De 1/3 regel - voor als je jezelf vergelijkt met anderen en 'verliest'
03 oktober 2022 
in Mindset

De 1/3 regel - voor als je jezelf vergelijkt met anderen en 'verliest'

Ken je ze? Die mensen die met gemak nee zeggen tegen (aangeboden) koek, taart, chips en chocola. Of die gewoon maat houden en na twee stukjes de rest van die Tony Chocolonely reep terugleggen in de kast, waar de rest van de reep gerust nog een week ligt, zonder dat ‘ie hen de hele dag toeroept “Hier ben ik. Eet mij. Ik ben zo lekker. Maak mij gewoon maar op, dan ben ik weg en heb je geen last meer van mij. Je hebt mij nodig. Je hebt mij verdiend!”

Ik behoor niet tot die categorie mensen en jij waarschijnlijk ook niet als je dit blog leest.

En man man, wat was ik vroeger jaloers op de mensen die nee zeiden en maat hielden. Ik baalde van mezelf als een stekker omdat ik te zwak was en ‘zoiets simpels’ als eten laten staan niet kon.

Vergelijken is tricky

Vergelijken kan twee uitkomsten hebben. Of je wordt er op een positieve manier door gestimuleerd en geïnspireerd of het haalt je onderuit en het zorgt ervoor dat je je rot voelt. Door mezelf te vergelijken met de mensen die met gemak nee zeiden en maat hielden voelde ik mezelf minder. Machteloos zelfs. Waarbij steevast de vraag “Waarom kan ik dat nou niet??” in mijn hoofd oppopte.

Ik voelde me minder, totdat ik achter het bestaan van de 1/3 regel kwam.

De 1/3 regel

De 1/3 regel is een soort wetmatigheid die mensen grofweg in drie groepen verdeelt en je kunt hem op veel situaties toepassen. Zo ook op de gevoeligheid voor snacken en weten dat de 1/3 regel bestaat geeft een bepaalde vorm van rust voor mij en veel van mijn klanten.

De 1/3 regel toegepast op de gevoeligheid voor snacken

Groep 1

De mensen in deze groep lopen totaal niet warm en koud voor snacks als chocola, koekjes, taart, chips etc. Het boeit hen gewoon niet. Als het wordt aangeboden eten ze het misschien, maar met hetzelfde gemak zeggen ze nee en voelen zich op geen enkele manier tekort gedaan. Ze denken zelden aan eten, het is meer functioneel dan iets anders en je zal hen niet zo snel een pint Ben & Jerry’s zien afrekenen bij de kassa.

Groep 2

De mensen in deze groep kunnen het lekkers best waarderen en eten het zeker, maar als het er niet is, vinden ze het net zo gezellig en prima. Het is hen om het even. Dit zijn de mensen die een stukje afbreken en de rest van de BonBonBloc terugleggen en het na één oreo voor gezien houden.

Groep 3

De mensen in deze groep gaan helemaal ‘aan’ als ze alleen al denken aan chocola en ander lekkers, laat staan als het voor het grijpen ligt. Nee zeggen en verleidingen weerstaan is ingewikkeld en kost veel moeite. Als ze aan iets beginnen móet het gewoon op.

Tot welke groep behoor jij?

Ik behoor duidelijk tot de derde groep en het grappige is dat ik mezelf vergelijk met iemand uit groep 1 waarbij ik dus een totale loser ben in vergelijking met die ‘sterke ander’.

Ik vraag diegene zelfs uit, op zoek naar die ene magische tip die het verschil gaat maken. De tip waardoor ik wél ineens met gemak mijn neus ophaal tegen een versgebakken goddelijk geurende brownie terwijl ik mompel “Niet zo’n trek, nee dank je”.

Als reactie op de vraag “Hoe doe jij dat nou eigenlijk?” halen de mensen uit groep 1 hun schouders op en zeggen “Ik doe het gewoon. Het is super simpel.” Aargghh… Geen magische tip. Ze doen het gewoon. Hoe dan?? vroeg ik mezelf, groen en geel van jaloezie, dan af.

Vergelijk jezelf met uit dezelfde groep

Het is appels en peren vergelijken als je jezelf vergelijkt met iemand die totaal geen complexe relatie heeft met eten. Je komt echt nooit gunstig uit die vergelijking, omdat die ander gewoonweg niet tot dezelfde groep behoort. Je bent niet zwak of kapot, je vergelijkt jezelf alleen met iemand die jouw probleem niet kent en dat is unfair.

Als je jezelf met een ander vergelijkt doe dat dan met iemand die tot dezelfde groep behoort als jij. Met mensen die dezelfde ingewikkelde relatie met eten hebben (gehad) en ook helemaal ‘aan’ gaan (gingen) op lekkere snacks en ook ‘bodemdrang’ kennen.

Dan kun je tips vragen: Hoe gaan zij met verleiding om en wat helpt hen om maat te houden?

Een stuk realistischer en eerlijker vergelijken. Toch? 😉

Een jaar met Ann

Op 5 oktober rond ik Een jaar met Ann af met mijn SEPTEMBER 2021 groep. Een mooi en soms best pittig jaar kan ik zeggen. Er is veel gebeurd, zoals dat gaat in een mensenleven.

Wat is het dan fijn om samen met anderen uit exacte dezelfde 1/3 groep met dezelfde problemen als jij aan de slag te zijn en een coach te hebben die 365 dagen naast je loopt. Een jaar waarin je oude patronen loslaat en nieuwe patronen ontwikkelt die je helpen om gezonder en slanker te worden en je helpen om betere keuzes te leren maken, ook tijdens de vakantie, feestdagen en als je een bak aan stress hebt omdat het op je werk of binnen je gezin niet helemaal lekker loopt.

Binnenkort gaat er weer een nieuwe groep van start en jij kan één van de deelnemers zijn. Vraag gratis en vrijblijvend een matchcall aan, om te kijken of Een jaar met Ann iets voor je is. En als het toch niet past zeg ik dat eerlijk en denk ik met je mee welke hulp dan passend is. Dus sowieso is je tijd goed besteed.

Vivian, deelneemster van de SEPTEMBER 2021 groep is intussen al 19 kilo afgevallen en gaat met vertrouwen de toekomst tegemoet, maar naast het feit dat ze slanker en fitter is dan ooit is ervaart ze ook veel meer rust. Check hier de video van ons tussentijdse evaluatiegesprek, waarin Vivian vertelt wat Een jaar met Ann haar tot dan toe heeft gebracht.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen