Laatst dacht ik weer dat ik Superwoman was, die nog tientallen kleine to-do’s én een online training met personal trainer Hanne de Wachter voor mijn vertrek om uiterlijk 9:20 uur kan proppen. De training was van 08:00-09:00, prima te doen, toch? Oeps, ik vertrok bijna een half uur te laat naar mijn afspraak. Onderweg in mijn vertrouwde zwarte Peugeot 107 met grote oranje klavers 4 reed ik op de A28 vanuit Nijkerk richting Amersfoort naar mijn afspraak. Een toffe brainstormsessie voor een inspiratie- en netwerkevent voor ondernemende types in het theater op 10 september 2020 met mijn mede Podiumtijgers Tamara en Jacob en onze ‘juf’ Marleen Bekker. Gelukkig maakte ik me niet al te druk. Ik voel me thuis in de fijne podiumtijgergroep en ik wist zeker dat het geen probleem was dat ik later zou aanschuiven.
Mijn aandacht was niet bij de weg
Podcasts luisteren vind ik heerlijk tijdens het reizen. De tijd vliegt voorbij en meestal vind ik het jammer dat ik op plaats van bestemming ben. Zo ook deze ochtend. Ik voedde mijn brein met fijne informatie van een andere coach die ook niet in diëten gelooft, maar in een goede relatie met eten. Geweldig om bevestiging te krijgen van wat ik zelf al doe. Doordat deze coach een net iets andere benadering heeft dan ik, inspireert ze mij enorm. Intussen reed ik keurig 100, passeerde ik vrachtwagens en zag ik in de verte de afslag naar de A1. Deze afslag heb ik al tientallen keren eerder genomen op weg naar Barneveld voor al mijn opleidingsdagen tot personal trainer en lifecoach, en ook naar Ede, waar de vader van mijn kinderen woont. Bekend terrein!
Verkeerde afslag
Hup daar ging ik al, op het moment van het nemen van de afslag dacht ik “SHIT! Ik had rechtdoor gemoeten!" Hoe krijg ik het voor elkaar om een verkeerde afslag te nemen, terwijl ik al te laat was! Google Maps had toch keurig de weg voor me uitgestippeld? (geluid is altijd uit). Op mijn telefoon zag ik dat dit geintje me 20 minuten extra kostte! De eerstvolgende afslag was ruim 10 kilometer verderop. Ik baalde ervan. Een half uur te laat is al niet iets om trots op te zijn, maar een uur te laat is echt heel vervelend. Al verder rijdend maakte ik mezelf uit voor van alles en nog wat.
Vroeger had ik me hier enorm druk over gemaakt en me diep voor geschaamd met een intens zwaar gevoel in mijn maag. Door mijn opleidingen en mijn eigen trajecten op gebied van zelfontwikkeling kan ik hier gelukkig een luchtiger mee omgaan. Het helpt om naar de feiten te kijken en gedachten te kiezen die hierbij horen. “Oké, dit gemopper heeft geen zin. Ik kan het niet meer veranderen of mooier maken dan het is. Ja, het is onhandig en verdient geen schoonheidsprijs. Aan de andere kant, Tamara, Jacob en Marleen redden het prima zonder mij. En hoe fijn is het om straks binnen te stappen en er al een bijna kant en klaar plan uitgedacht is.”
Reptielenbrein
Eigenlijk was het hele voorval wel grappig en vooral het keiharde bewijs dat mijn reptielenbrein achter het stuur zat en niet ik zelf. Autorijden doe ik al een tijdje en waar het in het begin van mijn rijlessen echt hard werken was (op de weg letten, schakelen, sturen, verkeersborden interpreteren, acties van andere weggebruikers inschatten etc.) denk ik daar nu geen seconde meer bewust over na. De route die ik reed had ik al tientallen keren gereden en ook daar hoefde mijn brein nu niet hard voor te werken. Terwijl ik met de intentie “richting Amersfoort” in de auto was gestapt (ik had het zelfs in Google Maps gezet!) had mijn reptielenbrein het automatische programma “Richting Barneveld” aangezet toen ik mijn denkende brein inzette om naar de podcast te luisteren.
Daarom is afvallen zo lastig om vol te houden!
Het is zo tekenend voor waarom je terugvalt in oude patronen als je wilt afvallen. Als je iets anders wilt doen dan ‘normaal’ (en dat kan ook prima iets anders zijn dan afvallen) dan heb je daarbij je denkende breindeel, de neocortex, hard nodig. Dit breindeel weet precies wat je wilt doen en hoe je dit voor elkaar krijgt. Dit breindeel gebruiken kost je lichaam veel energie. Daarom heeft je brein heel handig een tool voor energiebesparing ontwikkeld; je brein maakt automatische programma’s van alles wat je een paar keer hebt gedaan. Ideaal! Dan hoef je niet continu hard te denken en te werken (denk aan de eerste paar autorijlessen) en voer je veel handelingen totaal onbewust uit. Jouw hele dag zit hiermee volgepakt. Denk bijvoorbeeld aan je ochtendritueel. De wekker gaat, met een slaperig hoofd ga je naar je badkamer, poets je je tanden, kleed je je aan. Je kent het wel. Dit gaat allemaal op de automatische piloot, hoe fijn is het om niet over elke stap na te moeten denken.
Ook bij jou zit jouw reptielenbrein vaak achter het stuur
Intussen heb jij een heel leven achter de rug en heeft je brein duizenden automatische programma’s gevormd om jou staande te houden op een manier waarbij er ook nog wat energie overblijft om te kunnen vluchten of vechten als je in gevaar bent. Deze automatische programma’s worden ingezet bij het uitvoeren van handelingen, maar als mens zitten we ook vast in dezelfde gedachtenpatronen en ideeën over hoe de wereld eruit ziet en hoe iets hoort. Aan eten en je gewoonten daaromheen zijn ontzettend sterke, vaak onbewuste programma’s gekoppeld. Welk eten je in de supermarkt koopt, hoe je iets klaarmaakt, hoe laat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet en wat je bij welk gevoel, emotie of gebeurtenis eet. Bij al deze zaken zit je reptielenbrein achter stuur en heeft jouw denkende breindeel niets in te brengen. Dat hoeft ook niet, want alles is goed geregeld. Tenminste…
Als je wilt afvallen moet JIJ het stuur overnemen
Is het wel goed geregeld? Ben jij tevreden met de keuzes die je maakt en met het leven, het lichaam en het energieniveau dat je hebt? Zo ja, niets meer aan doen. Zo nee, dan geef ik je hier een belangrijke tool die onmisbaar is als jij wilt afvallen en verandering in jouw leven wilt. Jijzelf moet achter dat stuur zitten als je verandering en nieuwe gezonde patronen wilt creëren. Om dit voor elkaar te krijgen zal je eerst moeten ontdekken wanneer je reptielenbrein achter het stuur zit. Wanneer zit jij vast in je routine? Onder welke omstandigheden gaan bepaalde automatische programma’s van start? Welke gedachten bevinden zich onder een dun ijslaagje in je brein? Om dit allemaal op te merken draait het om één ding: AANDACHT. Aandacht voor jezelf, voor je handelingen en voor je gedachten. Bewustwording is één van de essentiële stappen naar een slanker lichaam en het grip krijgen en houden op je gewicht. Zodat je doorkrijgt wat er nou precies gebeurt als jij voor die koek kiest in plaats van die appel of wanneer je ’s avonds op de bank ploft en daar iets te snacken bij moet hebben. Jij weet best wat gezond is en wat je zou moeten doen. Wil je afvallen en het gewicht er ook afhouden, dan moet jij achter het stuur plaatsnemen. De eerste stap hierin is aandacht.
Wil je jouw automatische programma’s snel ontdekken en doorbreken?
Aandacht hebben voor jezelf en je patronen is een mooi proces, maar kost ook veel tijd. Hoe dit werkt en hoe je dit efficiënt en praktisch aanpakt kan nog best een uitdaging zijn. Deze stap en nog flink wat andere stappen heb ik heel gestructureerd vormgegeven in mijn online programma 8 weken met Ann.
Dit programma is geen dieet waarin je de stappen en eetregels van een ander volgt. In het programma draait het om jou. Wat belemmert jou in het uitvoeren en volhouden van een beter eet-of leefpatroon? Je weet wat je wilt, maar het lukt niet. Daar gaan we mee aan de slag. Je krijgt niet alleen kennis maar juist ook inzichten hoe het bij jou in je brein en in jouw leven werkt.
Je zet de eerste stappen om oplossingen te vinden die voor jou werken in jouw leven met jouw voorkeuren. Kortom, in 8 weken neem ik je mee in wat jij nodig hebt om af te vallen zonder dieet, zodat je grip krijgt en houdt op je gewicht. De rest van je leven. Klik hier als je meer wilt weten over 8 weken met Ann, omdat jij het afvallen dit keer anders wilt aanpakken!
Neem het heft in eigen hand, neem plaats achter het stuur en heb AANDACHT voor jezelf.
Lieve groet, Annoesjka