Moe en niet afvallen door ondervoeding
09 januari 2022 

Moe en niet afvallen door ondervoeding

Ze keek me met grote ogen aan. "1450 kcal? Dat is toch veel?" Ze had vlak daarvoor op mijn Omron weegschaal gestaan die o.a. gewicht, vetmassa, spiermassa en ook haar rustmetabolisme aangaf.

"Het is een aardige hoeveelheid ja. Ik ben benieuwd wat er straks uit de meting met de Fitmate komt." reageerde ik. Hierna zou mijn klant een kwartier lang op mijn bank gaan liggen, met over haar mond en neus 'de koning' onder de mondkapjes.

De Fitmate meet, terwijl zij rustig ademt, hoeveel zuurstof haar lichaam verbruikt in complete rust. Haar basisverbranding, ook wel rustmetabolisme of basaalmetabolisme genoemd, wordt daadwerkelijk gemeten. Dit in tegenstelling tot traditionele methoden (zoals mijn Omron weegschaal) waarbij je rustmetabolisme voorspeld wordt aan de hand van een tabel.

Je rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt om alle primaire lichaamsprocessen aan de gang te houden.

Denk aan je ademhaling, het kloppen van je hart, het laten werken van je hersenen, het omzetten van bepaalde stoffen naar andere stoffen etc.

De Fitmate rekent op basis van de metingen uit hoeveel calorieën mijn klant bovenop haar basisverbranding nodig heeft om de dag gezond door te komen op basis van haar gemiddelde leefstijl.


Het getal voor de ruststofwisseling gemeten door de Fitmate verraste ons nog meer. 1673 kcal... Wowww, nóg meer!? Haar ogen, groot als schoteltjes, keken verschrikt. Terecht, want op mijn verzoek had ze haar voedingsdagboek een paar dagen nauwkeurig bijgehouden. Op de dagen dat ze voor haar gevoel goed en gefocust met afvallen bezig was kwam de teller op in de 800 en 900 kcal.  "Ik denk altijd dat ik lekker bezig ben als ik maar minder en minder eet. Dan voel ik me ook sterk."

Vaak vergeten mensen altijd wel iets te noteren, dus ze zal in de praktijk iets meer gegeten hebben dan die 900 kcal, maar toch. Die hoeveelheid kcal is aanzienlijk minder dan 1673 kcal!

En weet je, dat getal van 1673 kcal is voor haar een minimum waar nog 30% aan kcal bovenop geteld dient te worden omdat ze niet de hele dag op een bed ligt. Ze beweegt, denkt, eet plus haar lichaam verteert dit eten en daardoor heeft haar lichaam die 30% extra energie nodig. (regelmatig sporten/trainen doet ze niet, anders zouden het nóg meer kcal moeten zijn!)

Voeden versus vullen; Lege energie zorgt voor een futloos lijf

En voor de kcal die je dan eet is het belangrijk om te beseffen dat die 1673 kcal en de kcal die daar nog bovenop komen grotendeels moeten bestaan uit hoogwaardige voedingsmiddelen. Voedende kcal en niet enkel 'lege huls' kcal dat slechts dient als vulling voor je maag.

Het verwarrende is dat sommigen op TV, social media en in bladen beweren dat alle calorieën gelijk zijn. Het maakt niet uit of je 100 kcal vanuit een appel binnenkrijgt of vanuit een Mars. Daar ben ik het zo NIET mee eens.

Je lichaam is één chemische fabriek waarin het voortdurend stoffen omzet in andere stoffen. Elke stof heeft zijn eigen nuttige functie in jouw lichaam. Je lichaam kan alle omzetprocessen alleen goed gaande houden als het voldoende voedingsstoffen in de vorm van macro- en micronutriënten binnenkrijgt. Denk aan koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels, maar essentieel zijn zeker ook de vitamines en mineralen.

Voor elk omzetproces heeft het lichaam bepaalde basisproducten plús vitamines en mineralen nodig. Zonder de basisstoffen kunnen bepaalde tussenstoffen en eindstoffen niet ontstaan. Heb je wel de basisproducten, maar onvoldoende mineralen en vitamines om die stoffen om te zetten, dan kom je niet bij de benodigde tussenstoffen en/of eindstoffen.

Dit merk je in de praktijk aan je gebrek aan energie en aan je voortdurende zin in snacken: je bent moe, futloos, hebt snaaitrek en hebt enorme zin om op de bank te ploffen na een dag werken en je kinderen op de rails houden. Dan heb een avondje met iets lekkers en Netflix wel verdiend, toch?

Hoe kan je een fit lichaam verwachten als je het crap geeft?

Met mijn klant heb ik ook gekeken naar de kwaliteit van het eten dat ze at. Bruine boterhammen met Nutella, Japanse ballenmix als tussendoortje (nootjes zijn toch gezond?), 's avonds 8 ravioli stukjes met een botersausje met twee blaadjes salie, gedurende de dag flink wat cola light om haar door pittige meetings heen te helpen.... Moet haar lijf het dan daarvan hebben?

De oorsprong voor haar gebrek aan focus, energie en het moeizaam afvallen kan zomaar liggen in het gebrek aan écht voedsel, zowel in de hoeveelheid als de kwaliteit. Ze heeft dus flink wat overgewicht, maar is tegelijkertijd ondervoed. Klinkt raar, maar dit komt verrassend vaak voor.

We hebben dus nog wat te doen de komende tijd. Ik heb er alle vertrouwen in. Want ik heb het al vaker gezien: als mensen de omslag maken naar écht eten en boven hun ruststofwisseling gaan eten (meer eten is best eng!), dan voelt het lichaam zich veilig genoeg om het vet los te laten, krijgt het ook weer energie om dingen op te pakken en komt het afvallen vanzelf weer op gang.

Nieuwsgierig naar zo'n meting van je ruststofwisseling? Hier vind je meer informatie.

Lukt afvallen wel maar houd je het met moeite vol? Meld je gratis aan voor mijn webinar!

De meting voor de ruststofwisseling is heel interessant, maar niet persé voor iedereen een must. Want als je merkt dat je vooral niet afvalt omdat je steeds weer in je oude patronen terugvalt, dan is het kijken mijn webinar een waardevolle simpele eerste stap. Relaxed vanuit je eigen huis met een kop thee erbij kom je erachter waarom je zo makkelijk in je oude frustrerende patronen terugvalt en krijg je 5 tips hoe je het afvallen wél volhoudt. En dat zijn zeker weten andere tips dan de cliché tips als "Neem een kleiner bord, zoek wat afleiding of beweeg meer."  aan en stel je vragen om het webinar ook echt persoonlijk te maken. Check wanneer het volgende webinar gepland is.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen