Ben jij lief voor je lichaam of neem jij je lichaam voor lief?
16 april 2019 

Ben jij lief voor je lichaam of neem jij je lichaam voor lief?

Net dwaalde ik wat rond in de gratis meditatie app Insight Timer. Een super app vind ik, vol gratis meditaties in vele talen, waaronder het Nederlands. Ik stuitte op de meditatie “Sending love to my body”, waarin de begeleidster me bewust maakte van mijn lichaam en een ‘dank je wel’ voor mijn lichaam uitsprak. Nu denk je misschien 'Wat een zweverige taal, ben ik niet gewend van Annoesjka'. Klopt, meestal ben ik vrij nuchter en wil ik van alles bewijs hebben. Ik geloof echter wel dat we veel meer aandacht voor ons lichaam moeten hebben en dat we het niet zomaar voor vanzelfsprekend moeten nemen. Hoe vaak denk jij over je lichaam na? Wat het voor je doet, dag en nacht? Hoe wonderlijk het is dat je ademt, beweegt, hoort, ruikt, proeft, denkt, loopt, rent, springt, slaapt, kookt, werkt, stresst, eten verteert etc.?

Zonder enig nadenken verdwijnt er van alles in ons lichaam

Een paar weken geleden sprak ik een collega ondernemer / coach. De laatste maanden van 2018 voelde hij zich vaak moe, niet fit, had een korter lontje. Hij kon het niet helemaal duiden. Nadat hij een documentaire had gezien over hoe aanpassing van het eetpatroon zeer positieve resultaten kon geven, is hij gaan nadenken over zijn eigen eetpatroon en leefstijl. Regelmatig aan de wijn, uit eten, koek en snacks tussendoor. Bijna automatisch en zonder nadenken verdween dat in zijn mond. Hij heeft kleine veranderingen in zijn eetpatroon doorgevoerd, wat tot zijn verrassing resulteerde in meer energie, helderheid, focus en zijn buik verdween ook nog eens op de koop toe. 

Jarenlange verwaarlozing kan niet in 1x ongedaan gemaakt worden

Diezelfde middag dat hij zo enthousiast over zijn nieuwe manier van leven vertelde, werd hij door een ambulance weggevoerd en lag hij twee dagen opgenomen voor divers onderzoek. Diagnose: een losgeraakt bloedpropje was in zijn hersenen terecht gekomen. Verder onderzoek is nog nodig. Op mijn vraag of hij dacht dat het misschien aan zijn nieuwe manier van gezonder eten lag, antwoordde hij heel nuchter. “Nee, ik heb mijn lichaam jarenlang verwaarloosd, dat is een opeenstapeling geweest van vele jaren. Misschien heb ik door de verandering in mijn eetpatroon nu wel erger weten te voorkomen.”

Ik zorg eigenlijk helemaal niet zo goed voor mijn lichaam

De gesprekken met mijn collega maakten mij weer bewust van mijn eigen lichaam en van het feit dat ik helemaal niet zo heel aardig voor mijn lichaam ben. Vroeger was het helemaal erg, want ik stopte er van alles héél veel in, waarvan maar weinig gezond. Tegenwoordig heb ik dat stuk goed onder controle en zit het meer in korte nachten en veel stress. Ik ben dus echt niet lief voor mijn lichaam, maar het gekke is dat ik wél verwacht dat mijn lichaam lief is voor mij.

Ik verwacht dat het me soepel laat bewegen, me een goede conditie geeft en dat het lekker diep slaapt. Het moet me helder laten denken, me glansrijk door stressvolle situaties heen loodsen en ik wil dat het fabrieksvoedsel, waar mijn oma nog nooit van gehoord heeft, zonder problemen kan verteren. Repen Tony Chocolonely, bitterballen en chips, dat moet het makkelijk kunnen verwerken, maar mijn lichaam moet wel slank en gezond blijven. Gifstoffen van alcohol en luchtvervuiling moet het prima kunnen afvoeren en o ja, ik verwacht dat mijn lichaam altijd goed functioneert, met vaart door kan denderen, nooit moe is en ziek zijn is al helemaal not done!

Veel fysieke en mentale problemen bouwen zich onzichtbaar al vele jaren op

Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Misschien wel té ingenieus. Het is in staat om voedingsstoffentekort door bijvoorbeeld een crashdieet zelf aan te vullen. Het breekt weefsels vanuit het lichaam af en bouwt dit om tot de weefsels die het nodig heeft. Het schakelt bij voedingsstoffen tekort over op de ‘noodtoestand’ en gaat daardoor extreem efficiënt om met de voedingstoffen die het wel krijgt. Chronische stress, gebrek aan beweging en slaaptekort kan het heel lang verwerken en opvangen, waardoor je het idee hebt dat je nog heel redelijk kunt functioneren. Jarenlang roeit je lichaam met de riemen die het heeft om gezond te blijven en zijn de testen van de huisarts positief. “Niets aan de hand hoor, ik ben compleet gezond!” Onder de oppervlakte worden weefsels echter wel blijvend afgebroken, dwalen vrije radicalen rond die cellen kunnen beschadigen, verkalken en vervetten je aderen, raken je alvleesklier (diabetes type 2) en je bijnieren (burn-out) overbelast.

Ziekte en burn-out komen niet zomaar uit de lucht vallen

Je lichaam heeft waarschijnlijk al vele signalen gegeven dat het tekort komt en overbelast is. Alleen je bent niet meer gewend om naar je lichaam te luisteren, je hebt het gewoon niet door of negeert het. Je bent altijd bezig en druk. Je moet door, want je leidinggevende verwacht van alles, de kinderen moeten naar school, de BSO, sport, ondertussen moet je op de hoogte blijven van de laatste social media weetjes en wil je de beste partner, moeder, dochter, zus, vriendin en werknemer zijn en ja, gezond eten, bewegen, voldoende me-time en op feestjes verschijnen is ook belangrijk.

Stilstaan maakt je onrustig

En toch is stilstaan wat je meer moet doen. Zodat je leert luisteren naar wat je lichaam nodig heeft en dat je op tijd kunt bijsturen. Dat je beseft dat je vol zit na twee broodjes of helemaal geen zin hebt in die moorkop, ook al vertellen je ogen en je hoofd iets anders. Dat je opmerkt dat je moe bent in plaats van trek hebt, als je ’s avonds op de bank ploft met die zak chips, wanneer je de kinderen eindelijk op bed hebt. Dat je eigenlijk niet zo happy bent met hoe je leven nu in elkaar steekt en dat je mag kijken waar je verandering kunt creëren, zodat je meer doet van hetgeen dat je wél een fijn gevoel geeft. Stilstaan is nodig om op te merken hoe het nou écht met je gaat. Zodat je die keuzes gaat maken waardoor je fit, energiek en gezond blijft, ook op je zestigste. En ja, het gevoel van onrust, ontevredenheid, moeheid, somberheid borrelt omhoog en dat is rete eng. Uiteindelijk zal je lichaam je dankbaar zijn.

WANT ALS JIJ LIEF BENT VOOR JE LICHAAM, IS JE LICHAAM LIEF VOOR JOU!

Herken je jezelf hierin? Op welke manier verwaarloos jij je lichaam eigenlijk? Ongezonde voedingskeuzes, te weinig drinken, teveel alcohol? Stress? Te laat naar bed? Of heb jij op tijd aan de noodrem getrokken en de zeilen kunnen bijstellen? Super als je het hieronder met me wilt delen. Of stuur een mail (info@annscoaching.nl) of appje (06-48821600)

Gratis Waarom val ik niet af - analyse

Besef je wel dat je niet lekker bezig bent, dat je lichaam eigenlijk niet de aandacht krijgt die het wel verdient, maar krijg je het niet voor elkaar om de dingen anders aan te pakken? Vraag dan gerust geheel vrijblijvend een Waarom val ik niet af - analyse aan, dan kijk ik graag met je mee naar jouw valkuilen. Ik geef je meerdere praktische tips en/of inzichten, waardoor jij diezelfde dag nog kunt starten met goed voor je lichaam zorgen, zodat het meer energie krijgt en gezonder wordt.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen