kast indook om een koekje te nemen. Eenmaal over de drempel was er vaak geen rem en bij één koekje bleef het dan niet. Na afloop voelde ik me schuldig en ik vond mezelf een slappeling. Ik had het weer eens helemaal verpest! Uit frustratie verklaarde ik deze afvalpoging maar weer mislukt.  

Afvallen, het is alles of niets!

Mijn aanname was dat als je snel wilt afvallen, dan moet je 100% geven. Je moet er 100% voor gaan en meteen àlles aanpassen en goed doen. Maar is die aanname wel juist? Als je kijkt naar wat het ‘er 100% voor gaan’ je oplevert en wat het met je doet, gaat het dan wel sneller? Dan zouden er toch veel meer succesvolle afvalpogingen geweest moeten zijn? Dan is het toch niet twee stappen vooruit en weer één of zelfs meer stappen terug. 100% je leefstijl omgooien kost veel tijd, energie en vergt véél doorzettingsvermogen en wilskracht en dat levert echt superveel stress op. De eerste paar weken gaat het vaak nog wel goed, maar na een week of drie gaat het toch niet meer zo soepel. Gedachten en beelden van wat je ‘vroeger’ nog wel allemaal mocht eten en hoe ‘makkelijk alles toen was’ dringen zich aan je op. Je hoofd voert een interne strijd, een deel wil terug naar het oude, een ander deel wil er nog voor gaan. Er komt echter een dag dat je om wat voor reden dan ook minder goed in je vel zit. Zolang nieuw gedrag nog niet ingesleten is (en daarvoor is véél herhaling nodig) zal je brein in moeilijke tijden terugvallen op het oude vertrouwde. Het nieuwe gedrag voelt nog niet vertrouwd, is nog niet aantrekkelijker om voor te kiezen als het oude patroon. Dus als je wilskracht niet meer zo sterk is, is het een normale reactie om de patronen die supersterke paden in je brein hebben ingesleten, weer te omarmen. En als ik voor mezelf spreek voelt dat gewoon zacht gezegd k*t, het voelt als falen als ik, ook al is het maar voor even, van het pad af raak. Dat zorgt er dan weer voor dat ik niet zo vriendelijk ben voor mezelf en ook meteen maar de handdoek in de ring gooi.

De 80/20% regel toepassen op afvallen

100% je eet- en drinkpatroon omgooien is inderdaad niet handig! Een betere keus is steeds een halve stap naar voren, zónder terugval. Het gaat misschien langzamer, maar wel gestaag. Italiaans wiskundige en econoom Vilfredo Pareto kwam erin 1906 achter dat 80% van de bezittingen van Italië in handen was van 20% van de mensen. Het bleek ook op diverse andere zaken van toepassing: 80% van de uitkomsten kwam door 20% van de oorzaken. Bijvoorbeeld 20% van je huishoudelijke taken uitvoeren (stofzuigen, huiskamer en keuken opruimen, wc’s schoon), geven zowaar best een ‘schoon huis’ voor je gevoel, de andere tig zaken die je ook zou kunnen doen, hebben niet diezelfde kracht. Toepassend op afvallen / gezonder willen leven, hoeft je focus dus helemaal niet te liggen op 100% aanpassing, maar in feite op de 20% die de grootste invloed zullen hebben, met 80% als resultaat. Zoek je eigen ‘Big Rocks’, je eigen pijlers en richt je alleen daarop. Welke aanpassing zal voor jou een groot resultaat opleveren? Voor de een zal dat geen frisdrank nuttigen zijn, de ander halveert het vlees en verdubbelt de groente bij de maaltijden, weer iemand anders noteert alles wat hij eet/drinkt en ziet daardoor wat hem verzadigt of juist aanzet tot meer eten en weer een ander investeert zijn tijd in een aantal bezoeken per week aan de sportschool. Door je in eerste instantie alleen op deze ene actie te richten, blijft het overzichtelijk, is er toch resultaat en scheelt het enorm veel energie / investering en dus stress. De kans op terugval is daardoor aanzienlijk kleiner.

Je lichaam past zich aan. Je valt minder of niet meer af.

Ons lichaam streeft altijd naar evenwicht en zal zich onherroepelijk aanpassen aan je nieuwe leefstijl, de resultaten zullen minder worden. Gelukkig heb je niet alles in de strijd gegooid en heb je nog meer mogelijkheden achter de hand. Op het moment dat het resultaat afneemt, heb je de eerste actie zo vaak kunnen oefenen dat die zo goed als automatisch gaat. Je kunt nu vrij eenvoudig een tweede actie toevoegen. Als je 100% had aangepast, had je niets meer achter de hand gehad om in te zetten. Eigenlijk alleen de keus: minder eten en meer bewegen, maar die keus moeten we ten alle tijden vermijden, want daar kleven heel veel nadelen aan, bv. het beruchte jojo-effect. (voer voor een ander blog!)

Dus!

Besteed je tijd en energie aan de 20% van de veranderingen die voor jou een groot verschil zullen maken. Begin met één verandering en als je lichaam zich aanpast voeg je de volgende verandering toe. De kans is groot dat je op deze manier terugval vermijdt en zal je op langere termijn veel betere en blijvende resultaten boeken op een véél relaxtere manier. En ken je de valkuil van alles meteen willen veranderen? Weet dat je wilskracht als het ware een spier is en dat het op gegeven ogenblik gewoonweg niet meer mogelijk is om ertegen te strijden. Dus stap voor stap. Vind je het lastig om het rustig aan te doen of weet je niet wat je het beste als eerste kunt aanpakken? Plan gerust gratis een analysegesprek met mij in. Kijken we er samen even naar.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen