Eén van mijn Een jaar met Ann klanten had afgelopen weekend een hightea met vriendinnen waar ze een beetje tegenop zag. Ze appte in de ochtend een aantal foto’s van het lekkers wat haar te wachten stond met een korte en krachtige hulpvraag
‘Help…’
Wellicht herken je dit en zit jij zelfs in de modus van het vermijden van ‘sociale activiteiten met eten’. Gezellige activiteiten met familie en jouw vriendinnen mijden is niet wat je wilt, maar jezelf blootstellen aan zulke verleidingen waarbij je totaal niet kunt beheersen is nog pijnlijker.
De tips die ik aan mijn klant heb meegegeven deel ik daarom ook met jou. Zodat jij wel kunt genieten van het gezelschap en van het lekkers. Want ja, jij mag álles eten. Ook als je bezig bent met afvallen, op gewicht blijven of letten op je gezondheid. Er is altijd ruimte voor iets lekkers en minder gezonds. Maar het zit vooral in maat houden tijdens en na afloop van het event.
Tip 1. Oefen van te voren hoe jij je wilt gedragen
Je kunt je van te voren al voorstellen dat jij je bevindt in die situatie met al dat lekkers voor je neus. Je kunt al inschatten hoe en wat je denkt, hoe jij je dan voelt. Jij kunt nu al beslissen hoe jij wilt reageren, wat je tegen jezelf en anderen zegt en waar jij je aandacht op richt. Geniet juist extra van je omgeving en het gezelschap en minder van het lekkers. Oefen dit allemaal al in gedachten, dan wordt het echte moment makkelijker.
Tip 2. Vraag jezelf af of je het écht lekker vindt
Is hetgeen op de tafel staat allemaal écht de moeite waard om op te eten? En als het antwoord hierop ‘ja’ is, kun je deze vraag opnieuw aan jezelf stellen op het moment dat je het daadwerkelijk aan het eten bent. Want ook daar zit een keuzemoment:
‘Is het echt de moeite waard en eet ik door? Of was het in mijn hoofd lekkerder dan in de praktijk en leg ik het weg?’
Tip 3. Deel met je tafelgenoten
Ben je in gezelschap en weet je van jezelf dat je het fijn vindt om verschillende dingen te proeven? Vraag of iemand met je wil delen! Jij kunt alle smaken ervaren en krijgt op die manier aanzienlijk minder calorieën en ongezond voedsel binnen.
Tip 4. Ben je bereid om de gevolgen voor lief te nemen?
Je mag alles eten, echt waar. Kiezen voor iets ongezonds en calorierijks brengt alleen wel ‘kosten’ met zich mee. Denk aan...
👉 extra calorieën: Is dit oké of wil je dit compenseren? Hoe en wanneer ga je dit doen? Ben je bv. bereid om morgen extra te bewegen / heel bewust en gezond te koken en extra op je portie-formaat te letten?
👉 snel wéér trek / bodemdrang en verlangen naar meer: Kun je deze ongemakkelijke gevoelens er laten zijn zonder hierop te reageren?
👉 gewicht dat stilstaat en niet afneemt die week: Kun je dit gevoel er zonder oordeel of veroordeling van jezelf laten zijn?
Tip 5. Voel eerlijk of je genoeg hebt
Als je eigenlijk al verzadigd bent, maar je ogen nog veel meer lekkers zien, nodig jezelf dan uit om te stoppen met eten. Uiteraard kan het zijn dat je het verlangen naar het lekkers nog steeds voelt en voert je brein jou de redenen waarom het wél mag. Mogelijk vind je jezelf ook best zielig dat iedereen om je heen door kan eten en jij niet.
(H)Erken het verlangen en heb begrip voor jezelf en het gevoel van 'ik wil meer!' en gedachtes als 'waarom kan ík niet alles eten en moet ík altijd opletten.' Je kunt dit gevoel en die gedachtes niet uitzetten, maar als het er van jou mag zijn zonder dat je dit veroordeelt, is het rustig in plaats van een strijd.
Tip 6. Eet met aandacht
Tijdens gezellig kletsen verdwijnt er ongemerkt veel in jouw mond en merk je niet of te laat op dat je eigenlijk al verzadigd bent. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor eten terwijl je iets anders doet, zoals werken, TV kijken, op je telefoon scrollen of een boek/tijdschrift lezen.
Klets (of doe hetgeen) met aandacht en eet op dat moment even niet.
Eet met aandacht en klets niet (of doe op dat moment even niets).
Zo, nu heb je zes zeer waardevolle tips die je kunt inzetten op lastige momenten waar verleidingen op de loer liggen.
Wat nog mooier en belangrijker is als je verandering in je leefstijl en gewicht wilt, is de stap hiervóór. En dat is het begrijpen van hoe het toch mogelijk is dat jij na een goede start bij het afvallen en het kiezen voor een gezond leven tóch terugvalt in je oude ongezonde (eet)gewoonten die jou extra kilo’s en vermoeidheid opleveren.
Hoe kan het dat jij echt wéét wat goed en gezond voor je is, dat jij ook weet wat je moet doen én laten om af te vallen, máár dat jij dit in de praktijk toch niet doet?
Dit ontdek je allemaal in mijn webinar waar jij je gratis voor kan aanmelden. Klik hier om je aan te melden voor de eerst volgende editie.