Help. Waar vind ik mijn motivatie?
13 oktober 2023 

Help. Waar vind ik mijn motivatie?

In mijn Whatsapp: "Ik heb interesse in jouw 2-jarige traject dat vergoed volledig vergoed wordt. (dit traject) Maar ik kan nergens de motivatie vinden om de knop om te zetten. Ik weet precies wat ik zou moeten eten en doen en ik weet wat mijn valkuilen zijn. En toch lukt het me niet om te beginnen. Ik moet echt iets doen. Maar hoe vind ik de motivatie om de eerste stappen weer te gaan zetten? Voordat ik 'JA' zeg zou ik graag even samen met jou hierover sparren."

Heb jij dit motivatieprobleem toevallig ook? Jij leest dit blog vast niet voor niets. Ik weet in ieder geval zeker dat deze dame niet de enige is die met dit probleem rond motivatie rondloopt.

Het hoeft niet eens over afvallen te gaan. Misschien wil je wel stoppen met roken of wil jij iets heel anders in je leven veranderen, maar lukt het je niet om ermee aan de slag te gaan. Of houd je niet vol omdat je motivatie verdwenen is.

Ik merk dat er veel misvattingen zijn rond motivatie. En, heel eerlijk, vroeger maakte ik zelf ook precies deze denkfouten die ik nu met je ga delen.

Denkfout rond motivatie 1

Motivatie is een constant iets.

Ergens hebben we de verwachting dat motivatie iets is dat er altijd is en zou moeten zijn. Maar nee. Motivatie is een gevoel en net als elk gevoel is dat er niet altijd.

Vergelijk het met het weer. De zon schijnt niet altijd. Het regent niet altijd. Soms stormt het, maar nooit voor altijd. Zo werkt het met gevoelens en dus ook met motivatie.

Je bent niet altijd blij of verdrietig. Je voelt je dus ook niet altijd gemotiveerd. Dat is onmogelijk. Verwacht dit dus niet van jezelf! Schrik er niet van als je je niet gemotiveerd voelt. Het is normaal.

Denkfout rond motivatie 2

Ik heb motivatie nodig

We denken ook dat we motivatie nodig hebben

  • om gezonde/goede keuzes te maken.
  • om te starten.
  • om vol te houden.

Dit is niet waar.

Ja, het is wel heel fijn om gemotiveerd te zijn. Dan gaat het makkelijker. Voelt het prettiger. Maar je bent heel goed in staat om totaal ongemotiveerd wél acties te ondernemen.

Als je een hond hebt, dan heb je er vast niet altijd zin in om hem uit te laten. Je kleding wassen en ophangen doe je ook niet altijd van harte. En toch doe je het. Heb je er zin in? Vind je het leuk? Voelt het makkelijk? NEE. Doe je het? JA. Ongemotiveerd.

Tegen de dame van bovenstaand berichtje zou ik willen zeggen:

Je hoeft niet gemotiveerd te zijn! Als er maar wel het verlangen is dat het anders moet én de bereidheid om zaken te veranderen.

Ik ga zeker even met haar bellen.

Want de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) of één van mijn andere trajecten kunnen haar juist helpen om te ontdekken hoe zij toch stappen blijft zetten richting een gezonder, energieker en slanker lichaam terwijl zij zich niet (altijd) gemotiveerd voelt.


Wil jij ook even samen sparren? Plan dan, geheel vrijblijvend, een Ann-alyse in.


Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, stress, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen