66 procent kans! 😃

Als er een loterij zou bestaan met een winkans van 66% dat jij jouw bankrekening gaat vullen met een vette geldprijs. Zou jij een lot kopen?

Dikke kans dat je in de rij staat bij de Primera. Toch?

Kijk nu eens deze krantenkop van 19 augustus jl. met een citaat van Internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum:

Twee derde betekent gewoon 2 van de 3 Nederlanders…
66% kans…

66% kans dat als jij nu niets doet jij over 17 jaar obees bent!

- STILTE -
(Ik stop even met typen om dit nieuws tot je door te laten dringen.)

Kreeg je het eventjes benauwd?

Best vervelend nieuws toch? Ik vermoed dat de krant uit was op een toptitel en bewust een foutje heeft gemaakt. Het gaat niet om obesitas, maar om overgewicht. Al is dat op zichzelf een springplank naar obesitas natuurlijk.

De laatste onderzoeken lieten zien dat meer dan 50% van de Nederlanders overgewicht heeft (BMI van 25+) en daarvan heeft 14% een BMI van 30+ en dan ben je officieel obees. Als we niets doen groeit het aantal van 50% naar 66% de komende 17 jaar en de groep van obesitas neemt eveneens toe.

Obesitas is niet alleen maar het hebben van overgewicht

Obesitas is een chronische ziekte waarbij overmatig vet zich opstapelt in het lichaam met diverse gezondheidsrisico’s tot gevolg op de langere termijn. Het is de poortziekte naar ca. 200 andere ziektes, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten, kanker om er een paar te noemen.

Hoeveel BMI zit jij nog van het etiket ‘obesitas’ af?

Bereken nu meteen even jouw BMI:

Stap 1
Doe je lichaamslengte in het kwadraat (bv. 1.70 meter x 1.70 meter = 2,89)

Stap 2
Deel je gewicht in kilo's door het kwadraat van je lengte (bv. 103 kg : 2,89 = 35,6)

Stap 3
Het antwoord bij stap 2 is jouw BMI

Sidenote: BMI is niet een heilig getal, want sporters met flink wat spiermassa hebben vaak ook een te hoog BMI, maar hebben geen overgewicht door vetmassa. Sport jij net als de gemiddelde Nederlander weinig tot niet, dan geeft de BMI een aardige indicatie. Je buikomvang geeft nog een betere indicatie, maar dan wordt deze mail wel heel lang. Bij twijfel mail me gewoon even of ga naar de huisarts.

‘Op papier’ lijkt er misschien weinig aan de hand te zijn ook al is je BMI aan de hoge kant. Je huisarts is tevreden met je bloedwaarden en ach je bloeddruk is een beetje verhoogd, maar dat is niet verontrustend.

Stop met struisvogelpolitiek

Kijk voor de gein serieus eens eerlijk naar de gevolgen voor de kwaliteit van je dagelijks leven van onderstaande symptomen van (ja, ook bij matig) overgewicht:

👉 je hebt een behoorlijk energiegebrek;
👉 je hebt een slechte conditie;
👉 je denkt de hele dag door aan eten, het zit continu in je hoofd;
👉 je snackt vaak en eet teveel terwijl je dat eigenlijk niet wilt, je hebt geen controle op je eetgedrag;
👉 je baalt ontzettend van de aanblik in de spiegel, hebt kleding in tig maten en toch zit niets lekker, je bent je voortdurend bewust van je lijf als je ergens staat, loopt, zit en in gesprek bent;
👉 je brandt jezelf continu af voor 'zwakke loser' als je jezelf weer eens niet kan inhouden;
👉 je gaat van dieet naar dieet, zoekend naar dé briljante en snelle verlossing van jouw vetrollen (maar geen enkel plan houd je meer dan drie weken kunnen vol);
👉 dit lijstje is nog veel langer, maar je begrijpt intussen vast het punt dat ik wil maken.

Wat doet dit allemaal voor je zelfvertrouwen en je dagelijkse activiteiten, thuis en op je werk?

Zie je hoe jouw overgewicht jouw leven nadelig beïnvloedt als je er even écht bij stil staat? En als er dan echt op gezondheidsgebied symptomen gaan openbaren en hierbij opgeteld worden, is helemaal het hek van de dam.

Maar... dan ben je te laat

Want als er iets lastig is, is het afvallen met een obees lichaam.

Ik zie het aan meerdere van mijn klanten (zeker als de overgang ook nog een rol speelt). Ze veranderen van alles, voelen zich energieker en zitten beter in hun vel, hebben meer grip op hun keuzes, maar de weegschaal staat irritant stil. Dat komt omdat een lichaam met grote vetmassa hormonaal flink van slag is en niet meer hetzelfde werkt als een lichaam met matig overgewicht.

Wacht dus niet en wuif het probleem niet weg. Ga NU aan de slag. En dan NIET met een dieet hè? Werk aan je gedrag, mindset en leefstijl. Want afvallen op korte termijn lukt vaak wel, maar het is de lange termijn die er écht toe doet.

Geen idee hoe je het kan aanpakken omdat je al tig dingen hebt gedaan en niets werkt?

Druk even op deze knop en meld je aan voor mijn webinar Hoe houd je afvallen vol? Dan ontdek je hoe jij van jouw dagelijkse strijd met eten (+ weegschaal) naar grip op je (eet)gewoontes (en je gewicht) gaat.

Meld je via deze link gratis aan voor mijn interactieve webinar en kom er in één avond achter wat je nodig hebt om definitief met jouw overgewicht af te rekenen.

Zie ik je dan?

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen