Meet jouw ruststofwisseling

Kom erachter hoeveel calorieën jouw lichaam in rust verbruikt,

zodat je weet wat je nodig hebt om op een gezond gewicht te komen.

in Lelystad en Maarssen

Vind je het lastig om je gezonde gewicht te bereiken?

# Je wilt afvallen, daarom eet je gezond en beweeg je regelmatig. Kortom je hebt het gevoel dat je alles volgens ‘de regels’ doet. Tot je frustratie val je echter geen gram (meer) af.

# Je wilt aankomen, daarom eet je gezond en zoveel je kunt, maar helaas blijf je een (te) laag gewicht houden.

# Je vraagt je af hoeveel calorieën je per dag kunt eten, zodat je op een gezonde manier afvalt of juist aankomt en je beter op het juiste spoor blijft.

Hoe fijn zou het zijn als je exact weet wat in jouw geval de oorzaak is

dat je niet op jouw gewenste gewicht komt?

Ik zelf viel niet af omdat ik het afvallen niet volhield, maar ik herken dit probleem wel bij meerdere klanten. Klanten die lekker bezig zijn, gezonde keuzes maken en toch blijft de weegschaal op een bepaald punt hangen. Waarom?

Dan is het handig om exact te weten hoeveel calorieën je lichaam per dag verbruikt. Sinds ik de ruststofwisselingmeting met de Fitmate bij mijn klanten doe, hebben we direct inzicht hoe het calorieverbruik van hun lichaam per dag is en passen we daar de voedingskeuzes en leefstijl op aan.

Na de meting van jouw ruststofwisseling

  • Weet jij exact hoeveel calorieën jouw lichaam in rust verbruikt (= ruststofwisseling / basaalmetabolisme) en hoeveel calorieën jij gemiddeld per dag aan volwaardige voedingsstoffen moet innemen om af te vallen, gelijk gewicht te behouden of aan te komen.
  • Bekijken we samen op basis van het resultaat wat je nodig hebt om een gezond gewicht te bereiken.

null

Hoe werkt een ruststofwisselingmeting?

De Fitmate meet, terwijl jij rustig ademt, hoeveel zuurstof jouw lichaam verbruikt in complete rust. Je basisverbranding, ook wel rustmetabolisme, wordt daadwerkelijk gemeten. Dit in tegenstelling tot traditionele methoden waarbij je rustmetabolisme voorspeld wordt aan de hand van een tabel. De Fitmate rekent hierna uit hoeveel calorieën je bovenop je basisverbranding nodig hebt om de dag gezond door te komen op basis van jouw gemiddelde leefstijl.

Wat doe jij vóór en tijdens de meting?

# Een week voordat je bij mij jouw ruststofwisseling gaan testen, houd je zeven dagen heel secuur een voedingsdagboek bij om een precies beeld te krijgen van jouw gemiddelde calorie-inname en voedingskeuzes. Dit betekent dat je echt alles wat je eet en drinkt meet met de keukenweegschaal en de litermaat. Even een tijdsinvestering, maar heel waardevol om met de resultaten van de meting te vergelijken.

# Dan kom je bij mij op locatie. De meting zelf duurt een kwartier, de hele sessie duurt ca. 60 tot 75 minuten.

# Tijdens de meting lig je relaxed op een stoel en krijg je een blauw masker over je neus en mond waarbij je gewoon rustig en op je eigen manier ademt. Je hoeft verder helemaal niets te doen.

# Je moet nuchter zijn. Dit betekent dat je minimaal 5 uur (liefst nog langer) vóór de meting niets meer eet en drinkt, behalve water. Daarnaast minimaal 3 uur voor de meting niet roken en geen alcohol, drugs, pittige beweging (intensief trainen 14 uur).

# Direct na de meting bespreken we het resultaat, vergelijken we de cijfers met je voedingsdagboek, vraag ik je uit over je leefstijl en bekijken we wat je nodig hebt om jouw gewicht op een gezonde en duurzame manier te bereiken.

# Na je bezoek ontvang je de resultaten als PDF en de adviezen zoals besproken tijdens de sessie in je mailbox.

Ervaringen met de ruststofwisselingmeting

Noor

Onlangs ben ik bij Annoesjka geweest voor een Fitmate meting. Ik viel niet af en had geen idee meer of ik nou te weinig of te veel at. Bij de meting kreeg ik een kapje over mond/neus. Dat vond ik nog wel spannend in deze COVID-19 tijd, maar Annoesjka liet me zien hoe grondig alles schoon gemaakt werd en toen had ik er wel vertrouwen in.

Een ontspannend kwartiertje met die kap volgde. Door deze meting weet ik nu hoeveel calorieën ik per dag mag eten; het spannende is dat ik er meer moet gaan eten :-) .

Anne
Natuurlijk is het ‘simpel’: je hebt energie nodig en daarvoor heb je voeding nodig. Maar wat heeft mijn lijf nou écht nodig? Nu ik de Fitmate meting heb gedaan weet ik wat mijn lijf in rust verbruikt. Met die informatie en de gegevens uit mijn eetdagboek van een paar dagen kan Annoesjka me vertellen dat ik iets méér moet eten dan ik nu doe! In een heldere toelichting heeft ze me de resultaten van de meting toegelicht. De Fitmate meting is wat mij betreft een aanrader om wat meer inzicht te krijgen in je stofwisseling.

Voor wie is de meting van de ruststofwisseling interessant?

  • Als het afvallen of juist aankomen niet (meer) lukt en je begrijpt niet waarom. Je hebt namelijk wel het idee dat je goed bezig bent.
  • Als je wilt weten hoeveel calorieën je gemiddeld per dag nodig hebt aan volwaardige voeding om goed voor je lichaam te zorgen en op een gezond gewicht te komen.
  • Je bent gewoon nieuwsgierig wat je energieverbruik per dag is.

Wat kost een ruststofwisselingmeting

Op slechts enkele plekken in Nederland kun je op deze manier je ruststofwisseling meten buiten het ziekenhuis. De meting met interpretatie van de uitslag en het brainstormen over een plan van aanpak met mij, als BGN*-geregistreerde gewichtsconsulent en leefstijlcoach, neemt bij elkaar ruim een uur in beslag. Dit staat gelijk aan een volwaardige coachsessie. Daarnaast ontvang je de resultaten als PDF in de mail met de besproken adviezen.

# Niet klanten: € 150,00

# Bestaande klanten: € 125,00

Mogelijk kun je een deel van de investering vergoed krijgen via je aanvullende zorgverzekering, want dit is een volwaardige coachsessie. Check dat hier en geef dan van te voren duidelijk aan bij welke zorgverzekeraar je zit en welk aanvullende pakket je hebt.

* BGN = Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten

Ervaringen met de ruststofwisselingmeting

Het was een beetje apart om met het masker op te liggen, maar het ademen wende snel.

Ik vind het handig om te weten hoeveel calorieën ik per dag verbruik en als ik wil afvallen, weet ik nu veel beter waar ik aanpassingen in mijn voedingskeuzes en leefwijze kan doen. Ik kan het iedereen aanraden die meer inzicht wil hebben in zijn calorieverbruik.

Bert
Annoesjka is een leuke vrouw met kennis van zaken en heb veel van haar manier van werken opgestoken.

Omdat ik als gewichtsconsulente weet dat de energiebalans leidend is, was ik nieuwsgierig naar de Fitmate test. De meting voor de ruststofwisseling was simpel. Het was voorbij voordat ik er erg in had. Gelukkig was mijn basisverbranding niet te laag en ik kan nu met mijn voeding er rekening mee houden om ook die laatste kilootjes kwijt te raken.

Marion - gewichtsconsulent bij MarForLess
null

Afvallen en jojo-en was ook mijn leven

Mijn hele jeugd en jong volwassen leven was ik met mijn gewicht bezig. Ik was altijd dikker dan mijn klasgenoten en zat op mijn 9e met mijn moeder bij de diëtist. Het hielp niets en in mijn tienertijd deed ik diverse dieetpogingen samen met mijn moeder en later met mijn vriend. Ik hield het van een paar maanden, maar soms slechts enkele uren vol. Elke keer viel ik weer terug in mijn oude snaaigedrag. Ik at veel stiekem en schaamde me enorm voor mijn overgewicht en grote lijf vol vetrollen en scheurende spijkerbroeken tussen mijn benen.

Dit veranderde toen ik het diëten, de deadlines en een streefgewicht los liet. Het werd rustig in mijn hoofd en zo viel ik op een rustig tempo in 1,5 jaar 45 kilo af. Wie had dat gedacht? Ik niet, kan ik je zeggen.

Nu kan ik trots zeggen dat ik, als leefstijlcoach en BGN-geregistreerd gewichtsconsulent, al bijna drie jaar mijn klanten begeleid om op een gezonde manier af te vallen zonder dieet, zodat ze voor de rest van hun leven grip hebben op hun gewicht.

                   

Veel gestelde vragen over de ruststofwisselingmeting

Kan iedereen een ruststofwisselingmeting doen?

De meeste volwassenen kunnen deze meting doen. Alleen als je echt snel benauwd bent of bang bent om te ademen met een masker op je gezicht is het even uittesten. We zorgen er sowieso voor dat jij je op je gemak voelt en voor de meting zelf hoef je alleen maar relaxed te zitten en te ademen op jouw eigen manier.

Ik kan niet lang zonder eten, kan ik de meting van mijn ruststofwisseling wel doen?

Ja, zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk op de ochtend de afspraak inplant en neem je ontbijt mee, zodat je direct na de meting kunt eten. Een andere optie is om de meting bij jou thuis te doen vroeg op de dag, dat je net wakker bent. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Weetje

Ons lichaam is van vroeger uit gemaakt om lange tijd geen voedsel te krijgen. Het kan echter zijn dat je lichaam in dit moderne leven eraan gewend is om bij een beetje trek altijd te eten. Je voelt je misschien trillerig of licht in je hoofd als je een tijdje niet eet. Dit geeft aan dat je lichaam insuline-ongevoelig is. Dit is een belangrijk signaal dat je aan de slag moet om gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, te voorkomen!

Mijn eigen weegschaal geeft mijn ruststofwisseling al aan. Is zo'n uitgebreide meting dan nog wel nodig?

Goede vraag! Mijn professionele weegschaal geeft het vetpercentage en het spiermassapercentage ook aan. Toch is dit getal altijd een indicatie. Het is een voorspelling op basis van een algemene rekensom en geen exacte meting. Daarnaast worden de getallen op zo'n weegschaal erg beïnvloed door omstandigheden. Hoeveel vocht heb je gedronken, hoe warm en vochtig is de omgeving, op welk tijdstip meet je?

De Fitmate meet exact jouw zuurstofverbruik op dat moment en geeft dus een veel betrouwbaarder beeld. Dit kan ongeveer gelijk zijn aan wat de weegschaal aangeeft, maar het kan ook heel goed zijn dat jouw weegschaal meer of juist minder calorieën aangeeft dan jouw werkelijke basisverbranding.

Kom ik gegarandeerd op mijn gewenste gewicht, nadat ik mijn ruststofwisseling heb laten meten?

Garanties kan ik helaas niet geven. We bekijken via deze meting of de hoeveelheid calorieën die je gemiddeld per dag tot je neemt een aandeel heeft in het stagneren van het proces om op je gewenste gewicht te komen. Daarnaast spelen vele andere factoren mogelijk een rol. Denk aan welke voedingsmiddelen eet je, met andere woorden: krijgt je lichaam voldoende volwaardige voeding? Hoe zit het met zaken als stress, slaap, beweging en hormoonbalans? En hoe lukt het om de gewenste veranderingen daadwerkelijk in je leven in te passen?

Ik heb het snel benauwd, kan ik de meting doen?

Ja, we zorgen ervoor dat jij je rustig en op je gemak voelt. Stap voor stap help ik je door het proces heen. Je mag op je eigen manier ademen en hoeft niets aan te passen. Je hoeft alleen maar relaxed op de stoel te liggen. Het enige verschil met normaal is dat je een masker over je mond en neus hebt.

Worden er ook andere metingen gedaan, zoals bloedprikken?

Tijdens de sessie stel ik je een paar algemene vragen over je lengte en gewicht en kunnen we, als je wilt, je lichaamssamenstelling in kaart brengen met mijn weegschaal. (lichaamsgewicht, bmi, vetmassa, spiermassa en visceraal vet). Daarnaast meten we alleen je ruststofwisseling. Verder nemen we geen andere testen af.

Ik zie bij anderen dat de meting goedkoper is. Hoe zit dat?

Dat klopt. Er zijn een paar aanbieders die deze test afnemen. Vaak is dit een half uur. Ik vind dit zelf veel te kort, daarom plan ik ruim een uur in voor deze test.

Ik neem graag de tijd op jou op je gemak te stellen en goed uit te leggen wat de test precies inhoudt. Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk dat jij je prettig en relaxed voelt voorafgaand aan de test.

Na afloop van de test bespreek ik uitgebreid de resultaten, vergelijken we deze met het voedingsdagboek en bekijken we samen de diverse mogelijkheden naar aanleiding van de meting. Ik wil dat jij met een goed gevoel en een werkbaar plan mijn deur uitloopt.