Weer diëten of iets anders? Maar wat dan?
08 november 2023 

Weer diëten of iets anders? Maar wat dan?

Het was nog donker en stil toen ik buiten liep. Her en der sprongen in huizen de lampen aan. Een nieuwe week én dag was gestart. Ik kon niet meer slapen. In plaats van in mijn bed te woelen en hopen op een paar minuten slaap (meestal kansloos) kleedde ik me aan en deed een ommetje. 

Ik liep in de buurt bij het huis van mijn vriend. Op een zeer krappe hoek, met aan de ene kant een smalle stoep met daarachter een gebouw en aan de andere kant het water van de Vecht, probeerde een vrachtwagen de hoek om te rijden. 

Oeps. Vooraan de wijk staat een verkeersbord ‘Verboden in te rijden voor voertuigen langer dan X meter’. Dit is één van de redenen. Blijkbaar over het hoofd gezien. 

De vrachtwagenchauffeur kon in zijn eentje niet vooruit en niet achteruit. Hij zat vast!

Gelukkig was daar hulp. Een meneer (ik vermoed van de eigenaar van de auto achter de vrachtwagen) loodste de vrachtwagenchauffeur per telefoon door zijn penibele positie. Actief liep die meneer om de vrachtwagen heen. Alle hoeken en zijden bekijkend. Tips en grenzen (aan)gevend. Hij moedigde aan en gaf mentale support, zodat de chauffeur net even de grens durfde op te zoeken die hij in zijn eentje niet kon overzien of zou durven overschrijden.

Ik glipte gauw langs de vrachtwagen en vervolgde mijn weg naar huis. Ik ga ervanuit dat de vrachtwagenchauffeur en de meneer intussen hun weg hebben vervolgd.

Deze situatie deed me denken aan jou en mij.

Jij zit wellicht ook vast. Je leest niet voor niets mijn blogs. Misschien ben jij in dit verhaal net als die chauffeur op die smalle hoek en bevind jij je in een onbehaaglijke positie. Je weet waar je naar toe wilt (een gezond, energiek, slanker lijf en rustiger hoofd), maar weet niet hoe je daar komt zodat het ook blijvend is.

Achteruit kijkend zie je vele mislukte verander- en afvalpogingen. O.a. met allerlei soorten diëten, op standje 'wilskracht' en 'doorbeuken'. Die manier wil je niet meer, dus achteruit is geen optie.

Vooruit kijkend zie je een schemerig gat vol met vraagtekens. Wat is de manier die wél voor jou werkt én vol te houden is? Kortom, de weg die vóór je ligt is onoverzichtelijk en onbekend. Dus blijf je op veilig terrein, maar zit je vast in onhandig gedrag en een lijf dat niet bij jou past.

Ik ben in dit verhaal de ‘richtingaangever’

Net als die meneer die de vrachtwagenchauffeur hielp. Als wij met elkaar aan de slag gaan loop ik om jou heen. Ik bekijk alles van een afstandje en loop naast je, terwijl jij jouw stappen op een onbekend pad zet. Ik verlicht jouw pad met mijn kennis, door jou te spiegelen en her en der een confronterende vraag te stellen. Ik moedig jou aan om ongemakkelijke, maar haalbare stappen buiten jouw comfortzone te zetten. Ik loods jou door een penibele periode.

Door rustig beetjes vooruit en achteruit te rijden op aanwijzingen van de meneer, lukte het de vrachtwagenchauffeur zich uit zijn benarde positie te bevrijden. Dit lukt jou ook, als jij van jezelf hulp mag accepteren en durft te vertrouwen dat het ook voor jou is weggelegd. Ook jij kan jezelf uit jouw benarde positie van niet weten en niet kunnen bevrijden met een beetje hulp.

Ervaren hoe het voor jou is om met mij als ‘richtingaangever’ te werken?

Vraag dan vrijblijvend een Ann-alyse aan. In een online gesprek analyseren wij samen waarom jij niet afvalt of hoe het komt dat je elke keer terugvalt in jouw oude ongezonde patronen. Tevens krijgen we helder wat jij nodig hebt om je weer lekker in je vel te voelen. Letterlijk en figuurlijk!

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, stress, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen