4 gouden breintips om de kans op succesvol afvallen te vergroten
Laatst was ik bij een workshop van Mario Bierkens, een realisatiecoach. Wat een eyeopener. Veel mensen willen wel veranderen, maar alleen de intentie hebben om te veranderen, bijvoorbeeld afvallen, is niet genoeg om daadwerkelijk te veranderen. Slechts 4% slaagt erin om de verandering te realiseren. 4%! Dat is weinig bemoedigend. Toch?
In de 45 minuten van de workshop deelde Mario gelukkig een aantal zeer bruikbare (mindset)tips met ons om de kans op succes aanzienlijk te vergroten. Ik deel ze graag met jou, zodat jij in actie komt en jouw kans op verandering richting 100% gaat!
Tip 1 - Reset je brein; Doe elke dag iets dat automatisch gaat op een andere manier
Je brein doet aan energiebesparing, zodat het altijd energie achter de hand heeft om de juiste actie te kunnen ondernemen bij levensgevaar. Hij maakt van alles wat je een aantal keer doet een automatisch programma. Dat scheelt een heleboel denk- en plan-energie. Het maakt helaas ook dat wij als mens als het ware gevangen zitten in die programma’s. Outside the box denken, je buiten de comfortzone begeven en iets anders dan normaal doen is geen hobby van je brein, omdat het megaveel energie kost.
Train je brein in 4 minuten per dag!
Kies één ding uit dat je elke dag doet zonder daar één seconde bij na te denken en doe dat op een andere manier totdat dit nieuwe gedrag zo goed als automatisch gaat. Bijvoorbeeld: poets vanaf nu je tanden met je andere hand. Aanvankelijk voelt dit onwennig, ingewikkeld, misschien zelfs onprettig. Maar als je dit elke dag 4 minuten oefent en toepast, verandert dit. Het wordt steeds meer een nieuwe ‘normaal’. Op het moment dat het zo goed als automatisch gaat, kies je weer iets nieuws dat je op dezelfde manier traint.
Door patronen te doorbreken en iets op een andere manier te doen leert je brein om flexibel te zijn
Het wordt beter in het bedenken van oplossingen en mogelijkheden. Zeer waardevol en noodzakelijk in het complexe proces van verandering! Er zijn wel duizenden acties die je automatisch doet, dus voorlopig kun je los. Doe in die 4 minuten training per dag bijvoorbeeld dingen met je andere hand: schrijven, bestekgebruik, je muis bedienen, spullen (uit de kast) pakken, kopje / glas vasthouden, gooien, tanden poetsen, je mascara opdoen, billen afvegen etc.
Tip 2 - Zorg voor een snelle succeservaring
5% van wat je doet gebeurt op bewust niveau en 95% gebeurt op onbewust niveau. Een training, scholing en het opdoen van kennis gebeurt bewust. Dus dat heeft met die 5% te maken. Wil je veranderen dan gebeurt dat niet door alleen die 5% van ons brein te beïnvloeden met nieuwe kennis. Je moet dus iets doen om ook die 95% van het onderbewuste deel van het brein te beïnvloeden. Met je voornemen om te veranderen (bv. Ik wil afvallen en schep vanaf nu iets minder op mijn bord) wordt jouw brein nauwelijks geactiveerd. Sterker nog, door het plan denkt je brein zelfs al dat je het daadwerkelijk doet! Terwijl dit juist pas het begin is van nieuw gedrag creëren, denkt je brein dat hij er al is. Check. Klaar is Kees. Niets meer aan doen.
Om hier doorheen te breken en om in actie te komen is het nodig om snel succeservaringen op te doen. Het moet iets zijn dat jouw brein het gevoel geeft dat dit makkelijk te doen is.
Gebruik de slimme vraag: Hoe ga ik als eerste met dit voornemen aan de slag?
Wat ga ik zo als eerste anders doen? Hoe zorg ik ervoor dat ik bij mijn volgende maaltijd daadwerkelijk minder op mijn bord schep? Het moet over NU gaan en niet over LATER, want je brein heeft niets met later. Je brein is meester 'Uitsteller'. Het bespaart tenslotte het allerliefste energie. De houding van “Dat komt wel een keer.”, “Dat komt morgen.” zorgt ervoor dat je niet verandert. Je moet NU al iets doen, dat ook nog eens makkelijk haalbaar is. Dat geeft een goed gevoel, waardoor je brein het graag nog een keer doet.
Tip 3 - Houd je niet bezig met het verklaren waarom het niet lukte, maar met de vraag hoe je het vanaf nu anders gaat doen
Jouw brein is een meester in verklaringen geven. Hoe komt het dat je deze avond geen gezonde maaltijd kon koken? Het was een drukke dag, je stond in de file, het was al laat, je was moe en de kinderen moesten toch op tijd naar bed. Dit helpt je totaal niet richting een oplossing.
Nog erger, je geeft jezelf juist toestemming om in dit soort situaties af te wijken van je doel om af te vallen. Je instrueert je brein dat het onder deze omstandigheden moet(!) kiezen voor die diepvriespizza of de snackbar, ook al past dat helemaal niet binnen je plan en wens om gezond te eten en het goede voorbeeld voor je kinderen te zijn.
Vraag vanaf nu niet meer hoe het nou komt, maar houd je bezig met de vraag hoe je het morgen anders doet! Maak het concreet. Wat doe je anders? Wat is er nodig? Hoe ga je dat doen? Wie kan daarbij helpen?
Tip 4 - Richt je niet op het eindresultaat, maar focus op de beweging, de weg naar je doel toe
Je bent geneigd om je vooral bezig te houden met het resultaat. Je brein is geprogrammeerd om alles wat niet goed gaat, wat niet volgens plan loopt en wat afwijkt aandacht te geven. Dit heeft ervoor gezorgd dat jij nu op deze aarde rondloopt, dus op zich is het een fijne eigenschap in het kader van overleven. In het kader van veranderen bezorgt het je echter een slecht gevoel en denk je misschien zelfs dat dit gezonde leven en afvallen niet voor jou is weggelegd.
Geef jezelf een X-aantal keer per dag of per week op en houd je bezig met hoe je die X-aantal keer kunt bereiken
Stel, je wilt elke dag een gezonde avondmaaltijd maken. In de praktijk merk je dat het je slechts 2x gelukt is de afgelopen week. Je hebt jezelf al afgeschreven. ‘Dit gaat me nóóit lukken.’ Als je je richt op het gewenste resultaat van 7x per week, dan voelt dit zeer ontmoedigend. Laat dit eindresultaat los en focus je op waar je nu zit, wat al goed gaat. Houd je bezig met de beweging richting je eindresultaat. Focus je op die 2x en bedenk voor jezelf ‘Hoe kan ik van die 2x volgende week 3x of 4x maken?’
Ga altijd van het positieve uit. Oké, het ging dus al 2x goed. Wat ging goed om die 2x voor elkaar te krijgen? Wat heeft daarbij geholpen? Waar kan ik meer van doen? En wat kan ik nu / vandaag doen? Wat heb ik ervoor nodig? Wat moet ik doen om het effect volgende week te verdubbelen?
Met welke tip begin jij?
Kies een tip uit en wat kun je als eerste (vandaag nog!) doen om hiermee aan de slag te gaan? Vermijd de valkuil dat je pas aan de slag kunt als er een volledig uitgewerkt plan op tafel ligt, want dat is vette bullshit. Kom NU in actie, je kunt altijd IETS doen. Kom in beweging én blijf in beweging. Probeer gewoon iets. Succes of geen succes, dat maakt niet uit. Geen oordeel aan vuil maken en geen verklaring voor verzinnen, altijd verder met hoe kom ik er dan wél? Vanaf dit punt kun je weer verder met exact dezelfde vragen.
Wat kan ik nu als eerste doen om weer een stapje dichter naar mijn doel te komen?
Go for it!
Vind je het lastig?
Veranderen is geen simpele alledaagse klus, want dat brein van jou is me d’r eentje. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet. Je hebt tenslotte al zo vaak pogingen ondernomen om te veranderen. En bijna net zo vaak heb je jezelf zien mislukken. Ik weet door mijn eigen strijd met de kilo’s hoe frustrerend en pijnlijk het is om elke keer weer te moeten constateren dat het wéér niet gelukt is.
Samen weten we meer dan alleen
Vraag dus gerust een gesprek aan. Ik kijk graag gratis en vrijblijvend een keer met je mee, zodat we er samen voor zorgen dat jij het afvallen dit keer anders aanpakt. Ik geef je in 30 minuten een aantal praktische tips en inzichten, waardoor de kans op succesvolle verandering niet meer die magere 4% is, maar aanzienlijk meer!
>>> Ja, ik wil een gesprek, die kans van 4% op succes moet hoger!