Waarom afvallen niet lukt als je een probleemdenker bent. En hoe je een probleemoplosser wordt.
18 mei 2020 
in Mindset

Waarom afvallen niet lukt als je een probleemdenker bent. En hoe je een probleemoplosser wordt.

Laatst was er paniek in huis. Mijn oudste zoon van 14 jaar moest na twee weken vakantie weer paraat zijn bij zijn eerste coronaproof online geschiedenisles. Helaas leek het internet niet mee te werken. Dat bleek echter zijn laptop te zijn. Tergend tenenkrommend langzaam was hij. Echt zo'n laptop die je het liefst uit het raam wil smijten.

Hij vloekte, mopperde en zuchtte

En dat begrijp ik. Het is ook rete-irritant als je een deadline hebt en alles erop wijst dat je deze niet gaat halen. Misschien ben ik vergeten hoe ik was op mijn 14e, maar nu als ouder en coach, keek ik naar hem en zag totaal geen poging om het probleem op te lossen. Hij zat daar een beetje verslagen naar zijn laptop te staren en een partij te zuchten. Alsof hij hoopte dat de laptop als een wonder opeens zich van zijn beste kant zou laten zien.

Hij staarde besluiteloos naar zijn laptop

Bij mij begint er dan iets te knagen. Aan de ene kant wil ik hem helpen, het probleem voor hem oplossen. Ik kon zo drie oplossingen voor hem verzinnen. Aan de andere kant is het zíjn probleem en help ik hem niet als ik altijd zijn problemen voor hem oplos. Ik kon uiteindelijk toch mijn mond niet houden en bood hem mijn laptop aan en opperde ook nog dat hij de laptop van zijn jongere broer kon gebruiken. Gebrom en gemompel was zijn reactie en verder keek hij zuchtend naar het nog lege beeldscherm.

Wie wil je zijn?

Het gebrek aan actie begrijp ik niet. Het is zo tegengesteld aan mijn eigen gedrag. Mijn brein gaat altijd razendsnel op zoek naar een oplossing. Wat is wel mogelijk? Wat heb ik nodig? Hoe kan ik daar aan komen? Wie kan mij daarbij helpen? Uiteindelijk bedacht ik dat hij het zelf maar moest uitzoeken en al weglopend gooide ik bovenstaande zin er spontaan uit: "Je bent óf het slachtoffer óf de probleemoplosser. Jij kiest!"

Kippenvel bedekte mijn armen

Dit is exact waar mijn klanten vaak tegenaan lopen! Precies zo! Wauw, wat een rake zin heb ik daar zojuist de wereld in geslingerd. Soms staren mijn klanten me glazig aan als ik vraag wat er nog meer mogelijk is, als de meest voor de handliggende oplossing niet mogelijk is of niet blijkt te werken. Wat heb je nodig? Wat belemmert je? Hoe kun je dit oplossen? Wat kun je nog meer bedenken?

Mijn klanten zijn probleemdenkers

Als er iets is waar mijn klanten echt goed in zijn is het piekeren over het probleem. En hoe dat zo gekomen is. En hoe lastig het is. En heel eerlijk, dat het ook best wel een beetje zielig is. Het valt ook allemaal niet mee. Elke keer weer gaat het mis. Elke keer vallen ze in dezelfde valkuil. Níets helpt. Níets werkt. Het is oneerlijk. Helaas biedt deze uitzonderlijke probleemdenkvaardigheid geen uitzicht op een toekomst waarin je grip hebt op je gewicht.

Ik leer mijn klanten om een probleemoplosser te worden

Het heeft geen zin om eindeloos in gedachtencirkels over het probleem na te denken. Dat lost niets op. Sterker nog, je geeft het probleem aandacht, waardoor het alleen maar zwaarder op je schouders drukt. Het in problemen denken kost ook megaveel energie. Zonde! Als je die energie nou eens steekt in het nadenken over en het uitvoeren van de oplossing! Dan gaat jouw wereld er echt anders uit zien. Wees creatief en verwacht niet dat de eerste de beste poging dé oplossing is. Soms moet je wel 5 of 10 verschillende dingen uitproberen om de oplossing te vinden. En dat is oké als jij het oké vindt.

Elke mislukte poging geeft waardevolle informatie

Je bent weer een stapje dichter bij de daadwerkelijke oplossing. Blijf in actie, laat je inspireren door anderen en het allerbelangrijkste, blijf weg bij het probleem. Zodra je merkt dat je gedachten weer vooral om het probleem blijven draaien, stop je hier bewust mee en richt je je op de oplossing. Vraag jezelf hardop af: "Oké, wat kan ik nú doen? Wat kan ik nu wél doen?"

Go for it!  

PS: Kom je er niet in je eentje uit omdat je eigenlijk nooit zo'n creatieve probleemoplosser geweest bent? Of los je juist creatief problemen op, maar niet als het op afvallen, gezonde keuzes maken, gemotiveerd blijven of je nieuwe gewicht behouden aankomt?

Vraag dan gratis een Waarom val ik niet af - Analyse aan, dan kijk ik even met je mee en krijg je een flink aantal praktische tips of inzichten waarmee jij stappen richting de oplossing zet!

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen