Hoe overleef je de supermarktjungle? Vijf tips.
11 juni 2021 

Hoe overleef je de supermarktjungle? Vijf tips.

Afgelopen week plaatste één van de deelnemers van mijn programma 8 weken met Ann blij een foto in de Whatsappgroep van Ann over haar aankopen bij de Notenshop. Super leuk natuurlijk, want ongebrande noten en zaden zijn waardevolle voedingsbronnen, vol gezonde vetten, vitamines en mineralen. Ze vertelde dat ze ook cranberries had besteld, die maken de granola zo lekker fruitig.

Daar heeft ze helemaal gelijk in, maar bij gedroogde cranberries gaan bij mij alle alarmbellen af. Ze was nieuwsgierig waarom. Ik vroeg haar een foto van het etiket te plaatsen in de groep. “Oeps” was haar reactie. Het ingrediëntenlijstje was kort, maar het begon met het woord suiker.

Ze is niet de enige klant die hier tegenaan loopt. Laatst ontdekte ik toevallig samen met een klant die diabetes heeft, dat haar portie havermout aanzienlijk wat toegevoegde suikers bevatte terwijl zij dacht dat ze met havermout goed bezig was. Een andere klant had enthousiast Skyr met aardbeien gekocht omdat het gezond en lekker klonk. Het was ook lekker wat vooral te danken was aan de toegevoegde suiker.

Klakkeloos biologische producten kopen blijkt ook niet zo slim, want hoewel ‘biologisch’ heel gezond klinkt, kunnen deze producten net zo goed vol toevoegingen zitten die nadelige invloed hebben op je gezondheid. Hoogtijd dus voor een paar tips om gezonde keuzes te maken in de jungle die SUPERMARKT heet.

TIP 1: Check de ingrediëntenlijst op het etiket

De afbeelding op een product zegt niets over wat er daadwerkelijk in het product zit. Lees altijd het etiket, ook van producten die online koopt of standaard haalt. Ja, dat maakt je supermarktronde langer, maar door het vaak te doen word je er handiger en sneller in. Je laat sommige producten al automatisch staan en wordt beter in selecteren van de gezondere keuze.

Lengte van de ingrediëntenlijst

Vuistregel die vaak opgaat: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe minder bewerkt. Hoe langer de ingrediëntenlijst hoe groter de kans dat het product een echt knutselwerkje van de fabriek is met conserveermiddelen, kleurstoffen, mengmiddelen etc.

Welke ingrediënten staan vooraan?

Handig om te weten is dat de fabrikant verplicht is om de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid in de lijst te zetten. In het voorbeeld van de cranberries staat het woord suiker vooraan, dan pas de cranberries zelf. Dit betekent dat er in verhouding meer suiker dan cranberries in het product zitten! Staat suiker ergens achteraan van een lijstje van 7 ingrediënten? Dan wil ik het misschien nog wel meenemen in mijn winkelwagentje, maar staat suiker ergens bij de eerste paar ingrediënten, dan zet ik het terug en ga op zoek naar een beter alternatief. Bij brood kijk ik altijd naar het aandeel van volkoren. Staat dat niet vooraan, dan leg ik het brood weer terug in het schap.

Scan op schuilnamen van suiker 

De fabrikant weet intussen heel goed dat wij ‘suiker’ niet zo’n aantrekkelijk woord vinden. Er zijn vele manieren zijn om producten te zoeten die niet bevorderend zijn voor je gezondheid, omdat deze stoffen zich in je lichaam net zo gedragen als suiker. Je herkent de namen misschien niet (bv. glucose-fructosestroop, maltodextrine, dextrose, melasse) of het klinkt zelfs gezond omdat het natuurlijke zoetbronnen zijn (bv. honing, druivensuiker of dadelstroop).

Je lichaam breekt het zoetmiddel snel af tot de bouwstoffen glucose, waardoor je bloedsuiker rap stijgt en na een rappe stijging volgt altijd een sterke daling. Deze bloedsuikerschommelingen zorgen voor dippen in je energie, snel weer trek krijgen (cravings) en werken insulineresistentie in de hand, wat na een aantal jaar kan resulteren in diabetes type 2.

TIP 2: Behoed je voor supermarktverleidingen

Vertragingszones met aanbiedingen

Vroeger pluisde ik de reclamefolders uit op toffe aanbiedingen, 1 + 1 gratis, 3 voor de prijs van 2 etc. Tegenwoordig ben ik snel klaar, want dit soort mooie aanbiedingen gelden vooral voor flink bewerkte producten. In de winkel zelf staan mooi aangeklede displays en koppen van de schappen die schreeuwen op jouw aandacht. Automatisch loop je langzamer om te bekijken of het iets voor jou is. Ook bij de kassa staan van die manden met producten die je altijd wel kunt gebruiken. Denk logisch na voordat je de aanbieding of dat kassakoopje in je mandje gooit. Hoe ziet de ingrediëntenlijst eruit? Hoe natuurlijk zijn de ingrediënten? Heb je het (nu) nodig? Bewaar je het echt voor de visite of eindigt het in jouw eigen maag omdat het uit de kast blijft roepen?

Heerlijke geur, gezellige muziek, slimme indeling

De supermarkt doet er alles aan om jou een zo aangenaam mogelijke ervaring te bezorgen. Want hoe prettiger jij je voelt, hoe langer je in de winkel blijft en hoe meer je geneigd bent om je (tegenwoordige steeds ruimere) boodschappenkar te vullen. Rustige muziek zorgt voor een rustig looptempo, het vers afbakken in de winkel brengt jou in een milliseconde terug naar fijne momenten en de indeling zorgt ervoor dat je langs schappen loopt waar je niet hoeft te zijn, maar je oog soms toch valt op iets dat toch wel lekker of handig is.

TIP 3: Doorzie de marketingbeloftes

De fabrikanten weten dat jij goed voor jezelf wilt zorgen en spelen hier glashard op in, zodat jij het product zonder nader onderzoek meeneemt naar huis.

• De producten stralen ‘gezondheid’ uit door kleurgebruik en slim gekozen afbeeldingen.

• Aantrekkelijke woorden sieren de verpakking: minder vet, geen suiker toegevoegd, vezelrijk, met volkoren, zonder conserveermiddelen, vernieuwd

• Geen E-nummers in de ingrediëntenlijst, maar de officiële benaming die jij wellicht niet kunt thuisbrengen. “Het zal wel goed zitten.”

TIP 4: Kies voor onbewerkt en puur

De laatste 50-60 jaar is er ontzettend veel veranderd in de supermarkt. Elke week verschijnen er nieuwe producten in de schappen. Veel ervan zijn knutselwerkjes uit de fabriek. Sommige zijn echt wel handig, maar van veel producten kun je je afvragen of je lichaam het wel goed kan verwerken. Ons DNA en de manier waarop ons lichaam met ons eten omgaat stamt nog uit de oertijd en is dus niet afgestemd op deze razendsnelle productontwikkeling.

Heel vroeger bestonden geen fabrieken en supermarkten en kon men alleen pure onbewerkte producten in de natuur vinden. Daarnaast waren producten met suikers schaars en alleen in de zomer/herfst te vinden. Vraag jezelf dus in de supermarkt af “Kent de oma van mijn oma dit product?” Nee? Bestudeer dan het etiket extra goed en wil je helemaal veilig kiezen, kies dan vooral producten zónder ingrediëntenlijst. Denk aan losse groenten en fruit. What you see is what you get!

TIP 5: Maak het je brein en jezelf makkelijk

Stap met een gevulde maag de winkel in

Bij het zien van al het lekkers activeert je lichaam je hongerhormonen. En als je dan al trek hebt, ben je vatbaarder voor de roep van je oerbreindelen van snel, gemakkelijk en lekker.

Shop terwijl je nog volop energie hebt

Bij vermoeidheid schakelt het denkende deel van je brein uit waar al jouw plannen in zitten om een gezond, slank en fit lichaam te creëren. De oerdelen van je brein nemen het nu over en dan is het “Kom maar door met al dat lekkers!”

Maak van te voren een boodschappenlijstje

Koop alleen wat daarop staat. Dat geeft je duidelijkheid plus focus en het scheelt veel tijd en verleidelijk voedsel in je huis.

Welke tip pas jij als eerste toe?

Ik ben benieuwd hoe jouw bezoekjes aan de supermarktjungle verlopen en of je iets aan de tips hebt. Laat je me weten welke tips jij al toepast of nu als eerste gaat toepassen door een mail te sturen naar info@annscoaching.nl of een appje naar 06-48821600?

Naast deze tips valt natuurlijk nog véél meer te leren over voeding, voedingsstoffen, je lichaam, afvallen plus volhouden en je gezondheid op een positieve manier beïnvloeden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om te ontdekken hoe jij blijvend voor jouw gezondheid kunt kiezen op een relaxte manier? Plan een gratis en vrijblijvend een gesprek in, dan kijken we samen naar de opties.


Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen