Hij trok zijn shirt omhoog en zei met enige trots in zijn stem “Ik word gewoon heel blij van 5 biertjes per dag en mijn peukies!”
26 april 2018 
in Mindset

Hij trok zijn shirt omhoog en zei met enige trots in zijn stem “Ik word gewoon heel blij van 5 biertjes per dag en mijn peukies!”

Afgelopen week had ik een heel leuk gesprek met een jonge vent. Een ondernemer die hard werkte voor zijn inkomen en hij kwam bij mij thuis een klus doen. We raakten in gesprek over mijn bedrijf en over wat een gezonde lifestyle dan precies is. “O, ik heb mijn hele leven altijd erg mijn best moeten doen om aan te komen!” zei hij. Hij zag er inderdaad uit als een slanke man, waar geen gram vet teveel op zat. 

Totdat hij op gegeven moment zijn shirt omhoog deed en mij zijn buik liet zien.

Verrast bekeek ik zijn blote buik. Die was toch echt wel anders dan ik had verwacht. Hij was ronder en boller dan ik me had kunnen voorstellen. Ik stak mijn vinger uit en prikte in zijn buik en zei op verbaasde toon: “Goh, hier zit toch wel behoorlijk wat vet opgeslagen.” Het was bijzonder om te zien en te ervaren. Dus ook ík trap hier nog steeds in! Op het oog kunnen mensen er in hun kleding slank en strak uitzien, maar trekken ze iets uit dan zie je de werkelijkheid. Dat maakt dat ik enorm getriggerd word door zinnen als “Maar JIJ hoeft toch niet af te vallen? Je ziet er zo slank uit”, “Jij kunt wel wat hebben hoor, neem nog een koekje.” Als mensen dat tegen mij zeggen, krijg ik ontzettend zin om ze te confronteren met de werkelijkheid. Het is namelijk niet zo simpel! Ze kennen het verhaal erachter niet. Ik trek het liefst mijn kleren uit voor hun neus! Zodat ze zien dat ook mijn lijf een te hoog vetpercentage heeft (mijn weegschaal is onverbiddelijk). Ik wil hen toeschreeuwen hoeveel energie en moeite het mij soms kost om te blijven hoe ik nu ben, dat de valkuil om terug te vallen in mijn oude gewoontes soms verdacht dichtbij is. Gelukkig is daar mijn gezond verstand, mijn kleren uittrekken doe ik dus niet. Ik besef dat ik mijn kleren niet overal zomaar kan uittrekken en ik schaam me toch wel een beetje voor mijn naakte lichaam, met name voor mijn buik. 107 kilo en twee zwangerschappen laten hun sporen achter, zal ik maar zeggen. En ja, ik pas weer in kleding van maat 40, na vele jaren bikkelen heb ik intussen allerlei tools geleerd om met mijn valkuilen om te gaan en gaat het vaker wel dan niet goed met mij op voeding en lifestylegebied. En dat is fijn!

Maar terug naar die leuke jonge vent met zijn blote buik

“Die buik komt vast door het bier. Ik drink wel 4 of 5 biertjes per dag en ik rook ook veel. Eentje als ik klaar ben met een klus, twee tijdens het rijden naar de volgende klus en dan nog eentje voordat ik bij de volgende klant naar binnen ga. Vier peuken in een uur is mij niet vreemd. Niet echt gezond zeker hè?” De vraag klonk door in zijn stem. Ik keek hem aan en ik hoefde hem niet eens antwoord te geven. “Ja”, beantwoordde hij zijn eigen vraag.

“Ik moet eigenlijk wat beter gaan opletten.”

Ik vroeg hem of het vierde biertje nét zo lekker smaakt als het eerste biertje. En voor de sigaretten kan ik eigenlijk dezelfde vraag stellen. Hij was ervan overtuigd dat het laatste biertje nét zo lekker was. Hij dronk vaak tijdens het TV kijken op de bank. Hoe mindfull ben je dan aan het genieten van je biertje? Of is het meer de gewoonte en de koppeling ‘TV en bier’ en drink je je bier gedachteloos weg? Proef je het dan echt? Merk je de smaaksensatie op, de lichte prikkeling van het koolzuur, het bittertje op je tong nadat je een slok genomen hebt? Want dát is genieten bij uitstek! Ik heb menig zak M&M’s, pak koekjes en zakken chips in mijn eentje voor de TV weggewerkt en ik heb mezelf bijna net zo vaak betrapt op de gedachte “Goh, hij is al leeg” zonder het écht geproefd te hebben. Dus wat vind jij? Eet en drink je dan omdat je er zo van aan het genieten bent? Ik ben ervan overtuigd dat het antwoord op die vraag ‘NEE’ is.

Het etiket ‘genieten’ zorgt ervoor dat je je er niet al te rot om voelt

Het is een manier om het goed te praten voor jezelf. Want je weet echt wel dat het niet zo gezond is, dat je niet goed voor je lijf zorgt op die manier. “Het leven is een feestje, daar moet ik van genieten”. Natuurlijk! Daar moet je zeker van genieten. Alleen zijn er vele manieren om van iets te genieten. Vijf biertjes op een avond, een pakje sigaretten per dag, een hele zak chips en een Tony Chocolonely reep van 200 gram weg eten zijn niet de manier om te genieten maar om (onbewust) iets te dempen, om iets niet te voelen, om iets uit te weg gaan. En dat kan van alles zijn.

Herken jij iets in jezelf in dit verhaal?

Ik hoor het graag. Stuur mij een mail naar info@annscoaching.nl of reageer hieronder. Zou je willen weten of je aan het genieten of aan het dempen bent? Of weet je het stiekem wel en is het tijd om de regie over je eigen leven en gezondheid terug te pakken?! Vraag gratis en vrijblijvend een Waarom val ik niet af - analyse aan. Ik geef je in 30 minuten een aantal waardevolle en inzichtgevende tips die over JOUW EIGEN SITUATIE gaan, zodat je ze direct kunt toepassen. Op weg naar een gezonder lijf en een gezonder leven! 

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen