Verleiding weerstaan of vermijden?
09 november 2018 

Verleiding weerstaan of vermijden?

Op het moment dat ik dit schrijf is het weer bijna 11 november, Sint Maarten. Ik heb altijd een dubbel gevoel bij Sint Maarten, waarbij vrees de meest sterke is! Onderaan vind je een aantal 'Hoe overleef ik Sint Maarten' tips voor als dit feest voor jou en/of je kinderen een uitdaging is.

Sint Maarten: Hemel of Hel?

Afgelopen jaren kwam die zin regelmatig in mijn hoofd voorbij. Aan de ene kant gunde ik mijn kinderen een leuke Sint Maarten en gingen we uiteraard met de zelfgemaakte lampion de deuren langs. Of het nou vroor of regende, dat maakte niet uit. In mijn aard zit een stuk competitief gedrag, ik wilde die zakken zo vol mogelijk krijgen. Zelfs als mijn kinderen er klaar mee waren, spoorde ik ze nog aan met "Kijk, daar heb je nog een heel rijtje huizen met het licht aan. Laten we die ook nog even doen." Ik maakte er gewoon een sport van. Aan de andere kant baalde ik vervolgens enorm van de berg snoep (vaak meer dan 2 kilo!) die we na het lopen in huis hadden. 

Mijn verantwoordelijkheid als ouder 

Als ouder wil ik dat mijn kinderen gezond opgroeien. En daar past best een snoepje per dag bij. Maar die overvolle kleurige en zeer verleidelijke potten snoep zorgden voor zeurende kinderen ("Mag ik drie snoepjes?" “Hij heeft een groter snoepje! Dat wil ik ook.”) en voor mij de interne strijd of ze wel of niet een extra snoepje mochten. Naast dat ene snoepje heb ik liever dat ze iets gezonds eten met waardevolle voedingsstoffen. 

Het waren niet mijn kínderen die de meeste snoep aten… 

Ik wist wel wie de meeste snoepjes zou eten... Dat was IK. Vooral de aantrekkingskracht van Marsen, Twixen, Milkyways, Snickers, M&M's werkte overweldigend. De hele dag riepen de snoeppotten vanuit de kast naar me "Eet mij. Ik ben hartstikke lekker. Zoet en zacht." Dan bedacht ik elke keer sneaky hoe ik zo onopvallend mogelijk zoveel mogelijk kon opeten. De ene keer vanuit de ene pot en de andere keer vanuit de andere. Mijn kinderen zijn niet zo heel oplettend ingesteld, dus ik kwam echt ver!


De verleiding weerstaan of gewoon niet opzoeken?

Mijn kinderen zijn nu 9 en 12 jaar. Dit jaar slaan we wat mij betreft Sint Maarten lekker over. Ik wil die verleiding niet in huis hebben. Ik ben er veel te gevoelig voor. Ik weet nu al hoe het zal gaan zijn, dat is in al die jaren echt niet veranderd. Is het in huis, dan eet ik het op! Verleiding kan ik dus beter niet gaan opzoeken. Vroeger vond ik dat zielig en zwak van mezelf, ik vond dat ik dat gewoon moest kunnen. Ik vond dat ik die wilskracht moest hebben! Maar ja, 8 van de 10 keer lukte dat natuurlijk niet en leverde deze keuze mij alleen maar een mega schuldgevoel en hele nare gedachten over mezelf op. “Het wordt nooit wat met mij. Wat een loser.”

Ik gebruikte allerlei smoezen om lekkere dingen in huis te halen

“Voor als er onverwacht visite voor de deur staat.” (Gebeurde nooit.) “De kinderen mogen toch wel iets lekkers.” (Goh, is het nu alweer op?) “Ik haal het nu alvast in huis, het is nu in de Bonus.” (Het heeft nooit dat verjaardagsfeest gehaald, dus kon ik het tegen die tijd weer opnieuw en niet in de Bonus in huis halen.) Het leek alsof ik het voor anderen in huis haalde, zelfs ik dacht dat! Maar eigenlijk, heel eerlijk, was mijn onderbewuste mij aan het sturen en vierde die al ‘feest’ omdat er weer van alles te snaaien viel.

Bij een alcoholist is het wel logisch dat hij geen drank in huis heeft

Er is bijna niemand die het gek vindt dat een alcoholist geen drank in huis heeft en niemand biedt bewust een biertje aan een alcoholist aan. Nee, dat is logisch. We moeten niet de kat op het spek binden! Hoe anders is dat bij mensen die gezonder willen eten en/of graag willen afvallen? Overal worden we blootgesteld aan verleiding en met een beetje pech dringen mensen ook nog aan als je ‘nee, dank je’ zegt tegen dat gebakje op het werk of een goedgevulde schaal vol heerlijk geurende frituurhapjes op een verjaardag en zwicht je alsnog. 

Tips om Sint Maarten het hoofd te bieden

Natuurlijk kunnen de kinderen lekker gaan lopen met Sint Maarten! Wil je de buit een beetje beperkt houden, voor je kinderen en /of voor jezelf dan heb ik de volgende tips voor je.

Verwacht je kinderen aan de deur?

  • Als je snoep koopt, koop iets heel kleins. De kinderen komen echt niets tekort.
  • Eén snoepje is zat, bundel het niet in een zakje.
  • Koop niet teveel. Als je iets overhoudt, is de kans wel heel groot dat je dat zelf op eet.
  • Je kunt bij de Action, Zeeman en Wibra ook kleinigheidjes kopen als potloden, gummen, pennen, magneetjes, sleutelhangers etc. Dat is nog eens iets anders dan snoep!

Lopen je kinderen met hun lampion langs de deuren

  • Wees enthousiast over de liedjes, over de geknutselde lampion en over hoe gezellig het is om met z’n allen zo door het donker te lopen. Sint Maarten gaat om veel meer dan snoep verzamelen. Dus geef aandacht aan vooral alles daar omheen.
  • Spreek van te voren af hoe lang jullie gaan lopen of hoeveel straten jullie gaan doen.
  • Bespreek van te voren hoeveel snoep je kind in zijn of haar snoeppot mag bewaren. Bekijk de buit na het lopen vol bewondering en nieuwsgierigheid. Laat je kind de mooiste en lekkerste kiezen tot het aantal snoepjes dat is afgesproken. De rest kan wellicht naar de voedselbank of linea recta de prullenbak in als je kind op bed ligt. Ja, zonde, ik weet het, maar ons lijf als afvalbak gebruiken is ook zonde! En andere mensen met snoep opzadelen zodat het in hun lijf kan, is eveneens zonde en eigenlijk behoorlijk gemeen.

Hoe kom jij Sint Maarten en de dagen erna door?

Heeft al die snoep en chocola ook zo’n enorme aantrekkingskracht op jou en/ of je kinderen? Zou je het hieronder met me willen delen?  

Herken jij mijn 'strijd' ook, dat je de verleiding maar moet kunnen weerstaan? 

Ben je teleurgesteld of boos als het weer eens een keer niet lukt? Zoals je leest vind ik het ook nog steeds moeilijk. En dat is niet erg. Maar wel praktisch als je daar op een handige manier mee om kan gaan. Je kunt me gerust vragen hierover stellen, met liefde beantwoord ik die.

Mail me of vraag gratis een Waarom val ik niet af - analyse aan zodat ik je al meteen bruikbare tips kan geven, die je zullen helpen om verleidingen op moeilijke momenten te weerstaan. 

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Marjon
Door

Marjon

op 09 Nov 2018

Grappig jouw verhaal..de tijd dat mijn kinderen Sint maarten liepen ligt ver achter me..ik vond het één vd leukste feesten. Nog steeds knutsel ik graag lampionnen met de kinderen uit mijn klas. Ik had nooit regels over het snoep. Ze mochten het gewoon in hun eigen tempo opeten. De één deed dat snel, de ander deed er weken over. Daarbij geholpen door hun vader. Ik heb zelf nooit de behoefte gevoeld om wat te nemen....ik vind snoep gewoon niet zo lekker

Annoesjka de Graaf
Door

Annoesjka de Graaf

op 17 Nov 2018

Hai Marjon, dank je wel voor je reactie. Wat fijn dat snoep en chocola geen aantrekkingskracht op jou uitoefent, dat maakt het een stuk gemakkelijker. Lijkt me een leuke uitdaging om elk jaar weer een leuke en originele lampion te knutselen met je klas!

Reactie plaatsen