De kracht van herhaling, zet jij hem al in bij het afvallen?
11 oktober 2018 
in Mindset

De kracht van herhaling, zet jij hem al in bij het afvallen?

Op 4, 5 en 6 oktober ben ik zacht gezegd flink door elkaar gerammeld. Ik was op een driedaagse training van mijn enthousiaste, maar altijd eerlijke businesscoach Veronique Prins. In een tweetal trajecten had ik al ontzettend veel van haar geleerd hoe ik mijn eigen bedrijf succesvol kan maken. Erg fijn, want van voeding en lifestyle heb ik veel verstand, van ondernemen had ik totaal geen kaas gegeten.

Tijdens de drie dagen heb ik eigenlijk niets nieuws gehoord, het meeste had Veronique al verteld. Toch luister ik elke keer weer met nieuwe oren naar haar omdat ik steeds weer in een andere ontwikkelingsfase zit. Feit blijft wel: Mijn agenda is nog niet ontploft omdat ie tot de nok toe gevuld is met afspraken met klanten. Hoe kan dat dan? Waarom kan ik mijn hypotheek, rekeningen, een lekkere zonvakantie met mijn kinderen, een lading nieuwe kleding in de kast nog niet betalen vanuit mijn onderneming?

Niet zichtbaar genoeg

Op het gebied van mijn zichtbaarheid valt nog een hoop te winnen. Nog niet iedereen in Nederland weet dat ik als voeding- en lifestylecoach besta. En daarnaast heb ik de wereld nog niet écht verteld over mijn eigen weg, mijn vallen en opstaan, mijn struggle en pijn rondom overgewicht, aankomen, afvallen, mezelf in gedachten de grond in boren, het balanceren tussen hoop (ik kan het) en wanhoop (het gaat me nooit lukken!). Uiteraard heb ik zat acties ondernomen. Ik ben actief op Facebook en Instagram, te vinden op Ladies Nights in de bios, en ik vertel als het even kan aan de kassière wat voor werk ik doe. En toch gaat er iets mis.

Consistentie, de kracht van herhalen

Mijn betrouwbaarheid laat sterk te wensen over. Ik ben niet consistent genoeg. Niet consequent genoeg. Dat waren zinnen die al vanaf de eerste dag van de training in mijn hoofd bleven rondzingen. Als ik mijn doel wil bereiken, dan moet ik áctie ondernemen. En heus, ik onderneem best actie, maar niet structureel elke dag dezelfde dingen die werken en ook zeker niet altijd die acties die klanten opleveren. Soms heb ik een slechte dag, voel ik me niet zo fit of moe en vind ik Netflix leuker. Of ik heb gewoon geen zin, stel ik uit omdat het buiten mijn comfortzone ligt, geef ik andere dingen voorrang onder het mom “Dit is ook belangrijk”, “Ik mag lief zijn voor mezelf” en “Morgen is er weer een dag”. Ik ben zelfs op TV geweest! En volg ik dit op met slimme acties? Nope! (Heb je de mooi in elkaar gezette uitzending van 20 minuten nog niet gezien? Check hem hier!)

Eigenlijk is het niet zo moeilijk

De man met de spieren hiernaast heeft ze ook niet gekweekt door af en toe een keer te trainen. Hij heeft consistent en consequent die spieren op zo'n manier getraind dat spieropbouw het resultaat was. Ook als hij een keer niet zo lekker in zijn vel zat of een keer geen zin had. Ik wéét dat ik nog zoveel kan doen om slimmer en efficiënter bezig te zijn, en ik weet ook dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Op het event ben ik weer gewezen op een aantal simpel uit te voeren strategieën die een groot resultaat kunnen brengen op het gebied van zichtbaarheid. Ik ga consistent en consequent elke werkdag twee mensen opbellen uit mijn (privé)netwerk en vertel over mijn struggle en mijn bedrijf en hoe zij mij kunnen helpen. Dat kost geen uren denkwerk of zeeën van tijd. Daarnaast wil ik vanaf nu minimaal eens per twee weken een blog de wereld insturen. Er zitten soms wéken tussen, totaal niet betrouwbaar dus. Niet raar dat mensen mij niet leren kennen! Terwijl ik zóveel te vertellen heb vanuit mijn eigen ervaring en kennis, dus wat houdt me dan toch steeds weer tegen?

Hoe zit het dan met afvallen en gezond willen leven?

Ook hier geldt het consistent en consequent zijn! Dáár ligt vaak het probleem waarom een bepaald dieet of een levensstijl niet wordt vastgehouden en waarom de kilo’s weer terugkomen. Soms nog meer dan eerst. Het is niet een kwestie van het ontbreken van discipline en ook niet omdat je het 'niet graag genoeg’ wilt. Het is vaak juist omdat je teveel en te snel wilt veranderen en te weinig doen van de dingen die je veel gaan opleveren. Veel van mijn klanten moet ik afremmen. Ze zijn gewend om, eenmaal besloten dat ze weer een nieuwe poging gaan wagen, álles aan te pakken. Alle maaltijden moeten volgens de nieuwe gezonde of magere manier, drie of vier keer per week naar de sportschool, op de fiets naar het werk.

Een stuiterend brein

Prachtige voornemens, echt waar. Maar hier is je brein niet op ingesteld. Zoveel verandering kost bergen met energie. Nieuw gedrag is namelijk niet zomaar ineens ‘automatisch gedrag’. De eerste weken zul je elke keer weer opnieuw en heel bewust moeten kiezen voor het nieuwe gezondere gedrag. Dat kost energie, tijd en moeite. Je brein is ingesteld op energiebesparing voor de ‘bittere tijden’ die ooit gaan komen, dus die trekt op gegeven moment aan de bel, zeker als de resultaten gaan stagneren en zal kiezen voor het oude vertrouwde gedrag met ongewenste bij-effecten als gevolg.

Eén ding tegelijk en de ‘Drie Gouden O’s’

Het geheim zit 'm in: Oefenen Oefenen Oefenen! Elke dag oefenen van één focuspunt. Dit zo vaak herhalen, dat je er uiteindelijk steeds minder over hoeft na te denken. Zodat je relatief makkelijk, zonder enorme wilskracht een nieuwe gewoonte creëert. Zonder dat je brein ervan gaat stuiteren, in de weerstand schiet en je je nieuwe levensstijl aan de kapstok hangt. Pas als dat nieuwe gedrag natuurlijk voelt, bijna net zo natuurlijk als tandenpoetsen, pas dán, pak je er een tweede focuspunt bij.

Dat gaat toch hartstikke langzaam?

Klopt! Het lijkt misschien dat het langzamer gaat. Je doet voor je gevoel amper je best om af te vallen, om gezond te worden. Dat voelt raar, niet natuurlijk, dat kan toch niet werken? En dat is nou juist het mooie! Want hoe hebben die diëten van voorheen voor je gewerkt? Kilo’s afvallen is soms niet eens zo moeilijk, ze eraf houden des te meer. Dat weet ik en dat weet jij ook als geen ander! Door deze keer één voor één gewoontes die kilo’s opleveren te vervangen voor gewoontes die gewichtsverlies opleveren, ben je op de lange termijn zoveel beter af. Dag jojo-effect! Hallo nieuwe lifestyle!

Was jij ook van de rigoureuze aanpak?

Vroeg jij ook vaak als een gek op alle fronten verandering van jezelf? Had je dan ook pas het gevoel dat je goed bezig was? En verlangde je dan na een paar weken weer hevig terug naar ‘toen het nog simpel en eenvoudig’ was? Ik waardeer een reactie hieronder! Wil je weten hoe jij met consistent en consequent gedrag aan de slag kunt? Vraag gratis en geheel vrijblijvend een Waarom val ik niet af - analyse aan. We kijken samen welk nieuw gedrag jij kunt oefenen, zodat jij zonder stuiterend brein op weg gaat naar blijvende gezonde gewoontes.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Bert
Door

Bert

op 12 Oct 2018

Leuk om dit blog te lezen! Jouw verhaal doet mij wel denken aan een trainingsprogramma dat ik momenteel volg, de vrij bekende LEAN methodiek. In de kern gaat het hier om de realisatie van procesverandering, dat is grotendeels vergelijkbaar met gedragsveranderingen als je het mij vraag. En tijdens de LEAN training leer je dat op de lange termijn het beste ‘duurzame’ resultaat wordt gerealiseerd als je iedere dag weer kleine verbeteringen realiseert. Daardoor ben je iedere dag beter bezig dan de dag er voor, ook als zie je de verschillen op dagbasis nauwelijks, gezien over jaren zal het een wereld van verschil zijn. En daar zie ik de overeenkomst met de kern van jouw blog, breng focus aan, wil niet alles tegelijk, alle kleine beetjes helpen!

Annoesjka de Graaf
Door

Annoesjka de Graaf

op 17 Nov 2018

Hai Bert, dank je voor je reactie! En sorry voor mijn late reactie. Helaas geeft mijn websiteprogramma blijkbaar geen melding als iemand een reactie geeft die ik nog even moet goedkeuren. Zoals je het vertelt zijn er inderdaad overeenkomsten. Op een of andere manier willen we direct duidelijk resultaat zien, maar dan loop je op zevenmijlslaarzen en die vallen op vroeg of laat uit of je struikelt over je eigen voeten en geeft op. Niet alles tegelijk en wat je doet heel goed oefenen, zodat het haast automatisch wordt, dat werkt veel beter. Leuk dat de LEAN methode daar ook op gebaseerd is!

Reactie plaatsen