Laatst liep ik voorbij een vette 1+1 gratis aanbieding bij de supermarkt. Iglo lekkerbekjes waar onder staat 100% filet met een klein sterretje erbij, waardoor je eigenlijk nog op zoek moet naar de verklaring van dat sterretje. (Wat doe jij als je haast hebt?) In dit geval *gemaakt van 100% filet.
In mijn ogen wordt met die 100% de indruk gewekt dat het grotendeels uit witte vis bestaat. Uitgezonderd het paneerlaagje om de vis, maar toch.
Voor de grap moet je gewoon eigenlijk altijd de ingrediëntenlijst bekijken om te zien waaruit een product nou écht bestaat.
In dit geval is het eerste ingrediënt: Alaska koolvis 56%.
56%? Dat betekent dat 44% níet uit deze vis bestaat maar uit iets anders. Kijk dus goed of dit andere deel gezonde ingrediënten zijn of meer vul-, bind- of smaakmiddel. De Iglo kibbeling komt er niet veel beter vanaf met 44% Alaska koolvis en dus 54% iets anders.
Waar witte vis een prima en gezond product is dat ik zeker kan aanraden, doen de olie, paneermeel, tarwebloem, bakpoeder, tarwezetmeel, rijstmeel en nog meer bakpoeder, maïsmeel, dextrose, tarwegluten en magere melkpoeder het gezondheidseffect teniet.
En zo kijk ik ook altijd met verbazing naar de verpakte vleeswaren. Het deel dat jij denkt dat je koopt (kipfilet, ham, kalkoen etc.) schommelt ook tussen de 50% en 97%. En met deze rode kool en gedroogde cranberries heb ik nog een paar voorbeelden waarbij de werkelijke inhoud misschien anders is dan je zou verwachten. 👇🏻
Het is echt de moeite waard om te checken of je daadwerkelijk koopt/eet wat je dénkt te kopen/eten.
Om een klein beetje te helpen heb ik een paar tips om je hierbij te helpen.
Check de ingrediëntenlijst
Lengte van de lijst?
- Kort: vaak minder bewerkt en minder ‘zooi’ erin = vaak gezonder
- Lang: vaak meer bewerkt, meer ‘zooi’ erin = vaak ongezonder
Uit welke ingrediënten bestaat het product?
- Weet je of deze producten voedzaam zijn of niet? (Daar valt veel over te leren!) Een flink aantal ingrediënten gedraagt zich in je lichaam hetzelfde als suiker, wat een snel stijgende en dalende bloedsuikerspiegel geeft en dit is om meerdere redenen niet handig.
Volgorde van de ingrediënten?
- Wat vooraan staat zit er het meest in en de hoeveelheid neemt af naarmate het ingrediënt verderop staat. Staat suiker of één van de tig schuilnamen voor suiker ergens vooraan? Dan zet ik het terug in het vak als het om mijn dagelijkse boodschappen gaat.
Begrijp je alles als je de ingrediëntenlijst leest?
- Wanneer je alle ingrediënten op de lijst kunt begrijpen en snapt wat voor product het is, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Op basis van die informatie kun je beslissen of je dit wel/niet wilt eten. De cranberry's van hierboven zijn een goed voorbeeld van herkenbare ingrediënten, maar ja in cranberry's horen toch alleen cranberry's te zitten? 🙈. Dat is duidelijk niet het geval met "suiker, cranberry's, zonnebloemolie" als ingrediëntenlijst en suiker vooraan staat (een korte lijst is dus geen garantie op gezond!).
- Begrijp je eigenlijk niet wat alles op de ingrediëntenlijst betekent, bv. "sacharose, aspartaam & E102" dan kun je vraagtekens zetten of je het écht wilt eten. De fabriek zal beweren dat het veilig is (E-nummers zijn tenslotte goedgekeurd door de Europese Unie), maar dat betekent niet dat het gezond is of dat jouw lichaam er goed op reageert.
Check de voedingswaarde per 100 gram
Sta stil bij hoe groot jouw portie is
- Soms lijken er weinig calorieën in iets te zitten, maar als je daar 400 gram van eet of 250 milliliter van drinkt, moet je alles wel keer vier of 2,5 doen. Ook staat er vaak de voedingswaarde ‘per portie’ bij. Maar is jouw portie net zo klein als waar de portiewaarden op gebaseerd zijn?
Bepaal de verhouding tussen de voedingsstoffen
- Zet de getallen om in percentages. Dat geeft voor mij altijd een indruk hoeveelste deel van iets uit suiker/koolhydraten/eiwitten/vetten bestaat. Ik denk wel twee keer na om iets in mijn boodschappenkar te stoppen als het uit 25% suiker bestaat.
- Er wordt altijd vergeleken met een gemiddelde vrouw/man met een verbruik van 2000/2500 calorieën per dag: jij bent niet gemiddeld! Je kunt er dus niet blind op vertrouwen dat de genoemde hoeveelheid voor jou passend is.
Nog een paar tips per voedingsstof als je producten vergelijkt:
- Vetten: niet vermijden, maar vetten van fabriekssnacks (koek, taart, chips, frituursnacks) / omega 6 vetzuren en verzadigde vetten: liefst zo laag mogelijk getal
- Koolhydraten: niet vermijden, maar ‘waarvan suikers’: zo laag mogelijk getal (en vraag je af wat is de bron van de koolhydraten?)
- Vezels: zo hoog mogelijk getal
- Eiwitten: zo hoog mogelijk getal
- Zout / Natrium: zo laag mogelijk getal
- Zoetstoffen: persoonlijk vermijd ik deze het liefst zoveel mogelijk. Ze zijn erg bewerkt en houden je hang naar zoet in stand, je kan juist meer trek krijgen en sommige lichamen reageren gevoelig.
Ik ben benieuwd wat jij allemaal ontdekt de komende tijd. Leuk als je het met me deelt!
Wil je op een makkelijke manier meer leren over wat gezond is voor je (lichaam) zonder dat je heel Google (met alle tegenstrijdige informatie 🙄) moet afstruinen, check dan mijn programma 8 weken met Ann