Afvallen tijdens de feestdagen vraagt eerlijk zijn naar jezelf
21 november 2018 

Afvallen tijdens de feestdagen vraagt eerlijk zijn naar jezelf

De decembermaand komt er weer aan. Dat betekent voor veel mensen een maand vol met familie- en vriendenactiviteiten. Vaak zijn deze activiteiten gekoppeld aan eten. Véél eten. Lekker eten. En niet altijd de gezonde keuze, integendeel.

Een reden voor een klant van mij om zich in november al druk te maken en tegen al deze gezellige donkere dagen zo aan het einde van het jaar op te zien. En dat is natuurlijk heel erg jammer. Ik begrijp haar helemaal. Maat houden op dit soort dagen met al dat lekkers is bijna onmogelijk.

Vroeger zat ik standaard overvol na een feestdag, tegenwoordig lukt maat houden op een goede dag iets beter, maar de verleiding trekt behoorlijk. Ik wil altijd alles proeven, zéker als het zelfgemaakt is. Daarnaast vind ik ‘nee zeggen’ moeilijk omdat iedereen zoveel moeite doet om het leuk, gezellig en lekker te maken. Dan is het toch wel lullig als ik niet overal iets van neem.

Als jij ook een beetje opziet tegen alle verleidingen de komende maand, lees nog even verder. In dit blog deel ik een paar tips om redelijk ongeschonden door de feestdagen heen te komen. Want met de juiste (eerlijke) houding en mindset is dat echt te doen. Meteen ook weer een goede opfrisser voor mij!

TIP 1 Welk verhaal besluit je aan jezelf te vertellen? 

Je houding en mindset bepalen of het je wel of niet lukt om (redelijke) gezonde keuzes te maken tijdens alle decemberfeesten of eigenlijk tijdens alle verleidelijke momenten door het hele jaar heen.

Er zijn namelijk twee mogelijkheden:

Of je besluit dat je jezelf zo goed mogelijk wilt voelen en bent bereid om te bedenken welke keuzes hierbij passen en onderneemt hier actie op.

Of je beslist dat het je niet kan schelen en dat je er later wel een keer mee dealt.

Het zit ‘m niet in de verleiding en de aantrekkingskracht van het eten, maar meer in het overtuigen van jezelf, wat ‘verkoop’ je aan jezelf. Bij de aanblik van een tafel vol met lekkere hapjes, kun je jezelf overtuigen dat je het allemaal wilt eten: “Oh oh, dat ziet er super lekker uit en dat daar lijkt me ook ontzettend lekker. Och, het is maar één dag feest. Morgen doe ik weer normaal.”

Óf je kunt jezelf overtuigen dat je een deel wilt eten omdat het er écht lekker uit ziet en dat je de rest laat staan. “Weet je, het is het gewoon niet waard. Ik ken dit allemaal al. Als ik dit allemaal eet voel ik me straks weer stom dat ik heb toegegeven. Ik wil me goed voelen over mezelf en mijn keuzes, dat betekent meer voor me dan alles wat hier op tafel staat. Ik neem die lekkere appelflap van de bakker en ga gezellig kletsen met iedereen die ik al een tijd niet heb gesproken.”

In beide gevallen ben je jezelf aan het overtuigen. De eerste zorgt dat je zwicht voor het kortstondige lekkere gevoel met een veel minder fijn gevoel (en protesterende darmen) na afloop, de tweede zorgt dat je maat houdt en met een goed, sterk en tevreden gevoel het feest verlaat.

TIP 2 Je hoeft niet alles te laten staan, maak wel keuzes

Natuurlijk mag je lekkere en minder gezonde dingen eten. Bedenk voor jezelf “Wat is het echt waard en wat niet. Geef ik het een 8 of hoger?“ Bv. supermarktkoekjes zijn het eigenlijk niet waard. Maar een homemade stuk worteltaart misschien weer wel. Aardappelpuree is het misschien niet waard, maar het dessert mogelijk wel. Blijf met jezelf verbonden: Hoe wil je je voelen en hoe vooral niet? Welke besluiten passen hierbij?

TIP 3 Trap niet in de valkuil van wat ‘anderen doen’

Je vindt het tenslotte ook niet oké, als je eigen kind hetzelfde doet als iedereen. (‘Maar mam, iedereen was aan het drinken!’ Of ‘Maar pap, iedereen had seks!’) Zo wil je niet dat je kind op een feestje bezig is, dus zo zou je zelf ook niet op een feest bezig moeten zijn. (‘Oh, iedereen neemt een dessert en iedereen is aan de alcohol of iedereen schept een tweede keer op!’) Neem dus niet iets omdat iedereen dat doet, maak keuzes waardoor jij je het beste voelt, tijdens maar vooral ook na afloop. 

Ga voor de langere termijn en niet voor het korte moment met bijbehorende gevolgen. Dit vraagt uiteraard oefening. Stel jezelf vragen: 'Iedereen neemt een dessert, moet ik dat dan ook doen? Is dat een regel? Beledig ik de gastvrouw echt als ik ‘nee’ zeg of mijn bord niet leeg eet? Ga ik me hierdoor het best als mogelijk voelen? Zijn die 15 seconden het waard om me zus en zo na afloop te voelen? Heb ik eigenlijk nog wel honger?' Wees mindfull en blijf met jezelf in contact.

TIP 4 Visualiseer de dag

Sta op en bedenk, maar zie ook voor je hoe je wilt dat die dag gaat lopen. Welke keuzes wil je maken? Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik deze dag tot een succes maken? Hoe ziet dat eruit? Hoe wil ik me voelen en wat is daarvoor nodig?” Zie jezelf de keuzes maken die je wilt en het wordt een stuk gemakkelijker op het ‘echte’ moment. 

TIP 5 Zorg dat jij de gasten uitnodigt

Deze praktische afsluiter zorgt ervoor dat jij de controle hebt over wat er op tafel komt. Je kunt alles in eigen hand houden en je eigen keuzes maken, passend bij wat jij belangrijk vindt. En natuurlijk, als je weet dat Ome Arie zo gek is op chocola, koop je een paar chocolade kerstkransjes bij de bonbonwinkel. Dat hoeft echt niet een voorraad chocolade kerstballen, kerstmannen en musketkransen van de LIDL (lekker goedkoop!) te zijn, waar jij de restjes van ‘moet’ opeten de volgende dag bij het ontbijt.

Hoe ga jij de komende decembermaand in? Staan er leuke activiteiten en feesten op het programma? En zie jij er misschien, net als ik, ook een beetje tegenop? Leuk als je het hieronder met me wilt delen!

Wil jij definitief grip op je gewicht?

De decembermaand is één ding, maar wil je ook de rest van je leven op een ontspannen manier met eten omgaan en is het je tot nu toe nog niet gelukt om definitief met jouw overgewicht af te rekenen? Plan dan gratis en geheel vrijblijvend een Waarom val ik niet - analyse in. Kijk ik uitgebreid met je mee in waar je vastloopt en wat je nodig hebt om grip te krijgen en houden op je keuzes en jouw afvalproces.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Bert Achterkamp
Door

Bert Achterkamp

op 21 Nov 2018

Bedankt voor jouw tips! Ik denk dat de kerst bij mij thuis gevierd gaat worden, net als Oud en Nieuw, inderdaad wat meer werk maar dan heb ik (bijna) alles zelf in de hand👍🏻

Annoesjka de Graaf
Door

Annoesjka de Graaf

op 22 Nov 2018

Fijn dat je iets aan de tips hebt! Veel plezier met het bedenken van lekkere hapjes en/of gerechten die passen bij jou, jouw keuzes en doelen!

Reactie plaatsen