Tips om de verleiding te weerstaan
Feestdagen
Feestdagen
34 min

6 blogs over afvallen en kiezen voor gezond rondom de feestdagen

34 min

Klik op één van de titels in het menu. Als de techniek meewerkt zal je direct naar het betreffende blog gebracht worden. En anders even lekker langs alle blogs scrollen tot je een titel tegenkomt die je aanspreekt. 😊


Hoe overleef je de feestdagen? 12 tips


De uitdagingen van Sint Maarten en Sinterklaas liggen achter je, maar kerst en Oud&Nieuw staan nog voor de deur. Waarschijnlijk voelt het dubbel. Het is een periode om naar uit te kijken, maar de feestdagen staan ook vaak in het teken van veel, lekker, vaak ongezond eten en vooral zitten. Al die verleidingen al vroeg in huis... Ingewikkeld. En de dagen zelf? Als je niet oppast eet je 's morgens, 's middags, 's avonds én nog hapjes tussendoor. Aan het eind van zo'n dag ontplof je zowat en moet je broekriem een gaatje wijder. Waarom gebeurt dit nou toch elke keer?

Geruststelling vooraf: Je komt niet kilo's aan en raakt ook niet totaal uitgeblust tussen kerst en Oud&Nieuw. Dat is namelijk vooral tussen Oud&Nieuw en kerst. Dus relax. Geniet. Zet de dingen even in het eerlijke perspectief.

En voor de rest heb ik nog 12 tips op een rijtje gezet om de feestdagen te overleven. Je kunt deze tips trouwens ook bij andere uitdagende gelegenheden inzetten.


1. Sta stil bij wat jíj belangrijk vindt aan de feestdagen

Wat wil jij eruit halen? Hoe wil jij je voelen? Ook de volgende dag. Hoe wil jij op zo'n dag terugkijken? Is eten het belangrijkst? Of gaat het voor jou om andere dingen? Waar geef je de meeste aandacht aan?

2. Wees je bewust van typische kersttradities die wellicht al tientallen jaren in je familie zijn

Voel even of jij zelf ook daadwerkelijk blij van deze traditie wordt. Je hóeft het niet te doen. Jij mag nieuwe dingen introduceren of dingen overslaan. Als iets niet in het wetboek als 'verplicht' staat, dan mag jij voelen wat jíj met deze traditie wilt. "Word IK er blij/enthousiast van?" Voel je het vuurtje niet? Laat het los.

3. Denk vooraf al goed na over jouw valkuilen

Wat vind jij lastig? Op welke momenten ga je altijd voor de bijl? Je weet al waar/bij wie je deze dagen gaat vieren, dus kunt uit ervaring waarschijnlijk inschatten wat je allemaal gaat tegenkomen. Bedenk hier van te voren oplossingen voor. Work-a-rounds. Maak alvast een plan.

4. Oefen dat plan van te voren in gedachten

Stel het je levendig voor alsof jij de hoofdrolspeler bent in de film en je bent ook echt in de film (je zit niet vanuit de zaal toe te kijken). Op het verleidelijke moment zelf is het lastig om dit te kunnen bedenken en weerstand te bieden. Jouw brein is al enthousiast of je bent te moe of staat onder sociale druk. Door al van te voren levendig te oefenen hoe je met bepaalde lastige situaties wilt omgaan, dan heeft je brein het idee dat hij dit scenario al kent en iets dat je een paar keer hebt geoefend gaat makkelijker. Dat geldt dus ook voor 'nee' zeggen en voor de gezondere hapjes gaan.

5. Nee zeggen lastig?

Sociale druk kan lastig zijn. Als mensen om je heen zeggen "Doe toch gezellig. Speciaal voor jullie gemaakt. Moet op hoor." dan moet je stevig in je schoenen staan om nee te durven/kunnen zeggen. Weet dat jij niets hoeft uit te leggen. Een fijne reactie die je kunt geven, zonder nadere uitleg: "Nee, dank je. Ik hoef nu even niet. Misschien zo."

Jij bent zelf de baas over wat jij in jouw lijf stopt qua eten en drinken. Als jij om iemand anders te plezieren 'ja' zegt, zeg je 'nee' tegen jezelf. Zeg liever 'ja' tegen jezelf en 'nee' tegen het eten/drinken (je zegt dus niet 'nee' tegen die ander, je zegt 'nee' tegen het eten/drinken!). Als iemand anders dit lastig vindt of teleurgesteld in jou is, voelt dit uiteraard vervelend. Maar jij bent níet verantwoordelijk voor het gevoel van een ander. Jouw taak is goed voor jezelf zorgen.

6. Er is geen goed en fout eten of drinken.

Alles mag jij gewoon nemen. Maar wil je niet ontploffen? Of je erg schuldig achteraf voelen omdat je toch wel erg los gegaan bent? Geef dan al het eten/drinken dat je voor je neus krijgt een cijfer. Eet alleen die dingen (helemaal) die je écht de moeite waard vindt. Geniet er oprecht van. Neem die dingen die je minstens een 8,5 of hoger geeft. Zijn er dingen die je maar een 3 of 6 geeft? Overweeg om dat niet te nemen of laat daarvan een deel op je bord liggen. Dan geniet jij echt meer van dat dessert dat later komt. Er is nog ruimte in je buik en je krijgt minder calorieën binnen.

Misschien kom je de overtuiging tegen dat jij je bord moet leeg eten. Om de ander niet voor het hoofd te stoten, of omdat het anders zonde is. Wees op de eerste plaats een plezierig persoon voor jezelf. De ander is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gevoel. Als het even kan: schep zelf op. En als de ander voor jou heeft besloten, dan is het jammer. Uiteindelijk bepaal jij hoeveel en wat jij eet. Jouw lijf. Jij beslist.

7. Boodschappen in huis

Aanbiedingen zijn fijn. Maar vele dagen van te voren allerlei verleidingen in huis hebben, is niet voor iedereen weggelegd. Misschien eet je al dingen op, omdat het voor je gevoel uit de kast roept. Wellicht helpt het al als anderen weten wat er allemaal in huis is. Als het op is, dan valt het erg op.

Het slimst: Winkel met een boodschappenlijstje en haal het lekkere eten een dag van te voren of op de dag zelf pas in huis. Als het er niet is, kun je het ook niet eten. Jammer van de korting 1+1, maar als die aanbieding rechtstreeks bij jou naar binnen gaat ver voor de feestdag zelf, voelt dat eigenlijk ook niet goed. 

Toch eerder in huis? Leg het weg op moeilijk bereikbare plekken. In de schuur, achter allerlei spullen bijvoorbeeld. Koop bescheiden in. Je koopt toch altijd teveel en daardoor zit jij na afloop met allemaal lekkers in huis waar je niet van kunt afblijven. En echt, je bent niet onbeleefd als je niet meer kunt bijvullen na 3x. Je hoeft jouw gasten niet tot de nok toe te vullen.

8. Nodig zelf de gasten uit bij jou

Jij beslist wat er dan in huis is. Zorg zeker voor gezonde hapjes die jij ook echt lekker vindt. Die als een feestje voelen. Hapjes over? Geef aan de visite mee. Doneer gesloten verpakkingen aan de voedselbank.

9. Neem zelf iets gezonds en lekkers mee als je op visite gaat.

Zeker als je van te voren weet dat er weinig gezonds te kiezen zal zijn. Moeilijk? Check van te voren anders even bij de gastheer/-vrouw wat er op tafel komt en vraag of je zelf iets kan meenemen, onder het mom de ander niet te belasten en goede zelfzorg. Of, en dat kan ook altijd, laat het zo en accepteer dat het deze keer gaat zoals het gaat. Doe dit alleen als het echt om deze keer gaat en niet vele keren in een jaar.

10. Gezonde recepten kun je zat vinden op google.

Ik geef toch een paar ideeën:

Gezond hapje 1: gebruik komkommerschijfjes als 'toastje'. combineert bijna met alles. Weinig calorieën en geen effect op je bloedsuiker omdat er nauwelijks koolhydraten in zitten.

 Gezond hapje 2: Glas, onderin een laagje hummus naar jouw smaak of een gezonde dipsaus. Zet hier in staafjes gesneden rauwkost in. Denk aan wortel, paprika, bleekselderij, komkommer, rettich wellicht. Ieder eigen glaasje zou een voorafje kunnen zijn. Of een groter glas voor op de hapjestafel.

 Gezond hapje 3: In plaats van een wrap met roomkaas en zalm of gerookte kip met wat rauwkost in stukjes gesneden, maak je van een zacht gebakken dunne omelet (met kruiden) zo'n opgerolde 'wrap'. Ei combineert goed met heel veel. Dit hapjes heeft hierdoor ook weinig effect op je bloedsuikerspiegel.

11. De tool van de hele waarheid

Er zijn vaak een aantal positieve redenen te verzinnen waarom je iets zou nemen. En als je alleen deze kant voor jezelf belicht, dan is de stap om het te nemen zo genomen. Vertel jezelf naast de positieve dingen de dingen die óók waar zijn. Straks voel je je schuldig of voel je je crap. Ontploft je buik. En ben je morgen helemaal niets waard. Heb je straks nog meer trek in zoet etc. Ook allemaal waar. Weeg dan voor jezelf af of het de moeite waard is. Op dit specifieke moment.

12. Doorbreek het zitten!

Ga even wandelen. Alleen of met gezelschap. Tover ergens een hond vandaan. Doe een kerstactiviteit buiten de deur. Bijvoorbeeld een Whatsapp speurtocht. Laat aanwijzingen achter door onderweg foto's te maken en verstuur ze via Whatsapp. Een paaltjes route. Zoek op het internet grappige (beweeg)spelletjes. Ik zie ze regelmatig voorbij komen op Instagram en ik kan me voorstellen dat op TikTok ook ideeën te vinden zijn. Ga regelmatig even staan. Maak zelf wat hapjes klaar in de keuken. Help de gastvrouw/-heer.

Dat waren de tips. Ik hoop dat je hele fijne dagen tegemoet gaat en je weet me te vinden als je wel wat hulp kunt gebruiken. Plan dan even een gratis Ann-alyse in.

Ik ben nieuwsgierig: Welke tip spreekt jou het meest aan?


19-12-2023

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pepernotenfort

De feestdagen staan voor de deur en de winkels puilen uit met lekkers. Je ziet de bui al hangen en angstvallig schuif je de weegschaal met je voet onder de kast. Misschien dat je hem in maart ofzo weer tevoorschijn haalt. Eén van mijn klanten liep hier ook tegenaan en ik neem je even mee in de coachsessie die ik laatst met haar had. Wellicht haal jij daar ook een tip uit voor jezelf om eens te testen. 

“Ik zie wel op tegen de komende weken” zei ze met een licht gekwelde uitdrukking op haar gezicht. En inderdaad, daar kon ik me alles bij voorstellen, toen ze dit hele rijtje opsomde aan potentiële ‘overeet-’ en ‘ongezonde snack-eet-kansen’:

“Eerst Sint Maarten en de volgende dag is Sinterklaas weer in het land, dan nog kerst en Oud&Nieuw en tussendoor is er een serie familieverjaardagen.” Ik vroeg haar waar ze het meest tegenop zag en het minst tevreden met haar eigen gedrag. Als eerste doken we in de Sinterklaasperiode.

Met haar ogen dicht liet ik haar deze periode opnieuw beleven, in de versie zoals zij dit de afgelopen jaren had beleefd. Het lastigst vond ze het schoen zetten, want daar horen pepernoten bij. Een dichte zak pepernoten in huis was geen probleem, maar eenmaal een geopende zak in de kast… Dat betekent de hele dag door een handje pepernoten hier en een handje pepernoten daar. Ze vond dit ‘onnodig’ zoals ze het zelf zei. “Ja, pepernoten zijn best oké, maar ik vind ze het eigenlijk niet waard.”

Je mag alles eten, maar wil je het ook?

Om uit de dieetmentaliteit te komen, die totaal niet helpend is om op lange termijn de keuzes te maken die jij wilt, is het belangrijk dat je jezelf toestemming geeft dat je alles, maar dan ook alles MAG eten. Er bestaat geen verboden eten of drinken. Misschien schiet jouw hoofd nu in de paniek, want als je álles mag eten, is het hek van de dam en ben je bang dat je niet meer kunt stoppen.

Daarom eindigt het inderdaad niet bij ‘eet maar alles wat los en vast zit’. Na de toestemming dat je alles mag eten, is er nog een volgende stap. Een stap die bepaalt of je het écht wilt eten op dít specifieke moment.

Wat is het gevolg als je dit NU eet?

Een tool hierbij is dat je even nadenkt en heel eerlijk bent over de gevolgen van het NU eten van waar je zo’n zin in hebt.

Mijn klant kon zich het effect van een handje pepernoten zeer levendig voorstellen. Haar lichaam en brein reageren zéér gevoelig op snelle suikers. Eenmaal iets met suiker gegeten, dan volgt de hele dag een sterk verlangen naar méér. Het zorgt ervoor dat ze de hele dag ongemakkelijke gevoelens moet onderdrukken om maar niet toe te geven aan haar verlangen om te eten. Dit kost bakken met energie en haar wilskracht wordt enorm op de proef gesteld. Uiteindelijk gaat ze meestal voor de bijl, baalt ze als een stekker en haar overtuiging ‘Ik kan gewoon niet van snaai-eten afblijven’ wordt opnieuw bevestigd.

“Zó lekker zijn pepernoten nou ook weer niet, dat ik de hele dag rond wil lopen met een onvervuld verlangen dat ik moet onderdrukken. Ik wil gewoon niet aan die pepernoten beginnen.”

Creatief met oplossingen

Oké, helder. De pepernoten zijn het niet waard om her en der op een random doordeweekse dag te eten, omdat het een niet welkom gevolg heeft. Dan is de volgende vraag: Hoe kun je jezelf helpen om niet in de verleiding gebracht te worden?

Ik daagde haar uit: “Moeten er echt pepernoten aan te pas komen bij het schoen zetten?”

Ja! was haar conclusie na even denken. Het was iets wat ze zelf al als kind kende en wilde dit plezier en deze ervaring graag aan haar kinderen meegeven. Prima, borduren we daarop verder.

Het fijne van coachgesprekken is dat ik mijn klanten in de denkstand zet en hen gewoon hardop laat praten over bijvoorbeeld de vraag: “Wat gaat jou helpen om jouw kinderen pepernoten te geven, maar zelf geen pepernoten te eten?” Wat of wie heb jij nodig?

Ik moedig mijn klanten altijd aan om naast meest voor de hand liggende oplossingen ook met bizarre, rare en ‘out of the box’ oplossingen te komen. In de praktijk kun je die oplossingen waarschijnlijk niet uitvoeren, maar die gekke ideeën triggeren mogelijk wel een oplossing die je anders nooit had bedacht.

Pepernotenfort

Zo plopte er in haar hoofd dat ze de geopende zak pepernoten in een doos met deksel kon doen. Daardoor was er een extra obstakel om doorheen te komen en dat zou haar net een beetje tijd geven om nogmaals te overdenken en te voelen of ze die pepernoten het wel waard vindt om op dat moment te eten.

Waarop ik aanvulde “En werkt de deksel niet, dan doe je er gewoon een slot op.” Lachend brainstormden we nog over meerdere sloten en die doos op een moeilijk bereikbare plek zetten.

“Super, je bouwt gewoon een heus pepernotenfort!” was mijn enthousiaste conclusie.

Zet je eigen oordeel opzij, want who cares?!

Ze moest erom lachen, maar ze vond er ook wel iets van. Een deel van haar vond het maar zwak dat ze de geopende pepernotenzak niet ‘gewoon’ in de kast kon laten staan. Ze had een oordeel over het feit dat zij het blijkbaar nodig heeft om de pepernoten achter slot en grendel te zetten.

Ja, dat snap ik en herken ik ook van mezelf. Maar als zo’n creatieve oplossing jou nou helpt om de persoon te zijn die je wilt en je helpt de keuzes te maken die jou op een zo prettig mogelijke manier naar je doel toe brengen? Waarbij het alternatief is dat je jezelf de hele dag aan verleiding en een gevecht met jezelf blootstelt? Een gevecht dat je waarschijnlijk niet gaat winnen. Dan doe je jezelf toch ernstig tekort als je níet voor die creatieve oplossing gaat?

Laat het oordeel over jezelf los en durf te gaan voor hetgeen jou helpt. Who cares dat jij een pepernotenfort voor jezelf bouwt en daardoor recht op jouw doel van die energieke en slankere vrouw afgaat! 💪🍀


Gratis even sparren over hoe jij jouw eigen 'fort' kan bouwen?

Plan gratis meteen even een Waarom lukt het me niet - analyse in mijn agenda. Kijk ik 100% vrijblijvend even met je mee wat jou in de weg staat en wat jij nodig hebt om jouw doel op een gezonde en ontspannen manier te bereiken.


15-11-2022

__________________________________________________________________


Blijf op gewicht tijdens de feestdagen met deze tool


Persoonlijk vind ik feestdagen als kerst, Oud & Nieuw, Pasen en verjaardagen gezellig, maar ik zie er ook wel tegenop. Eten neemt altijd een belangrijke plek in. Niet zomaar eten, maar feesteten en véél eten. Eigenlijk is eten verbonden aan bijna alle activiteiten die we alleen of met anderen ondernemen. Van het gezellige speculaasje bij de koffie tot een frites mayo in het laatste uur van een bruiloftsfeest. Van ‘ruim voorzien van koekjes, chocolaatjes en uitgebreide lunch’ cursusdagen van het werk tot het aanbieden van iets lekkers aan ons bezoek. En je ook nog eens schuldig voelen als je niets bijzonders hebt als het bezoek onverwachts voor de deur staat.

Maat houden bij het zien van al dat lekkers is niet mijn sterkste kant

Deels is dat aangeleerd gedrag dat er bij mij al vroeg ‘ingetraind’ is en deels is dat een overlevingsstrategie van ons brein. Ons brein reageert sterk op het zien, ruiken, horen, proeven en voelen van lekker eten. Eten betekent overleven! En lekker eten betekent een fijn gevoel! Het zien van een prachtig chocoladetaartje dat uitpuilt van de chocoladestukjes start een heel proces binnen in mijn brein. Het activeert eerdere ervaringen van het eten van chocoladetaart en ik kan mij de zoet- en smeuïgheid met bijbehorende geur- en smaaksensatie direct voor de geest halen. Hongerhormonen worden opgeschroefd wat de zin in dit prachtige lekkers nog meer doet toenemen. Het water loopt me letterlijk in de mond, want mijn speekselproductie neemt toe, klaar om die verleidelijke berg aan koolhydraten, vetten en eiwitten te verorberen.

Op een feestdag word je steeds opnieuw verleid

Eén lekker chocoladetaartje kan natuurlijk prima. Op een feestdag is dit taartje echter niet jouw enige moment dat je voor de keuze staat ‘wel of niet nemen’. De gastvrouw heeft extra haar best gedaan om haar gasten te verwennen en tovert het ene na het andere lekkers uit haar keuken. Elke keer weer opnieuw speelt zich het bovenstaande proces af. Natuurlijk weet je dat je ‘nee’ mag zeggen, dat een appel gezonder is en dat al dit lekkers je niet naar je doel brengt. Maar ach… deze keer kan het toch nog wel? Morgen (of 1 januari) ga je er dan weer goed opletten en dit keer écht. 


Bewapen je tegen de verleiding

Als je dit herkent en je wilt beter leren omgaan met de overvloed aan lekkers en niet meer overeten, dan heb ik een waardevolle oefening voor je. Bij deze tool is het enige wat je nodig hebt wat tijd en je voorstellingsvermogen. En voordat je in paniek raakt dat je niet kunt visualiseren: Als jij uit 100 sleutelbossen je eigen sleutelbos herkent en in het donker bij je eigen huisdeur eindigt, dan heb je ruim voldoende voorstellingsvermogen tot je beschikking.

Stap 1

Bedenk voor jezelf waar het bij dit soort feesten voor jou om draait. Is het de gezelligheid, het samenzijn, tijd maken voor elkaar? Of is het toch meer het (speciale) eten? Neem hiervoor even de tijd, denk terug aan een aantal feestdagen en schrijf alles op wat je leuk en belangrijk vindt, zodat je een goed beeld te krijgt.

Stap 2

Is eten voor jou onlosmakelijk aan dit soort activiteiten verbonden? (Dat kan ik me zeker voorstellen!) Bedenk dan eens wat je de afgelopen jaren moeilijk vond bij dit soort momenten en waar wil je eigenlijk niet meer tegenaan lopen? Waar baal je steeds weer van?

Schrijf dit allemaal op en maak hier voor jezelf een soort zwart wit film van. Je zit in de bioscoop en je ziet jezelf op het filmdoek in allerlei situaties met eten. Hoe voel je je als je ziet dat je weer voorbij je eigen grenzen gaat? Hoe voelt je lijf als je buik tot de nok toe gevuld is, flink borrelt en op ontploffen staat van alle vette en zoete dingen die je hebt gegeten? Welke gedachten denk je over jezelf, over de situatie of over anderen? Wil je dit weer? Word je hier blij van? Wat zegt de weegschaal over een jaar of over vijf jaar als je zo doorgaat? En nog belangrijker, hoe zie jij eruit als je zo doorgaat? En hoe voel je je dan? Wat denk je dan? Wat kan je dan nog wel en wat niet meer?

Stap 3

Sta eens stil bij hoe je je op zo’n feestdag wél wilt voelen en hoe verloopt zo’n dag dan? Dit keer zit je letterlijk ín de film. Heb je wel eens rondgelopen met een virtual reality bril? Dat voelt exact hetzelfde. Je bent in je eigen virtual reality wereld. Je zit je in je eigen lijf en kijkt vanuit je eigen ogen de wereld in. Je ziet, hoort en doet alsof je alles echt meemaakt. Maak het beeld zo levendig, kleurig, mooi en zo echt mogelijk. Je kiest bewust en eet alleen wat je oprecht lekker vindt en je voelt de trots en het vertrouwen wat dit met je doet. Je geniet bewust van de gezelligheid, de mensen en het eten. Elke hap is een feestje van smaken in je mond en op het moment dat je opmerkt dat je maag voldoende verzadigd is stop je met een goed gevoel. Je zegt ‘nee’ tegen de gastvrouw als ze voor de tweede ronde langskomt en weerstaat de druk als ze zegt dat ze het speciaal voor jou gemaakt heeft. Je buik is rustig, aangenaam gevuld en het is goed. Je hebt vertrouwen in de cijfers van de weegschaal en je toekomst. Je voelt de positieve kracht van keuzes die je maakt. Schrijf dit scenario ook uit met pen op papier. Je maakt het scenario dan veel krachtiger en echter.

Stap 4

Gebruik je scenario van stap 3. (Zo’n scenario kun je voor elke uitdagende situatie maken en dat hoeft niet eens met eten te maken te hebben). Start een aantal dagen van te voren (bijvoorbeeld elke ochtend als je wakker wordt) met het bewust doorlezen en inbeelden van het scenario (in virtual reality stijl) van hoe je je wilt gedragen, welke keuzes je maakt. In kleur, geur, gevoel en geluid. Voel in je lijf wat dit bij jou van binnen te weeg brengt. Ervaar je een warm gevoel of een tinteling van blijdschap en trots van binnen of iets anders? Focus je hierop en vergroot het uit. Op de dag zelf doe je dit een paar keer. In de ochtend, middag en zeker vlak voordat je voor het feestelijke moment staat. Herinner jezelf en je brein eraan hoe jij je wilt voelen en welke gedachten en welk gedrag hierbij hoort. De kans dat je de keuzes maakt zoals je de afgelopen dagen hebt bedacht is nu aanzienlijk groter dan zonder deze visualisatie-oefening. Bij moeilijke keuzemomenten haal je die positieve film voor de geest en ervaar je het gevoel weer wat het je brengt, haal diep adem en zeg nee en kies wat je in je hart wilt. Je zult zien dat het lukt.

Deze tool maakt slim gebruik van je brein!

Je brein maakt namelijk geen onderscheid tussen de werkelijkheid en wat in je hoofd gebeurt. Je brein ervaart dit scenario alsof je écht deze keuzes maakt en hier echt blij, trots of relaxed van wordt. Door in gedachten steeds de keuzes te maken die je wilt, train je je brein om die dingen te kiezen die jij echt wilt. Daarnaast wil je brein graag dat jij je goed voelt en als jij je keer op keer tijdens het afdraaien van het gewenste scenario in gedachten lichaamssensaties van trots, licht en fijn ervaart, dan helpt dit om in de werkelijkheid ook die keuzes te maken die je richting dit gevoel helpen.

Werkt deze tool meteen en altijd?

Misschien niet. Het ligt eraan hoe vaak en hoe intens je het scenario in je gedachten oefent. Verder ben je een mens met diep ingesleten patronen en overtuigingen. Loopt het toch niet helemaal zoals je wilde? Kijk na afloop altijd naar de momenten die wél goed gingen en vier al deze momenten. Wedden dat het er meer dan ooit waren? Wees je bewust van de strategieën die je toen hebt toegepast, want deze zijn het waard om vaker in te zetten. Hoe vaker je de tool toepast, hoe beter je erin wordt en hoe fijner het voelt om die keuzes te maken die jíj wilt. Merk je dat je er in je eentje niet helemaal uit komt? Het inbeelden lukt niet goed of hebt eigenlijk geen idee hoe je je gewenste scenario moet vormgeven? Neem dan gerust even contact met me op, dan kijk ik graag en geheel vrijblijvend even met je mee.


09-12-2020

__________________________________________________________________


Afvallen tijdens de feestdagen vraagt eerlijk zijn naar jezelf


De decembermaand komt er weer aan. Dat betekent voor veel mensen een maand vol met familie- en vriendenactiviteiten. Vaak zijn deze activiteiten gekoppeld aan eten. Véél eten. Lekker eten. En niet altijd de gezonde keuze, integendeel.

Een reden voor een klant van mij om zich in november al druk te maken en tegen al deze gezellige donkere dagen zo aan het einde van het jaar op te zien. En dat is natuurlijk heel erg jammer. Ik begrijp haar helemaal. Maat houden op dit soort dagen met al dat lekkers is bijna onmogelijk.

Vroeger zat ik standaard overvol na een feestdag, tegenwoordig lukt maat houden op een goede dag iets beter, maar de verleiding trekt behoorlijk. Ik wil altijd alles proeven, zéker als het zelfgemaakt is. Daarnaast vind ik ‘nee zeggen’ moeilijk omdat iedereen zoveel moeite doet om het leuk, gezellig en lekker te maken. Dan is het toch wel lullig als ik niet overal iets van neem.

Als jij ook een beetje opziet tegen alle verleidingen de komende maand, lees nog even verder. In dit blog deel ik een paar tips om redelijk ongeschonden door de feestdagen heen te komen. Want met de juiste (eerlijke) houding en mindset is dat echt te doen. Meteen ook weer een goede opfrisser voor mij!

TIP 1 Welk verhaal besluit je aan jezelf te vertellen? 

Je houding en mindset bepalen of het je wel of niet lukt om (redelijke) gezonde keuzes te maken tijdens alle decemberfeesten of eigenlijk tijdens alle verleidelijke momenten door het hele jaar heen.

Er zijn namelijk twee mogelijkheden:

Of je besluit dat je jezelf zo goed mogelijk wilt voelen en bent bereid om te bedenken welke keuzes hierbij passen en onderneemt hier actie op.

Of je beslist dat het je niet kan schelen en dat je er later wel een keer mee dealt.

Het zit ‘m niet in de verleiding en de aantrekkingskracht van het eten, maar meer in het overtuigen van jezelf, wat ‘verkoop’ je aan jezelf. Bij de aanblik van een tafel vol met lekkere hapjes, kun je jezelf overtuigen dat je het allemaal wilt eten: “Oh oh, dat ziet er super lekker uit en dat daar lijkt me ook ontzettend lekker. Och, het is maar één dag feest. Morgen doe ik weer normaal.”


Óf je kunt jezelf overtuigen dat je een deel wilt eten omdat het er écht lekker uit ziet en dat je de rest laat staan. “Weet je, het is het gewoon niet waard. Ik ken dit allemaal al. Als ik dit allemaal eet voel ik me straks weer stom dat ik heb toegegeven. Ik wil me goed voelen over mezelf en mijn keuzes, dat betekent meer voor me dan alles wat hier op tafel staat. Ik neem die lekkere appelflap van de bakker en ga gezellig kletsen met iedereen die ik al een tijd niet heb gesproken.”

In beide gevallen ben je jezelf aan het overtuigen. De eerste zorgt dat je zwicht voor het kortstondige lekkere gevoel met een veel minder fijn gevoel (en protesterende darmen) na afloop, de tweede zorgt dat je maat houdt en met een goed, sterk en tevreden gevoel het feest verlaat.

TIP 2 Je hoeft niet alles te laten staan, maak wel keuzes

Natuurlijk mag je lekkere en minder gezonde dingen eten. Bedenk voor jezelf “Wat is het echt waard en wat niet. Geef ik het een 8 of hoger?“ Bv. supermarktkoekjes zijn het eigenlijk niet waard. Maar een homemade stuk worteltaart misschien weer wel. Aardappelpuree is het misschien niet waard, maar het dessert mogelijk wel. Blijf met jezelf verbonden: Hoe wil je je voelen en hoe vooral niet? Welke besluiten passen hierbij?

TIP 3 Trap niet in de valkuil van wat ‘anderen doen’

Je vindt het tenslotte ook niet oké, als je eigen kind hetzelfde doet als iedereen. (‘Maar mam, iedereen was aan het drinken!’ Of ‘Maar pap, iedereen had seks!’) Zo wil je niet dat je kind op een feestje bezig is, dus zo zou je zelf ook niet op een feest bezig moeten zijn. (‘Oh, iedereen neemt een dessert en iedereen is aan de alcohol of iedereen schept een tweede keer op!’) Neem dus niet iets omdat iedereen dat doet, maak keuzes waardoor jij je het beste voelt, tijdens maar vooral ook na afloop. 

Ga voor de langere termijn en niet voor het korte moment met bijbehorende gevolgen. Dit vraagt uiteraard oefening. Stel jezelf vragen: 'Iedereen neemt een dessert, moet ik dat dan ook doen? Is dat een regel? Beledig ik de gastvrouw echt als ik ‘nee’ zeg of mijn bord niet leeg eet? Ga ik me hierdoor het best als mogelijk voelen? Zijn die 15 seconden het waard om me zus en zo na afloop te voelen? Heb ik eigenlijk nog wel honger?' Wees mindfull en blijf met jezelf in contact.

TIP 4 Visualiseer de dag

Sta op en bedenk, maar zie ook voor je hoe je wilt dat die dag gaat lopen. Welke keuzes wil je maken? Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik deze dag tot een succes maken? Hoe ziet dat eruit? Hoe wil ik me voelen en wat is daarvoor nodig?” Zie jezelf de keuzes maken die je wilt en het wordt een stuk gemakkelijker op het ‘echte’ moment. 




TIP 5 Zorg dat jij de gasten uitnodigt

Deze praktische afsluiter zorgt ervoor dat jij de controle hebt over wat er op tafel komt. Je kunt alles in eigen hand houden en je eigen keuzes maken, passend bij wat jij belangrijk vindt. En natuurlijk, als je weet dat Ome Arie zo gek is op chocola, koop je een paar chocolade kerstkransjes bij de bonbonwinkel. Dat hoeft echt niet een voorraad chocolade kerstballen, kerstmannen en musketkransen van de LIDL (lekker goedkoop!) te zijn, waar jij de restjes van ‘moet’ opeten de volgende dag bij het ontbijt.

Hoe ga jij de komende decembermaand in? Staan er leuke activiteiten en feesten op het programma? En zie jij er misschien, net als ik, ook een beetje tegenop? Leuk als je het hieronder met me wilt delen!

Wil jij definitief grip op je gewicht?

De decembermaand is één ding, maar wil je ook de rest van je leven op een ontspannen manier met eten omgaan en is het je tot nu toe nog niet gelukt om definitief met jouw overgewicht af te rekenen?

Plan dan gratis en geheel vrijblijvend een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse in. Kijk ik uitgebreid met je mee in waar je vastloopt en wat je nodig hebt om grip te krijgen en houden op je keuzes en jouw afvalproces.


21-11-2018

__________________________________________________________________

Verleiding weerstaan of vermijden?


Op het moment dat ik dit schrijf is het weer bijna 11 november, Sint Maarten. Ik heb altijd een dubbel gevoel bij Sint Maarten, waarbij vrees de meest sterke is! Onderaan vind je een aantal 'Hoe overleef ik Sint Maarten' tips voor als dit feest voor jou en/of je kinderen een uitdaging is.

Sint Maarten: Hemel of Hel?

Afgelopen jaren kwam die zin regelmatig in mijn hoofd voorbij. Aan de ene kant gunde ik mijn kinderen een leuke Sint Maarten en gingen we uiteraard met de zelfgemaakte lampion de deuren langs. Of het nou vroor of regende, dat maakte niet uit. In mijn aard zit een stuk competitief gedrag, ik wilde die zakken zo vol mogelijk krijgen. Zelfs als mijn kinderen er klaar mee waren, spoorde ik ze nog aan met "Kijk, daar heb je nog een heel rijtje huizen met het licht aan. Laten we die ook nog even doen." Ik maakte er gewoon een sport van. Aan de andere kant baalde ik vervolgens enorm van de berg snoep (vaak meer dan 2 kilo!) die we na het lopen in huis hadden. 

Mijn verantwoordelijkheid als ouder 

Als ouder wil ik dat mijn kinderen gezond opgroeien. En daar past best een snoepje per dag bij. Maar die overvolle kleurige en zeer verleidelijke potten snoep zorgden voor zeurende kinderen ("Mag ik drie snoepjes?" “Hij heeft een groter snoepje! Dat wil ik ook.”) en voor mij de interne strijd of ze wel of niet een extra snoepje mochten. Naast dat ene snoepje heb ik liever dat ze iets gezonds eten met waardevolle voedingsstoffen. 

Het waren niet mijn kínderen die de meeste snoep aten… 

Ik wist wel wie de meeste snoepjes zou eten... Dat was IK. Vooral de aantrekkingskracht van Marsen, Twixen, Milkyways, Snickers, M&M's werkte overweldigend. De hele dag riepen de snoeppotten vanuit de kast naar me "Eet mij. Ik ben hartstikke lekker. Zoet en zacht." Dan bedacht ik elke keer sneaky hoe ik zo onopvallend mogelijk zoveel mogelijk kon opeten. De ene keer vanuit de ene pot en de andere keer vanuit de andere. Mijn kinderen zijn niet zo heel oplettend ingesteld, dus ik kwam echt ver!

De verleiding weerstaan of gewoon niet opzoeken?

Mijn kinderen zijn nu 9 en 12 jaar. Dit jaar slaan we wat mij betreft Sint Maarten lekker over. Ik wil die verleiding niet in huis hebben. Ik ben er veel te gevoelig voor. Ik weet nu al hoe het zal gaan zijn, dat is in al die jaren echt niet veranderd. Is het in huis, dan eet ik het op! Verleiding kan ik dus beter niet gaan opzoeken. Vroeger vond ik dat zielig en zwak van mezelf, ik vond dat ik dat gewoon moest kunnen. Ik vond dat ik die wilskracht moest hebben! Maar ja, 8 van de 10 keer lukte dat natuurlijk niet en leverde deze keuze mij alleen maar een mega schuldgevoel en hele nare gedachten over mezelf op. “Het wordt nooit wat met mij. Wat een loser.”

Ik gebruikte allerlei smoezen om lekkere dingen in huis te halen

“Voor als er onverwacht visite voor de deur staat.” (Gebeurde nooit.) “De kinderen mogen toch wel iets lekkers.” (Goh, is het nu alweer op?) “Ik haal het nu alvast in huis, het is nu in de Bonus.” (Het heeft nooit dat verjaardagsfeest gehaald, dus kon ik het tegen die tijd weer opnieuw en niet in de Bonus in huis halen.) Het leek alsof ik het voor anderen in huis haalde, zelfs ik dacht dat! Maar eigenlijk, heel eerlijk, was mijn onderbewuste mij aan het sturen en vierde die al ‘feest’ omdat er weer van alles te snaaien viel.

Bij een alcoholist is het wel logisch dat hij geen drank in huis heeft

Er is bijna niemand die het gek vindt dat een alcoholist geen drank in huis heeft en niemand biedt bewust een biertje aan een alcoholist aan. Nee, dat is logisch. We moeten niet de kat op het spek binden! Hoe anders is dat bij mensen die gezonder willen eten en/of graag willen afvallen? Overal worden we blootgesteld aan verleiding en met een beetje pech dringen mensen ook nog aan als je ‘nee, dank je’ zegt tegen dat gebakje op het werk of een goedgevulde schaal vol heerlijk geurende frituurhapjes op een verjaardag en zwicht je alsnog. 

Tips om Sint Maarten het hoofd te bieden

Natuurlijk kunnen de kinderen lekker gaan lopen met Sint Maarten! Wil je de buit een beetje beperkt houden, voor je kinderen en /of voor jezelf dan heb ik de volgende tips voor je.

Verwacht je kinderen aan de deur?

  • Als je snoep koopt, koop iets heel kleins. De kinderen komen echt niets tekort.
  • Eén snoepje is zat, bundel het niet in een zakje.
  • Koop niet teveel. Als je iets overhoudt, is de kans wel heel groot dat je dat zelf op eet.
  • Je kunt bij de Action, Zeeman en Wibra ook kleinigheidjes kopen als potloden, gummen, pennen, magneetjes, sleutelhangers etc. Dat is nog eens iets anders dan snoep!

Lopen je kinderen met hun lampion langs de deuren

  • Wees enthousiast over de liedjes, over de geknutselde lampion en over hoe gezellig het is om met z’n allen zo door het donker te lopen. Sint Maarten gaat om veel meer dan snoep verzamelen. Dus geef aandacht aan vooral alles daar omheen.
  • Spreek van te voren af hoe lang jullie gaan lopen of hoeveel straten jullie gaan doen.
  • Bespreek van te voren hoeveel snoep je kind in zijn of haar snoeppot mag bewaren. Bekijk de buit na het lopen vol bewondering en nieuwsgierigheid. Laat je kind de mooiste en lekkerste kiezen tot het aantal snoepjes dat is afgesproken. De rest kan wellicht naar de voedselbank of linea recta de prullenbak in als je kind op bed ligt. Ja, zonde, ik weet het, maar ons lijf als afvalbak gebruiken is ook zonde! En andere mensen met snoep opzadelen zodat het in hun lijf kan, is eveneens zonde en eigenlijk behoorlijk gemeen.

Hoe kom jij Sint Maarten en de dagen erna door?

Heeft al die snoep en chocola ook zo’n enorme aantrekkingskracht op jou en/ of je kinderen? Deel het gerust door me te mailen op info@annscoaching.nl. Weet dat je niet alleen staat.  

Herken jij mijn 'strijd' ook, dat je de verleiding maar moet kunnen weerstaan? 

Ben je teleurgesteld of boos als het weer eens een keer niet lukt? Zoals je leest vind ik het ook nog steeds moeilijk. En dat is niet erg. Maar wel praktisch als je daar op een handige manier mee om kan gaan. Je kunt me gerust vragen hierover stellen, met liefde beantwoord ik die.

Mail me of vraag gratis een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan zodat ik je al meteen bruikbare tips kan geven, die je zullen helpen om verleidingen op moeilijke momenten te weerstaan. 


09-11-2018

__________________________________________________________________


De feestdagen… Excuus om te (vr)eten?


Persoonlijk vind ik feestdagen als kerst, Oud&Nieuw, Pasen gezellig, maar ik zie er ook altijd wel tegenop. In november worden de winkelstraten versierd met gezellige verlichting in de donkere dagen, in december komt menig huis en tuin daar nog bij. Al fietsend of wandelend door de buurt voelt het sfeervol en knus. Plannen worden gemaakt, waarbij de eerste twee vragen meestal zijn ‘Bij wie vieren we kerst dit jaar?’ direct gevolgd door ‘Wat komt er allemaal op tafel?’. En soms komt daar achteraan ‘Wat zullen we gaan doen?’. Terugkijkend op de afgelopen jaren nemen de activiteiten ‘gezellig kletsen, spelletjes doen, leuke kerstfilms kijken’, dit alles in combinatie met de aantrekkelijke activiteiten ‘eten en zitten’ een groot deel van mijn feestdagen in beslag. Super leuk en gezellig vind ik dat, alleen is er helaas een keerzijde.

Eten, eten en nog eens eten!

Eten is een belangrijk, zo niet essentieel onderdeel van de feestdagen. Ik kijk er naar uit en ik zie er tegenop. Herken je dat? Zin om lekkere dingen te maken en te eten, maar ook bijna zeker weten dat ik mezelf waarschijnlijk niet in de hand ga houden en elke feestdag steevast eindig met een te volle maag, soms tot buikkrampen aan toe met de bijbehorende spijt. “Ik had mezelf nog zo voorgenomen om…”.

Ik neem kerst even als voorbeeld: Zo’n hele dag (en er zijn er zelfs twee van!) staat in het teken van eten. In elke reclamefolder en supermarkttijdschrift word je overladen met de kerstontbijt-, kerstbrunch-, kerstlunch-, kerstkoffie-, kerstborrel- en kerstdinerideeën en recepten. Ook in míjn hoofd zit op een of andere manier dat het ontbijt ‘speciaal’ moet zijn met kerst. De lunch is minder belangrijk, meestal omdat we dan al zo vol zitten van het kerstbrood, de geurige warme ovenbroodjes, de pitten- en zadenbeschuiten en crackers, ei met spek uit de oven, de smakelijke kruidenkaas, de speciaal gekruide vleeswaren, de gezonde bosvruchtensmoothie en de chocoladekerstkransjes uit de kerstboom. In de middag ga ik op visite of krijg visite.

Dit betekent: thee, kersttaart en -chocola, gevolgd door lekkere borrelhapjes met een drankje. Oh, de kerstcadeaus mag ik natuurlijk niet vergeten, die liggen ook onder de kerstboom. En dan is het 19.00 uur, tijd om aan tafel te gaan voor het 4-gangenkerstdiner of heerlijk gourmetten. Zelfs als mijn buik zo’n beetje ontploft past daar toch nog het kerstdessert bij met als afsluiting een geurige kop thee met uiteraard chocolade kerstkransje(s).

Alles willen proeven en geen ‘nee’ kunnen zeggen!

Ik ben iemand die alles wil proeven, zeker als ik het nog niet ken, het zelfgemaakt is of gewoon omdat het er lekker uit ziet. Ik neem me voor om van alles maar weinig te nemen. Alleen zelfs áls het me al lukt om weinig te nemen, weinig van heel veel verschillende dingen is bij elkaar gewoon héél véél. Met als gevolg een overvolle buik met gasontwikkeling…. zucht.

Daarnaast heb ik moeite met ‘nee’ zeggen. Aan de ene kant, omdat ik niets lekkers wil missen, aan de andere kant omdat degene bij wie ik op visite ben er veel moeite voor heeft gedaan. Aansporingen als “Het is maar één keer kerst”, “Ik heb het speciaal voor jou gebakken”, “Het moet op hoor, anders moet ik het weggooien / anders moet ik het in mijn eentje opeten”, “Ach, jij kan het wel hebben”, “Dan ga je maandag toch weer beginnen?” voeren de druk om toch vooral te nemen nog een beetje op.

Door dit soort afwijkende feestdagen (dat kunnen trouwens ook verjaardagen zijn) raak ik best vaak uit balans. Zit ik net een beetje lekker in een gezond eetritme en is mijn hoofd net een beetje rustig, na een feestje is de onrust en de roep naar lekkers vaak weer volop aanwezig en niet of nauwelijks te temmen. Zó irritant en frustrerend!

Geen (vr)eetfestijn dus, maar hoe dan wel??!

Herken je dit? Heb jij ook moeite met de feestdagen en de overvloed aan lekkers? Eet je ook veel meer dan je wilt en goed is voor je lijf? Is het iets waar je je dan maar bij moet neerleggen? Dat het gewoon zo werkt? Of moet je dan maar alle feesten gaan vermijden, zodat je niet meer in deze valkuil trapt? Nee! Dat lijkt me niet! Maar wat en hoe dan wel? Nu kan ik allerlei praktisch tips gaan geven, maar waarschijnlijk weet je daar vast al veel van en internet staat er vol mee. Ik gooi het over een andere boeg. Hieronder beschrijf ik een krachtige tool, waar je zeker iets aan kunt hebben. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd en je voorstellingsvermogen. Voordat je begint met ‘Ow, daar ben ik helemaal niet goed in’, als jij uit 100 sleutelbossen je eigen sleutelbos herkent en in het donker bij je eigen huisdeur eindigt, dan heb je voorstellingsvermogen zat!

Doe deze oefening een paar dagen vóór je lastige moment

1. Bedenk voor jezelf eens waar dit soort feesten voor jou om draait.
Is het de gezelligheid, het samenzijn, tijd maken voor elkaar, of is het toch meer het (speciale) eten? Schrijf het op als het je helpt om een goed beeld te krijgen.

2. Wat is vooral het probleem?
Als eten er onlosmakelijk mee verbonden is (wat ik me zeker kan voorstellen!), bedenk dan eens waar je de afgelopen jaren tegenop liep en is dit wat je weer wilt meemaken? Maak er voor jezelf een soort zwart wit film van: je ziet jezelf op een filmdoek in alle situaties met eten, hoe voel je je als je weer voorbij je eigen grenzen gaat, hoe voelt je lijf als je overvol zit of veel vette dingen hebt gegeten, welke gedachten komen er langs? Wil je dit weer? Word je hier blij van? Wat zegt de weegschaal over een jaar of over vijf jaar als je zo doorgaat? En nog belangrijker, hoe zie jij eruit als je zo doorgaat? En hoe voel je je dan? Wat denk je dan? Wat kan je dan nog wel en wat niet meer?

3. Stel je nu eens voor hoe je je op zo’n feestdag wél wilt voelen
Hoe ziet zo’n dag er dan uit? Dit keer zit je ín de film en kijk je vanuit je eigen ogen en zit je in je eigen lijf. Je ziet, hoort en doet alsof je er daadwerkelijk bent en maak het zo kleurig en mooi mogelijk. Je ervaart de kracht van keuzes die je maakt, dat je ervoor kiest om niet alles te nemen en voel wat dit met je doet. Je geniet van de gezelligheid en het eten, van elke hap die je neemt en je stopt met eten als je merkt dat je vol genoeg zit. Je zegt 'nee' tegen de gastvrouw als ze voor de tweede ronde langskomt, je weerstaat de druk als ze zegt dat ze het speciaal voor jou gemaakt heeft. Je buik is rustig en aangenaam gevuld en het is goed. Je hebt vertrouwen in de cijfers van de weegschaal en de toekomst.

4. Dit is het scenario van hoe je wílt dat het gaat zijn
Zo’n scenario kan je voor elke uitdagende situatie maken (dat hoeft niet eens met eten te maken te hebben). Begin hier een aantal dagen van te voren mee en elke ochtend als je wakker wordt doorloop je in slechts een paar minuten hoe je wilt dat het gaat zijn, welke keuzes jij wilt maken en focus op het positieve en sterke gevoel dat je hierdoor krijgt.

5. Nog beter: schrijf dit scenario op te schrijven
Door te schrijven met pen op papier, maak je het krachtiger. En hoe krachtiger hoe groter de kans dat jij in die situatie bent, zoals je wilt zijn! Elke ochtend lees je dit heel bewust door. Maak je voorstelling elke ochtend kleuriger en aangenamer. En op de dag zelf doe je dit nogmaals vlak voordat je de uitdagende situatie in gaat. De kans dat je gaat zijn zoals je de afgelopen dagen hebt bedacht is nu aanzienlijk groter. Bij moeilijke momenten haal je die positieve film weer voor de geest en ervaar het gevoel weer wat het je brengt, haal diep adem en zeg nee. Je zult zien dat het lukt.

Zal het altijd gaan zoals je je hebt voorgesteld?

Nee, je bent en blijft mens en de patronen van hoe je altijd deed zijn diep ingesleten, dit verander je niet in één keer. Kijk naar de momenten dat het wel goed ging, vier die succesjes en voor elke volgende uitdaging pas je de tool weer toe. Je zult ervaren dat het je steeds beter af gaat en dat het fijner voelt om voor het positieve scenario te kiezen dan voor het nare alternatief.

Hoe ga jij dit soort feestdagen in? Wat vind je fijn aan de feestdagen en waar loop je tegenaan? Lukt het jou wel om 'nee' te zeggen en om met een positief gevoel de feestdagen door te komen? Welke dingen helpen jou erbij? 

Wil je hier hulp bij? Vraag gerust gratis en vrijblijvend mijn Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan. Denk en kijk ik met je mee wat jij nodig hebt om af te vallen en daarna op gewicht te blijven.


24-12-2017

__________________________________________________________________



Reacties