Een kleine en simpele actie maakt wel degelijk verschil!
20 mei 2019 

Een kleine en simpele actie maakt wel degelijk verschil!

Vanochtend nam ik een Facebook live op dat ging over de valkuil wel WETEN hoe het moet, maar het niet DOEN. Het ging over het feit dat ik me had voorgenomen om vroeg in de ochtend naar buiten te gaan, omdat het kan helpen om beter te slapen. Maar het was nu al eind van de ochtend en ik merkte dat ik in mijn hoofd met allerlei argumenten kwam om niet naar buiten te gaan. “Het is alweer veel te laat om nuttig te zijn.” “Ik moet mijn blog nog schrijven en heb dus eigenlijk geen tijd.” etc. Ken je dat? Je wéét dat het beter voor je zou zijn als … (vul maar in), maar het daadwerkelijk elke keer consistent en consequent DOEN is een tweede. Vaak heb je al eens een poging ondernomen en ging het een paar dagen of slechts een paar uur goed, maar dan versloft het doen toch weer.

Je wacht tot het perfecte moment

Een oorzaak van dit versloffen is dat je wacht tot het perfecte moment aangebroken is. Je hebt waarschijnlijk allerlei randvoorwaarden aan het DOEN gekoppeld. Je moet voldoende tijd en/of energie hebben, het moet droog zijn, je hebt er een bepaald ingrediënt voor nodig en dat was nou net op in de supermarkt, vandaag doen je kinderen moeilijk en dat kun je er nou net niet bij gebruiken etc. Allerlei mindfucks (redenen om iets niet te doen of juist wel te doen) borrelen naar boven en zorgen ervoor dat je in het WETEN blijft hangen en niet naar DOEN komt.

Ach, dit is zo klein, dat heeft toch geen zin?

Een andere oorzaak van in het WETEN blijven hangen en het uitstellen van ACTIE is de mindfuck dat een bepaalde actie te klein is om verschil te maken. Dat het niet genoeg is, om zinvol te kunnen zijn. Je drukt bijvoorbeeld op SNOOZE, omdat je denkt dat 10 minuten eerder opstaan het verschil niet maakt voor je dag. Je beweegt vandaag maar niet, omdat de 20 minuten die je nu nog hebt, niet genoeg is voor een goede workout. Je gooit dat stukje plastic of die batterij bij het gewone huisvuil, want de wereld wordt niet ineens schoner door die ene keer. Als je dit perspectief kiest, maak je verandering onnodig moeilijk en zwaar. Je creëert een scenario waarin geen winnaars zijn. Je schuift simpele en waardevolle acties in één klap opzij!

Paradox van de groeiende hoop

In een podcast hoorde ik laatst een prachtige paradox dat hier volledig bij aansluit. Stel, je schudt een pak rijst leeg op de tafel en je pakt één rijstkorrel van die hoop en legt hem aan de andere kant van de tafel. Heb je dan één of twee hopen rijst? Eén rijstkorrel noem je nog geen hoop, mee eens? Wat als je er een tweede korrel bij legt? En een derde? Op welk moment wordt de kleine verzameling een daadwerkelijke ‘hoop’? Er is op voorhand niet duidelijk welke rijstkorrel het verschil gaat maken tussen een verzameling en een ‘hoop’. Maar er is een rijstkorrel die tóch dat verschil gaat maken! Er is een omslagpunt en dat wordt bereikt met maar één rijstkorrel.

Eén actie of ding is het omslagpunt en maakt het verschil

Het voorbeeld met de rijstkorrels gaat ook op voor geld; Als je 10 euromunten hebt, noem je dit nog niet ‘rijk’. Voeg één euro toe, dan ben je nog steeds niet rijk. Voeg elke keer er weer één euro aan toe, en merk op dat er wel degelijk een punt komt waarop het verschil gemaakt gaat worden door het toevoegen van de volgende munt en het woord ‘rijk’ in je gedachten oppopt! Eén training maakt je nog niet fit, maar wat gebeurt er als je dit één, twee of tien keer herhaalt? Er komt een punt dat je na een workout merkt dat je fit bent. Eén keer de bocht uitvliegen en overeten, zorgt er nog niet voor dat je overgewicht hebt. Maar als één nou twee keer wordt? En twee wordt vier keer en zo door? Onvermijdelijk komt het punt dat ‘één’ het verschil gaat maken en dat je jezelf te zwaar vindt.

Kleine acties zijn te klein, maar grote acties zijn te groot

Kleine simpele acties vind je niet de moeite, maar tegelijkertijd kijk je huizenhoog op tegen grote acties. Met als resultaat: er gebeurt helemaal niets. Je blijft zitten waar je zit, je bent nog steeds ontevreden en klaagt wat af. Als je alle kleine acties, die je opzij geschoven hebt in de afgelopen jaren, optelt dan had je nu waarschijnlijk al 10 keer kunnen transformeren.

De kleine simpele dingen die we aan de kant schuiven, zijn juist de acties die verandering creëren! Ze zijn juist de verschilmakers! Als je je dit realiseert en het daadwerkelijk gaat toepassen, dan zorgt dit voor een megaverschuiving van in je mindset!

Er is geen minimale eis in tijdsinvestering, moeite of impact voordat een actie daadwerkelijk waarde heeft. Waardeer zowel de kleine als de grote goede en gezonde acties! Alles doet er toe. En wat mooi is om te beseffen: de kleine goede en gezonde acties zijn makkelijker om te maken of te doen en er zijn aanzienlijk meer mogelijkheden voor in je dag. Zie en maak gebruik van alle momenten dat je een goede keuze / actie kunt maken. Groot of klein, dat maakt niet uit. Je bent aan het trainen en zal steeds beter worden in gezonde en goede acties ondernemen.

Hoe kom je van WETEN naar DOEN?

Eén tip die mij ontzettend helpt om daadwerkelijk in actie te komen is de zin: “Wat kan ik vandaag doen, om mij richting mijn doel te helpen?” Hoe wil ik zijn? Wat is daarvoor nodig? En wat kan ik nú doen? Welke keuze kan ik nú maken om mij goed te voelen en/of om gezonder te worden? En als ‘vandaag’ te groot is, denk dan kleiner in de term van ‘het komende uur’ of ‘mijn volgende keuze’.

Morgen bestaat nog niet, dus daar hoef je niet mee bezig te zijn

Je hoeft niet over morgen na te denken. De acties die je vandaag doet, maken niet dat je jezelf verplicht om het de rest van je leven zo te doen. Met ‘morgen’ hoef je nog niet bezig te zijn, dat is een geheel op zichzelf staande dag. Dat zie je morgen wel weer, want ook die dag kun jij de keuze maken om te oefenen met ‘actie ondernemen’. Ook op die dag kun je weer bedenken welke kleine actie jou gaat helpen om dichter bij je doel te komen. Door klein en kort vooruit te denken, verlam je jezelf niet. In tegendeel, het helpt je om in ACTIE te komen. De keuze maken om dat gebakje vandaag te laten staan is een stuk makkelijker haalbaar dan dat je de keuze maakt om voor de rest van je leven gebakjes te laten staan. Daar gaat je brein van stuiteren en absoluut niet mee akkoord. Hij zal je aan alle kanten gaan saboteren en pleiten voor de ‘een gebakje moet toch een keer kunnen?’ aanpak.

Maak gebruik van elke kans om te oefenen

Het geheim van nieuw gedrag creëren zit in DOEN. Het geheim van DOEN zit in de acties klein, simpel en makkelijk uitvoerbaar houden. Én elke grote of kleine kans die zich voor doet daadwerkelijk benutten. Je zult zien dat veranderen niet moeilijk is.

Zie de kansen en GO FOR IT!

Hoe zit het met jou? WEET jij het wel, maar lukt het niet om te DOEN? Of begin je wel, maar verzand je toch alweer snel in je oude patronen? Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt. Wil je het met me delen? Dat kan hieronder of via mijn mail info@annscoaching.nl.

Nooit meer tips en inspiratie missen?

Volg je me eigenlijk al via één van mijn social media kanalen? Daar deel ik regelmatig een tip of receptidee en je leest of hoort waar ik zelf tegenaan loop. Want… ‘spoileralert’… ik ben niet perfect ;-) Volg één of meer links en druk op de "Like" knop. Facebook Instagram Linkedin

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen