Huh, zit die Annoesjka nou ook nog in de bouw? Nope, zeker niet. Al kun je het misschien wel een beetje zo zien. Mijn klanten leg ik deze vraag namelijk vaak voor. Als jij je eigen huis ontwerpt en bouwt, van welke bouwmaterialen maak je dan het liefst gebruik? Ga je voor lekker goedkoop of juist voor duur? Voor snel leverbaar en simpel te gebruiken, maar van dubieuze kwaliteit of liever iets langer wachten en meer stappen nodig om het te kunnen gebruiken, maar zeker weten dat de kwaliteit echt goed is?
Voor kwaliteit gaan lijkt zo logisch
Volmondig antwoorden mijn klanten meestal stuk voor stuk “Uiteraard kies ik voor goede kwaliteit.” Op mijn waarom vraag verklaren ze dat ze een stevig huis willen, dat niet bij de geringste storm omvalt. Dat ze zeker willen weten dat het de komende 30 tot 40 jaar zonder problemen meegaat, ook bij een eventuele aardbeving etc. Bij het bouwen van je huis is het inderdaad verstandig om goede bouwmaterialen te kiezen. Dit geldt overigens ook voor parkeergarages, kantoorgebouwen, bruggen en viaducten natuurlijk. Het kippenvel schiet over mijn lijf als het journaal bericht over een plots ingestorte brug of over ingezakte daken van parkeergarages door teveel sneeuw op het dak.
Je lijf is ook een huis
Kijk eens naar je lichaam alsof dat jouw huis is. Een huis dat je warm houdt en beschermt tegen indringers van buitenaf. Het zorgt ervoor dat jij kunt lopen, springen, denken en eten. Je hebt er slechts eentje van en daar moet je je hele leven mee doen. Het heeft, in tegenstelling tot echte huizen, zelfs een zelfherstellend vermogen. Het is geen enkel probleem als jij je per ongeluk de buitenzijde kapot maakt omdat je in vinger snijdt of omdat je valt op je knie die daarna bont en blauw is met een flinke schaafwond. De artsen van tegenwoordig kunnen je huis oplappen als je een onderdeel breekt of als je gekke vlekken krijgt en ze kunnen zelfs onderdelen vervangen als er iets onherstelbaar beschadigd is.
De kwaliteit van je cellen bepaalt de kwaliteit van je lichaam
Zoals de kwaliteit van een echt huis bepaalt wordt door de kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen, zo wordt de kwaliteit van jouw persoonlijk huis / lichaam bepaalt door de kwaliteit van je cellen. Je lichaam repareert en vervangt je de cellen van alle soorten weefsels in jouw lichaam de hele dag door, waardoor je lichaam zich aanpast aan de gevraagde belasting en omstandigheden. Dit heet de ‘turnover’ tijd. Elke weefselsoort heeft een eigen tijdsperiode dat het erover doet om alle cellen te vervangen door kwalitatief nieuw volwaardig weefsel. De cellen die je dunne darm aan de binnenkant bedekken zijn na 24 uur alweer voor de helft vervangen. De helft van je huidcellen zijn na 14 dagen vervangen. Botweefsel heeft 4-6 weken nodig om voor de helft vervangen te worden en kraakbeen heeft zelfs 7 jaar nodig!
Je bent wat je eet
Maar wat bepaalt nou de kwaliteit van je cellen? Met logisch nadenken kom je al snel tot de conclusie dat je voeding deze kwaliteit bepaalt! Je lichaam breekt namelijk alles wat je eet middels de vertering af tot zulke kleine bouwstenen dat deze door je lijf kunnen worden opgenomen of gebruikt kunnen worden om iets nieuws van te bouwen. Koolhydraten worden bijvoorbeeld afgebroken tot glucosemoleculen , eiwitten naar aminozuren en vetten tot vetzuurketens.
Slecht bouwmateriaal zorgt voor zwakke gebouwen
Denk eens aan lange eiwitketens die in ei, kaas, vlees of noten zitten. Je spijsverteringsproces knipt de ketens in hele kleine stukjes, aminozuren. Er zijn verschillende soort aminozuren en door bepaalde combinaties te maken ontstaan er andere soorten eiwitten. Je lichaam gebruikt eiwitten als basis voor spieren, maar ook voor enzymen en hormonen. Als je wilt dat je lijf kwalitatief goede eiwitten maakt, zodat je spieren van solide materiaal gemaakt worden en je hormonen exact de juiste samenstelling krijgen, dan zal jij ervoor moeten zorgen dat deze kwalitatief goede materialen voorhanden zijn. Stop jij baggermateriaal in je lichaam, dan kan je lichaam alleen met baggermaterialen werken en zal de kwaliteit van je lichaamsweefsels ook wel eens bagger kunnen zijn. Ja, van de vetzuurketens bouwt je lichaam nog steeds celmembranen als celwanden, maar de kwaliteit van de vetzuren bepaalt hoe veerkrachtig de celwand is en hoe soepel doorlaatbaar de membranen zijn voor voedingsstoffenuitwisseling en het doorgeven van electro-impulsen in je zenuwen bijvoorbeeld. Je bent dus echt letterlijk wat je eet.
Hoe dichter je voeding bij de natuur zit, hoe beter de kwaliteit
Dit is exact de reden waarom het gezonder is om voeding te kiezen die zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. Voeding die zo min mogelijk door de fabriek bewerkt is. De fabriek maakt uiteraard ook gebruik van producten uit de natuur, maar heeft deze wel uit elkaar gehaald en bewerkt. Heeft er stofjes (o.a. vitamines en mineralen) uitgehaald, de vorm veranderd en vaak andere stoffen zoals bijvoorbeeld E-nummers (voor een mooie kleur, voor een betere smaak, zodat de stoffen gemengd blijven) terug gestopt. Het lijkt in de verste verte niet meer op het product zoals de natuur het gebouwd heeft. Ons lichaam werkt echter nog met de genen en het brein van vele 100.000 jaren terug. Het is ingesteld op producten zoals de natuur ze gemaakt heeft en herkent de lege omhulsels en synthetische look-a-likes niet. Ja, het kan nog steeds wel de voeding afbreken en omvormen tot bepaalde cellen, maar of de werking en de kwaliteit van de cellen hetzelfde doet, dat is maar zeer de vraag.
Kies voeding die de oma van je oma nog zou herkennen
Doordat je lichaam voortdurend bezig is om weefsels te vernieuwen, zal het veranderen van je voedingspatroon soms al heel snel merkbare verschillen opleveren. Kijk maar eens naar de cellen aan de binnenkant van je darm. In 24 uur is de helft vervangen. De tweede helft duurt er langer over, maar binnen twee weken heb jij totaal andere darmbekleding dan eerst. Kies je voor volwaardige voeding, die de oma van je oma nog herkend zou hebben, dan zal de kwaliteit van je cellen er enorm op vooruit gaan. En dat merk jij bijvoorbeeld in je energie, je focus en in je huidkwaliteit.
Hoe ziet dat er dan praktisch uit?
Koop zoveel mogelijk eten zonder streepjescode en vraag je af of de oma van je oma het zou herkennen. Hieronder volgt een opsomming van wat er zoal in je boodschappenkar zou kunnen belanden. Verwacht niet van jezelf dat je van de één op de andere dag je gewoontes kunt veranderen. Bewustwording is al een eerste stap en daarnaast zoek je bijvoorbeeld elke week een nieuwe recept uit dat je lekker en goed te maken lijkt. Op die manier is het een leuke en interessante ontdekkingsreis en leer je stap voor stap steeds meer bij.
Volwaardige koolhydraten
- verse groenten bij voorkeur of groenten uit de diepvries en pot (zonder toegevoegde suikers of zout)
- peulvruchten
- volkoren graanproducten (volkoren en speltbrood, roggebrood, pasta, zilvervliesrijst)
- koude aardappelen (als je ze eerst laat afkoelen en in de koelkast zet, beïnvloeden ze je bloedsuikerspiegel aanzienlijk minder)
- vers fruit
Volwaardige eiwitten
- vlees
- gevogelte
- magere en vette vis
- eieren
- kaas en halloumi
- kwark, skyr, yoghurt
- noten (ongebrand en ongezouten)
- peulvruchten
- volkoren graanproducten (volkoren en speltbrood, roggebrood, pasta, zilvervliesrijst)
Volwaardige vetten (alles met mate)
- olijfolie
- kokosolie
- roomboter en ghee
- avocado en avocado olie (niet verhitten)
- walnoot olie (niet verhitten)
- noten (ongebrand en ongezouten)
- visolie en krillolie (in supplementen)
Vezels
- groenten
- fruit
- volkoren graanproducten (volkoren en speltbrood, roggebrood, pasta, zilvervliesrijst)
- koude aardappelen
- peulvruchten
- noten
Ik ben benieuwd wat je van deze informatie vindt. Kun je er iets mee? Vind je het ingewikkeld of juist niet? Als ik je ergens mee kan helpen, laat het me vooral weten. Ik vind het super tof om over voeding, het lichaam en het brein te praten en kijk graag mee hoe jij hier stap voor stap zaken in kunt verbeteren.
Dit advies gratis en geheel vrijblijvend en ook nog eens heel persoonlijk, want niemand is hetzelfde, geen twee lichamen zijn gelijk en iedereen bevindt zich in andere omstandigheden. Vraag nu gratis mijn Waarom val ik niet af - analyse aan.