Afvallen? Kom opdagen als het er echt toe doet!
08 februari 2022 

Afvallen? Kom opdagen als het er echt toe doet!

Voel je je aan het begin van de dag supersterk en heb je scherpe voornemens om er een goede dag van de maken, een dag zonder gesnaai? En prop je dan toch op het eind van de dag die Tony Chocolonely of Lays paprika chips in je mond?

Retefrustrerend! Toch?

Je doet zo je best, je wilt graag afvallen en je weet wat je moet doen, maar als het puntje bij het paaltje komt ben je er niet op het moment dat je jezelf het hardst nodig hebt.

Je laat jezelf ermee wegkomen wat ervoor zorgt dat je tóch dat pak koek naar binnen schuift en niet je ontbijt/lunch voor de volgende dag voorbereidt. Dat je geen tijd maakt om je maaltijden voor die week te plannen en weer makkelijk en ongezond eten bestelt in plaats van die gezonde maaltijd kookt waar je alle spullen al voor in huis hebt. En o wat is het dan makkelijk om die workout te skippen.

Je start is goed, maar later op de dag kan het je geen bal schelen

Vroeg in de ochtend neem je jezelf voor wat je die dag allemaal gaat doen en niet doen. Misschien schrijf je iets in een journal, mediteer je kort, schrijf je een affirmatie op, lees je dit blog of luister je een toffe podcast. Super waardevol natuurlijk.

Zo vroeg op de dag is het echter dikke kans niet jouw moeilijkste moment. Jouw moeilijkste moment zit misschien wel aan het eind van de middag, je hoofd nog vol van je werk en die opmerking van je collega. Of je hebt het lastig in de avond als je moe op de bank ploft met je telefoon, je gedachten automatisch naar eten gaan en je lijf ook nog eens smacht naar chocola of chips.

Op dat moment ploppen alle redenen op om toe te geven aan je verlangen: “Ik ben te moe / het was een rotdag / ik heb het wel verdiend / wat kan het schelen, dit hele afvallen lukt toch nooit / dit ene ding kan geen kwaad / let ik morgen nog beter op.” etc.

Je dag starten met een ochtendroutine heeft nul effect als je juist op het moeilijkste moment van jouw dag het laat afweten.

Je moet er juist op dat lastigste punt 100% voor jezelf zijn. Juist dàn moet je komen opdagen voor jezelf. Dat is écht werken aan verandering. Gaat het altijd goed? Is het makkelijk? Nee, tuurlijk niet.

Alleen plannen en voorbereiden is niet genoeg

Je moet inspanning leveren op het moment van beslissen om wel of niet toe te geven aan je verlangen.

Je kan het allemaal prima in je hoofd voor elkaar hebben: een helder beeld van jezelf wie je wilt zijn, hoe je het gaat aanpakken en je affirmaties repeteren, maar later die dag toch een keuze maken die daar totaal haaks op staat.

Je goed voorbereiden betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk in actie komt op het moment dat het ertoe doet. Het is alsof je alle ingrediënten met de juiste hoeveelheden op je aanrecht zet, maar toch die maaltijd niet kookt.

De voorbereiding is belangrijk en zeker nodig, maar je moet wel doorzetten op het keuzemoment zelf!

Eerlijk zijn over wanneer je écht aan de bak moet

Een podcast luisteren, dit blog of een zelfhulpboek lezen, een dieet volgen, in een coachtraject stappen is niet hetzelfde als het werk doen dat echt nodig is.

Het geeft je de tools die je nodig hebt op je moeilijke momenten, maar jij moet dan nog wel het werk er daadwerkelijk mee uitvoeren.

Wanneer is dat moment voor jou? En dat kan op verschillende momenten zijn op de verschillende gebieden van jouw leven.

Om je relatie goed te houden, moet je wellicht aan de bak wanneer je geïrriteerd of gekwetst bent door je partner. Relatietherapie en lezen over relaties helpen niets als je die kennis niet toepast als het hard nodig is.

Je kunt nog zoveel weten en leren over gezonde voeding, maar als het lekkers je vanuit de kast roept en het je op dat moment niets kan schelen ga je compleet voor de bijl en is al je kennis zinloos.

Gebruik je de kennis en tools op het moment dat je ze moet gebruiken?


Jouw werk moet gedaan worden,

wanneer jij het juíst wilt vermijden


Dit is de weg naar verandering en transformatie. Juist het werk doen en komen opdagen als je er totaal geen zin in hebt omdat je moe bent, niet lekker in je vel zit, gedoe met je partner of kinderen hebt of vol in de stress zit.

Je ontwikkelt nieuwe patronen en consistentie als je aan de slag gaat met jouw moeilijkste momenten. Als neigt toe te geven aan je verlangen om chocola te eten of op de bank te hangen terwijl je een ommetje zou doen. Je hebt het nodig dat jij op die momenten alle kennis en tools uit de kast trekt om jezelf hierin te begeleiden.

Dus stop met je je gefrustreerd te voelen dat resultaten uitblijven als je alleen het werk doet als het makkelijk gaat en jij jezelf toestaat om in je oude patronen te vallen als je er geen zin in hebt of puf voor hebt.

Kom opdagen voor jezelf, met geduld en compassie.

Webinar over voorkomen van terugval in je oude patronen

En lukt dit niet in je eentje? Voel je vrij om mij te mailen of meld je gratis aan voor mijn webinar.

In dat webinar ontdek je nog 5 andere redenen waarom jij het afvallen niet volhoudt en makkelijk in je oude patronen valt. Uiteraard krijg je van mij ook 5 tips hoe je terugval voorkomt en op een ontspannen manier wél met afvallen bezig blijft.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen