Bij hoeveel hongerkracht eet jij? Een slimme tool die helpt bij het afvallen.
“Zal ik nu eten of straks? Voor de zekerheid eet ik nu alvast iets, want stel dat de afspraak uitloopt? In mijn tas heb ik altijd eten op voorraad. Een appel, wat mandarijnen, een bakje ongebrande noten en een Atkins reep. Stel je voor dat ik honger krijg! Eigenlijk ben ik de hele dag op die manier met eten bezig.” Mijn klant zit schuin tegenover me en wiebelt een beetje op haar stoel. We hebben het over trek en honger. “Honger vind ik een heel naar gevoel.” Zij is niet de enige. Mijn klanten zijn vaak bang voor honger. Dit gevoel is één van de redenen dat ze de hele dag met eten bezig zijn. Alles om ervoor te zorgen dat het gevoel van honger hen niet treft.
Hongerkracht
Ik zocht naar de juiste woorden en wist dat mijn klant van zeilen hield. Bij zeilen houd je rekening met de windkracht. Bij windkracht 1 of 2 gebeurt er niet veel en bij windkracht 8 of hoger betekent dit een pittige storm en blijf je liever met je zeilboot in de haven. “Wat kan ik me bij jouw honger voorstellen? Bij hoeveel hongerkracht op een schaal van 1 tot 10 eet jij dan meestal?” Haar ogen dwaalden weg en ze stelde zich het gevoel voor in haar lichaam. “Tja, bij hoeveel hongerkracht wil ik al eten? Ik denk bij hongerkracht 2 al wel. Ik ben echt heel bang voor honger en heb dus altijd wel iets bij me voor het geval dat.”
Je lichaam krijgt geen kans om vet te verbranden
Aha, hier hebben we één van de redenen te pakken waarom vet verliezen en afvallen lastig is voor mijn klant. Haar angst voor honger zorgt ervoor dat ze de hele dag door eet. Voordeel is dat ze een rommelende maag en een voor haar vervelend gevoel vermijdt. Nadeel is dat haar vetlaag mooi blijft zitten. Haar lichaam zal dit kostbare blubberige goedje namelijk echt niet inzetten als brandstof als er om de twee uur een nieuwe lading makkelijk te gebruiken energie binnenkomt in de vorm van koolhydraten. (Fruit, noten, cracker etc.) Je lichaam gaat ALTIJD voor makkelijk. Vet omzetten naar energie is zeker mogelijk, maar kost moeite. Daarnaast wil je lijf vet het liefst als back-up houden voor de bittere koude tijden met voedselschaarste. Alleen die tijd komt in het moderne leven niet voor, met eten en drankjes bij elke sociale gelegenheid en te koop op elke straathoek! Als er elke twee uur brandstof vanuit koolhydraten (glucose) binnenkomt, dan is de keuze snel gemaakt voor je lichaam.
Ongevoelig voor het hormoon insuline
Naast het feit dat je lichaam zijn eigen vetvoorraad niet aanspreekt als brandstof, is een ander nadeel van steeds maar voedsel aanbieden aan je lichaam, dat je cellen ongevoelig worden voor insuline. Je cellen worden als het ware een beetje 'doof' voor insuline en reageren steeds minder goed en efficiënt om de glucose de cellen binnen te laten. Ik bespaar je het technische verhaal, het komt erop neer dat glucose- en insulinewaarden in je bloed te hoog zijn met als resultaat dat je lichaam in de vetopslag modus staat én dat je in het voorloperstadium zit van het ontwikkelen van diabetes type 2. (Je hoeft niet eens overgewicht te hebben om te hoge suikerwaarden te hebben.) Gevolg van insuline-ongevoeligheid met te hoge bloedglucose- en insulinewaarden is de toename van de hoeveelheid vet, het moeizaam kunnen afvallen en mogelijk een verhoogd risico op allerlei symptomen die een negatief effect hebben op je gezondheid. Denk aan hoge bloeddruk, hoge suikerwaarden, laaggradige ontstekingen, verzwakking van je immuunsysteem en op termijn hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 etc.
Observeer wanneer je eet
Wil jij afvallen en vet verliezen, volg dan eens een week of twee hoe vaak je iets eet (Ja, ook dat beetje suiker of honing in je thee en dat kleine dropje als je langs de pot met drop loopt!) Observeer ook je hongerkracht en geef dit een cijfer op een schaal van 0 tot 10. Bij 0 heb je geen enkele honger, je bent misschien zelfs licht verzadigd van een vorig eetmoment of je heb een neutraal gevoel. Bij 10 heb je echt een enorme honger. Je maag rommelt flink en je merkt een hol gevoel op in je maagstreek en een gebrek aan energie. Schrijf dit allemaal op in een notitieboekje. Dit noteren is heel waardevol. Je hoeft het niet te onthouden (= onmogelijk voor je brein) en omdat het op papier staat heb je overzicht en kun je patronen herkennen.
Eet pas bij een hongerkracht van 8 of hoger
Na twee weken maak je de balans op. Bij hoeveel hongerkracht eet je meestal? Hoe komt dat? Hoeveel eetmomenten heb je op een dag? Krijgt je lichaam eigenlijk wel de kans om je eigen vet als brandstof in te zetten? Of zit er toch alweer voedsel in wat veel makkelijker te gebruiken is als energiebron? Nu je dit in kaart hebt gebracht kun je veranderingen doorvoeren. Wil je afvallen, vet verbranden en goed voor je lichaam zorgen? Eet dan pas als je lichaam aangeeft dat je écht honger hebt. Niet een beetje, maar serieuze trek. Minimaal een hongerkrachtcijfer 8. Hoger mag ook.
Lange tijd zonder eten eng?
Merk je dat het vooruitzicht van het voelen van honger je onrustig maakt, net als bij mijn klant? Schuif dan je grens in kleinere stapjes op. Schuif van een hongerkracht 2 naar een 4 of van een hongerkracht 4 naar een 6. Stel jezelf vragen: Waar ben je bang voor? Wat is het ergste dat je kan gebeuren als je een uur later eet? Welke associatie heb je bij even niet kunnen eten?
Heb vertrouwen in je lichaam. Je lichaam bevat DNA van mensen van heel lang geleden. Mensen die waarschijnlijk al blij waren als ze elke dag één keer konden eten. De reden dat je lichaam vet opslaat is dat je kunt overleven als er een tijdje geen eten voorradig is. Vroeger ging het om dagen. Je mag verwachten dat jouw lichaam (mits redelijk gezond!) prima een halve dag zonder eten kan.
In het begin moet je lichaam zich mogelijk even aanpassen en merk je dat je duizelig of licht in je hoofd bent of trillende handen krijgt. Weet dat dit tekenen zijn dat je lijf insuline-ongevoelig is. Reden te meer om je lichaam erop te wijzen dat je een lading aan waardevolle brandstof met je meedraagt in de vorm van vet.
Geef je lichaam de kans jouw vet te gebruiken
Dit doe je door meer tijd tussen je eetmomenten te houden en pas te eten als je lichaam om brandstof vraagt. Verwar dit niet met je hoofd dat om eten vraagt. Maar dat is voer voor een heel ander blog.
Ik hoop dat je met deze waardevolle tool meer inzicht krijgt in je eetpatroon en de redenen waarom je eet en positieve veranderingen doorvoert. Tof als je me op de hoogte houdt van jouw ervaringen als je deze tool toepast.
Annoesjka
PS: Heeft het eten op basis van je hongerkracht niet het gewenste effect of houd je het afvallen gewoon niet vol en trap je steeds weer in je oude valkuilen? Modder niet langer in je eentje aan en vraag een gratis Waarom val ik niet af – analyse. Ik kijk in een online gesprek geheel vrijblijvend even met je mee en je krijgt minimaal twee praktische tips of inzichten waar je weer mee verder kunt.