Wat als negatieve gedachten het afvallen belemmeren?
07 april 2020 

Wat als negatieve gedachten het afvallen belemmeren?

“Ook al wil ik het niet, ik merk dat mijn gedachten toch veel met het negatieve bezig zijn. Je hebt me al zoveel tips gegeven om me vooral te focussen op dingen die wel goed gaan. Maar het lukt me niet.” Ik kijk haar via mijn laptopcamera recht in de ogen aan en voel haar pijn en twijfel. Deze lieve klant heeft het moeilijk. Ze wil zo graag afvallen en verandering, maar de negatieve gedachten blijven opborrelen en zorgen ervoor dat er geen vertrouwen is. Negatief denken is niet nieuw voor haar. Ik loop al een tijdje met haar mee op haar afvalreis en zie haar ups en downs. Ze zit nu in een flinke down.


Jouw brein smult van negatieve gedachten

Het is niet zo vreemd dat het brein van mijn klant voortdurend richting het negatieve gaat. Dat het zwaar en ingewikkeld voelt en dat veel energie opgaat aan denken over de dingen die niet goed of perfect gaan. Zo is jouw en ook mijn brein geprogrammeerd. Om te overleven moet het ‘afwijkende’ opvallen. De vijand in de vorm van een roofdier of buurstam moet in de verte tussen de schaduwen van de bomen en struiken de aandacht trekken. Je moet tussen al de eetbare planten de giftige eruit kunnen filteren. Jouw brein is getraind om gevaar op te merken en heeft helemaal niets aan positieve informatie. Het is zinloos om daarmee bezig te zijn, dus zijn we niet gewend om hiermee bezig te zijn. Dat je de vierde keer vergat de trap te nemen in plaats van de lift, maar dit dus wel degelijk drie keer hebt gedaan, is niet belangrijk. Het feit dat je maar liefst vijf keer ‘nee’ hebt gezegd tegen al het lekkers dat je vandaag werd aangeboden, voordat je overstag ging voor die appeltaartpunt, is je totaal niet bij gebleven. Je baalt vreselijk van jezelf omdat je potverdorie wéér gezwicht bent terwijl je het jezelf nog zó had voorgenomen om niets te nemen. Ook vergeet je voor het gemak dat je dit keer wél had opgemerkt dat je moe was en daarom toch weer de bodem van de zak chips geraakt hebt.

Goed nieuws is saai

Jouw brein is zó gefocust op het negatieve, op hetgeen dat mis gaat en niet volgens jouw plan verloopt, dat alle tientallen keren dat het wél goed gaat totaal niet opvallen. Kijk maar eens naar het nieuws. Negen van de tien berichten gaat het over iets ergs dat ergens in de wereld gebeurt. De roddelbladen schrijven vooral over alle ‘stiekeme’ dingen die ‘onze’ BN-ers gedaan hebben. Dat zijn de dingen die ons brein boeiend vindt. Want stel nou eens dat er alleen maar verhalen in staan in de trant van Willem Alexander vertrekt om 8.00 uur stipt naar zijn werkkamer. Om 12.00 uur eet hij smakelijk zijn door Maxima klaargemaakte volkoren boterhammen met kaas en reepjes paprika, waarna hij een kwartiertje door de paleistuin wandelt. Hij sluit zijn werkdag om 16.40 uur tevreden af, omdat hij toch maar weer drie ‘to do’s’ van zijn lijstje heeft kunnen afstrepen. “Gaap”. Alleen het schrijven van deze passage trekt alle energie uit mijn systeem. SAAI! Ons brein wil iets te doen hebben. Het wil geëntertaind worden. Het wil ACTIE. 

Er gaan meer dingen goed dan fout

Als je naar de werkelijkheid kijkt zijn er véél meer positieve dan negatieve dingen. Er zijn ontzettend veel momenten dat alles z’n gangetje en oké gaat. Maar het valt niet op. Het is zo oninteressant in het kader van overleven dat het gewoon niet opgepikt wordt door jouw brein. Wij mensen leren zelden via onze opvoeding of school om ons bewust te zijn van de vele positieve dingen in ons leven. Helaas kom je soms in je leven op het punt dat de focus op het negatieve je opbreekt en jou belemmert om iets te bereiken. Afvallen en op dat gewicht blijven, zoals in het geval van mijn dappere klant. Ze is in het VIP jaartraject gestapt omdat ze echt heel graag wil afvallen en erachter kwam dat dit zonder hulp niet mogelijk was. Zolang zij echter in deze negatieve mindset blijft, zal zij er een zware dobber aan houden. Haar hele afvalproces blijft enorm groot en zwaar voelen. Wat weer voor sabotagepogingen van haar brein zorgt omdat het brein zich nou eenmaal fijn en prettig wil voelen. Dat hele afvalgebeuren is maar niets, het moet maar snel weer normaal worden!

Train jezelf in het opmerken van het positieve

Je kunt de focus op het negatieve alleen maar doorbreken door jezelf te trainen om ook naar het positieve te kijken. En ja, dit is echt trainen! Zoals spierballen kweken niet vanzelf gaat door erover te denken of te praten, zo leer je ook niet je bewust te zijn van alle positieve dingen in jouw leven door het te willen. Dit vraagt inzet, oefening en commitment. En heel veel herhaling! Start jouw training door vanaf nu elke dag 5 positieve dingen op te schrijven. Door het op te schrijven dwing je jouw brein om hier nog bewuster mee om te gaan. (Hier bestaan ook leuke apps voor, zoals Gratitude.) In het begin kan het als een struggle voelen en kost het je misschien veel moeite om er vijf te bedenken. Dit is oké. Het is namelijk nogal een omschakeling waar je even aan mag wennen. Vertrouw er maar op dat het net zo gaat als dat je overweegt om een nieuwe auto te kopen en je ineens overal diezelfde auto (in jouw favoriete kleur zelfs!) voorbij ziet rijden. Of je wilt een nieuwe liefde vinden wat niet lukt, maar je ziet jezelf steeds weer geconfronteerd met een wereld vol verliefde stellen. Grrr, zij wel! Na een week of twee weken daag je jezelf uit om 10 dingen op te schrijven. En nog later kun je het uitbreiden naar 10 dingen per dagdeel. Het zal steeds makkelijker gaan, want als de focus eenmaal verlegd is, dan begrijp je niet eens meer dat deze dingen je nooit eerder opvielen. Het is toch zó duidelijk!

Kom je niet verder dan steeds weer dezelfde 5 dingen?

Vraag dan eens een vriendin om met je te sparren aan het eind van de dag. Laat haar lekker doorvragen. Of neem gerust contact op met mij door een mail te sturen naar info@annscoaching.nl of vraag gratis een Waarom val ik niet af – analyse aan. Ook ik was geen ster in het positieve opmerken, maar het lukt me steeds beter. Dus als ik het kan, is er serieus ook hoop voor jou. Alleen heb je misschien net even een zetje nodig en dat geef ik met plezier.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen