Waarom je onterecht boos op jezelf bent
08 januari 2022 

Waarom je onterecht boos op jezelf bent


Vroeger was ik ontzettend vaak megagefrustreerd en boos op mezelf als ik me weer niet aan mijn voornemen en plan voor die dag/week of uhh eigenlijk de rest van mijn leven had gehouden. Ik wilde niet meer stiekem de kast leegsnaaien en overeten. Ik wilde niet meer op de bank hangen en geen reet uitvoeren. En ondanks dat ik enorm verlangde naar een slanker lijf en baalde van mijn gedrag, kreeg ik het vaak potverdorie maar niet voor elkaar om langer dan een paar uur sterk te zijn. Ik ging gewoon glashard weer voor de bijl voor de pindakaas, hagelslag, plakjes worst, blokjes kaas, koekjes, chips, you name it. Wat er maar voor handen was dat ik zo onopvallend mogelijk kon laten verdwijnen in mijn mond.

KENNEN is niet KUNNEN

Misschien herken jij het ook wel, dat je je voorneemt om strenger voor jezelf te zijn. Je wilt meer groenten eten, gewoon één koekje in plaats van de rol, op tijd naar bed. Je weet precies hoe je dat voor elkaar moet krijgen. Het is geen hogere wiskunde ofzo. En toch lukt het je niet om vol te houden, je verzandt weer in je oude patronen.

De keiharde waarheid: KENNEN is niet gelijk aan KUNNEN. En jij en ik verwachten van wel.

Je weet namelijk precies wat je moet doen, je lijf is technisch gesproken in staat om dit uit te voeren, je brein moet maar even meewerken. Zo simpel. Hoe moeilijk kan het zijn?

Consistent oefenen

En toch is het wél moeilijk. Deze video waar een klant van mij mij onlangs op attendeerde, maakt exact duidelijk waarom je niet zomaar van jezelf kunt verwachten dat je van de één op de andere dag andere keuzes maakt en ander gedrag laat zien.

Ons meeste acties zijn diep ingesleten automatische programma’s. Je brein is gewend een bepaalde actie in een bepaalde situatie op een bepaalde manier te doen en je hele lijf werkt hieraan mee op verschillende levels.


In de video zie je dat collega’s van een man in Amerika één ding aan zijn fiets hadden gewijzigd, slechts één ding. En die collega’s daagden hem uit om erop te fietsen. Als hij naar rechts stuurt, beweegt zijn stuur naar links en vice versa. De man dacht dat het een makkie zou worden, want hij wist exact hoe de vork in de steel zat en hoe hij zich zou moeten gedragen om op die fiets te kunnen fietsen. Hij kreeg het tot zijn verbazing en frustratie niet voor elkaar. Hij reisde er zelfs mee het land door om andere mensen te laten testen en hij liet het zijn zoontje proberen.

Pas na consistent dagelijks (!) 5 minuten oefenen op de fiets lukte het hem zelf pas na 8 maanden om er op te fietsen. En dan ook alleen nog maar als er geen enkele afleiding was. Eén melding op zijn mobiel en zijn brein koos direct voor het oude patroon.

Dan begrijp je hopelijk dat jij na die twee of drie keer dat jij kiest voor je nieuwe gedrag nog absoluut niet van jezelf mag verwachten of eisen zelfs, dat jij vanaf dan altijd voor dat nieuwe gewenste gedrag zal kiezen. Je bent dus onterecht boos op jezelf!

De drie gouden H’s

Nieuw gedrag leren = kennis PLUS Herhalen Herhalen Herhalen. De drie gouden H’s. Niet voor een week, niet voor een maand, maar maanden en misschien wel jaren. Met daarnaast aandacht, want zonder aandacht kiest je brein heerlijk voor het oude breinpad, dat lekker weinig energie vergt.

Webinar: meld je gratis aan

Het feit dat gedrag diep ingesleten is in je brein is een tipje van de sluier van één van de tips uit mijn webinar. Wil je nog meer tips en kennis hoe je voorkomt dat je in je oude patronen terugvalt, meld je dan nu meteen gratis aan voor het volgende webinar. Na het kijken van het webinar weet ik zeker dat jij het afvallen anders gaat aanpakken en sowieso een stuk relaxter en weer met goede moed.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen