Pepernotenfort

De feestdagen staan voor de deur en de winkels puilen uit met lekkers. Je ziet de bui al hangen en angstvallig schuif je de weegschaal met je voet onder de kast. Misschien dat je hem in maart ofzo weer tevoorschijn haalt. Eén van mijn klanten liep hier ook tegenaan en ik neem je even mee in de coachsessie die ik laatst met haar had. Wellicht haal jij daar ook een tip uit voor jezelf om eens te testen.

“Ik zie wel op tegen de komende weken” zei ze met een licht gekwelde uitdrukking op haar gezicht. En inderdaad, daar kon ik me alles bij voorstellen, toen ze dit hele rijtje opsomde aan potentiële ‘overeet-’ en ‘ongezonde snack-eet-kansen’:

“Eerst Sint Maarten en de volgende dag is Sinterklaas weer in het land, dan nog kerst en Oud&Nieuw en tussendoor is er een serie familieverjaardagen.” Ik vroeg haar waar ze het meest tegenop zag en het minst tevreden met haar eigen gedrag. Als eerste doken we in de Sinterklaasperiode.

Met haar ogen dicht liet ik haar deze periode opnieuw beleven, in de versie zoals zij dit de afgelopen jaren had beleefd. Het lastigst vond ze het schoen zetten, want daar horen pepernoten bij. Een dichte zak pepernoten in huis was geen probleem, maar eenmaal een geopende zak in de kast… Dat betekent de hele dag door een handje pepernoten hier en een handje pepernoten daar. Ze vond dit ‘onnodig’ zoals ze het zelf zei. “Ja, pepernoten zijn best oké, maar ik vind ze het eigenlijk niet waard.”

Je mag alles eten, maar wil je het ook?

Om uit de dieetmentaliteit te komen, die totaal niet helpend is om op lange termijn de keuzes te maken die jij wilt, is het belangrijk dat je jezelf toestemming geeft dat je alles, maar dan ook alles MAG eten. Er bestaat geen verboden eten of drinken. Misschien schiet jouw hoofd nu in de paniek, want als je álles mag eten, is het hek van de dam en ben je bang dat je niet meer kunt stoppen.

Daarom eindigt het inderdaad niet bij ‘eet maar alles wat los en vast zit’. Na de toestemming dat je alles mag eten, is er nog een volgende stap. Een stap die bepaalt of je het écht wilt eten op dít specifieke moment.

Wat is het gevolg als je dit NU eet?

Een tool hierbij is dat je even nadenkt en heel eerlijk bent over de gevolgen van het NU eten van waar je zo’n zin in hebt.

Mijn klant kon zich het effect van een handje pepernoten zeer levendig voorstellen. Haar lichaam en brein reageren zéér gevoelig op snelle suikers. Eenmaal iets met suiker gegeten, dan volgt de hele dag een sterk verlangen naar méér. Het zorgt ervoor dat ze de hele dag ongemakkelijke gevoelens moet onderdrukken om maar niet toe te geven aan haar verlangen om te eten. Dit kost bakken met energie en haar wilskracht wordt enorm op de proef gesteld. Uiteindelijk gaat ze meestal voor de bijl, baalt ze als een stekker en haar overtuiging ‘Ik kan gewoon niet van snaai-eten afblijven’ wordt opnieuw bevestigd.

“Zó lekker zijn pepernoten nou ook weer niet, dat ik de hele dag rond wil lopen met een onvervuld verlangen dat ik moet onderdrukken. Ik wil gewoon niet aan die pepernoten beginnen.”

Creatief met oplossingen

Oké, helder. De pepernoten zijn het niet waard om her en der op een random doordeweekse dag te eten, omdat het een niet welkom gevolg heeft. Dan is de volgende vraag: Hoe kun je jezelf helpen om niet in de verleiding gebracht te worden?

Ik daagde haar uit: “Moeten er echt pepernoten aan te pas komen bij het schoen zetten?”

Ja! was haar conclusie na even denken. Het was iets wat ze zelf al als kind kende en wilde dit plezier en deze ervaring graag aan haar kinderen meegeven. Prima, borduren we daarop verder.

Het fijne van coachgesprekken is dat ik mijn klanten in de denkstand zet en hen gewoon hardop laat praten over bijvoorbeeld de vraag: “Wat gaat jou helpen om jouw kinderen pepernoten te geven, maar zelf geen pepernoten te eten?” Wat of wie heb jij nodig?

Ik moedig mijn klanten altijd aan om naast meest voor de hand liggende oplossingen ook met bizarre, rare en ‘out of the box’ oplossingen te komen. In de praktijk kun je die oplossingen waarschijnlijk niet uitvoeren, maar die gekke ideeën triggeren mogelijk wel een oplossing die je anders nooit had bedacht.

Pepernotenfort

Zo plopte er in haar hoofd dat ze de geopende zak pepernoten in een doos met deksel kon doen. Daardoor was er een extra obstakel om doorheen te komen en dat zou haar net een beetje tijd geven om nogmaals te overdenken en te voelen of ze die pepernoten het wel waard vindt om op dat moment te eten.

Waarop ik aanvulde “En werkt de deksel niet, dan doe je er gewoon een slot op.” Lachend brainstormden we nog over meerdere sloten en die doos op een moeilijk bereikbare plek zetten.

“Super, je bouwt gewoon een heus pepernotenfort!” was mijn enthousiaste conclusie.

Zet je eigen oordeel opzij, want who cares?!

Ze moest erom lachen, maar ze vond er ook wel iets van. Een deel van haar vond het maar zwak dat ze de geopende pepernotenzak niet ‘gewoon’ in de kast kon laten staan. Ze had een oordeel over het feit dat zij het blijkbaar nodig heeft om de pepernoten achter slot en grendel te zetten.

Ja, dat snap ik en herken ik ook van mezelf. Maar als zo’n creatieve oplossing jou nou helpt om de persoon te zijn die je wilt en je helpt de keuzes te maken die jou op een zo prettig mogelijke manier naar je doel toe brengen? Waarbij het alternatief is dat je jezelf de hele dag aan verleiding en een gevecht met jezelf blootstelt? Een gevecht dat je waarschijnlijk niet gaat winnen. Dan doe je jezelf toch ernstig tekort als je níet voor die creatieve oplossing gaat?

Laat het oordeel over jezelf los en durf te gaan voor hetgeen jou helpt. Who cares dat jij een pepernotenfort voor jezelf bouwt en daardoor recht op jouw doel van die energieke en slankere vrouw afgaat! 💪🍀


Gratis even sparren over hoe jij jouw eigen 'fort' kan bouwen?

Plan gratis meteen even een Waarom lukt het me niet - analyse in mijn agenda. Kijk ik 100% vrijblijvend even met je mee wat jou in de weg staat en wat jij nodig hebt om jouw doel op een gezonde en ontspannen manier te bereiken.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen