Motivatie komt niet elke dag zomaar even aanwaaien
29 oktober 2018 

Motivatie komt niet elke dag zomaar even aanwaaien

Zondag ben ik nog even ‘los’ gegaan, toen kon het nog! Maandag ga ik starten. Starten met het integreren van een aantal leefstijlaanpassingen die als het goed is ervoor gaan zorgen dat mijn lichaam makkelijker in de vetverbrandingsmodus gaat komen en daar ook langer in blijft.

Die zondag, de dag na mijn trainingsdag ‘The Fatloss Program’ van Carel Schott en Coriene Lodder van Schott en Co, had ik het gevoel dat ik nu nog even goed moest genieten van alles wat straks niet meer zou ‘mogen’. Dit gevoel herken ik heel erg van vroeger. Als tiener en volwassene ben ik zo vaak op maandag en op 1 januari begonnen aan een dieetpoging. De dag ervoor genoot ik dan nog even extra van alles wat later ‘verboden’ was. Deze zondag ben ik losgegaan op de restjes van de verjaardag van mijn vriend. Wit stokbrood, een flink stuk appelkruimelvlaai, flinke aantallen chocolade pepernoten (die blijven zóóó lekker) en vele kleurige M&M’s met én zonder pinda’s, een flink bord gevulde pasta en ’s avonds bij de thee nog wat geplette TUC koekjes en nóg meer M&M’s.

Mijn eigen leefstijl aanpassen

Tijdens de trainingsdag heb ik een berg aan informatie en een stapel interventies gekregen over het stimuleren van de vetverbranding. Ik wil nu aan de slag met de tips en adviezen om zelf te ervaren of het werkt. Daarnaast is het gewoon ook heel welkom om mijn vetpercentage naar beneden te brengen, die is voor mijn leeftijd duidelijk te hoog (ook al begrijpen veel mensen dat niet als ze naar me kijken). Ik vind het ook weer een eyeopener om te ervaren wat vele van mijn klanten dagelijks ervaren. Het aanleren van nieuw gedrag is namelijk niet makkelijk. Oude patronen, gewoontes, overtuigingen kunnen enorm sterk zijn. Om het nieuwe gedrag in te passen in mijn leven, is wel een goede motivatie nodig.

Motivatie komt niet vanzelf

Veel mensen die ik spreek zeggen dat ze eigenlijk wel aan de slag moeten, maar dat de motivatie ontbreekt. Ook de motivatie van mijn klanten neemt soms af gedurende het traject, vaak omdat het resultaat minder is dan ze hopen. Dit is heel normaal. Het is een feit dat positieve resultaten en complimenten uit de omgeving een geweldige boost geven om door te gaan en dat het afnemen of zelfs uitblijven van resultaat demotiverend werkt. Maar juist op dat moment is het cruciaal om door te gaan en door te zetten. Ten eerste omdat je anders alle moeite voor niks hebt gedaan, ten tweede omdat je door een zogenaamd plateau heen moet. Je lijf wil koste wat het kost geen gewicht verliezen, dat is een teken van levensgevaar en het zal er alles aan doen om dit tegen te gaan. Stug doorgaan waar je mee bezig bent is key, dus die motivatie is hard nodig. Alleen motivatie komt niet gewoon even aanwaaien. Die moet je zelf aanvuren!

Maak de verandering aantrekkelijk voor je brein

We willen alles gemakkelijk en snel, maar je zult zelf in actie moeten komen als je iets wilt bereiken. Blijvende gedragsverandering is voor ons als mens één van de meest ingewikkelde dingen om te bewerkstelligen. Het gaat in tegen onze natuur, tegen ons brein. Je brein wil niet veranderen, want dat kost energie die hij absoluut niet kwijt wil. Je zult dus iets sterks daar tegenover moeten zetten. Je moet de verandering aantrekkelijk maken voor je brein. Houd hem een heerlijk geurende smeuïge worst voor, dat hij niet anders kan dan kiezen voor het nieuwe gedrag.

Start de dag met een motivatieboost

Je zult je eigen motivatie moeten creëren, die komt dus niet vanzelf langs. Wat goed helpt is om elke ochtend als je opstaat te bedenken wat ook alweer je doel is op de langere termijn en wat je die dag kunt doen om dat doel te bereiken. Nog belangrijker: leef je even kort in hoe je je gaat voelen als je dat doel bereikt hebt. Wat gaat beter of makkelijker? Hoe zit het met je energie en je focus? Welke kleding heb je aan en wat doet dat voor je zelfvertrouwen? Hoe klink je en hoe sta je als je met dat nieuwe zelfvertrouwen de wereld instapt? Beleef het alsof je in je eigen lichaam zit en je vanuit je eigen ogen kijkt. Wat voel je op dat moment in je lichaam? Een warme gloed? Een positieve kriebel misschien bij je buik of borst? Hoe fijn voelt dat? Verdubbel en verdrievoudig dat gevoel, want dat gevoel gaat ervoor zorgen dat je brein denkt: “Wauw, als ik dit en dat doe, dan ga ik me zó voelen?! Kom maar op met dat nieuwe gedrag. Het kost wat energie, maar kijk eens hoe ik me dan ga voelen. Ja, graag!”

Hoe wil jij de dag doorkomen?

Aan doelen op de lange termijn heeft je brein niets, dat is te ver weg en niet concreet. Houd het dus dichtbij. Kijk zeker niet verder dan 1 dag als je wakker wordt. Wat ga je die dag doen dat eraan bijdraagt om je lange termijndoel te bereiken. Hoe wil je je voelen? Welke acties en keuzes gaan ervoor zorgen dat je dat gevoel creëert? Wat staat er allemaal op de planning? Komen er uitdagende momenten? Bijvoorbeeld een traktatie omdat je collega jarig is of er een etentje gepland is? Bedenk dan hoe je hiermee wilt omgaan. Zie jezelf vanuit je eigen ogen de juiste / gezonde keuzes maken. Alles wat je al eens gevisualiseerd hebt, is gemakkelijker om ‘in het echt’ te doen. Bedenk alternatieven, neem bv. eigen eten mee als je ziet dat het krap wordt in de tijd en de kans anders groot is dat je zwicht voor een broodje frikandel met mayo. Door in gedachten je dag en uitdagingen met bijbehorende oplossingen door te nemen en al te voelen hoe het gaat zijn als je die keuzes maakt, is de kans zoveel groter dat je brein kiest voor dat nieuwe gedrag en dat je zonder kleerscheuren die dag door komt.

Nieuwsgierig naar tips die je vetverbranding aanzetten?

Of wil je leren hoe je gemotiveerd blijft, zodat je niet steeds terugvalt in je oude patronen met bijbehorend gewicht? Boek dan gratis en geheel vrijblijvend een Waarom val ik niet af - analyse. Ik kijk 30 minuten met je mee naar jouw situatie, naar jouw valkuilen en geef een aantal tips hoe jij jezelf, je motivatie en/of je vetverbranding een positieve boost geeft. Boek je gratis sessie vandaag nog!  

Herken je dat je motivatie soms ver te zoeken is en dat je wilskracht enorm getest wordt? Geef je dan weer toe of heb je hier iets op gevonden? Ik lees het graag! Mail me (info@annscoaching.nl) of schrijf je reactie hieronder.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Frouke Fennema
Door

Frouke Fennema

op 15 Apr 2020

Oooh wat fijn om te lezen dat jij ook wel eens een terugval hebt 🙃 Dank voor deze motivatie blog👍Geeft weer moed💪

Annoesjka de Graaf
Door

Annoesjka de Graaf

op 17 Apr 2020

Hi Frouke, jazeker heb ik ook wel eens een terugval. Oude patronen verdwijnen niet, maar worden alleen minder sterk als je daar tegenover nieuw gedrag zet dat je ook vaak geoefend hebt. In tijden van vermoeidheid, stress, niet lekker in je vel grijpt je brein heel makkelijk terug naar de oudste en diepst ingesleten patronen. De kunst is om daar mild mee om te gaan en hier tools voor te ontwikkelen. Het grootste 'geheim' van volhouden zit 'm niet in het alles perfect doen, maar in het herpakken en weer doorgaan. Hoop dat je hier iets mee kunt. Let me know! :)

Reactie plaatsen