Wat is HARTCOHERENTIE

Wat is HART-
COHERENTIE

Hartcoherentie is een optimale toestand van je lichaam waarin je hart, je hersenen en je emoties goed op elkaar afgestemd functioneren.

Je immuunsysteem, hormonale systeem en zenuwstelsel zijn optimaal op elkaar afgestemd. Fysiek gezien kun je dan op je best presteren en herstellen van uitdagende emotionele, mentale of fysieke situaties.

Concreet betekent coherent zijn dat er een vorm van ontspannen aandacht en alertheid is. Vanuit een heel ontspannen of heel gespannen toestand kun je namelijk niet maximaal in actie komen. In een coherente toestand verbruik je je energie optimaal en ben je in staat om in moeilijke situaties je kalmte te bewaren.

Het mooie is dat je coherentie zelf actief en bewust kunt creëren en dit kun je meten door je hartslag heel precies te monitoren. In mijn trajecten gebruik ik hiervoor de HeartMath Inner Balance Trainer. Deze krijg je als we samen aan de slag gaan en na het traject blijft hij van jou als je wilt.

null

Je hartslag in rust lijkt heel evenwichtig in een stabiel ritme van gemiddeld ergens tussen de ca. 60-80 slagen per minuut te slaan. Ga je echter precies meten, dan blijkt dat de tijd tussen twee hartslagen voortdurend wisselt van lengte. Dit heeft te maken met het feit dat je hart voortdurend versnelt en vertraagt.

Dit heet Hartritme Variabiliteit (afgekort HRV) en het zegt iets over de flexibiliteit van je hart- en bloedvaten en het vermogen om je aan te passen aan omstandigheden in en buiten je lichaam.

De versnelling en vertraging hangt af van wat we doen, voelen en ervaren. Bij bv. traplopen en sporten versnelt je hartslag, bij een ademoefening of meditatie vertraagt hij. Maar ook emoties hebben invloed op je hartslag.

De versnelling en vertraging worden geregeld door twee takken in je autonoom zenuwstelsel. Autonoom betekent dat het zelfstandig werkt. 

De ene tak is de orthosympaticus. Dit is het gaspedaal en zorgt voor de versnelling van je hartritme. De andere tak is de parasympaticus. Dit is het rempedaal en zorgt voor de vertraging van je hartritme. In de gewenste toestand werken deze twee takken van je zenuwstelsel optimaal samen in de afwisseling tussen gassen en remmen. 

Op dat moment ervaart jouw brein dat jij veilig bent en zorgt ervoor dat:

  • je hersenen goed functioneren (je denkt helder, overziet situaties snel en komt met creatieve oplossingen)
  •  je energievoorraad optimaal beheerd wordt (geen energielekken en je vult tijdig weer aan)
  •  je hormoonhuishouding optimaal werkt (stresshormonen en vitaliserende hormonen zijn in balans)

Je voelt misschien al aankomen dat die gewenste toestand met optimale afstemming tussen gassen en remmen er lang niet altijd is. De twee takken strijden dan om de controle over de hartslag. De één versnelt, de ander vertraagt. Het wordt een chaos.

In een meting kun je de strijd tussen het gas- en rempedaal zien in het patroon van je hartritme. Het ritme is incoherent en er is sprake van incoherentie in de toestand van je lichaam. 

null

Vooral emoties zorgen ervoor dat je hartritme regelmatig in een chaos verandert. Dit merk je niet bewust op als je hier niet in getraind bent. Je brein bestempelt de strijd tussen het gas- en rempedaal als 'potentieel gevaar'. Hierdoor lekt je energie makkelijk weg en worden er met name stresshormonen aangemaakt en weinig tot geen herstel- en vitaliserende hormonen. Je lichaam staat hierdoor ook in de 'vetopslag-stand', omdat vet een belangrijke energievoorraad is die je wellicht nog hard nodig hebt.

Met technieken kun jij coherentie bewust oproepen

Als we samen aan de slag gaan leer jij diverse hartcoherentietechnieken en word jij je meer bewust van stressbronnen en energiebronnen. Door gebruik te maken van de Inner Balance Trainer kun jij precies monitoren of en in welke mate je coherent bent.

Heel fijn, die visuele feedback!

Door oefening krijg jij de technieken steeds beter onder de knie, zodat je ze ook kunt toepassen in je dagelijkse bezigheden. Met het bewust oproepen van coherentie help je jezelf om beter om te gaan met lastige situaties. Vooraf, tijdens, maar ook na afloop zal je door het toepassen van de technieken sneller herstellen. Ook zal je ervaren dat je rustiger kunt communiceren met anderen.

Je hebt dus zelf invloed op het gas- en rempedaal en je hartritme.

Je brein ervaart bij coherentie dat jij veilig bent met alle eerder genoemde positieve gevolgen voor je denken, hormoonhuishouding en energie.

Wist je dat de HeartMath hartcoherentietechnieken een verplicht trainingsonderdeel zijn bij de Nederlandse Politie?

Voorbeelden van de Inner Balance Trainer schermen

Is Leg jouw fundament met Ann iets voor jou?

Klinkt alles rond hartcoherentie als een vernieuwende manier om snel en eenvoudig meer rust en kalmte te ervaren, waardoor je helderder denkt en alleen daardoor al over meer wilskracht beschikt en betere keuzes maakt? En klinkt het ook goed als je weet dat je lichaam minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt, met alle positieve gezondheidsvoordelen en de mogelijkheid tot vet verliezen van dien?

Klik op die knop en plan een matchcall in zodat we kunnen uitvinden of Leg jouw fundament met Ann bij jou past!