Hoe zet je de knop om?

Ik hoor het mensen zo makkelijk zeggen.

“Ineens ging de knop om.”

“De knop is nog niet om.”

“Tja, hoe krijg ik die knop weer om hè?”

Maar... bestaat die knop wel?

Een knop die je omzet?

Het suggereert dat je van jezelf verwacht dat als de knop eenmaal om is dat je altijd op die manier functioneert. Dan is het niet gek dat je door die verwachting ontmoedigt raakt als je terugvalt in oud gedrag.

Het is dus een terechte vraag: Bestaat er wel een knop in een mensenbrein?

Ik denk het niet.

Wij mensen zijn geen robots of computers die je aan of uit zet. We hebben een brein en die reageert op omstandigheden.

Jouw brein zit vol met oude programma's

En die oude programma’s staan naast jouw nieuwe meer gewenste gedrag en keuzes. Ze zijn nog steeds beschikbaar voor je brein om af te spelen. En dat zal ook onherroepelijk gebeuren onder bepaalde omstandigheden.

  • Bij vermoeidheid
  • Bij drukke en stressvolle tijden
  • Op baaldagen
  • Op momenten dat je bij de groep wilt horen of op vakantie bent
  • Op dagen dat je motivatie ver te zoeken is

Is dan de knop teruggedraaid?


Of is dit gewoon iets dat bij het mensenleven leven hoort en waarmee je mag (moet?) leren omgaan?


Ik denk dat laatste en dat is precies waar ik me op richt in mijn programma's.

Meer kennis over voeding en bewegen en wat je wel of niet moet eten/doen heb je niet nodig. In de basis weet jij genoeg. Je weet heus wat wel en niet gezond is. Daar heb je geen 'dit mag ik wel/niet' lijstjes voor nodig.

Dit is precies de reden waarom al die tig verschillende diëten niet op de lange termijn werken en de reden dat het jojo effect bestaat.

Ga aan de slag met andere zaken!

  • Bewustwording over waarom jij doet zoals je doet
  • Ontdekken waar jouw behoeftes liggen
  • Leren omgaan met weerstand, jezelf hierin kunnen begeleiden
  • Eerlijk naar jezelf leren kijken en zijn
  • Onderzoeken of en waar onbewust energie weglekt en hoe je dit voorkomt

Om maar even wat te noemen te noemen.

En heb je geen idee waar te beginnen? Plan dan even een gesprek in, kijken we daar samen even naar. Kost je alleen een half uurtje van jouw tijd, verder niets.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen